Může se Leverkusen stát německým mistrem? Slabinou Schicka a spol. je jejich herní styl

06.12.2023, 11:28
Aktuality
BayArena (© AFP)

Když v nedělním šlágru německé Bundesligy remizovali fotbalisté Leverkusenu s Dortmundem 1:1 zdálo se, že nálada trenéra Xabiho Alonsa je celkem pochmurná. "Přestože jsme kontrolovali hru, nevytvořili jsme si téměř žádné šance. Bod není špatný, ale mohlo to být lepší," lamentoval kouč Bayeru po závěrečném hvizdu. Přesto jsou jeho svěřenci od šestého kola v klidu v čele tabulky a udivují parádním fotbalem. Může se Leverkusen stát v této sezoně mistrem? Na to se pokusila odpovědět německá redakce Livesport Zpráv.

Leverkusen získal z úvodních 13 zápasů sezony hned 35 bodů. To se hodně povedlo. Na paty mu však stále šlape mistrovský Bayern. Co se bodů týče, byl by Mnichov dokonce první, kdyby o víkendu býval porazil Union Berlín. Jenže utkání muselo být kvůli silnému sněžení přeloženo, takže pohled na tabulku bude důležitý až po 17. kole, kdy bude oficiálně ukončena první polovina sezony.

A tím pádem hlavním favoritem na titul zůstává Bayern. Německý gigant, který v této sezoně táhne anglický kanonýr Harry Kane, sbírá výhru za výhrou. Konkurenční Bayer má nicméně velkou příležitost poprvé v historii titul získat, dosud byl nejlépe druhý, a to hned pětkrát. "Aktuálně nám všechno skvěle funguje, jenže nás ještě čeká spousta zápasů. Každý soupeř je velmi těžký. Ale jsem spokojený s nasazením hráčů, chtějí vyhrávat," analyzoval Alonso na konci října.

Aktuální ligová tabulka. (©Livesport)

SILNÉ STRÁNKY

Xabi Alonso: Od myšlenky k úspěchu

První, za kým úspěchy mužstva jdou, je určitě trenér Xabi Alonso, mistr světa z roku 2010 má totiž velmi jasnou představu o tom, jak hrát. Jde o nádech stylu tiki-taka, smíšený s inteligentně vedenými protiútoky a samozřejmě množstvím individuální kvality. Španěl v posledních měsících vštípil svému týmu zcela novou DNA.

To se mu podařilo s pomocí Simona Rolfese. Sportovní ředitel v posledním přestupovém období příkladně přiváděl jednoho špičkového hráče za druhým. Borci jako Granit Xhaka, Jonas Hofmann či Alejandro Grimaldo se ukázali být ideálními posilami už tak nadprůměrného bundesligového týmu. Přesto podle portálu transfermarkt.de vynaložil klub jen 12,1 milionu eur (zhruba 294 milionů korun).

Simon Rolfes je v Leverkusenu zodpovědný za přestupy. (©AFP)

Alonsův tým na trávník obvykle vyběhne v systému 3-4-2-1, přičemž každý jednotlivý hráč má zcela specifické úkoly. Rozložená odpovědnost je stejně tak klíčem k úspěchu jako přesné nahrávání. Hned 87,3 % přihrávek se dostane od jednoho spoluhráče k druhému, což je v současnosti nejlepší číslo v lize.

Ve čtvrtém kole ukázal Leverkusen schopnost se přizpůsobit i ve šlágru proti Bayernu Mnichov v Allianz Areně. Domácí se v sedmé minutě ujali vedení zásluhou Kanea. Bayer se trápil, ale jen do té chvíle, než Alonso kolem 20. minuty provedl několik drobných úprav. Španěl se zdržel střídání, i tak jeho tým ve 24. minutě vyrovnal a nakonec odcestoval domů s remízou 2:2.

Pohled na utkání proti Bayernu. (©Opta by Stats Perform)

Díky veleúspěšné hráčské kariéře má Alonso nejen potřebné odborné znalosti pro vypracování koncepce, ale také autoritu a zkušenosti, které dokáže hráčům jako profesionál předat. V rozhovoru pro DAZN to vysvětlil záložník Granit Xhaka. "Byla situace, kdy nám to na tréninku nešlo podle představ. Trenér si nás vzal k sobě a důrazně nám řekl, že takhle to dál nejde. A možná právě tohle nám chybělo. Musíme zůstat nohama na zemi a říct si, že nestačí, když budeme šest dní dobře trénovat a ten sedmý ne. Chce to plnou koncentraci a nasazení každý den," řekl.

Přestupový trh: Příležitost ke změně

Ještě před pár lety byl Leverkusen známý především díky svému dravému útočnému fotbalu. Ústředními postavami byli dva šikovní praví křídelní obránci Moussa Diaby a Jeremie Frimpong. Jenže Diaby v létě přestoupil za 55 milionů eur do Aston Villy a Francouze překvapivě nenahradil podobný typ hráče, nýbrž Jonas Hofmann.

Diaby obvykle zastával pozici v pravé třetině útoku, zatímco Hofmann je mnohem aktivnější. Německý internacionál sice oproti Diabymu postrádá rychlost, ale vynahrazuje to jinými dovednostmi. Jedenatřicetiletý rodák z Heidelbergu vyniká herní inteligencí, skvělými nahrávkami a poctivou defenzivou.

Hofmannovo pole působnosti je velké. (©Opta by Stats Perform)

Xabi Alonso tyto hráčovy přednosti využívá různými způsoby a Hofmann má na hřišti několik různých úkolů. Buď může simulovat hluboké náběhy, čímž na sebe váže soupeřova obránce. Nebo se může přesunout do středu hřiště a vytvořit na křídle prostor pro rychlíka Frimponga. Pozoruhodné nicméně není jen jeho chování bez míče, bývalý hráč Mönchengladbachu je schopný i s balonem u nohy. V dosavadních 13 bundesligových vystoupeních se podepsal pod 12 gólů (5x skóroval, 7x nahrál).

Další důležitou posilou se stal Alejandro Grimaldo. Levá strana obrany byla dlouhá léta považována za Achillovu patu Leverkusenu, a přestože Bayer za nyní už bývalého hráče Benfiky Lisabon zaplatil sedm milionů eur, je vidět, že tato investice byla správná.

V porovnání s Frimpongem má Španěl výrazně víc defenzivních povinností, hraje jako klasický levý obránce proti míči, díky čemuž se rozestavení 3-4-2-1 podobá spíše rozestavení 4-2-3-1. Přesto se Grimaldo v určitých situacích stíhá i zapojovat do útoku. Obvykle zahajuje náběh na levém křídle, je vyslán do hloubi pole rozehrávajícím Florianem Wirtzem a poté adresuje spoluhráčům přesné přihrávky.

Takhle se Grimaldovi daří v sezoně. (©Opta by Stats Perform)

Jeho největší zbraní je levá noha, šikovný Španěl už třikrát skóroval z dálky a dvakrát z přímých volných kopů. Osmadvacetiletý fotbalista se ve městě položeném na východním břehu Rýnu cítí jako doma, za což vděčí především trenérovi. "Když máte kouče Xabiho kalibru, zlepšujete se každým dnem. Hodně se mnou mluví a díky němu se na hřišti dokážu ještě lépe pohybovat," vysvětlil.

Granit Xhaka přišel z Arsenalu za 15 milionů eur, na hřišti se Švýcar vyznačuje klidnou a osobitou hrou, vůdcovskými schopnostmi a přesnými přihrávkami. I mimo hřiště je z něj cítit chuť po vítězství, tedy prvek, který pětinásobnému německému vicemistrovi v minulosti chyběl. Ne nadarmo Xhakovi jeho spoluhráči s oblibou říkají "boss".

Skutečnost, že se Xhaku podařilo zlákat do Porýní, vedení mužstva hodně potěšila. Už při zimní analýze kádru Simon Rolfes a Xabi Alonso prohlásili, že se zkušenostmi by chtěli získat také kvalitu. "Šestka je klíčová pozice. A pokud chcete špičkovou kvalitu, zkušenosti a osobnost v jednom, není výběr příliš velký," řekl Rolfes v polovině září pro Süddeutsche Zeitung.

Xhaka udává tempo ve středu pole. (©Opta by Stats Perform)

SLABINY

Rotace: Mnoho otazníků

Pravidlo nikdy neměnit vítězný tým je v Leverkusenu velmi důležité. Xabi Alonso nasadil stejnou základní jedenáctku do 10 z dosavadních 13 bundesligových zápasů. Ke změnám docházelo pouze ve výjimečných případech. Dosud Alonso využil k přestavbě sestavy pouze skupinovou fázi Evropské ligy.

Jenže tento přístup může být z různých důvodů problematický. Někteří hráči by mohli být s rolemi náhradníků dlouhodobě nespokojeni. Trenér je navíc se svým systémem mimořádně úspěšný, ale je do značné míry závislý na individuálních schopnostech jednotlivých protagonistů.

Proti Dortmundu nastoupila o víkendu tradiční jedenáctka. (©Livesport)

Celá sezona - to je celkem 34 hracích dnů, jenže zranění či karetní vyloučení jsou ve fotbale takřka denním chlebem. Šikovní hráči jako Adam Hložek, Nathan Tella, Robert Andrich, Piero Hincapie a Josip Stanišič potřebují aspoň trochu pravidelně nastupovat. Bez toho logicky zápasovou praxi nezískají.

Dalším rizikovým faktorem je Africký pohár národů, který je na programu v lednu a Bayer kvůli němu bude oslaben. Chybět budou Edmond Tapsoba (Burkina Faso), Odilon Kossounou (Pobřeží slonoviny) a Victor Boniface (Nigérie).

Jako žolíci jsou k dispozici Stanišič, Hincapie a také Patrik Schick. V Leverkusenu musejí doufat, že se jim v nadcházejících měsících vyhnou zranění, jinak je možné, že se Rolfes v přestupovém okně znovu pustí do práce.

FC Bayern: Psychická výhoda obhájce titulu

Bayern slavil mistrovský titul v Německu už ve 33 případech a jeho trenér Thomas Tuchel rozhodně ví, jak vyhrávat. Protřelý mazák má doma ve vitríně 11 trofejí, včetně té za vítězství v Lize mistrů v roce 2021. Dramatický závěr posledního ročníku posloužil jako důkaz toho, že ať se děje cokoliv, Bayern nakonec vždycky vyhraje. A charisma superhvězdy Kanea znamená příliv další várky sebevědomí.

Kane vede tabulku střelců s 18 góly. (©Profimedia)

Přestože je herní styl obhájců titulu méně atraktivní než styl Leverkusenu, z dlouhodobého hlediska je úspěšnější. Bayern inkasoval v dosavadním průběhu bundesligové sezony nejméně branek (9 ve 12 zápasech) a má lepší hodnotu xG než současní tabulkoví lídři (37,9 oproti 31,5).

Mnichovští se vlastně mohou porazit jen sami. Jinými slovy Bayer je závislý na chybách konkurence.

PROGNÓZA

Bayern nakonec vyhraje

Známé přísloví říká: "Útok vyhrává zápasy, obrana vyhrává mistrovství." Leverkusen hraje brilantní fotbal, ale z mnichovského týmu vyzařuje větší jistota. Proto věřím, že Bayern Mnichov si dojde pro dvanáctý titul v řadě.

Samozřejmě, jakmile se opět otevře přestupový trh, karty se znovu zamíchají, a to by mohlo pomoci spíš Bayernu. Proč? V Mnichově totiž přesně vědí, kde jsou slabá místa týmu (pravá strana obrany, defenzivní záložníci). A díky bývalému sportovnímu řediteli Salcburku Christophu Freundovi teď mají dostatek zkušeností k tomu, aby slabiny úspěšně odstranili.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Micha Pesseg

Komentáře (55)

Přidat komentář
Kejza

Super čtení

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
andrew96

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dominios

Priznam sa ze zapasy Leverkusenu takmer nesledujem (hoc obcas ked nieco vidim tak sa mi velmi pacia), ale pri nasom Bayerne si je fakt treba uvedomit, kolko krat to bolo uz len tak-tak a ze tych bodov mozno aj malo byt v tabulke uz menej. Po Tuchelom tie straty pribudat budu, ked nepotiahne Sane/Kane tak to skripe a istota vzadu je snad len statisticka, rozhodne nie herna. Ak minulorocny Bayern bol zdolatelny, tento je este ovela viac, hoc cisto vysledkovo to tak zatial nevyezra. Leverkusen musi vyvinut ten tlak na Bayern a vydrzat to a som presvedceny, ze tento rok to naozaj mozu zvladnut.

Reagovat
Werkrider

Zajímal by mě zdroj 7 mega € za Grimalda. Tuhle cifru jsem ještě neviděl.

Plat má podobný jako Schick, nějakých 115.000€ týdně t.j. 6 mega, bonus za podpis byl prej mezi 10-12 mega €.

Jinak prakticky se vším co je v článku souhlasím. Spot on.

Reagovat
herbage

Grimaldo přišel zdarma jako volný hráč, také nevím, kde na těch 7 mega autor přišel

Reagovat
Seydou Doumbia

nic není zdarma...nikdo z nás nemůže vědět, komu kdo nasypal prachy, aby se rozhodl zrovna takhle žejo

Reagovat
herbage

To chápu, na to narážel werkrider v úvodním příspěvku. Z článku to vypadá, jako kdyby prachy šly Benfice za přestup, ale skutečnost bude právě podpisový bonus pro hráče a jeho agenta. Jinak pochvala autorovi za zajímavý článek

Reagovat
Seydou Doumbia

každý článek a každá debata co není o realech, united, barsách, čelzích, liverpulech a dalších komerčních týmech je vítana

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Neutron

Komercnych?

Reagovat
dave30

Pokud šel po vypršení smlouvy, tak peníze jistě nešly Benfice. Právě proto hráči občas neprodlouží smlouvu. Aby si mohli říci o podpisový bonus případně vysokou základní mzdu. Někdy to samozřejmě nevyjde...

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
oli9

Dnes výhra 3:1. Ten jejich fotbal prostě baví...

Wirtz, Boniface, Adli, Schick...

Parádní hráči. Jsem zvědavý kdo skončí v Bayernu...

Reagovat
Sigma Olomouc

Jen ten Adam...

Reagovat
Werkrider

Klídek, zraněnej Wirtz a Hložek hraje.

Reagovat
dave30

Já nevím. Včera se před poločasem zranil a Adam zase nic...

Reagovat
Sigma Olomouc

a navíc když vedli o 2 góly, tak nechápu, proč ho tam nedali

Reagovat
Nieuwendyk

titul!

Reagovat
dave30

A co ten Adam? Už ani minutky v poháru? Zřejmě se opravdu chystá jeho odchod. Tím nehraním ale jeho cena značně klesá. On ale asi nebyl moc drahý. Ta základní částka asi nic moc, a zápasových bonusů tam také moc nebude. Jenom nevím, kdo po něm šáhne.

Reagovat
wyqinac

snad ho poslou v zime nekam na hostovani, kde bude hrat. To by byla podle me pro nej i tym ta nejlepsi varianta

Reagovat
dave30

Samozřejmě

Reagovat
Modi6

Nemůže,

protože Bayern. Dominance Bayernu je už po řadu let prostě veliká. Ostatním klubům většinou bohužel dojde časem dech.

Reagovat
LyEX

dokým budú zvyšné tímy len vychovávať hráčov pre Bayern, tak nikdy nebude reálny boj o titul, kým sa nestrelí Bayern do jednej nohy sám ako minulú sezónu, strelil sa do oboch a aj tak nakoniec titul vyhral.

Reagovat
dave30

To máš stejné, jako bys chtěl po týmech u nás, aby nevychovávaly pro S+S. Dortmund a Lipsko jsou zhruba na polovině rozpočtu Bayernu na mzdy. Leverkusen je už na třetině, Hoffenheim na pětině, Stuttgart na šestině atd.

Jak tomu chceš konkurovat, když Bayern dokáže nabídnout několikanásobně větší mzdu (jako u nás S+S)? To je prostě osud chudších týmů už od okresního přeboru...

Reagovat
h8_sfatto

a proto Sparta i Slavie připomínají ruské kluby, přeplatit místní hráče, abych pak zjistil, že za milion měsíčně hrajou úplný prd a pak se to v celé kráse projeví v národním týmu, kde 90% těch S+S primadon nemá vůbec co pohledávat

Reagovat
Rudnevs

OT: Pohár vyhrá jeden z osmičky Lautern, Düsseldorf, St. Pauli, Gladbach, Saarbrücken, Leverkusen, Stuttgart a Hertha Neviem kedy naposledy sme tu mali zaujímavejšiu pohárovú sezónu. Pre každý z týchto klubov to každopádne bude veľká trofej po dlhej dobe a prajem to vlastne asi všetkým.

Reagovat
St. Pauli

Dekuji.

Reagovat
Martin9719

Neverkusen - Stuttgart finále? Jinak Fabian Reese posílá srdečné pozdravy, to jsem si nemohl odpustit sorry.

Reagovat
Rudnevs

Na toho Reeseho mám stále väčšie a väčšie nervy… a nakoniec penaltu za vás kopal i influencer

Reagovat
Martin9719

Jo to jsem na to taky koukal. Jinak již brzy na něj bude mít nervy celá 2. Bundesliga. Akorát dobrá zpráva pro ostatní, že víc jak známku 10 už dostat nemůže.

Reagovat
Rudnevs

Ale celkom sympatak, v 27 profi premiera a vidno, ze mu ozaj zalezalo. Za mna sympatickejsi nez Reese

Reagovat
Martin9719

No myslím si že Reese je naopak největší sympaťák dnešního moderního zvrácenýho fotbalovýho světa. Dřív měl člověk spoustu vzorů, dneska když bych ještě fotbal hrál tak popravdě nevím moc ke komu vzhlížet. Resp. ano, ale už to prostě není ono. On se naopak úplně vymyká zvyklostem. Který hráč dneska na hřišti vypadá že by se přetrhl pro tým a klaní se fanouškům? A to to začalo tak nenápadně když se vytáhnul hráč co měl 11+10 v malém Kielu.

Ale tohle je příběh nad kterým valí oči asi všichni. Influencer který má skoro 7x víc followers než samotná Hertha se zničehonic objeví na lavičce A týmu a pak jde kopat penaltu a promění ji. Dardai to vlastně zdůvodnil tak, že je hodně zranění a že jinak je jeho práce zapracovávat mladé jako Christensen, Palko, Bence, Winkler a další a zvyšovat jim hodnotu na trhu. I z toho důvodu neprosakují žádné přestupové spekulace, hráčů máme dost a posty kde tlačí nejvíc bota se posilují celkem solidně z vlastních řad (Klemens, Gechter, Scherhant).

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Werkrider

Zamlouváme si vicemistra. Dííík.

Reagovat
andrew96

Lautern-St. Pauli ve finále sen. Ale rád bych ve finále viděl i Gladbach (neříkej to @cologneFC).

Reagovat
Rudnevs

Ajajaj zakázaná láska k Borussii Lautern vo finále poháru znie ako alternatívna realita, to by bol pekný návrat do starých čias. St. Pauli (narozdiel od Lauternu) z ich súčasnou formou neznie vôbec nereálne.

Reagovat
St. Pauli

Ano, bylo by prima, kdybychom tuhle vyjimecnou sezonu korunovali vitezstvim v Pokalu.

Reagovat
andrew96

V roce 2011 to byla velká crush no.

Reagovat
Rudnevs

Necudujem sa, Reusa, Aranga, Neustädtera a spol. miloval asi kazdy. Ja Gladbach tiez celkom mozem, tie navrhy na Freundschaft so Schalke mali nieco do seba…

Reagovat
cologneFC

Každý nie

Reagovat
andrew96

Kks, ruský reperezentant Neustädter. Na toho jsem úplně zapomněl.

Já měl hodně rád Mika Hankeho.

Reagovat
Rudnevs

Joo Hanke, Schalker s alergiou na trávu Títo všetci nemeckí Rusi majú vždy veľmi podviné kariéry, či už Roman alebo Rausch, Andreas Beck, Prib, Merkel a tak podobne. Častokrát tam sú viaceré pôsobiská niekde na východe.

Reagovat
cologneFC

Reagovat
raduinho

Se divím, že Grimaldo už tak 2 sezony není v City. Přesně hráč pro Pepka.

Reagovat
pawels

Super analýza Souhlas v podstatě se vším. Lverekusen je pro mě letos nejoblíbenějším týmem na sledování, ale myslím, že titul nakonec získá zase Bayern.

Reagovat
ACSeRw!n

Neverkusen, to mluvi za vse. Alonso po sezone do Madridu, dekujeme

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Pepe1911

Reagovat
Mishko

som zvedavý na Xabiho, ale myslím si, že má obrovský poteniál byť jedným z najlepších trenérov najbližších dekád

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
h8_sfatto

mladej tým, trenér na vzestupu, není teď konkurence v Evropě, Leverkusen šlape jako donedávna Monaco

Reagovat
smazaný uživatel

Jeho cesta snadnemůže jinam než do Realu vést.

Ale pokud skončí Klopp, Live je samozřejmě taky jasná varianta.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele