MS 2006: BUDOUCNOST FOTBALU?

18.07.2006, 15:32
Aktuality
Tento šampionát, s touto strukturou, zanechal hodně málo, aby jeden očekával s nadšením budoucnost fotbalu a podobných turnajů. Ano, jedná se o turnaj celosvětový a musí se tedy dát šance týmům z celé planety. Ale jaký je přínos takových týmů, jaké letos představila Asie a s výjimkou Ghany také Afrika? A co napsat o vystoupení zástupců CONCACAF, znovu až na jednoho, tedy Mexiko?

Turnaj je dlouhý, hráči přijíždějí vyčerpáni po namáhavé sezóně. Také z tohoto důvodu například fotbalisté Barcelony, ale také Realu Madrid a dalších klubů, neukázali to, co opravdu umí. Reprezentace těch tzv. fotbalově rozvojových zemí se proti hvězdám snaží vytáhnout, přivolat pozornost. Většinou stejně prohrají, ale nedostatek umění nahrazují často fauly, po kterých následují zranění. A postupem času, po jejich odpadnutí, se následky těchto soubojů začínají projevovat.

Po závěrečném ceremoniálu se neloučil jen svět s Německem a naopak. Těch loučení bylo mnohem více. Vzhledem k věku zmizí ze soupisek mnoha týmů hráči, kteří si již to své odehráli.

Asi nejtíživější bude hráčská výměna pro Francii, finalistu tohoto turnaje. Fabien Barthez, Gregory Coupet, Lilian Thuram, Claude Makélélé, Vikash Dhorasoo, Zinedine Zidane, Sylvain Wiltord, to jsou hráči, kteří v roce 2010 budou slavit minimálně 36. narozeniny. Patrick Vieira, David Trezeguet, William Gallas, Mikael Silvestre, Thierry Henry, Willy Sagnol, přijedou do Jižní Afriky jako zralí třiatřicátníci. Ale kdo k nim? Letos byl nejmladším na soupisce Franck Ribéry. Patřil k nejlepším. Další bude muset Raymond Domenech hledat s lupou po celé zemi.

Brazílie by snad měla mít to hledání o něco snazší. Talentů se tam u nich najde vždy víc než dost. Ale dokáží rychle nahradit ony zavedené hvězdy jakými jsou Dida, Cafú, Roberto Carlos, Zé Roberto, Juninho, pravděpodobně také Ronaldo, Emerson a Gilberto Silva?

Generační výměna čeká Portugalsko, kde končí ona kdysi slavná mládežnická éra, a odcházejí Nuno Valente, Costinha, Figo, Petit, Viana, Pauleta, Gomés. Anglie (Neville, Campbell, Beckham) by neměla mít tolik problémů, ale ani ta současná generace není schopna dovést tým z kolébky kopané k vytouženému triumfu. K tomuto seznamu je nutno přidat také Švédsko, Paraguay, Kostariku, ale také Česko.

Mistr světa, Itálie, bude asi výjimkou. Zde se nebude jednat jen o odchod těch, kteří v roce 2010 budou již ve fotbalovém důchodu. Tedy minimálně tom reprezentačním. Vždyť ze soupisky, kterou prezentoval Marcello Lippi, bude 34 a více roků hned celé řadě fotbalistů: Angelo Peruzzi (dávno po čtyřicítce!) Fabio Cannavaro (37), Alessandro Nesta (34), Massimo Odo (34), Marco Materazzi (37), Francesco Totti (34), Mauro Camoranesi (34), Alessandro Del Piero (36), Filippo Inzaghi (37). Pravda, jeden, dva z těch, kterým bude v té době 34 let, se do sestavy zcela jistě vejdou, ale generační výměna je i zde nutná. Dalším problémem může být odchod těch nejlepších fotbalistů do zahraničí. Letos byli všichni ze Serie A, ale nikdo si nedovolí v těchto chvílích odhadnout, jaký dopad bude mít na reprezentaci Itálie rozhodnutí soudu v úplatkářské aféře.

Kdo si naopak může říci, že na MS 2006 začal budovat tým budoucnosti, který by se, až na pár změn, měl představit za 4 roky v plné síle? Zcela jistě Španělsko, kde z hráčů základu se asi neukáže jediný, Michel Salgado. Ale i zde je nutno hledat přirovnání, tentokráte s Anglií. Jedná se ještě o perspektivní tým, ale bez výsledků?

Německo, perfektní hostitel a pořadatel, spokojený s bronzovou medailí, byť tolik chtěli Němci hrát berlínské finále. Jürgen Klinsmann, odcházející trenér reprezentace, položil perfektní základy k budování velkého týmu budoucnosti. Za dvojicí Lehmann - Kahn čeká dlouho na svou příležitost Timo Hildebrand, výborný gólman, který měl do této chvíle smůlu. Schneider a Neuville, společně s nimi Nowotny, odejdou, Ballack a Frings se asi stanou oporou těm mladším. Ale jména jako Podolski, Klose, Lahm, Friedrich, Huth, Mertesacker, Schweinsteiger, Borowski, Metzelder nebo Odonkor dávají záruku, že Německo bude v Jižní Africe znovu útočit na nejvyšší příčku.

Nizozemsko letos vypadlo brzy a ostudně. Utkání s Portugalskem patří do černé fotbalové kroniky. Van Bronckhorst, Cocu a van Nistelrooij a s nimi samozřejmě brankář van der Saar. Tento čtyrlístek toho již v kvalifikaci na MS 2010 moc nenahraje. Ale jinak se jedná o tým budoucnosti, věkově vyvážený. Jen ten trenér se jim nějak nevyvedl. Ale i tak ho ve funkci nechali.

Změny tedy přijdou, o tom není třeba diskutovat, stárneme všichni. Ale zdá se, že hodně příznivců fotbalu očekává také jiné novinky, než ty na soupiskách. Pravidla je nutno upravit, vymyslet něco, jako byl například nápad udělovat za vítězství tři body a ne dva, jako tomu bylo až do osmdesátých let minulého století. Fyzická připravenost fotbalistů, ale rovněž ta technicko - taktická jejich trenérů, je na mnohem vyšší úrovni, než mohl přirozený vývoj fotbalu zachytit. Aby se tento sport stal atraktivnějším pro mladou generaci, musí něco udělat a ne hrát podle pravidel z konce 19. století.

Jsou zde různé nápady, od těch které se dají realizovat, až po ony z říše pohádek. Místo vhazovaní z autu zavést přímý volný kop. Zvětšit branku o metr na šířku a o pár centimetrů do výšky. Zakázat skluzy obránců při odebírání míče, které často vedou ke zraněním. Nepovolit stavění zdi při trestných kopech, nebo ji posunout do vzdálenosti 12 metrů od míče. Namalovat dvě čáry, 22 metrů od obou branek a jen v tomto pásmu pískat postavení mimo hru. Zavést basketbalové pravidlo a gól po střele mimo pokutové území počítat za dva.

Zdá se, že mocní pánové z FIFA, se starají o příliv peněz do fotbalu z každého možného zdroje. Budují se nádherné, moderní stadióny, dělá se vše pro pohodlí diváka. Sponzoři se předhánějí, výtvarné řešení dresů se mění pomalu od zápasu k zápasu, kopačky jsou ze všech možných materiálů, právě tak jako míče. Fotbal na nás útočí z rádia, televize, ze stěn domů, billboardů, prostě na nás číhá za každým rohem. Ale na hrací ploše změny nejsou vidět. Tedy alespoň ne ty, které by měly vést ke zlepšení show, představení.

MS 2006 hlásilo vyprodáno a dalo se to očekávat. Strategická poloha Německa ve středu Evropy, vynikající letecké spojení z ostatních kontinentů, komunikace, stadióny, hotely, restaurace, to vše spojené s typickou německou přesností, přilákalo statisíce turistů - fanoušků. Ti všichni ale viděli většinou jen průměrný fotbal. Kolik z nich se na stadión vrátí po návratu domů? Snad s výjimkou Německa, Španělska a Anglie jsou jinde návštěvy nižší, než by se dalo očekávat. Česko je toho zářným příkladem. Odhaduje se, že na utkání s USA přijelo do Německa víc lidí od nás, než jich navštíví celé kolo Gambrinus ligy.

Čekáme tedy, že FIFA a UEFA dají hlavy dohromady a vedle pohodlných sedaček, hry zvuků a světel, velkoplošných obrazovek, vymyslí také něco atraktivního, až naše oči zabloudí na zelený trávnik.

A co Česko? Vypadlo ve skupině, to víme. Proč, jsme si již také dokázali zdůvodnit. Nejedná se jen o zranění Šmicera, start - nestart Kollera a Baroše. Američani se nechali převálcovat, protože hráli podobně jako my, tedy na postupnou rozehrávku nebo jednoduché nakopnutí míče co nejdále od vlastní branky.

Do kolen srazil USA Kollerův gól na samém začátku zápasu. Ghana nám to vrátila, stejnou mincí nás zaskočila a přidala úroky. Na Itálii jsme neměli. Snad ne fotbalově, tam jsem byli více než vyrovnaným soupeřem. Ale vyhrát nad budoucím mistrem světa? Ani pomyšlení. Ale to je minulost. Nyní nás čeká kvalifikace na EURO 2008, ale hlavně ta následující, která by nás měla vystřelit až na jih Afriky, k dalšímu, a úspěšnějšímu, startu na světovém šampionátu.

Také nás čeká generační výměna, podobná té francouzské. Zatím jsme se ovšem vydali po opačné cestě. Reprezentační dres pověsil na ramínko jen Karel Poborský, ostatní pozvání na soustředění před zápasem se Srbskem s největší pravděpodobností přijmou. Dá se říci, že za mnohé z těch starších zatím není náhrada. Možná, že nám tato generace ještě vybojuje postup na EURO. Ale stačíme potom radikálně změnit 75% týmu a dosáhnout vytouženého cíle, startu v Jižní Africe na MS 2010? Nebylo by lepší začít budovat perspektivní tým již dnes, "Evropu" obětovat a připravovat se až "do světa"?

O tom, že mnozí se v žádném případě roku 2010 v reprezentaci nedočkají, vypovídají čísla. Bude jim totiž právě tolik let: Jaromír Blažek (38), Pavel Mareš (34), Tomáš Galásek (37), Pavel Nedvěd (38), Jan Koller (37), Vratislav Lokvenc (37), Jiří Štajner (34). Marek Jankulovski (33), Libor Sionko (33), Marek Heinz (33).

Poslední otázkou k vyřešení, nebo dořešení, je rovněž místo trenéra. Karel Brückner přijal nabídku pana Vlastimila Košťála a u reprezentace zůstává. A zde si dovolím osobní poznámku. Patřím již ke generaci těch, kteří se pomalu ale jistě ohlížejí do minulosti, než se dívají do vzdálené budoucnosti. Z vlastní zkušenosti vím, že tělo a mozek začínají být mírně opotřebovaným nástrojem. Zvyk je železná košile, změny se přijímají jen těžko. Karel Brückner odevzdal vynikající práci. Ale nedovedu si představit, že bude nově trénovat s novými tvářemi. Čas odchodu nastal v poslední minutě utkání s Itálií.

Od této chvíle již běží čas nastavení. A to jen málokdy vede k něčemu konstruktivnímu. Budoucnost nám ukáže, ale... Karel Brückner se v době konání MS 2010 bude připravovat na oslavu svých 71. narozenin!

Mrtev je král, ať žije král! MS 2006 je za námi, těšme se na to příští v roce 2010! A věřme, že fotbal bude stále tou nejkrásnější hrou na světě!


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (30)

Přidat komentář
Shevchenko

- 7+1 na 7+1

- namalovat se čára přes šířku na obou stranách na hranici pokutového území a hráč může nahrát do offsidu až po překročení čáry

- větší branka

- videorozhodčí

Reagovat
HOST*kritik

To jako hrát fotbal v 8 lidech? Jinak souhlas, ale o čem konkrétně bude rozhodovat videorozhodčí? A kdy? Ihned nebo po zápase?

Reagovat
Shevchenko

bude kontaknovat vysílačkou hl. rozhodčího

+ zvěčení brány

Reagovat
Shevchenko

aha tak nic to už tam mám

Reagovat
smazaný uživatel

hmmmm...7+2 by bylo zajímavější

Reagovat
smazaný uživatel

Ta by pomalu měla začít jedinej Jannkulovskej by si tam na beku mohl ještě odkopat.Za Nedvěda Skácel nebo Plašil,otázka kdo za Kolera

Reagovat
HOST*kritik

Hrát jinak, ne jen nakopávat balóny na jediného dlouhána.

Reagovat
smazaný uživatel

R. Bednář (ten už měl bejt na MS), Svěrkoš (teď toho moc nenahrál), Zb. Pospěch (uvidíme jak se mu ve Spartě povede)... no a do budoucnosti takovej Necid a J. Blažek, možná Pekhart...

Reagovat
Shevchenko

Blažek? Za co hraje? stoper by mohl být Polák

Reagovat
HOST*

Za Klapzubovu jedenáctku!

Reagovat
smazaný uživatel

Za Liberec, ale to je hodně daleká budoucnost.. Na stopera bych dal Kováče..

Reagovat
smazaný uživatel

Stopery zatim řešit nemusíme... Přece jenom Ufo i Rozehnal nejsou tak starý. Jiak alternativ je tady ze všech postů asi nejvíc - Kováč, Zápotočný, Hübschman, Grygera (s tim, že by někdo šel na kraj, třeba R. Hubník, Zd. Popěch...) - je jich hodně...

Reagovat
smazaný uživatel

S těma třema souhlasim, lepší než Štajner, Heinz atd..Necid, Pekhart a Blažek, to je ještě daleko..

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť já nic neřikam - napsal jsem pro budoucnost (i když vzdálenou)

Reagovat
sansiro

Zambrotta se vyjádřil, že chce zůstat v Itálii. Nejblíže k jeho podpisu má nyní AC Milán. Úplně stejná situace je u Buffona. Nechce z Itálie pryč. FORZA MILAN

Reagovat
smazaný uživatel

A ty z toho všeho máš ještě radost?

Reagovat
sansiro

A proč bych jako neměl. To se mám jako postavit na hlavu, že AC nesestoupil. Italové si myslím nebudou moc chtít opouštět svou rodnou zem. AC a Juve by to mohli vyřešit nějakou hostovačkou v rámci solidarity.

Reagovat
Shevchenko

Necápu na co porad narážíš, já s té korupce nemám radost, ale ty si myslíš, že to Silvio nějak ovlivnil?

Reagovat
Shevchenko

*Nechápu samozřejmě

Reagovat
HOST*rotak

MS 2006 bylo nudne. Podle mně byl nejlepší šampionát v roce 1998.

Reagovat
smazaný uživatel

Všetky obavy , ktoré spomenul autor sú namieste a pravdivé. Myslím si ale, že cesta dopredu nevedie cez zmenu pravidiel, pretože omene pravidiel sa dokáže každá taktika prispôsobiť, prípadne vymyslieť iná. Podľa mňa riešenie je oveľa jednoduchšie a menej " bolestné ":

vývojové trendy vo futbale sa neustále menia po rokoch, príp. desaťročiach. Pred rokmi začal trend vynikajúcej taktickej pripravenosti, obsadenia celého ihriska do najmenšej skulinky, rôznych taktických variantov zostáv. Viedlo to k jasnému záveru - hlavne tvoriví hráči, ktorí nám majú dávať radosť sú obmedzovaní, zošnurovaní a prinútení obmedzovať svojho génia. Je to príklad Ronaldinha / určite si každý všimol, že už najmenej rok nehrá, to čo vie/ alebo i ďalších. Preto ten futbal vyzerá pre milovníkov skvelej taktiky pútavý a pre nás , obyčajných fanúšikov veľakrát nudný.

A teraz to riešenie : presun k ďalšiemu vývojovému trendu vo futbale, a to hre útočnej, založenej viac na individuálnej vyspelosti ako na zväzujúcej tímovosti, návrat k podstate hry, menej taktiky a viac futbalu a individuálneho umenia. Veľké osobnosti svetového futbalu už o tom hovoria nahlas : Cruyff, Breitner, Platini, donedávna Santana a ďalší, nech aj v zápasoch platí jogo bonita. A ja ako veľký zástanca tejto zmeny sa teším, že jeden muž, ktorý s tým začal prakticky sa už našiel - Jurgen Klinsmann, propagátor veľmi útočnej hry a kreatívnej.

Takže problém je iba v tom, že začať s tým musia tréneri. Pretože nikto iný netvorí taktiku, zostavy a štýl hry ako oni. Pokým tu bude stará generácia robiť to, čo má naučené, nejaké veľké zmeny nečakajte. A pokým noví tréneri sa budú učiť kopírovať od nich a nepôjdu vlastnou cestou ako Klinsmann, tak to je na dlhú dobu. Bohužiaľ.

A keď si niekto môže myslieť hlavne s mladších, že moc mudrujem, tak mám jednu ospravedlnenku - keď som bol mladší, mal som možnosť vidieť v praxi aj útočné poňatie hry, o ktorom hovorím a poviem rovno - vtedy sa na to dalo pozerať s oveľa väčšou radosťou ako dnes. Samozrejme hra šla dopredu v rýchlosti, tvrdosti a pod. ale tá podstata zostáva. A k tej sa treba vrátiť.

Reagovat
smazaný uživatel

Úplně s tebou souhlasím nedávno jsem se díval na pár zápasů z MS 86 Mexico a MS 90 Itálie a bavil jsem se mnohem líp než když jsem se díval na toto zjebaný MS 2006. Organizace, atmosféra tomu není co vytknout, ale co ten fotbal proboha???? Tento zasranej herní styl bránit a bránit co nejvíc to jde, prostě hlavně nedostat gól, to nevadí že žádnej nedáme hlavně nedostat, opět uvedl do provozu na Euru 2004 Rehagel, vyhrál Euro a je king. Řecko hrálo nejnechutnější fotbal jakej sem kdy viděl a toho to stylu se chytl Murinho zkusil to na FC Porto vyšlo to a tak šel do Chelsey a tam pokračuje v nezáživné hře a je mu jedno že se na to nedá dívat hlavně že jsou výtězství a sypou se prachy. Celej dnešní fotbal je jen o penězích, konec konců to dokazujou neustálý korupční skandály. Podle mého názoru toto MS zdaleka nebylo tak čistý jak se jevilo, no není to náhoda že se mezi poslední čtyři nejlepší dostaly čtyři týmy z evropy když se hraje MS v Evropě??? Prostě potřebovali aby tam ti lidi z těch okolních států přijeli a aby MS prosperovalo. Proč by nechali postoupit do semifinále Slonovinu nebo Australany někde z prdele . Ti by jim tam přece nepřijeli . A nebylo tomu jinak ani před čtyřma rokama v Koreii a Japonsku, kde protlačili Korejce až do semifinále, proto že byli domácí.

Kdo se snaží hrát fotbal nemůže dnes uspět protože jsou tu jiní kteří jim to kazí a co nejvíc znepříjemňují. No a k pravidlům bych zavedl asi jen videorozhočího a třeba i tu offsideovou čáru jako v hokeji.

Nejlepší je jít si zakopat s kámošema na louku a vysrat se na ten dnešní fotbal, se kterým pokud se něco neudělá půjde pěkně do prdele.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak, tak. Ja som si dal včera zápas Brasil - Francia z 86, čo mi požičal kamoš na videu, no to bola nádhera. Jeden útok za druhým, kľudne to mohlo byť aj 10 : 10 , no proste skvelý futbal, kľučky, nahrávky, strely, atmosféra, zápletka, fantázia. A hlavne furt sa útočilo - ešte aj v 115. minúte sa valil jeden útok za druhým. Keď si to porovnám s väčšinou zápasov, čo sa hraje teraz...o ničom. Fakt len tá lúka a kamoši. Škoda zabitého času pred telkou...

Reagovat
smazaný uživatel

začít s generační výměnou hned teď, jasně že ti hráči (Piták, Skácel, Jarošík a další) nebudou hrát hned skvěle ale když se s nimi bude pracovat tak to půjde ......

Reagovat
smazaný uživatel

Jarošík taky neni zrovna z nejmladších...

Reagovat
smazaný uživatel

není ale není třeba budovat tým pro další tři šampionáty, stačí pro ten další

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Skácel se s tím Southamptonem asi zbláznil, akorát dělá Brucknerovi další alibi, aby ho nepovolával. A v kvalifikaci na MS už mu bude 30 let

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele