Nejslavnější stadiony světa - San Siro

21.08.2008, 15:15
Názory a komentáře
Další díl seriálu o nejslavnějších stadionech světa nás zavede ze slunného Španělska o několik set kilometrů východně na neméně vyhřátý Apeninský poloostrov. Přesněji do jednoho z největších italských letovisek, města Milán.

Právě tam se totiž nachází slavný stadion Giuseppe Meazza. Pokud jste stále neprozřeli, možná vám pomůže název San Siro, jak se stadionu častěji říká. Velkolepý stánek je domovem hned dvou italských gigantů a městských rivalů, milánských AC a Interu. Ačkoliv byl stadion oficiálně pojmenován podle slavného fotbalisty z let 30. a 40. minulého století Guiseppe Meazzy, jenž nastupoval za oba milánské celky, stále častěji je používáno označení San Siro. Takový název totiž nese čtvrť s kostelem zasvěceným svatému Sirovi, kde se svatostánek nachází.

Počátky stadionu

První základní kameny nového stadionu byly položeny v roce 1925. A kdo že vlastně celou stavbu zrealizoval? Byl to milánský prezident Piero Pirelli, jenž dal "svému AC" stadion jako dárek. Stánek, který vyrostl v městské části San Siro, byl postaven za více než rok, přesněji třináct a půl měsíce. Na celém projektu pracovalo 120 lidí a milánský celek vyšel na pět milionů lir, což se dá dnes přepočítat na částku pohybující se kolem tří a půl milionů eur.

Designérem stadionu byl Ulisse Stacchini, jenž se proslavil stavbou hlavního železničního nádraží v Miláně. Spolu s ním na projektu pracoval také renomovaný inženýr Alberto Cugini. San Siro bylo projektováno ve stylu anglických stadionů, tudíž zde nenajdete například běžeckou dráhu. Hřiště se pak využívá výhradně pro fotbal. Stánek měl v počátcích čtyři tribuny s celkovou kapacitou 35 tisíc diváků.

Slavnostní otevření a příchod Interu

Stadion byl slavnostně otevřen 19. září roku 1926, kdy zaplněný stadion sledoval městské derby milánských celků, v němž zvítězil Inter 6:3. První mezistátní utkání zde o rok později, 20. února, sehrála italská reprezentace s tehdejším československým výběrem a výsledkem byla remíza 2:2.

Až do konce roku 1945 bylo San Siro chloubou výhradně AC Milán, jenomže pak se na stadion "nastěhoval" také úhlavní rival Inter, který své zápasy do té doby hrál v Areně v centru města. Ačkoliv Giuseppe Meazza, po němž je stánek pojmenován, hrával za oba milánské kluby, více úspěchů a slávy zažil v dresu Interu, a proto fanoušci AC raději stadion nazývají San Siro.

Vedle milánských celků zde hraje své utkání také italská reprezentace. V ročnících 1964/65, 1969/1970 a 2000/01 byl stadion využit ke konání finálových duelů Ligy mistrů a rovněž se zde odehrálo několik finálových zápasů Poháru UEFA, ale ještě za starého systému, kdy se hrálo i finále na dva zápasy.

První přestavba

San Siro prošlo během své existence hned několika rekonstrukcemi. Ta první přišla v v době, kdy Milán svojí stavbu v roce 1935 prodal městské radě, která o tři roky později rozhodla, že se bude zvyšovat kapacita. Fotbal se totiž začal v Itálii stále více rozmáhat a stával se z něj fenomén, proto se rozhodlo, že stadión musí být zvětšen, aby pokryl poptávku. První velkou rekonstrukci si vzali na starost architekt Rocca a inženýr Calzolari, kteří přistavili další část tribuny a dalšími úpravami kapacitu znatelně zvýšilli. Modernizace stadionu přišla na 5.1 milionu lir. První zápas na "novém" stadionu se sehrál 13. května 1939, kdy Itálie remizovala s Anglií 2:2. Pořadatelé na vstupném vybrali něco kolem 1.2 milionu lir.

Rekonstrukce druhá, modernizace stadionu

V roce 1952 čítal stadion 150 tisíc míst, ale po dohodě s městskou radou byla tato nadměrná kapacita snížena. Další přestavba se datuje do roku 1954. V pořadí druhá rekonstrukce trvala dvanáct měsíců a San Siro bylo znovu otevřeno 26. srpna 1955 s kapacitou pro 85 tisíc návštěvníků. V roce 1957 se pak na stadionu poprvé objevila světla a o deset let později také první elektronický ukazatel skóre. Roku 1979 byly světlomety zmodernizovány a o rok později dostal stadion nový název. 3. března 1980 se stadion oficiálně přejmenoval na počest někdejšího slavného fotbalisty Guiseppe Meazzy. V polovině 80. let doznaly svých změn i sedačky, změnily barvu. Hlavní tribuna se stala červenou, sedačky v rozích oranžové, severní tribuna za brankou se zahalila do zelené barvy a jižní, kde se shlukují fans AC, do modré.

Poslední proměna

Poslední přestavba, která změnila tvář San Sira do dnešní podoby, se konala před světovým šampionátem pořádaným v roce 1990 Itálii. Rekonstrukce trvala několik dlouhých měsíců a stadion byl znovu otevřen pro finálový zápas Italského poháru 25. dubna 1990, v němž Juventus porazil AC Milán 1:0. Kolem stánku se během prací vztyčilo 11 betonových sloupů, z nichž čtyři, ze kterých se tyčí pro San Siro typické červené traverzy, nesou nově vystavenou střechu. Kapacita stadionu byla "nastavěna" na 85 700 míst.

Celá rekonstrukce si vyžádala 10 tisíc metrických centů cementu, 3500 kubických metrů písku a 1500 metráků železa. Na "nalajnování" trávníku, který má rozměry 105 metrů x 68 metrů, bylo potřeba 80 kilogramů křídy a střecha je osázena 256 světlomety.

Právě závěrečná přestavba, která pohltila 60 milionů dolarů, San Siru zaručila status pětihvězdičkového stadionu, jenž mu udělila organizace UEFA. V Itálii je podobně luxusní stadion k vidění již jen v Římě, kde se nachází Stadio Olimpico.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (60)

Přidat komentář
smazaný uživatel

v septembri tam snad zazijem duel AC - Lazio, ideme do milana tak snad to vyjde, isto to nebude pre mna zazitok ako na nou campe, ale tak bolo by skoda nevyuzit prilezitos, inak pekny stadion , akurat tam hra moj najmenej oblubeny tym, INTER ;)

Reagovat
smazaný uživatel

co sa tyka architektury - celkom zaujimavy stadion

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som tam bol na koncert Robbieho Williamsa

Reagovat
smazaný uživatel

a co to tu pleteš?

Reagovat
Houska

chtěl tím říct že tam byl,což se tobě asi nikdy nepovede

Reagovat
smazaný uživatel

no já už byl i tam i na nou campu, te´d se chystám na kvalifikaci do belfastu,,,,ale to je jedno...to je sportovní stránka, tak nevím, proč tu plete nějaký koncert?!

Reagovat
smazaný uživatel

nevyměnil bych to naše San Siro za nic na světě

Reagovat
M11

este aby

Reagovat
smazaný uživatel

san siro je krasny a miluji ho, ale uz je trochu stary a davat do nej prachy aby se trochu zmodernil se uz moc nevyplati

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

PEKNY STADION

Reagovat
GEGE

Super clanek o nejlepsim stadionu .

Reagovat
smazaný uživatel

Hezký stadion, jenom škoda pro AC a Inter, že se o něj musí dělit.

Reagovat
smazaný uživatel

má to svoje kouzlo...

Reagovat
Kaka14

aspon na jednom mieste trenuje najviac futbalovych hviezd na svete

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatan

Reagovat
smazaný uživatel

a este nieco, spajat Milano s pojmom letovisko by som si ja osobne asi nedovolil, teda neviem ako to je v cestine, ale v slovencine to vyznie dost smiesne :)

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný stánek

Reagovat
Shevchenko

Nádhera! Když jsem hrál Fifu 98, tak jsem ještě nevěděl, že na San Siru hraje AC Milán, přesto to byl můj nejoblibenější stadión.

Reagovat
smazaný uživatel

dobre dobre, neskodilo by vice obrazku mozna

Reagovat
Houska

dobry napad s tema obrazkama

Reagovat
mastakillah

skvělý stadion AC MILAN

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy asi u nás bude aspoň jeden ***** stánek

Reagovat
smazaný uživatel

uzasny stadion uzasneho klubu...bol postaveny pre AC Milan no Interisti nemali vlastny stadak no tak sa nastahovali na san rsiro

Reagovat
smazaný uživatel

Perfekni stadion, měl jsem to štěstí se zůčastnit Derby, jeden z mých nej fotbalových zážitků...

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden ze tří nejlepších .

Reagovat
RMCF

doufám žes v te trojce nezapoměl na Lužánky

Reagovat
Mr.Jindros

Ty dva další?

Reagovat
smazaný uživatel

Reebok Stadium a Delle Alpi.

Reagovat
smazaný uživatel

Ake parametry ma najlepsi stadion?

Reagovat
smazaný uživatel

to naozaj tito dva?

Reagovat
smazaný uživatel

ee

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic Park a De Kuip.

Reagovat
smazaný uživatel

kere myslis?

Reagovat
smazaný uživatel

Pravděpodobně Maracaná a Camp Nou.

Reagovat
smazaný uživatel

Nou Camp, San Siro, Maracaná

Reagovat
smazaný uživatel

neuškodilo by v této rubrice více fotek .... dyť sou to zajímavý baráky

Reagovat
FORZAMILAN

no tak je tady konecne ,,nas,, stadion...........byl jsem na nem pred lety na zapasech it. ligy a derby s juve pry bylo vyprodane nekolik mesicu dopredu,bylo tam cca tech 87 tis. dusi........na tu atmosferu do konce zivota nezapomenu.........jinak san siro se mi opravdu libilo,ma atmosferu

Reagovat
smazaný uživatel

Sem zvědavý jestli vubec dojde na Santiago Bernabeu

Reagovat
smazaný uživatel

treti stadion v tejto rubrike bude Wembley

Reagovat
smazaný uživatel

Cau,

mam navic dva listky na zapas s Newcastlem, ktery se hraje 30.8. Udelal jsem chybu pri objednavce a krome svych jsem objednal o dva navic. Jsou kupovany pres agenturu. Puvodni cena asi 4500 Kc, prodal bych je za 3500 Kc. Pripadne se ozvete na 725684679. Pomozte, diky!

Reagovat
Logan

a kdo tam hraje?

Reagovat
smazaný uživatel

tak Eastbourne asi ne

Reagovat
smazaný uživatel

hraje tam Newcastle United. Hrají doma na Emirates Stadium. Možná bych dal i slevu kdyžtak se ozvi na 725684679

Reagovat
smazaný uživatel

možná mohlo být zmíněno, že se tam kvůli špatné cirkulaci vzduchu trávníku moc nedaří...

esli soudruzi z itálir někde neudělali chybu

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z nejhezčích stadionů vůbec, žádný stánek se tomuto nepodobá, San Siro je zcela originální jinak prej si měl jeden z milánských týmů stavět nový stadion, je to pravda? Ale zpráva je asi už rok stará a nic se neděje

Reagovat
smazaný uživatel

jj moratti to oznamil pri oslavach sto let klubu...chce nejaky mensi okolo 50tis. viz. anglie...no nevim jestli mam byt stastnej

Reagovat
smazaný uživatel

tak treti bude asi wembley no. a pak z Evropy jeste Olympijsky stadion v Kyjeve, ten ma myslim vetsi kapacitu nez SS , SB a Old Trafford

Reagovat
smazaný uživatel

Moc dobrej clanek tesim se na dalsi!!!

Reagovat
smazaný uživatel

FAJN, ALE VÍC FOTEK

Reagovat
smazaný uživatel

o San Siro se musi delit 2 tymy, kdezto Juve ma prakticky 2 teda ted na Delle Alpi nehraje no... nevi nekdo jak to je s tim olympicem a Delle Alpi????

jinak Delle Alpi je lepsi, byl sem na San Siru, Delle Alpi i Olympicu a na Delle Alpi byla nejlepsi atmosfera... Olympico a San Siro byli atmosferou zhruba stejny, ale Olympico je modernejsi...

Reagovat
Shevchenko

Cože? Delle Alpi a lepší? hřiště 100 metrů daleko a málo diváku (Si jednou pamatuju, jak na LM proti Bruggám přišlo 6000 ).

Reagovat
Devil

Coze!! Prave Delle Alpi je na Juve jedna z nejosklivejsich veci.

Reagovat
Mr.Jindros

Ten stadión není vošklivý... jen prostě není na fotbal.

Reagovat
Devil

Ja to beru z pohledu fotbalu.Fanouskum atletiky se asi libi.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

V Itálii se mi líbí stadion Sampdorie Janov, má takový britský styl. Jinak Evropskou jedničkou (a možná i světovou) co se týče atmosféry je Celtic Park

Reagovat
smazaný uživatel

Nádhera Pro mně nadosmrti stadion číslo jedna!

Reagovat
smazaný uživatel

Je to jeden z nej,ale ne nej...Nou Camp to stadion číslo jedna

Reagovat
didosh

Jeden z nejoriginálnějších a nejhezčích stadiónů na světě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele