MS 2006: DEN 3

11.06.2006, 23:44
Aktuality
Třetí den tohoto turnaje je pro nás vlastně den před DNEM. Se vší úctou k týmům, které se již představily, pro nás začíná MS 2006 dnes v 18:00 SEČ. Utkání s mužstvem USA bude historicky prvním pro reprezentaci České republiky. Ale dnešní DEN 3 je o neděli, a tak se pojďme podívat, co se v Německu, a nejen tam, stalo. Pokusme se zároveň zhodnotit dění ve skupinách A až D.


Saviola, Robben, Bravo jmenováni hráči utkání

Vítězství Argentiny nad Pobřežím Slonoviny bylo hodně upracované a pro mnohé dokonce nezasloužené. Zástupce Afriky, podle slov trenéra, doplatil zejména na nezkušenost. Javier Saviola byl na hrací ploše 75 minut a po celou tuto dobu znamenal nebezpečí pro branku soupeře. Jeho gól v 38. minutě pak byl, jak se později ukázalo, rozhodujícím. Perfektní naběhnutí za obranu soupeře a mistrovský dotek míče, který si to namířil podél brankáře do sítě. Ale ještě něčím jiným si "Conejo" Saviola zasloužil jmenování hráčem zápasu. Po celou dobu neúnavně burcoval spoluhráče na hřišti. Nedovolil klesnutí do kolen ve chvílích, kdy "Sloni" útočili ve snaze o snížení náskoku soupeře a později o vyrovnání.

Arjen Robben podnikal jeden výlet za druhým po svém, levém, křídle a znamenal neustálé nebezpečí pro branku Srbska a Černé Hory hájenou Dragoslavem Jevričem. Kuriozitou je, že jedno z mála objevení se na hrotu útoku, v jeho středu, znamenalo také jediný gól Nizozemska v tomto zápase. Na tomto místě převzal perfektní pas Robina van Persieho a s klidem ostříleného matadora nabídnutou šanci proměnil. Po celý zápas nenechal obranu soupeře v klidu, několikrát se pokusil tvrdou střelou o zvýšení náskoku. Byl "jedničkou" v utkání, které s největší pravděpodobností rozhodovalo o mnohém. A nebo, vhledem k vyrovnanosti týmů ve skupině C nerozhodlo o ničem?

Omar Bravo byl nejlepší z Mexičanů, a tím pádem také ze všech hráčů na trávníku, zejména díky dvěma vstřeleným brankám. Ta první padla ve 28. minutě, po trestném kopu zahrávaném Pavlem Pardem a hlavičce Guillerma Franca, kterou Bravo dorazil do sítě. V 76. minutě, když Lavolpe na lavičce Mexika pomalu ale jistě ztrácel trpělivost a naději, Zinho poslal ideální přihrávku a Bravo nezaváhal. Jeho střela zamířila přesně tam, kam měla! V tomto dlouho vyrovnaném utkání dal dva góly a tím druhým vyřešil komplikovanou situaci svého týmu.


Když se vyhrává, tak se slaví!

V době konání zápasu Argentina - Pobřeží Slonoviny zely ulice Buenos Aires prázdnotou. V obchodech nikdo nekupoval, jen v těch, kde se prodávají televizory, postávaly a posedávaly hloučky prodavačů a fanoušků, kteří to nestihli domů, nebo neměli na pohodlnější sledování utkání v restauracích a barech dostatek peněz. Ty, jak je zvykem v celé Latinské Americe, byly jedním obrovským stadiónem, kde se bez jedné jediné výjimky fandilo Argentině!

V Argentině je zima a její hlavní město zaznamenalo včera teplotu okolo 10 stupňů Celsia. A tak oba góly, Hernána Crespa a Javiera Savioly, byly záminkou k pozvednutí poháru a zahřátí. Tequila, vodka, rum, whisky, podle gusta, ale také lahodné argentinské víno, sem tam nějaké to pivečko a "Salud píbes Argentinos!" Chlad zesílil po brance soupeře, ale to se již blížil konec zápasu a s ním přišlo doslova tropické vedro.

Třída Corrientes se změnila v nekonečnou řeku plnou nadšení, auta, autobusy, motorky, náklaďáky, kroužily bez přestání okolo Obelisca, za zvuků klaksonů, trumpet, píšťal a volání: "Vamos, vamos Argentina, vamos, vamos a ganar!" Pojďme, pojďme Argentino, pojďme, pojďme vyhrát! Na ulici 9. července se vše proměnilo v modrobílo. Dresy argentinské reprezentace, pomalované tváře, obarvené vlasy, čepice a sombrera, vlajky, prostě vše bylo v barvách Argentiny, azul celeste y blanco, nebeská modř a bílá.

Bude stejné nadšení panovat po celé Argentině až do skončení tohoto mistrovství světa? Zeptáte-li se lidí v Buenos Aires odpoví Vám jednoznačně: "Síííí, vamos a ganar!"


Edwin van der Sar bude rekordmanem!

Všichni Nizozemci věří v postup "oranjes" ze skupiny. A po dnešním vítězství nad Srbskem a Černou Horou jsou o tom dokonce přesvědčeni. Nejvíce snad po tom touží brankář reprezentace Edwin van der Sar. Proč? Nastoupí-li v obou zbývajících zápasech, proti Argentině a Pobřeží Slonoviny, vyrovná rekord startů za reprezentaci, který dnes patří Franku de Boerovi. Ten má na svém kontě 112 zápasů, z toho ovšem 7x přišel na hřiště jako střídající hráč. A je nad slunce jasné, že po postupu přijde osmifinále a pro van der Sara zápas s magickým číslem 113!

Současný gólman Manchesteru United se objevil poprvé v dresu Nizozemska v utkání kvalifikace EURO 96. Porážka 0:1 v Minsku s Běloruskem nebyla tím nejlepším dárkem k tomuto debutu. Zajímavostí je, že také De Boer začal své reprezentační působení porážkou. Stalo se tak v přátelském utkání s Itálií v Palermu, 26.9.1990, a bylo to rovněž 0:1!

A ještě pár čísel z tábora našeho věčného soupeře: Třetím v pořadí je Philip Cocu, ten si dnes oblékl reprezentační dres po devadesáté osmé a tak se dá očekávat jeho vstup do klubu "stovkařů". Na svém kontě má také 11 branek. Tabulku střelců vede Patrick Kluivert, ten dal 40 gólů, následuje ho Dennis Bergkamp se 37 zásahy. Trenér Nizozemska Marco van Basten se trefil 24x, to znamená že je na devátém místě, o dvě příčky níže než nejlepší z jeho svěřenců, Ruud van Nistelrooij , který těch gólů dal 27.


Alessandro del Piero je připraven

Strávil hezkou část sezóny na lavičce náhradníků Juventusu Turín. Dnes je ale v plné formě, kterou musel tvrdě získávat v přípravném táboře italské reprezentace. Věří, že dostane šanci a proti Ghaně nastoupí. Bojuje o místo v základní sestavě s hráčem AS Řím Francescem Tottim, který od svého zranění hrál jen v jediném "devadesátiminutovém" zápase.

"Totti říká, že je připraven na 70%? To já jsem na sto!" Tak reagoval na informaci, kterou řekl jeho spoluhráč z reprezentace v jednom z rozhovorů. Všichni ví, že právě tito dva hráči nejsou nejlepšími kamarády, byť Del Piero se to snaží vyvracet: "Nic proti němu nemám, oba jsme připraveni reprezentovat Itálii a jsme k dispozici trenéru Lippimu!"


Po třech dnech a před tím čtvrtým...

Jak lze hodnotit první tři dny MS 2006? Viděli jsme hodně bojovnosti. Ne zase tolik vynikajících kolektivních výkonů.

Líbilo se Německo, hrát úvodní zápas před vlastním publikem je vždy komplikovaná záležitost. Že Kostarika nebyla soupeřem k prověření sil jednoho z favoritů? Byl to otevřený zápas, ani jeden z týmů nezaložil hru na defenzívě, což se mohlo od Kostariky očekávat. Šest gólů se také nevidí každý den, dva z nich byly nádherné, Philipp Lahm a Torsten Frings, ty dva Wanchopovy zase ukázaly, jak je ošidné hrát na ofsajdsystém.

Polsko zklamalo a Ekvádor mile překvapil. Naši severní sousedé hráli v kvalifikaci dobře, zajistili si postup na MS 2006 přímo, bez baráže, před tímto zápasem věřili, že jsou schopni navázat na úspěchy z let 1974 - 1982. Ale nepředvedli dohromady nic, bylo to hodně stereotypní, bez nápadu, zastaralé. Břevno a tyč nastřelené v závěru zápasu mohly sice vést k vyrovnání skóre, ale ne k napravení celkového dojmu. Ekvádor má nyní velkou šanci na postup do osmifinále. Pravda, není nic rozhodnuto, Polsko bude hrát proti Německu "vabank", ale dá se říci, že jedno místo je rezervováno na 100%. To druhé? Již ve čtvrtek 15. června může být ve skupině A rozhodnuto.

Skupina B se zásluhou Trinidad a Tobaga trochu zkomplikovala. Nikdo nečekal jeho zisk v utkání se Švédskem, oba evropské celky měly mít po dvou kolech postup zajištěn a v úterý 20. června si to rozdat mezi sebou o první místo. Ale i tak se dá očekávat vítězství Anglie nad týmem z Karibiku, Švédsko to nebude mít s Paraguají až tak jednoduché, ale snad se fyzická převaha projeví a především v útoku přestanou být jeho tři hvězdy "hladové" a díky spolupráci se prosadí jejich zkušenost a ostřílenost.

Skupina C bude asi tou, které se říká "smrti". Argentina není o třídu lepší všech, právě tak jako Nizozemsko těch zbylých dvou. Oba zápasy byly hodně vyrovnané, Pobřeží Slonoviny mělo k zisku bodu blízko, dá se říci, že mohlo (mělo?) dokonce vyhrát. Srbsko a Černá Hora dnes hrálo rovněž vyrovnanou partii a Argentina se nemůže uložit k zimnímu spánku a nechat se probudit až před osmifinálovým utkáním. Ale na druhou stranu je nutno říci, že v "Céčku" může být po druhém kole rozhodnuto právě tak, jako v "Áčku".

Skupina D? Mexiko si s Íránem poradilo díky mnohem lepšímu druhému poločasu. Zdálo se, že fotbalisté reprezentující asijský světadíl odpadli především fyzicky. Ale chyby při obou gólech, které znamenaly výhru Mexičanů, svědčily rovněž o jejich taktické nevyzrálosti. Írán bude pravděpodobně jedním z těch nejslabších na MS 2006. Mexiku nic nestojí v cestě do osmifinále, ale Angola mu tento výlet ještě může hodně zkomplikovat. Vysoce favorizované Portugalsko dnes dalo branku hned v úvodu zápasu s Angolou a pak se 87 minut trápilo...

V pondělí začínají boje v druhé polovině skupin. Samozřejmě v té pro nás mnohem zajímavější, atraktivnější. Potvrdí se postavení a role favoritů u Brazílie, Chorvatska, Francie, Švýcarska, Španělska a Ukrajiny? Bude naše skupina E tou druhou "smrti", jako je tomu v případě "Céčka"? Brzy budeme znát odpovědi na mnohé z vyřčených, ale také nevyslovených, otázek.


Pozor! Hraje CONCACAF!

Kostarika postoupila ze 3. místa kvalifikace a v úvodním zápase proti Německu přinejmenším nezklamala. Trinidad a Tobago si zajistil postup z baráže a ve svém historicky prvním startu na MS sebral bod vysoce favorizovanému Švédsku. Mexiko, právě po porážce v posledním kole s Trinidadem a Tobagem, skončilo na 2. místě finálové skupiny komplikované kvalifikace "Severní a střední Ameriky a Karibské oblasti". Dnes si dokázalo poradit s Íránem a vykročit na cestu do osmifinále.

Víte kdo tuto kvalifikaci vyhrál, kdo je v CONCACAF nejlepší? Správná odpověď zní: USA, náš první soupeř ve skupině D. První překážka na cestě za splněním snu! Proto opakuji: POZOR! Hraje CONCACAF!


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (7)

Přidat komentář
Shevchenko

Kua! Kdyby nás s toho košíku vytáhli o něco dříve, kdyby to byla taková skupina (ČR, Angola, Mexiko, Írán), tak bych se nezlobil. Ikdyž je pravda, že svět je čím dál víc vyrovnanější...

Reagovat
HOST*

Dneska si asi nevybereš. Irán je nejslabší, to je fakt, ale ostatní jsou dost vyrovnaní. Tedy z těch co nejsou favoriti. A Angolu a Mexika bych zrovna nemuse, to raději Kostariku a Polsko.

Reagovat
Shevchenko

Jinak dobrej článek!

Reagovat
Radin

Reagovat
Xavi

Jelikož tady o víkendech nechodím, tak jste málem přišli o mojí poznámku, že Anglie hrála opět trapně bez jediné šance za celý zápas. Ti jestli jsou favorité?

Reagovat
smazaný uživatel

Pred MS som ich tipoval za víťaza, dokonca som na nich aj stavil. Fakt je, že z tých, čo som tipoval do prvej štvorky mi to zatiaľ vychádza najlepšie pre Nemcov. Argentína a Anglia hrali slabo a môj čierny kôň Angola to tiež moc nezvládol.

Reagovat
Xavi

Na Angolu jsem byl taky zvědavý, ale nevypadá to ani na postup ze skupiny..., u Argentiny jsem druhou půlku trochu pospával, ale nehráli zle a určitě se ještě zlepší, Němci mi v erolize skončili ve čtvrtfinále s Holanskem.

Jinak moje semifinále vypadá v eurolize takhle:

Holansko - Itálie (2:1)

Argentina - Španělsko(1:2)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele