Navas považuje triumf Sevilly v EL za neuvěřitelný a doufá v setrvání trenéra

01.06.2023, 11:18
Aktuality

Kapitán Jesús Navas považuje středeční triumf Sevilly v Evropské lize ve finále proti AS Řím za neuvěřitelný úspěch vzhledem k tomu, jak turbulentní sezonu jeho tým prožil. Doufá, že andaluský celek nadále povede trenér José Luis Mendilibar, jenž má smlouvu jen do konce června. Sám dvaašedesátiletý kouč se pokračování spolupráce nebrání.

Sevilla před rokem potřetí za sebou obsadila ve španělské lize čtvrté místo, v té současné ale dlouho bojovala o záchranu a kolo před koncem soutěže je jedenáctá. Dojem si napravila v Evropské lize, kam se dostala díky třetí příčce v podzimní skupinové fázi Ligy mistrů. Španělský tým postupně vyřadil Eindhoven, Fenerbahce, Manchester United, Juventus a ve finále zdolal po penaltovém rozstřelu AS Řím.

"Je to neuvěřitelné vzhledem k té sezoně, jakou jsme prožili... My i fanoušci jsme si dost vytrpěli, přesto jsme to znovu dokázali. Je to velmi cenné. Zdálo se, že v této sezoně se všechno pokazilo, ale tým se zvedl a všechny vyřadil, protože Sevilla je velké mužstvo," citoval Navase deník Marca.

Ve finále v Budapešti vedl soupeř pod vedením trenéra Josého Mourinha 1:0 po trefě Paula Dybaly, ale po změně stran si dal vlastní gól Gianluca Mancini. Přes prodloužení se duel dostal až k penaltovému rozstřelu, který Sevilla vyhrála 4:1. Andalusané ovládli Evropskou ligu po třech letech a celkově posedmé v historii, což z nich činí historicky nejúspěšnější tým soutěže dříve hrané jako Pohár UEFA. U čtyřech vítězství nechyběl ani Navas.

"Ujali se vedení, ale nepolevili jsme ve snaze. Vyrovnali jsme a šli jsme si za druhým gólem. Nakonec rozhodly penalty, ale myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě," uvedl sedmatřicetiletý univerzál, který byl vystřídán zkraje prvního prodloužení. "Penalty jsme, upřímně, netrénovali, chtěli jsme vyhrát po 90 minutách nebo po prodloužení," řekl pro klubový web Mendilibar.

V probíhajícím ročníku je třetím trenérem Sevilly. Vedení klubu v říjnu odvolalo Julena Lopeteguiho, jehož nahradil Jorge Sampaoli. Ten ale u týmu vydržel pět a půl měsíce, než v březnu zaujal jeho místo Mendilibar. Sevillu tehdy od sestupových míst dělily pouze dva body. Pod Mendilibarovým vedením ale prohrála jediné z 16 soutěžních utkání a díky triumfu v Evropské lize si zajistila účast v příští sezoně Ligy mistrů.

"Všechno už bylo řečeno, co s námi udělal, jak nás proměnil a dostal z nás to nejlepší. Zaslouží si zůstat s námi mnohem déle," prohlásil Navas. Mendilibarův odchod by ho mrzel. "Viděli jste, co dokázal. To, co se mu povedlo, je skvělé a zaslouží si všechno. Taky si prožil těžké období a teď pozvedl trofej," podotkl mistr světa i Evropy se Španělskem.

Mendilibar vyhrál první velkou trofej v trenérské kariéře. Předtím byl jeho největším úspěchem postup s Valladolidem do španělské nejvyšší soutěže v ročníku 2006/07. "Když jsem přišel, klub prožíval těžké období, ale podařilo se nám zvednout. S takovými hráči to šlo snadno. Od začátku jsem jim tvrdil, že jsou dobří, musel jsem jen změnit jejich nastavení v hlavách," řekl bývalý kouč Athleticu, Osasuny, Eibaru nebo Alavésu.

Pokračování v Seville se nebrání. "Nevím, jestli prodloužíme smlouvu, nebo ne, nestarám se. Odvedl jsem dobrou práci, vážím si té příležitosti. Pokud dosáhneme dohody, bude to skvělé. Jestli ne, zůstane mi spousta přátel, za což budu velmi vděčný," uvedl Mendilibar.

Autor: ČTK

Komentáře (7)

Přidat komentář
Largo

Prohra je zklamání, ale on je frajer. Nevěřil jsem mu, ale zavřel mi pusu. Klobouk dolů před tím, co dokázal.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
mistr129

Snová kariéra na někoho, kdo není hvězda první kategorie. Hraješ 10 let za svůj klub v teple a pěkném městě, vyhraješ MS i Euro, pak si odskočíš na čtyři roky do anglického velkoklubu, vyhraješ Premier League, pak se vrátíš domů do své pohodičky a ke svým dvěma titulům v Poháru UEFA přidáš ještě dvě vítězství v LM

Reagovat
mistr129

*tedy v EL samozřejmě

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Mendilibar neskutečně otočil sezónu, pochybovačům zavřel hubu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele