MS 2006: GÓLY, KARTY, K.O. HLAVOU (1)

13.07.2006, 11:32
Aktuality
Mistrovství světa začalo perfektně. Šest gólů v úvodním zápase, fotbal plný radosti, všichni se doslova hrnuli do útoku. Vypadalo to tak nadějně. Jak MS pokračovalo a skončilo? Hromadou karet obou barev, rozhodováním o postupujících na penalty, ale také penaltou vymyšlenou, nezáživnou hrou na "nedostat"... Jaké tedy bylo MS 2006?

Často se užívá přirovnání úrovně k různým barvám. Pro tento šampionát se zcela jistě hodí ta šedivá. Proč?

Fotbal se sice hraje také na krásu, ale především na góly. A ty chyběly. Svědčí o tom průměr 2,30 na zápas. Jen MS 1990 registruje nižší počet branek. Jsou utkání, která skončí výsledkem 0:0 a divák je i tak spokojen a odmění protagonisty potleskem. Nedá se to ovšem říci o každé bezbrankové remíze. Ani o zápasech, které skončily například 1:0. Kolik jich bylo v Německu? Hodně! Švýcarsko - Francie, Mexiko - Angola, Švédsko - Trinidad a Tobago, Japonsko - Chorvatsko, Švýcarsko - Ukrajina, Anglie - Portugalsko. Tyto souboje skončily bez gólů, poslední dva rozhodovaly o postupujících a na řadu musely přijít penalty. Ale ani ze vzdálenosti 11 yardů se mnozí vyhlášení střelci nebyli schopni trefit mezi tři tyče, překonat brankáře!

Bavili jste se při těch dalších utkáních, kde padl jeden ušmudlaný gól? Komu se může líbit souboj, v kterém se jednou jedenkrát někomu podaří dotlačit míč do sítě a pak se stáhne do obrany?

A ještě hůř! On ten celek, který v tu chvíli prohrává, není schopen nic kloudného vymyslet a dokonce sám vyčkává ve své ulitě na zázrak, na vyrovnání. Příklady? Nizozemsko - Srbsko a Černá Hora, Portugalsko - Angola, Brazílie - Chorvatsko, Španělsko - Saudská Arábie, Tunisko - Ukrajina, Anglie - Ekvádor...

Ano, mají pravdu ti, kteří v tuto chvíli tvrdí, že hrát turnaj, kde semifinalisté musí podstoupit měsíční martýrium sedmi utkání, tedy minimálně 630 minut, je něco jiného, než řádná ligová soutěž. Nevím, nevím, možná, že toto srovnání není právě přesné a správné, ale myslím si, že být na hříšti deset a půl hodiny za 31 dnů, tedy za 744 hodin, zase tak velkým zatížením není. V kádru měl každý účastník 23 hráčů...

Příčinu tedy nutno hledat jinde. Obrovské peníze, prémie za postup, za titul? Asi ano, je zde vyvíjen tlak na trenéry, každý od nich chce jediné: neprohrát! A to znamená neriskovat, vycházet ze zajištěné obrany, neinkasovat a věřit, že ten náš osamocený útočník se jednou prosadí. Těžko se hraje na góly, když nejoblíbenějším rozestavením je takové 3-5-1-1 nebo 4-5-1.

Joseph Blatter stále něco vymýšlí, karty by měl nejraději jako barvy duhy. Ale napadlo ho něco jako usnadnění úlohy útočníkům? Změnit ten "zednický" styl vybudování neprostupné zdi? Je to dost těžké, že? Někdo řekne, že postavení mimo hru by mělo platit jen v pokutovém území. Ale neznamenalo by to stažení obrany ještě více zpět a hlídání jednoho nebo dvou potulujících se protihráčů na dostřel branky? Rozšířit branku? Možná by to pomohlo, brankáři jsou dnes vynikající, v té stávající si většinou dokáží poradit bez problémů.

Branky tedy chyběly, ale karet bylo uděleno rekordně! 28 červených a 341 žlutých! Nejlepším karbaníkem byl vyhlášen Rus Ivanov za 16 žlutých a 4 červené v jediném utkání, Portugalsko - Nizozemsko, ale řeknete mi po pravdě: co měl s tou bandou nevychovaných "spratků" udělat? Dat jim pěkných pár na holou? To ve fotbale nejde! Ono to opravdu vypadalo na ručník, na předčasné ukončení zápasu!

Shrnutí této části je tedy jasné: obrany a tvrdé, násilné a "sprosté" zákroky, to vyhrály nad útokem a mírumilovnými kouzelníky s míčem! Zidane byl tedy výjimkou, která potvrzuje pravidlo? Myslím si, že ne. Jeho brutální agrese proti Materazzimu byla pravděpodobně vítězstvím zla nad dobrem, tedy jidášsky provokujícího italského beka nad hráčem, který chtěl tvořit, hrát fotbal!

Po Zidanově faulu přišly již jen penalty a MS 2006 skončilo. Vím, že se toho o tomto "hlavičkovém K.O." napsalo hezkých pár řádek a zcela jistě ještě napíše. Omlouvám se předem za následující slova, ale cituji přesně ze švédského deníku Aftonbladet: "Materazzi je prase, ale prase šampión! Zidane je génius, ale génius tragický a blbý!" Tak dokonce ve Švédsku, kde by jeden čekal jiný pohled na realitu, to vidí takto! Podle jejich slov to vypadá, že "mistrovská prasata" mají větší cenu, než "tragičtí a pitomí géniové"?! V tom případě jsme se ovšem rozhodli jít po velice špatné cestě.

Novináři dali kapitánovi francouzské reprezentace "Zlatý míč MS". Ocenili tím jeho fotbalové kvality, ty lidské nechali pro tuto chvíli stranou. A co na to říká FIFA? Chce mu ho sebrat! Má na to vůbec právo? Bylo by asi mylným rozhodnutím nechat se ovlivnit onou nefotbalovou hlavičkou a potrestat Zinédine Zidana ještě jednou. Vlastně třetí červenou kartou. Tu první viděl v ruce rozhodčího, mimo jiné velice slabého, druhou si pak jistě udělil sám již při příchodu do šatny berlínského stadionu.

FIFA bojuje proti diskriminaci, proti rasismu, proti násilí na stadiónech, na hřišti samotném. Co se násilí týče, je velice smutné přiznat si, že zatímco diváci se na tribunách chovali fantasticky, příkladně, hráči předváděli na trávníku mnohdy něco zcela opačného. Mělo by být nyní její povinností nařídit vyšetření celého případu Zidane - Materazzi, ale také nechutného závěru utkání Německo - Argentina, odstrašujícího příkladu Nizozemsko - Portugalsko. Trest zákazu startu na dva, čtyři zápasy, není dostačující...

V dalším pokračování se zamyslíme nad tím, zda je Itálie tím správným mistrem, podíváme se na penalty a zda je správné rozhodovat o postupujících a dokonce o vítězi celého turnaje, který měl vlastně trvání více než dva roky, od prvního kopnutí do míče v kvalifikaci, tímto nepopulárním způsobem.

Myslíte si to samé?

Mluvili jsme o nudných zápasech. Když hrálo Česko, nikdo z nás se jistě nenudil! Jednou jsme jásali, později truchlili, láli, naříkali.. Ale nuda nebyla. Zápasy to špatné nebyly. Proti USA jsme hráli my, s Ghanou zase náš soupeř, Italové nás přehráli o ty dva góly, ale náš výkon, vzhledem k okolnostem, zase tak tragický nebyl. Tedy všechno, jen ne nuda!


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (13)

Přidat komentář
HOST*

dneska se fotbal hraje hodně defenzivně, honě se filmuje a zdržuje což je docela smůla

Reagovat
HOST*

dneska se fotbal hraje hodně defenzivně, honě se filmuje a zdržuje což je docela smůla

Reagovat
smazaný uživatel

nj co nadelas....... http://www.playforyourclub.com/play01.php

celkem curina

Reagovat
smazaný uživatel

a o tom žádná je to fakt dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

bullshit

Reagovat
HOST*Hory

Má totální pravdu že se hrozne simuluju a zdrzuje!kouknete na nasi ligu to je idealni priklad zdrzovani!Da se koukat jen na ligu mistru a nebo velko kluby!A pritom by stacilo se trochu snazit!

Reagovat
HOST*

Co se fotbalu týče, naprosto nechutný MS. A to, že to vyhráli ty zkorumpovaný betonáři, jen dokazuje, kam se fotbal díky neschopnosti FIFA ubírá...

Reagovat
smazaný uživatel

jen me mrzi, ze takovyto MS zrovna vyslo na Nemecko, byli to skveli poradatele (ostatne jak se predpokladalo) i fanousci byli skveli.. skoda....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele