MS do 20 let - souhrn čtvrtfinálového dne

14.06.2015, 10:11
Komentáře a souhrny
Mistrovství světa 'dvacítek' zná jména čtyř semifinalistů - a některá z nich jsou hodně nečekaná. Možná největší favorit z Německa totiž na penalty ve čtvrtfinále podlehl Mali, pokutové kopy rozhodovaly i o postupu Brazílie přes Portugalsko a Srbska přes USA. Pouze Senegalci zvládli zvítězit nad Uzbekistánem v základní hrací době..

Brazílie - Portugalsko 1:0p

14.06.2015 03:00

Góly: -

Sám Rogério Micale, kouč brazilských juniorů, po závěrečném hvizdu uznal, že si jeho svěřenci postoupit nezasloužili. Portugalci byli prý na hřišti lepším týmem. Jenže co naplat, hraje se zkrátka na góly, a když ani jeden ze soupeřů nedokázal skórovat ze hry, musely rozhodovat penalty. A v těch jsou Brazilci na turnaji zkrátka jedničky.

Už osmifinále proti Uruguayi totiž nabídlo stejný příběh - tedy remízu 0:0 i po prodloužení a následný brazilský postup přes pokutové kopy. Tehdy ale Kanárci utkání dominovali, zatímco dnes tomu bylo přesně naopak. Micaleho protějšek Hélio Sousa sice postavit defenzivnější systém, než bylo o Portugalska dosud obvyklé, výsledkem však byl festival zahozených šancí a velké brazilské štěstí.

Od samého úvodu měl evropský výběr herně navrch; první šanci zaznamenal už po dvou minutách, kdy Joao Nunes donutil gólmana Jeana k "zahřívacímu" zákroku. O chvíli později Gelson Martins hlavou trestuhodně minul po vynikajícím pasu Ronyho Lopese. Tentýž hráč na sebe upozornil znovu po čtvrthodině hry, tentokrát přesným centrem na Andrého Silvu; portugalský útočník však nepochopitelně hlavičkoval mimo, přestože se dokázal uvolnit na malém vápně.

Až po této úvodní smršti se Brazilci trochu zkonsolidovali a ve 22. minutě dokonce dopravili míč do sítě; hlavička kapitána Danila však nebyla uznána pro útočný faul. Po změně stran pak zápas rychle ztratil tempo a očekávaný šlágr dvou z největších favoritů turnaje začal rychle nudit. Těch pár šancí, které trochu rozvířily ospalou atmosféru, měli na svědomí opět Portugalci - konkrétně tedy Martins, hrdina osmifinále s Novým Zélandem. Ani jeho střela z úhlu, ani další pas na Silvu však k úspěchu nevedly.

Šest minut před koncem potom Portugalsko zahodilo svoji vůbec největší příležitost: Silvův chytrý pas do vápna zpracoval Lopes, skvěle se uvolnil a levačkou napřáhl k nebezpečné střele. Za Jeanem však zazvonila tyč. V tomtéž tempu se pokračovalo i v prodloužení: Lopes nezvládl zakončení po Guzzově pasu a spálil další tutovku, totéž v bleděmodrém se pak povedlo i Martinsovi.

Musely tak rozhodovat penalty - a stejně jako v zápase samotném, také v rozstřelu jsme byli svědky v podstatě jednoduchého scénáře. Zakončení Portugalců bylo stejně mizerné i z bílého puntíku. Brazilec Lucao přitom zaváhal jako první, leč následné zahozené 'desítky' Andrého Silvy, Nuna Santose a Guzza (který se neúspěšně pokoušel o panenkovský dloubák) rozhodly o tom, že do semifinále proti Senegalu postupuje Brazílie.

Více informací k zápasu

Mali - Německo 2:1p

14.06.2015 03:00

Góly: 58. Souleymane Coulibaly - 38. Julian Brandt

Malijská pohádka pokračuje: po suverénní osmifinálové výhře nad Ghanou si severoafrický celek překvapivě poradil i s vůbec největším favoritem na celkový triumf, hvězdnými Němci. Ti sice možná nastříleli v prvních třech zápasech turnaje šestnáct gólů, dnes však zavěsili jenom jednou - a protože Mali také, musely rozhodovat až penalty..

Skóre otevřel na straně favoritů Julian Brandt, leč Malijci se nevzdali - gólman Djigui Diarra chytil penaltu, Souleymane Coulibaly následně hlavou vyrovnal, a když Niklas Stark zahodil rozhodující desítku ve finálním rozstřelu, bylo rozhodnuto. Němci nicméně mohou žehrat i na smůlu, neboť hned v úvodu musel odstoupit Marc Stendera, a bez svého nejlepšího ofenzivního hráče nedokázali najít ten správný rytmus.

Malijci navíc dobře věděli, co na soupeře platí - tedy agresivní pressing a pozorná obrana. Co se šancí týče, patřil však zápas samotný dlouho k těm zapomenutelnějším. Oba gólmani se 'rozehřívali' pouze likvidací několika chabých pokusů z dálky. Vlastně z jediné příležitosti celé první půle také padl úvodní gól: přímý kop Hanyho Mukhtara sice zeď neprorazil, míč se ale dostal k Brandtovi, jehož volej z rohu vápna zapadl přímo k tyči.

Africký tým se nicméně odmítal vzdát a do druhé půle vyběhl mnohem agilněji. Hráči napadali Němce jako vosy, leč první šance se objevila na druhé straně - a byla to šance opravdu stoprocentní, protože rozhodčí zapískali faul ve vápně na Jeremyho Dudziaka. Mukhtar však následnou penaltu trestuhodně zahodil, a o dvě minuty později bylo vyrovnáno: Youssouf Koné načechral přímý kop do německého vápna, kde si na míč naskočil Coulibaly a hlavou propálil Marvina Schwäbeho.

Němcům sice málem daroval výhru Hamidou Maïga, jehož kalamitní zpětnou přihrávku vyčíhl Mukhtar, nakonec však malijská defenziva situaci vydržela a přežila až do finálního hvizdu prodloužení. Stále unavenější Němci navíc sami museli řešit poslední gólovku Malicka Tourého. V nevyhnutelném rozstřelu se postupně neprosadili Adama Traoré a Brandt, jinak ale všichni střelci uspěli - až na Starka, který tak daroval Mali penaltovou výhru 4:3.

Více informací k zápasu

USA - Srbsko 0:1p

14.06.2015 06:30

Góly: -

Nenápadně, ve stínu afrických 'nájezdníků' z Mali a Senegalu, propluli mezi nejlepší čtveřici turnaje i Srbové. Stejně jako Malijci a Brazilci mohou i oni vděčit pevnějším nervům po penaltovém rozstřelu - předcházejících 120 bezbrankových minut totiž nenabídlo zhola nic, na co bychom měli v budoucnu vzpomínat..

Na druhou stranu je postup Srbska spravedlivý, neboť bylo objektivně lepším týmem. Jenže diváci se i přesto nudili, navíc ve větrném a deštivém počasí. Rozdíl byl v tom, že balkánský celek měl ve svém středu Mijata Gaćinoviće, jehož kreativita pomáhala vytvářet šance pro spoluhráče - třeba Sergeje Milinkoviće, který po jeho přihrávce pálil zbůhdarma nad břevno, nebo Nemanju Antonova, jehož odvážný pokus z rohu vápna musel vyrážet pozorný Zack Steffen.

Američané měli vlastně jen jedinou šanci, ale zato pořádnou - Thomas Thompson šikovně zpracoval pas Paula Arrioly a zblízka nebezpečně vypálil. Naštěstí pro Srby těsně mimo. Počasí se stále zhoršovalo, Srbsko drželo míč, Američané bránili, a zápas s každou další minutou směřoval do prodloužení.

Evropský tým si nicméně vypracoval ještě několik šancí; ať už mluvíme o dalekonosném projektilu Saši Zdjelara či povedeném voleji Andriji Živkoviće. Steffen ale odolával, a jeho skvělý výkon kulminoval reflexivním zákrokem proti ráně Staniši Mandiće. Ani v prodloužení vychýlená muška Srby neopustila (úplně volný Milinković na malém vápně naprosto nepochopitelně netrefil síť, jeho spoluhráč Saponjić zase vymyslel způsob, jak přestřelit prázdnou bránu ze dvou metrů), takže musely rozhodovat až penalty.

Steffen byl úžasný až do samého konce, vychytal Rajkoviće i Veljkoviće a celkově udělal pro postup USA absolutní maximum. Jenže americkým střelcům to také příliš nešlo - svoje kopy postupně zahodili Rubin, Sonora, Carter-Vickers a Requejo, takže Nemanja Maksimović dostal na druhé straně šanci rozhodnout o výhře 6:5 a rozdíl od svých spoluhráčů nezaváhal.

Více informací k zápasu

Uzbekistán - Senegal 0:1

14.06.2015 06:30

Góly: 77. Mamadou Thiam

Když senegalský kouč Joseph Koto mluvil před čtvrtfinálovým výkopem o tom, že cílem jeho týmu je postoupit až do finále, mnozí to považovali za klasické motivační nadsazování; nyní je však situace zcela odlišná. Německo a Portugalsko jsou ze hry venku, zatímco Senegal postupuje mezi elitní čtveřici. Uzbekistán porazil těsně 1:0, stačila mu k tomu přesná trefa Mamadou Thiama.

Asi málokoho překvapilo, že se diváci ve Wellingtonu nestali svědky nějakého nádherného ofenzivního spektáklu - oba týmy jsou na tom kvalitativně zhruba podobně, oba mohly považovat za úspěch už samotný postup do čtvrtfinále, a myšlenka bojů o medaile přinutila oba trenéry držet se vzadu a příliš neriskovat. Zpočátku se tak na hřišti nedělo vlastně vůbec nic; Senegalci i Uzbekistánci poctivě bránili a na útočnou snahu víceméně rezignovali.

Takto běžel zápas prvních 20 minut; potom alespoň přišla první šance. Sražený míč zpracoval Obrochim Abdullajev, jeho střelu však pohodlně zlikvidoval africký gólman Ibrahima Sy. Na druhé straně právě Abdullajevova chyba pustila do šance Alassane Sowa, i tentokrát ale zaúřadoval brankář - v tomto případě Dilšod Chamrajev.

Druhé dějství začali aktivněji Senegalci a Chamrajev se musel vytáhnout proti ráně Rogera Gomise. Jejich útoky organizovalo efektní duo Thiam - Rémi Nassalan, a právě z této spolupráce se nakonec zrodil i vítězný gól. První varovnou ránu Thiama ještě Uzbeci ustáli, třináct minut před koncem zápasu však už se Afričané radovali: z protiútoku přečíslili uzbeckou defenzivu, Nassalan se elegantně uvolnil a přesným pasem našel zakončujícího Thiama.

Více informací k zápasu

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (12)

Přidat komentář
jsemdement

Ty penalty USA - Srbsko... .

Reagovat
bayern987

Reagovat
Miguel19

Nevim jestli mám štěstí na zápasy, ale ta úroveň je hrozně nízká tvl..

Reagovat
kiwwi

Brazilia to cele vyhra snad

Reagovat
smazaný uživatel

1.Mali

2.Brazília

3.Senegal

4.Srbsko

Reagovat
popltak

Mali zaslouženě

Reagovat
smazaný uživatel

podle toho co, jsem četl a viděl teda vůbec

Reagovat
smazaný uživatel

Srbsko

Reagovat
db18

Proč se osmifinále hrálo v pěkné časy a čtvrtfinále zase takhle?

Reagovat
Coutinho10

taky me to zklamalo...a proto sem videl Srby az od 80. minuty

Reagovat
sk333

Nerátal som s tým, že Nemecko vypadne. Inak včera som trochu pozeral zápas Nigéria-Čad 2:0,

Za Nigériu hral celý zápas obránca AS Trenčín Madu a podľa cybereagles a nairalandu bol asi najlepší hráč zápasu. Vynikal v obrane i smerom dopredu. Druhý trenčan Rabiu nastúpil od 60 minúty a priniesol do hry kreativitu i techniku. Hovorili o ňom ako o nástupcovi Jay Jay Okochu.

Reagovat
smazaný uživatel

Slušné...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele