Může Hapal skončit v Baníku? Stát se může cokoliv, říká Matušovič

16.02., 10:50
Aktuality
Pavel Hapal (© FC Baník Ostrava)

Nula bodů na kontě, nula vstřelených gólů. Tímto způsobem odstartovali ligové jaro hráči Baníku, kteří po šokující porážce na hřišti Českých Budějovic nestačili v týdnu na Plzeň. I když se jejich výkon zlepšil, pozice trenéra Pavla Hapala zůstává dál nejistá, o víkendu ho navíc čeká těžký zápas v Mladé Boleslavi.

Ustál by zkušený kouč další porážku? A kteří hráči by měli Baník táhnout? Nejen o tom promluvil v rozhovoru pro eFotbal.cz bývalý hráč Slezanů a dnes expert O2 TV Sport Miroslav Matušovič.

Je pravda, že zatímco na hřišti Dynama to Ostravě zle nevyšlo, proti Viktorii se zvedla. V poli se soupeři vyrovnala, střelecky to bylo fifty fifty. I tak to ale nestačilo. V samém závěru doplachtil centr Cadua až do sítě a Baník vyšel znovu s prázdnou.

"Herně to však z jeho strany nebylo vůbec špatný. Nasazení, agresivita, chuť zvítězit, to všechno tam bylo. Opravdu vyložené šance si ale Baník téměř nevypracoval, navíc ho srazil smolný gól na konci. Myslím, že dostat takovou branku bylo pro Ostravu hodně kruté. Šlo o banální situaci, která rozhodla celý zápas," připomněl Matušovič úder ze třetí minuty nastavení.

A vrátil se k blamáži o pár dní dřív. Na hřišti tehdy posledních Českých Budějovic se Baník ve druhé půli nechal zostudit. "Špatně ale nevstoupil do zápasu ani tam. Kubala měl v úvodu velkou šanci, kdyby ji proměnil, vyvíjelo by se všechno jinak. Baník byl velký favorit, měl to tam zvládnout, ale všichni tady mluví o tom, jak v Budějovicích vybouchl a nikdo nevyzdvihne výkon domácích. Nedělejme z hráčů Dynama žádné nazdárky, co by neměli nad nikým zvítězit. Jasně, ambice obou klubů jsou úplně jiné, Dynamo však mohlo obrovsky nakopnout, že ho každý odepisuje. Vytáhnout se zrovna na Baník byla po něj dvojnásobná motivace. I tak však samozřejmě každý čekal, že tam Ostrava uspěje," poznamenal Matušovič.

Že se Baník proti Viktorii zlepšil, je podle něj zásluhou i Ewertona. Brazilského šikuly, který v týmu hostuje ze Slavie. Zatímco na hřišti Českých Budějovicích šel na plac až o poločasu, proti třetímu týmu tabulky figuroval v základní sestavě a zápas mu sedl mnohem víc.

"Ewerton je v ofenzivě rozdílovým hráčem. Hru vidí a cítí, dokáže ovlivnit ráz utkání. Hodně se mi na něm líbí, že je dost nečitelný. Nepohybuje se jen u lajny, ale sbíhá si i do středu, hledá si prostor pro střelu. Je to nanejvýš technický hráč a pro obrany soupeře dokáže být nebezpečný. Pro Baník je extrémně důležitý. Spoluhráči vědí, že se na něj můžou spolehnout, což potvrdil i proti Plzni. Baník ale pozvedne také návrat Tanka. Jelikož se na konci podzimu nechal hloupě vyloučit, první tři jarní kola musí Baník hrát bez něj a všichni vidí, že chybí fakt hodně," řekl Matušovič o rychlonohém Nigerijci.

Jednoho kvalitního útočníka ale nechal Baník s klidným srdcem pláchnout jinam. V zimě se rozloučil s důrazným Ladislavem Almásim, který nedostatečnou zápasovou minutáž vyřešil hostováním v chorvatském Osijeku. Nebyl to ze strany Baníku trochu unáhlený krok?

"Nemyslím si to. Kromě Tanka je tam ještě Kubala nebo Klíma, kteří jsou Almásimu podobní, typologicky má Baník v kádru všechny druhy útočníků. Navíc Almási asi nebyl úplně spokojený s tím, kolik toho na podzim odehrál. Chtěl nastupovat mnohem víc, čímž na svůj odchod nejspíš sám tlačil. I proto se zvolilo řešení v podobě hostování v Osijeku," řekl Matušovič.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
20
17
2
1
50 : 13
53
2
Slavia Praha
20
15
4
1
40 : 17
49
3
Viktoria Plzeň
20
12
3
5
47 : 26
39
4
1. FC Slovácko
20
10
5
5
28 : 21
35
5
Sigma Olomouc
19
8
4
7
28 : 25
28
6
FK Mladá Boleslav
20
8
4
8
36 : 34
28
7
Slovan Liberec
20
7
7
6
30 : 29
28
8
Baník Ostrava
20
8
3
9
27 : 24
27
9
Bohemians Praha 1905
20
6
6
8
17 : 26
24
10
FK Teplice
19
6
5
8
18 : 21
23
11
FK Pardubice
20
6
4
10
20 : 26
22
12
FC Hradec Králové
20
5
6
9
23 : 32
21
13
FK Jablonec
20
4
8
8
21 : 30
20
14
MFK Karviná
20
4
3
13
20 : 37
15
15
FC Zlín
20
3
6
11
24 : 45
15
16
Dynamo České Budějovice
20
4
2
14
18 : 41
14

A vyjádřil se i k situaci trenéra Pavla Hapala. Ten přišel do Baníku v říjnu 2022 jako náhrada za Pavla Vrbu, na požadovanou úroveň ho ale stále nevytáhl. Od páté příčky sice dělí osmou Ostravu jen bod, pořád má však velké výkyvy. Pokud Baník prohraje i o víkendu v Boleslavi, židle pod Hapalem se rozkymácí více než kdy jindy.

"Podívejte, pořád se bavíme o top celku v České republice. O klubu, který by se měl pohybovat v první čtyřce. Co se týče, historie, zázemí i fanouškovské základny, tak Baník nahoru prostě patří. Nebavíme se asi o titulu, ale minimálně do šestky by Ostrava každý rok hrát měla. Že se tak neděje, je samozřejmě fakt a každý trenér tam do toho s tím jde. Ví, že bude pod tlakem. I když Baník zahrál proti Plzni celkem dobře, na jaře zůstává bez bodu a teď jede do Boleslavi, která pod trenérem Holoubkem bude zřejmě v pohodě. Není to lehké. Stát se může naprosto cokoliv," podotkla bývalá opora Baníku či Sparty.

"Hapiho znám a vím, co všechno pro Baník dělá. Odvolání nikomu nepřeju, ale v tak velkém klubu se věci mohou měnit hrozně rychle. Sám jsem trenér a někdy v budoucnu bych si Baník přál trénovat, jak rychle tam však přijdete, tak rychle z něj můžete jít pryč. To je zkrátka fakt," uzavřel Matušovič.

Autor: eFotbal.cz / Ondřej Huml

Komentáře (40)

Přidat komentář
kecipep

Nadpis má v sobě všechno žádný clickbait

Reagovat
Kryptos_

Reagovat
Pablos

Reagovat
Pablos

No ale zase titulek může ukazovat, že nemá absolutní přehled a že si může myslet, že tam do Baníku teprve Hapal příjde. Rozkliknout by se to mělo.

Reagovat
Firkraag

Reagovat
db18

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
neyto

Matušovič by si přál trénovat Baník?

Reagovat
Salfovic

Taky bych si přál, aby Matušovič trénoval Baník.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Pablos

on je fakt trenér Nevěděl jsem ani.... a ano... ..Sám jsem trenér a někdy v budoucnu bych si Baník přál trénovat"

Reagovat
Greny

Já bych chtěl být asistent, kustod nebo třeba vedoucí mužstva, doufám že tam nějakou trafiku najdes

Reagovat
Pablos

pošlu fotku a řeknu ti, jestli je to na maskota

Reagovat
Pablos

*pošli

Reagovat
C-M@ster

Mě by bavilo dělat videorozbory.

Reagovat
Mr.Mike

Ja vim ze trenoval Havirov, ale uz je to pekne dlouho pak uz sem ho moc neregistroval nikde

Reagovat
JarousFCB

Když tu loni přijel hrát Havířov, tak pořád trénoval.

Reagovat
Shevchenko

Tak jak jinak by se dostal k trénování Sparty?

Reagovat
thewall

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ratusek

Ty vole ten by jako trenér dopadl hůř než Straka ve Slavii. Ale předpokládám, že by o něm nikdy nikdo v životě nemohl uvažovat.

A že se vyjadřuje k Baníku zrovna on. Ještě se zeptejte Šafarčíka, ať to máme komplet

Reagovat
luismiksak

Pro Banik toho udelal dost, tak chápu, ze se chce vyjádřit.

Reagovat
luismiksak

Na trénování Baníku v roli asistenta úplně klidne. Celkove by se mi líbil tandem včetně Baryho a klidne Sloncika nebo Bolfa.

Reagovat
Nuno čomes

Za co konkrétně dostává největší hejt za přestup do Sparty?

Pospěch, Slončík nebo Bolf to tak nemají ne?

Reagovat
Pablos

Tam to bylo dáno (nevím jak u těch ostatních), že to něják zapíral a přitom už byl domluvenej.

Reagovat
Pablos

Nebo to byl Holzer ? Tvl já už v tom mám taky zmatek Ale nejspíš oba v něco prostě v trochu krysím duchu, né jen čistej přestup.

Reagovat
AnthonyR

Holzer tehdá přestupoval taky nějak tajně, ale to bylo v těžkých dobách. U Matušoviče to bylo ještě bizarnější.

Reagovat
Salfovic

Tam to bylo o tom, že fanouškům sparty lezl trapně do prdele.

Reagovat
Puskas

Stavěl se jako velký věrný chachar, vyjadřoval se proti Spartě a pak do ní v půlce sezóny přestoupil, tedy v době, kdy jsme ho potřebovali. Pospěch třeba počkal do konce sezóny, navíc přišel z Opavy, takže nebyl brán jako baníkovec co do srdce. Radek si taky své odkopal a to v době velké bídy, navíc do Sparty nešel hned po první nabídce.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Škoda, že tehdy Sparta nezkusila Bestu. Ten by to asi taky dost schytal

Reagovat
monty25

Ten to mohl schytávat od sparťanů, co chodili na Žižkov.

Reagovat
John Obi Mikel

Pokud dobře pamatuju, tak to bylo dost nepovedené angažmá, ne?

Reagovat
monty25

On byl na Žižkově dvakrát, ale je fakt, že ani jedno angažmá nebylo povedené. V sezoně 2008/2009 byl u sestupu z 1. ligy, v sezoně 2012/2013 tam pak hrál 2. ligu. V podstatě jakmile odešel z Baníku, tak už se nikde nechytil.

Reagovat
St. Pauli

Jak je to vlastne v soucasnosti s tou pseudodruzbou, resp. sdilenim sympatii mezi nekterymi ekipami ACS a Viktorkou? Co jsem se prestehoval ze Zizkova do Vrsovic tak nevim nic.

Reagovat
monty25

Upřímně, tohle šlo vždycky úplně mimo mě. Často jsem vídal na Viktorce lidi ve sparťanských hadrech, ale jak říkáš, podle mě je to pseudodružba několika lidí.

Reagovat
Nieuwendyk

Pořád to funguje

Reagovat
Puskas

Asi ještě víc. A neodvedu si představit, že by tam po té šále šel.

Reagovat
Condrella27

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
mayday

Míra a jeho legendární fotky v hattricku

Reagovat
St. Pauli

Neco jako rozcapena Pergnerova s lizatkem v Leu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele