MS 2006: DEN 2

11.06.2006, 01:21
Aktuality
Nejdříve jsme se trochu nudili, zazívali si a někdo si dal odpoledního šlofíka. Anglie - Paraguay bylo utkání neslané, nemastné. To podvečerní se asi líbilo mnohem více, radost měli zejména ti, kteří mají rádi nějaká ta překvapení. A před spaním přišla lahůdka. Argentina splnila roli favorita, ale...


Hráči zápasu jsou Delgado, Lampard a Yorke

Augustín Delgado dostal cenu Budweiser jako nejlepší fotbalista druhého zápasu MS 2006 Polsko - Ekvádor. Ve 24. minutě "Tín" ukázal, že hlavou, a ve vápně k tomu, to umí perfektně a připravil gólovku Carlosu Tenoriovi. A deset minut před koncem, když Tenorio byl na lavičce a nemohl mu to vrátit, zastoupil ho jeho náhradník, Ivan Kaviedes a na stříbrném podnosu mu předložil míč ke skórování. Delgado jen nastavil kopačku.

V prvním sobotním zápase se představila Anglie a jejím soupeřem byla Paraguay. Vše začalo podle očekávání, Angličané byli perfektní, dostávali se rychle na polovinu soupeře a míč mu téměř nepůjčili. Gól přišel již ve 4. minutě, ale tím jakoby fotbal skončil. Bylo docela těžké najít na jedné nebo druhé straně fotbalistu, který byl alespoň trochu lepší, než ti ostatní. Nakonec padla volba na Franka Lamparda. On a Steven Gerrard byli motorem týmu, snažili se míč podržet a rozehrávat útočníkům Anglie. Přednost dostal Lampard snad proto, že se více zapojoval do ofenzívy a také několikrát nebezpečně zakončil.

Dwight Yorke z obrany dirigoval Trinidad a Tobago po celých 90 minut zápasu se Švédskem. Tento velký talent, hráč, který nejlepší roky svého fotbalové života strávil v Manchesteru United, dokázal udržet na uzdě trojici Henrik Larsson, Freddie Ljungberg a Zlatan Ibrahimovic. A nezapomněl také vyrazit do útoku, kdykoliv se k tomu naskytla příležitost. A když se přeci jen Švédové prosadili, byl na brankové čáře připraven Shaka Hislop, kterému by Yorke měl kousek z dnes získané ceny nejlepšího hráče zápasu darovat.


Pfister dal sbohem svému snu!

Kde nejsou peníze, tam není ani láska. "Krahujci" z Toga nedostali zálohy, německý trenér právě tak a když již nevěděl kudy kam, rozhodl se odstoupit. Tři dny před historicky prvním startem na mistrovství světa je to řešení poněkud neobvyklé. Přitom Pfister se na tomto místě ani moc neohřál, vždyť byl jmenován trenérem teprve v únoru, po katastrofálním vystoupení Toga na Africkém poháru národů.

Sám Pfister k tomu říká: "Když jsem tým přebíral, mluvilo se o podmínkách a jednou z nich bylo vyplacení záloh hráčům. Ale ani po čtyřech měsících nebyla tato podmínka splněna. Myslím si, že moje rozhodnutí je profesionální a plně odpovídá mým zásadám. Vím, že se vzdávám možnosti splnit si velký sen, vést tým ve finálové fázi mistrovství světa, ale za těchto podmínek nemám sílu a chuť pokračovat!" Pfister v minulosti trénoval také Rwandu , Senegal, Pobřeží Slonoviny, Demokratickou republiku Kongo a Ghanu.


Anglie dává góly jen v prvním poločase!

Dnes proti Paraguaji se jednalo o jedenáctý zápas v pořadí, co se bojů na MS týče, kdy fotbalisté "růže" vstřelili branku pouze v prvním poločase. Naposledy se jim podařilo dát gól po přestávce na MS 1998, přesně 22. června, kdy se trefil Michael Owen sedm minut poté, co střídal.

Právě tento hráč se bude snažit snížit náskok vedoucí trojice anglických střelců v historické tabulce. Tu vede Sir Bobby Charlton, autor 49 branek v dresu Anglie, následují ho Gary Lineker se 48 zásahy a Jimmy Greaves, který měl správnou mušku 44x. Owen dnes gól nedal, Anglie vyhrála díky vlastenci, ale i tak je počet branek na jeho kontě úctyhodný, 36!

Kdo by mu měl nejvíce konkurovat? Snad David Beckham, ale tomu to v poslední době moc nestřílí! Na MS dal dvě branky, v posledních devíti zápasech se ale netrefil ani jednou. A když se podíváme ještě dál, ze 13 startů předcházejících tomu dnešnímu se radoval z gólu jen jednou (30.3.2005 proti Ázerbájdžánu!). Přitom měl období, kdy se mu opravdu střelecky dařilo. Od října 2002 do září 2003 nastoupil v osmi zápasech a z branky se radoval šestkrát. Následujících 27 utkání ovšem přineslo půst, jen tři zásahy do černého. Ale je nutno přiznat, že David Beckham je pro Anglii nepostradatelný. K 16 gólům je nutno připočítat také 31 finálních přihrávek!


Karibik tančí, Karibik jásá!

O málo více než milión obyvatel má toto souostroví. Švédsko 8x více! Pět tisíc kilometrů čtverečních. Švédsko je 90x větší! Hlavní město, Puerto Espaňa, by všude jinde bylo tak okresním městečkem, ve Stockholmu jednou z čtvrtí. Ale dnes je zde karneval, jakým se snad může pyšnit jen Rio de Janeiro! První start a první bod! Trinidad a Tobago, první opravdová senzace tohoto šampionátu.

Shaka Hislop měl být náhradníkem. Zranil se Jack a on se stal hrdinou! Poradil si s Ibrahimovicem, Ljungbergem, Larssonem. Juventus, Arsenal, Barcelona? Nezájem! Tady jsem já, velký Shaka z Westa Ham United! Že již patřím do starého železa, protože mi bylo 37 let? Kdepak pánové, já vám všem ještě ukážu! Příště vychytám Beckhama, Owena, Lamparda, Gerrarda! Zapamatujte si velice dobře: po bodu se Švédskem chceme další proti Anglii! Paraguay porazíme a pak si to rozdáme s Německem! Shaka Hislop a Trinidad a Tobago ještě neřekli poslední slovo!


Byl jsem první!

Avery John se z tohoto prvenství asi moc neraduje, ale bod který nakonec získal jeho tým, Trinidad a Tobago, má i pro něj obrovskou cenu. Dvakrát si nevěděl rady s Wilhelmssonem, jednou to bylo na žlutou, stejně tak i při druhém faulu. A dvě žluté rovná se jedna červená. První vyloučený na MS 2006. Ale také jiná prvenství přineslo toto utkání. První remíza, poprvé nepadla ani jedna branka, první opravdové překvapení tohoto šampionátu. Jen tak dál "trpaslicí", turnaj tím jen získá na zajímavosti!


Neděle bude všedním dnem, svátek přijde v pondělí!

Dobrá, jak pro koho. Nizozemsko hraje se Srbskem a Černou Horou. Nevím, nevím... Máme raději jedny nebo ty druhé? Komu bude fandit fotbalový lid této země? "Oranjes" jsou favoritem, ale oni i na druhé straně jsou parádní borci! Dejan Stankovič, Savo Miloševič, Mateja Kežman, Danijel Ljuboja, Mirko Vučinič...

Mexiko chce vyhrát, je to jeho povinnost. S Íránem nikdo nepočítá, ale nebylo tomu právě tak v případě Trinidad a Tobaga? Oswaldo Sánchez se vrátil z pohřbu svého otce a podle vlastních slov je připraven do zápasu nastoupit. Rafael Márquez z Barcelony, Jared Borgetti z Boltonu, Guillermo Franco z Villarrealu, společně s ostatními spoluhráči jsou rozhodnuti darovat 90 minut radosti té více než stovce milionů Mexičanů, kteří jsou, ostatně jako všichni Latinci, fotbalovými fanatiky.

Z Íránců Ali Karimi hraje za Bayern Mnichov, Mehdi Mahdavikia v Hamburgu, Fereydoun Zandi v Kaiserslauternu a Vahid Hašemian za Hanover 96, a tak se budou cítit na trávníku norimberského stadionu jako doma. Mexičanů se do Německa vypravilo hodně a budou vidět a slyšet. Ale kolik je v zemi pořadatelů MS 2006 fanoušků Íránu a islámu? Kdo ví... Já si to odhadnout netroufám!

Portugalsko a Angola uzavřou nedělní program. Svěřenci Luize Felipa Scolariho by neměli mít mnoho problémů vyhrát, ale! Marco Abreu (Portimonense), Marco Airosa (FC Barreirense), Edson (Pacos Ferreira), Figueiredo (Varzim), Mendonca (Varzim), Mantorras (Benfica), Mateus (Gil Vicente), ti všichni hrají portugalské ligové a pohárové soutěže! Ale ono je to vlastně skoro jedno. Vždyť se na trávnících potkávají pravidelně jen se čtyřlístkem nominovaných Portugalců. Ti ostatní se toulají po celé Evropě!

A ten pondělní svátek ? Bude to narozeninová večeře.

Jako předkrm si dáme dušeného klokana nebo suši z japonských ostrovů. Hlavní chod? Věřím, že všichni dáte přednost vepřové s knedlíkem a zelím před syntetickým karbanátkem - hamburgerem v nedopečené housce a hranolkama na přepáleném tuku! A kdo bude mít málo, může se dojíst třeba špagetema. I když mnozí si jistě rádi pochutnají na chutném salátku z ghanských zahrádek a nějaké té mořské potvůrce z Guinejského zálivu...


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele