Mistrovství Evropy U19 - první hrací den

22.07.2011, 21:52
Aktuality
Na čtyřech stadionech v Rumunsku byl dnes odstartován evropský fotbalový svátek devatenáctiletých, hrály se všechny úvodní zápasy obou skupin. Duel největších favoritů ze Španělska musel být přerušen, ve zbylých utkáních zvítězily týmy Srbska, Irska a hlavně také Česka.

Srbsko - Turecko 2:0 (57. Jojič, 90. Trujič)

Jako první byly na programu zápasy skupiny B, které začínaly v šest hodin našeho času. A vůbec prvním vítězem na tomto turnaji se stali mladí Srbové, kteří zaslouženě zdolali Turecko 2:0 a úspěšně vstoupili do ME.

Srbové byli o něco lepším celkem na hřišti hned od úvodního hvizdu sudího Kuchina, dostali se také do první vážnější příležitosti utkání. Tu měl už v šesté minutě Vitas, jenže nezamířil přesně. Hosté se k první možnosti propracovali v minutě sedmnácté, kdy pálil Orhan Gülle, Periče ovšem nepřekonal.

Další tureckou šanci měl na kopačce Ali Sahiner, jeho střelu z výborné pozice však vychýlil z cesty do branky Jojič. A závěr poločasu již znovu patřil Srbům, v rozmezí dvou minut hned dvakrát velmi nebezpečně střílel Mrkela, v obou případech si s jeho pokusem poradil gólman Kahveci.

I úvod do druhého dějství ovládli domácí, které mohli poslat do vedení postupně Mrkela, Rogač a Jojič, jenže na první gól se stále čekalo. Do padesáté sedmé minutě, kdy ve středu pole zakombinovali Malbačiš s Mrkelou, míč se dostal k Jojičovi a jeho krásná rána z dvaceti metrů zapadla přesně k tyči Kahveciho branky.

Rozhození Turci bušili do obrany soupeře marně, vyrovnání se nedočkali ani po krásných akrobatických nůžkách Bekdemira, ani po hlavičce Özmena, která zamířila nad. Naopak, v devadesáté minutě přišlo definitivní rozhodnutí ze strany Srbska, rychlý protiútok do otevřené obrany zakončil po další přihrávce Mrkely střídající Trujič a upravil skóre na konečných 2:0.

Muž zápasu: Andrej Mrkela (Srbsko)

Španělsko - Belgie 4:1 (15. Sarabia, 65. Alcácer, 90+1. Muňiz, 90+3. Morata - 46. Cuvelier)

Španělští mladíci do devatenácti let zvládli důležitý vstupní test do mistrovství Evropy této věkové kategorie, rozstříleli Belgii 4:1 a dostali se na první místo skupiny B. Nerozhodila je ani bouřka, která přerušila utkání v patnácté minutě za stavu 1:0, a kvůli níž se muselo další den hrát odznovu.

První branka zápasu padla v patnácté minutě, kdy si Morata efektně přehodil belgického brankáře Casteelse, ten ho zezadu jednoznačně stáhl a přišel hned dvojnásobný trest. Casteels byl vyloučen, jeho náhradník Kaminski navíc musel čelit pokutovému kopu. K jeho exekuci se postavil Pablo Sarabia a chladnokrevně "desítku" proměnil, Kaminski sice vystihl směr jeho střely, na perfektně umístěný míč ovšem nedosáhl.

Belgičané se v deseti nijak nehrnuli do útoku, hráli ze zatažené obrany a jedinou hrozbou pro španělskou defenzivu v čele s gólmanem Badiou tak byly rychlé protiútoky. Jeden takový zakončil po půlhodině hry Lestienne dobrou ranou zpoza šestnáctky, jenže přestřelil.

Sarabia byl jednoznačně nejlepší na hřišti, ještě před přestávkou si pohrál s trojicí Belgičanů, na jeho nabídku před prázdnou branku však o pár centimetrů nedosáhl Morata. Následně to kapitán Španělů zkoušel sám, ovšem jeho prudkou střelu vytěsnil Kaminski na tyč.

Hned minutu po přestávce Belgičané nečekaně vyrovnali, odražený míč si třicet metrů od branky našel kapitán Cuvelier a jeho prudká, ovšem do středu branky mířící střela k překvapení všech proklouzla pod tělem Badiy až do branky.

Sarabia byl u všeho důležitého, velký podíl měl také na vedoucí brance Španělska v šedesáté páté minutě, když centrem z levé strany ideálně na zadní tyči našel nohu střídajícího Alcácera a ten rozhodl o vítězství svého týmu.

To ještě v nastaveném čase domácí pojistili dalšíma dvěma brankami. Nejprve v první nastavené minutě ze třiceti metrů dokonale vypálil další střídající hráč Muňiz, jenž trefil přesně šibenici belgické branky, o dvě minuty později přidal definitivní razítko na španělské výhře Morata.

Španělsko tak porazilo Belgii 4:1 a úspěšně zahájilo cestu za dalším zlatem z mládežnických šampionátů. Zítra jsou na programu další čtyři duely, hraje se v obou skupinách.

Muž zápasu: Pablo Sarabia (Španělsko)

Řecko - Irsko 1:2 (5. Katidis - 2. a 51. O'Connor)

Anthony O'Connor rozhodl o osudu prvního utkání skupiny A, když dvěma góly v podstatě sám porazil Řecko 2:1 a zajistil tak svému Irsku důležité tři body. O'Connor otevřel skóre zápasu už ve druhé minutě, jen o tři minuty později však vyrovnal Katidis a dlouho se hrál vyrovnaný fotbal, než po přestávce znovu udeřil irský hrdina.

Uběhlo jen něco málo přes minutu hry a diváci na stadionu v Buftee viděli dosud nejrychlejší gól šampionátu. Od rohového praporku perfektně odcentroval Murray a míč do sítě poprvé bez větších potíží usměrnil O'Connor.

Jenže vedení Irů vydrželo jen tři minuty, poté si na centr Vokolose naskočil Giorgos Katidis a i s velkou dávkou štěstí překonal McCareyho v bráně hostů. Ještě v první půli musel dva perfektní zákroky vytáhnout také gólman Řecka Kapino, to když se jej snažili potrápit Egan a Forde, ovšem sedmnáctiletý brankář Panathinaikosu byl na místě.

Nástup do druhého poločasu znamenal zasloužený vedoucí branku Irska, šest minut po přestávce rozehrál další rohový kop Murray, tentokrát však nakrátko s Carruthersem, jehož prudký centr si nakonec našel O'Connora a ten doklepl míč za brankovou čáru a rozhodl.

Vyrovnání mohlo přijít znovu z kopačky Katidise, ten ale tentokrát branku těsně minul a Řecko tam do evropského mistrovství vstoupilo porážkou, tři body slaví zaslouženě Irové.

Muž zápasu: Anthony O'Connor (Irsko)

Rumunsko - Česko 1:3 (30. Stanciu - 44. Přikryl, 61. z penalty Jeleček, 85. Hadaščok)

Čeští reprezentanti vstoupili do mistrovství Evropy do 19 let výhrou 3:1 nad domácím Rumunskem. O zisk tří bodů se svými góly zasloužili Tomáš Přikryl, Tomáš Jeleček, který proměnil pokutový kop, a Vojtěch Hadaščok.

Zápas výrazně ovlivnilo nepříznivé počasí, na stadionu v Chiajně silně pršelo a foukal nepříjemný vítr. A ten zřejmě výrazně v první půli pomohl Rumunům. Češi sice byli dlouho lepší, ale po půlhodině se na pravé straně uvolnil Stanciu, odcentroval a míč překvapivou trajektorií zapadl za překvapeného brankáře Koubka.

Češi se však rychle vzpamatovali a ještě do poločasu srovnali po samostatné akci Přikryla. Ofenzivní záložník Olomouce utekl po levé straně a střelou téměř z nulového úhlu zaskočil gólmana domácích, který čekal centr.

Svěřenci trenéra Jaroslava Hřebíka byli nadále lepším celkem a vytvářeli si více šancí, ale především stoper Kalas neměl při standardních situacích štěstí v zakončení. Nakonec to byl ale právě obránce Chelsea, který zařídil klíčovou situaci. Soupeř ho zatáhl ve vápně za dres a Jeleček nařízenou penaltu chladnokrevně proměnil.

Šest minut před koncem pak výhru definitivně potvrdil střídající liberecký útočník Hadaščok, který tečoval Jánošovu střelu po zahraném signálu při standardní situaci.

Autor: Michal Hruška / uefa.com, ČTK

Komentáře (54)

Přidat komentář
smazaný uživatel

"Hrát se bude zítra znovu od osmnácti hodin, ovšem na patnáct odehraných minut se nebude navazovat, zápas se bude opakovat od první minuty."

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Přikryl Snad dostane v lize šancu.

Reagovat
smazaný uživatel

OT : A když už su u té Sigmy, tak tady je textový přenos ze soudu.

http://twitter.com/#!/regionsport

Reagovat
smazaný uživatel

Šancí bude mít tento rok určitě dost a bude záležet jen na něm,jak se jich zmocní.Momentálně je asi čtvrtým útočníkem a Sigma hrává na tři.Heinz už je starší,Varadi bude mít nějaké karetní stopky se svojí hrou a Petr má docela výkyvy ve výkonech a bývá zraněný.Myslím,že si zahraje hodně.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Filipow

(Má stejné jméno, jako moje učitelka Chemie a Přírodopisu na základní škole).

Reagovat
miky10

tvoje učitelka se jmenovala Přikryl?

Reagovat
Filipow

Čekal jsem kdy to někdo napíše.. Přikrylová..

Reagovat
miky10

A proč to píšeš?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě, že to vím jinak bych neusnul

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
partaS
Reagovat
smazaný uživatel

Češi!

Reagovat
smazaný uživatel

neni náhodou Přikril ofenzivní záložník

Reagovat
smazaný uživatel

těžko říct, v Sigmě takovej post není

Reagovat
Murtago

Ani takovej hráč

Reagovat
partaS

přikryl umí hrát kdekoli na levý straně, zvládne hrát beka, záložníka i křídlo

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že je to pravák.

Reagovat
smazaný uživatel

je to takovej českej Fabregas ptž nosí 4

Reagovat
partaS

včera měl 14

Reagovat
smazaný uživatel

já myslim v Sigmě

Reagovat
partaS

tak to jo, jinak včera měl 4 Jánoš

Reagovat
smazaný uživatel

Druhý Přikrylův gól měl platit! Pokud nebyl uznanej pro ofsajd, tak podle toho sestřihu je za brankovou čárou ještě jeden rumun a ten znemožnil jakejkoliv ofsajd...

Reagovat
smazaný uživatel

ale ten rumun za carou je posledni hrac :) nas stal i za golmanem :) takze to byl ofsajd :)

Reagovat
cubinho

Fakt! Toho jsem si nevšiml, máš pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

jj ono to k tomu svadi..... vetsinou si zvyklej ze posledni je golman :)

Reagovat
cubinho

Přesně. Mám takový pocit, jako kdyby si to ten hlavní rozhodčí taky uvědomil a pak to kompenzoval tou hoodně přísnou penaltou.

Reagovat
smazaný uživatel

ano, to s tím brankařem jsem si neuvědomil...

Reagovat
osobnostx

Byl to ofsajd. Hráč který se dostane za brankovou čáru neúmyslně a nechce vystavit protihráče neférovýmn způsobem se počítá jako aktivní, protože by to bylo PROTI DUCHU HRY ! Tak se to učíme.

Reagovat
smazaný uživatel

ale to my vime.... vysvetlil si to tak ze ten hrac je aktivni to by znamenalo ze v normalnim pripade by to ofsajd nebyl... :) ale tady jde o to ze nas hrac co hraje mic je i za golmanem a zbytkem jejich hracu :)

Reagovat
smazaný uživatel

Mám docela hrůzu z Koubka, nijak mě nepřesvědčil o svých kvalitách...

Reagovat
partaS

ten gol byl jeho

Reagovat
cubinho

Dělal až moc chyb. Kdo ví, nakolik to bylo ovlivněné i hrozným terénem.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš Hřebíka?

Působil na mě strašně nejistým dojmem. Lehce mě zklamal Kalas těmi spálenými šancemi a tou hrubkou na konci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho

Jakou hrubkou? Myslíš tu situaci, kterou tak nazval ten komentátor? Chtěl to řešit dobře, bohužel se to nešťastně odrazil před 16.

Hřebík je jeden z trenérů, kterého bych si přál u repre.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, ale tohle byla hrubka jak Brno (letošní) !!!

Reagovat
smazaný uživatel

A u komentátora jsem to neslyšel, koukal jsem na nějaký španělský stream...

Reagovat
cubinho

A Kalas hrál výborně.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
partaS

Reagovat
smazaný uživatel

Tomáš Kalas...roste z něho obránce světových kvalit, navíc umí zahrát i výborně dopředu

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě,aby neuměl zahrát dopředu,když strávil dva roky v útoku.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten pressing je přesná ukázka práce Jardy Hřebíka.

Reagovat
Godwinson

Deulofeu si je tam vodil tedy nehezky, to se musí nechat.

Reagovat
miky10

Právě že ani ne, to spíš Sarabia s Moratou

Reagovat
Godwinson

Rozhodně, viděl jsem sice jen "ten zbytek" první půle, ale to byl ohromnej.

Reagovat
miky10

Jaký zbytek? Vždyť se hrálo odznovu od první minuty a 0:0

Reagovat
Godwinson

Fakt? No, já to zapnul asi od 17. minuty a myslel jsem, že začínají .. tak to je jiná :) Každopádně hrál výborně a vodil si je tam, jak chtěl. Ale ona to byla celkově taková hra kočky s myší - pochopitelná :)

Reagovat
miky10

Nene, podle pravidla UEFA se muselo hrát od nuly, těch patnáct minut a vedení 1:0 se anulovalo Každopádně byli o hodně lepší, to jo, ale zrovna ten Deulofeu se mi včera moc nelíbil

Reagovat
smazaný uživatel

tak ten Sarabia opravdu talent škoda jen že z realu kde pořádnou šanci nedostane a bude odcházet jak Canales

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele