Morávkovi se líbí start Kaloče, Kovář by dle něho měl dostat šanci poprat se o ME

29.01., 15:58
Aktuality
Matěj Kovář (© AFP)

Tomáš Čvančara si nedávno natrhl vazy v kotníku, do sobotního utkání mezi Gladbachem a Leverkusenem i tak zasáhli hned tři čeští fotbalisté. Poprvé v rámci 1. Bundesligy se mezi tyčemi Bayeru objevil brankář Matěj Kovář, ve druhé nejvyšší soutěži se zase rychle adaptoval Filip Kaloč. Jak na jejich působení nahlíží někdejší záložník Jan Morávek?

Leverkusen vede tabulku a o víkendu ztratil část ze svého náskoku na Bayern Mnichov, když jen remizoval 0:0. Celých devadesát minut na trávníku strávil Patrik Schick a na závěrečné minuty naskočil Adam Hložek. Překvapení se konalo v bráně, pouze na lavičce zůstala dlouhodobá jednička Lukas Hradecky, trenér Xabi Alonso dal překvapivě šanci Matěji Kovářovi.

"Xabi Alonso udělal překvapivý a pro mě sympatický tah, když postavil Matěje Kováře. Je vidět, že má v sobě empatii, kterou hráčům předává. Ocenil Matěje, že se mu daří, podává dobré výkony, vypadá dobře v tréninku, tak mu chtěli dát šanci a rozchytat ho před pohárovým zápasem se Stuttgartem. Matěj obstál, žádnou chybu neudělal, dobře rozehrával nohou. Jen možná malinko škoda pro něj, že ho Mönchengladbach víc neprověřil. Střely, které na něj šly, nebyly nikterak nebezpečné," hodnotí výkon svého krajana Morávek.

Kovář do této chvíle sbíral starty výhradně v pohárových soutěžích, pětkrát se ukázal v Evropské lize, dvakrát pak v DFB-Pokalu. Po úspěšné premiéře by měl znovu usednout mezi náhradníky, což o víkendu naznačil i Xabi Alonso, i tak bude někdejší gólman Sparty a Manchesteru United patřit mezi kandidáty na pozvánku do reprezentace pro blížící se mistrovství Evropy.

"Kicker mu dal známku 3, což se stává v případech, kdy brankáři nejsou tolik vidět. I tak se ale přiznám, že bych Matěje vzal na Euro. Přesněji řečeno do kempu před turnajem, aby ukázal, jak vypadá a porval se o nominaci," dodává bývalý hráč Schalke, Kaiserslauternu a Augsburgu.

Kovář není jediným českým debutantem v německém prostředí z uplynulých dní, ve druhé lize se o slovo rychle hlásí Filip Kaloč. Záložník v polovině ledna odešel z Baníku Ostrava na hostování do Kaiserslauternu a na kontě má už dva celé duely. Před devíti dny byl u prohry 0:2 na půdě St. Pauli, v pátek následně přispěl k triumfu 4:1 nad Schalke.

"Druhou zajímavostí je přesun Filipa Kaloče do Kaiserslauternu, kde jsem v minulosti působil. Situace v klubu je taková, že je to nahoru dolů. Jsou tam turbulentní časy i výsledkově. Filip si teď zahrál před vyprodaným Betzenbergem, kam se vejde asi 50 tisíc lidí. V klubu hledali na pozici šestky hráče, který oběhá hodně prostoru, bude vyhrávat souboje a dobře rozehraje balon. Filip hned v prvních zápasech ukázal, že to v něm je, protože se pokaždé dostal nad 12 kilometrů a byl nejběhavějším hráčem," říká Morávek ke Kaločovi.

"Od Kickeru dostal nejdříve čtyřku, teď ve druhém utkání dostal moc dobrou známku 2,5. Vstoupil do toho dobře. Zabrat ale musí hlavně celý klub, protože v tabulce je na 14. místě a jen bod od přímého sestupu. Ale s velkou podporou v domácích zápasech by to měli zvládnout a zachránit se. Druhá Bundesliga je herním stylem hodně podobná české lize, je dost soubojová a ne tolik fotbalová jako Bundesliga, takže pro Filipa to nebude takový herní skok," domnívá se Morávek.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Tomáš Pavlík / Livesport

Komentáře (6)

Přidat komentář
kattos

Šanci? Musí na 100% jet

Reagovat
Mass

Abys nebyl zklamanej. Dvojky moc často nejezdí.

Reagovat
db18

Tak v tom případě bude muset jet Trmal s Hečou...

Reagovat
kattos

Ty vole když jel Koubek co nechytal dva roky zápas...

Reagovat
DidusIneptus

Proč nadáváš?

Reagovat
DidusIneptus

Boyda přesunuli za trest na hostování o tříu níž, a to do slabého Mannheimu. Holt v Lauternu nesplňoval požadavky špílmachra a střelce gólů.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele