Místo praporku, slepeckou hůl!

10.03.2008, 11:07
Fejetony
Rozhodčí to v moderním fotbale nemají snadné. Hra je nepoměrně rychlejší, než tomu bylo před 20 - 30 lety. Fotbalisté jsou daleko lépe fyzicky připraveni. A ještě k tomu FIFA vymýšlí všelijaké úpravy míčů, aby létaly pomalu jak famózní Gripeny. No a když se k tomu přidají ještě všechny ty oční vady a nemoci...

Někteří z nich vidí až moc dobře a občas vidí i to, co ostatní nevidí. Ne, to opravdu není slovní hříčka, ale jen konstatování skutečnosti. Téměř v každém kole italské, španělské, ale také české Gambrinus ligy, se objeví ruce zdvižené vysoko k nebesům, nevěřícné pohledy, lamentování a nadávaní. Co to zase ten darebák odpískal, to přeci penalta nebyla. Ale dnes nebudu v žádném případě jmenovat, protože nechci vyvolávat polemiku, zda ty dvě sobotní penalty byly nebo nebyly. O jedné z nich jsem ale 100% přesvědčen, že se jednalo o dárek k jistému výročí. Ta druhá asi tak sporná nebyla, ale i tak působila dojmem, že dlouholetá zkušenost onoho padajícího hráče pomohla k přesvědčení rozhodčího, že to nic jiného než pokutový kop ani být nemůže.

Nechme pískající pískat a podívejme se na ty, kteří by měli praporkem mávat. Ale ne jak v "oné" době mávátkem při Prvomájovém průvodu nebo jako posunovači na nákladovém nádraží. Jak mávat určují pravidla. Při průvodech jejich organizátoři nařizují, že to musí být radostně a vesele. Na nádraží zase každé mávnutí má svůj význam a vagónky se pohybují tak, jak praporek ukáže.

Pravidla fotbalu jsou jasná, jak ta facka na pravé vesnické zábavě. Ani je snad nemusím citovat...

Případ číslo 1.: Real Madrid – AS Roma

Hrál se 2. poločas osmifinálového zápasu Ligy mistrů. Domácí Real Madrid prohrával s AS Roma 0:1 a vidina postupu se začínala vzdalovat. Musel rychle reagovat, dát gól a věřit, že ve zbývajících minutách přidá další a vynutí si minimálně prodloužení. Obránce Pepe zcela jistě již dokráčel do šatny a provinile se díval na televizor, kde na kontě domácích svítila velká "0". Na druhé straně doslova bila do očí "1". Jeho vyloučení přišlo Real draho... Ale najednou, jako blesk z čistého nebe, se objevila milimetrově přesná přihrávka José María Gutiérreze. Míč prošel, neznámo jak, přímo na kopačku Raúla a ten nezaváhal. Akce to byla nádherná. Měla ovšem jednu obrovskou vadu. Raúl Gonzáles stál evidentně v postavení mimo hru! Dalo se toto porušení pravidel fotbalu přehlédnout? Hlavní rozhodčí pravděpodobně neviděl, nestál v úrovni, díval se na akci ze špatného úhlu. Ale pomezní sudí, a při opakovaném televizním záběru se to jasně potvrdilo, byl přesně na úrovni, kde Raúl přebíral míč. Minimálně krok za posledním hráčem soupeře.

Proč "linesman” Dimitrios Bozatzidis neupozornil hlavního na tento ofsajd? Přál Andílkovi z Madridu gól číslo 61, kterým vyrovnal brankové konto nejen tohoto zápasu, ale i Pippo Inzaghiho v počtu gólů vstřelených v evropských pohárech? Ne, tomu nevěřím! Nebo chtěl zdramatizovat utkání? Také ne. Pak existuje jediné vysvětlení. Trpí oční vadou! Komise rozhodčích, která pracuje jako součást UEFA, by ho měla k lékaři na vyšetření určíte poslat.

Případ číslo 2.: Barcelona - Villarreal

Real Madrid v sobotu vyhrál, a tak před Barcelonou se objevil jediný cíl: vyhrát také a udržet se na dohled vedoucího celku. Soupeřem byl Villarreal a jak výsledek zápasu ukázal, jednalo se o velice tučné a jen těžko stravitelné sousto. Marcos Antonio Senna dal vedoucí gól z penalty. V té chvíli ještě netušil, že další mu bude nespravedlivě upřen. Barca v 2. poločase dělala co mohla a konečně se jí v 67. minutě podařilo Xavim vyrovnat. Ve snaze pokračovala, ale štěstí si tentokráte vybralo přesčasové hodiny a potulovalo se někde úplně jinde. Jon Dahl Tomasson dokonce strhl vedení znovu na stranu soupeře. Z obrany domácích, ale především z brankáře Víctora Valdése, udělal kašpárky z loutkového divadla. Pak Ronaldinho nastřelil břevno, málem vyrovnal.

Hlavní rozhodčí Pérez Burrull do mikrofonu řekl číslo a jeho asistent zdvihl nad hlavu světelný ukazatel na kterém se objevila trojka. Naděje svěřenců trenéra Rijkaarda začaly mizet v nenávratnu, náskok Realu Madrid se zvětšil na 8 bodů.. A přišel onen sporný okamžik. Nádhernou střelu Nihata Valdés vyrazil, k míči se dostal Senna a poslal ho do sítě domácího brankáře. Ruce vysoko nad hlavou, jeho křik byl slyšet až do Madridu. Ale, jak se dříve říkalo, "pomezní" rozhodčí byl jiného názoru a radost mu pokazil. Odmával, neexistující, postavení mimo hru. Senna v době střely Nihata měl před sebou celou obrannou hráz soupeře. A tak si dovolím opsat to, co jsem psal již u předešlého případu: Hlavní rozhodčí pravděpodobně neviděl, nestál v úrovni, díval se na akci ze špatného úhlu. Ale pomezní sudí, a při opakovaném televizním záběru se to jasně potvrdilo, byl přesně na úrovni kde... (a zde přijde malá změna): stála obrana Barcy.

Otázky se přímo nabízejí: chtěl dát Barceloně šanci na vyrovnání? Nevěřím! Nechtěl aby Senna dal svůj druhý gól? Nevěřím. A tak je zde znovu nutnost návštěvy oční kliniky.

Viníkem není ani jeden z "autorů" gólů. Raúl chyby pomezního využil a dobře udělal. Senna nevěřil, měl ruce nad hlavou ještě ve chvíli, kdy rozhodčí tu svou, s praporkem, dávno sundal.

Co s tím? Nemělo by se konečně začít jednat o možnosti využití techniky tak jako je tomu například v ledním hokeji? Neměl by onen čtvrtý rozhodčí, místo mnohdy nesmyslného vykazování trenérů od lajny a "žalování" hlavnímu na jejich chování, sedět u televizní obrazovky a sledovat záběry z kamer umístěných strategicky okolo hrací plochy?

Nebo bude jednodušším a levnějším řešením vybavit tyto pány s praporkem také bílou slepeckou holí? Hráči pak jistě tyto "omyly" pochopí a omluví. Všem bude jasné, že rozhodčí "nevidí"...A když nebudou chtít pochopit, existuje ještě jedna možnost. Dostanou tou holí po...

P.S. Pro všechny, kteří mne budou posílat na Oční oddělení předesílám, že jsem byl na vyšetření minulý měsíc. Výsledky si nechám pro sebe... Jinam mě také neposílejte! Nebo vezmu hůl a...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Otázka je, proč Barca nekopala penaltu po faulu na Zambrottu či ze strčení do Henryho či rozhodčí nevyloučil hráče co dal loket Militovi, když si moc dobře pamatuju, jak loni byli za podobné zákroky vyloučeni dva hráči Barci.

Rozhodně jsem pro videorozhodčího!!!

Reagovat
Devil

Video rozhodci by byl dobrej jen v pripade spornyho golu , Jinak neeee , vis jak by se zdrzovala hra !!! To by uz z toho fotbalu nebylo skoro nic , kor v Italii , Spanelsku a Portugalsku.... kde se hraci padu na zem moc nebrani !

Reagovat
smazaný uživatel

Mě přijde, že by to nemuselo být jen u sporného gólu. Samozřejmě tím nemyslím, že by se měl zkoumat každý ofsajd či faul na půlce.

To o včerejších chybách jsem napsal kvůli tomu, že z toho článku to vyznělo, jako kdyby chudáček Villareal byl strašlivě poškozen.

Reagovat
Devil

Jj , ale v pripade video rozhodciho by byl poskozen predevsim divak !

Reagovat
smazaný uživatel

V dnesním případě, kdy během vteřiny vidíš opakovaný záběr by to dle mě nebyl až takový problém.

Reagovat
Devil

Nevim , to proste k fotbalu to podle me nepatri , a otazka vteriny by to asi nebyla .

Reagovat
smazaný uživatel

To by z toho byl hokej a mohlo by se začít hrát na čistý čas.

Reagovat
alegre

To je blbost a ty to víš!!!

Reagovat
alegre

to patří pod tento komentář:

Jakub19 10.03.2008 11:25

Mě přijde, že by to nemuselo být jen u sporného gólu. Samozřejmě tím nemyslím, že by se měl zkoumat každý ofsajd či faul na půlce.

To o včerejších chybách jsem napsal kvůli tomu, že z toho článku to vyznělo, jako kdyby chudáček Villareal byl strašlivě poškozen.

Reagovat
smazaný uživatel

Nezlob se na mě, ale vyznělo to tak

Reagovat
smazaný uživatel

mel by byt videorozhodci, fotbal by pak byl mnohem spravedlivejsi a taky by se asi omezily kaprici rozhodcim

Reagovat
Devil

To jo , ale uz by to taky nemuselo s fotbalem met moc spolecnyho ! Muzstvo , ktery by vedlo by toho mohlo celkem dobre vyuzivat a zdrzovat hru ! To je blbost .

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby to bylo tak jak v hokeji ze by se videem resil jenom sporny gol nebo penalty? to by bylo minimalni zdrzeni

Reagovat
Devil

To jo , v pripade sporneho golu s video rozhodcim souhlasim , to se stava z ridka a je to celkem dulezita vec ve fotbale (gol) , jinak ne .

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodne vice casu sezerou ty nafilmovane fouly od hracu jako C.Ronaldo, Mancini ...

Reagovat
Devil

No ono je pravda ze Ronaldo pada vic nez je zdravo , ale narozdil od jinych simulantu vstane hned na nohy a nevali se hodinu na trave ! Tim valenim se zdrzuje nejvic , odnesou hraca za lajnu a v zapeti je zdrav jak rybicka ! To u Ronalda neuvidis !

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavé je, že to, že je ten gól Senny v pořádku, jsem věděl i z reálnýho pohledu. Ten pomezní byl opravdu asi slepej ... . Tím gólem nám nijak napomohl, spíš ublížil. Říká se tomu medvědí služba

Reagovat
smazaný uživatel

Tak, tak-

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem mával několik let lajnovýho. Tak z vlastní zkušenosti vím jaký to je. Je to těžký, zvlášť, když se člověk do toho zápasu, jak se říká, zažere. Párkrát jsem ofsajd pustil a párkrát jsem mávl něco, co nebylo. To jen kvůli tomu, že jsem si nehleděl svého a nechal se unést, ale dělal jsem to zadarmo. Za peníze to ti rozhodčí musí zvládat. Od toho jsou placení.

Reagovat
alegre

A co takhle hrát například 2x 30 minut čistého času?

Reagovat
smazaný uživatel

Hrát fotbal čistej čas je výbornej nápad. Též jsem o tom už uvažoval

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se běžte dívat na futsal...

Reagovat
smazaný uživatel

taky že jo jen kdyby ho dávali na CT2

Reagovat
smazaný uživatel

jak jinak chceš omezit válení se, minutový vhazování autů atd.?

Reagovat
Devil

Pekna kravina !

Reagovat
smazaný uživatel

Ty by jsi mohl zastupovat Blattera v jeho genialnich napadech.slysel jsem uz hodne ale toto trhlo rekord.radej o tom jenom uvazuj a nerikej to nikde nahlas,budou te mit za vola ,ale pššššššt tu nemuzes sproste.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já chápu, že je snaha o nestrannost, ale je to trošku nevyvážené, když pro BArcu to byl první ofsajd a pro Real v krátkém časovém úseku druhý ze tří.

Reagovat
smazaný uživatel

samozrejme chyby rozhodčích jsou špatný, ale podle me to zatím videorozhodčí nevyřeší -> z důvodu toho zdržování a zase se bude řešit jestli se mel rozhodčí jít podívat nebo neměl.. podle me mnohem horší problém je to simulování, zde bych byl velkým zastáncem za zvýšení trestů, třeba i po slednutí vydea disciplinárkou. jsou situace kdy to hrac totálne prihraje a rozhodcí to opravdu nemá sanci vidět.. a já veřím, že kdyby za toto simulování dostal trest třeba na 4 zápasy, tak by si to příste rozmyslel a když ne, tak vedení a trener by mu dalo asi peknej kotel.. já jsem obecne za zprísnení a zvýšení trestů.. at jsou za tresty za fauly dvojnásobné, oni si to pak hráči rozmyslí a když ne, tak budou pořád v trestech a my uvidíme určite lepší a techničtejší fotbal.. fotbal je dnes hodne rychlej a potřeba je pomoct rozhodcím.. video jim podle me pomuže, ale ne dostatečne, a bude to hodne na úkor fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

V neděli sem byl na brnu a ty rozhodčí co tam předváděli tak to byla hrůza, pomezní třeba nevěděl jestli má mávnout roh nebo odkop nebo sigma měla ruku a rozhodčí písknul ruku brňanům. V česku je to prostě hodně slabí

Reagovat
smazaný uživatel

Pan Vilém Hodr tady v tomto článku mele s prominutím pěkné hovna !!! Na co posílat rozhodčí na kliniku když by tam mnohdy měli jít sami hráči v čele s trenéry. Hráči stejně jako rozhodčí mnohdy nemají čisté svědomí, když polehávají 5 minut na hřišti. a ten rozhodčí určitě nepíská proto aby někoho poškodil, ale protože ho to baví a chce podat co nejlepší výkon. Ikyž se může chybička vloudit, obzvlášť v případě pomezních, kteří to mají v dnešní době strašně těžké!!! a s videorozhodčím by fotbal ztratil svoji jedinečnost a rozhodčí smysl.

Reagovat
smazaný uživatel

alegre si může psát co chce dal jen téma k diskuzi.. že hráči vidí často taktéž hovno je taky pravda nicméně já osobne si myslím, že by velkýmu fotbalu prospelo něco jako je ve futsale, kde za určitý počet faulů je penalta z vetší dálky.. mě osobně serou takový ty taktický fauly na půlce, útočný fauly, kde to hráč většinou zkousí, co kdyby to rozhodčí přehlíd atd.. podle mě by to prospělo fotbalu z té strany, že by se tolik nekouskovala hra, bylo by mín faulů a mnohem více akce.. ale jak to vymyslet a praktikovat netuším.. ale od toho tam v tý fifě jsou ne

Reagovat
PJ

Udelat nejakej puntik nekde deset metru za vapnem, a za kazdych pet faulu kopat primak. Nemusel by to bejt spatnej napad, kdyby tam nahore nekoho napad

Reagovat
Devil

To je nesmysl menit takto pravidla.

Reagovat
smazaný uživatel

potiz je v tom ze rozhodci moc nevedi jak to vypada kdyz hrac se snazi situaci ustat a dat branku aniz by se dobrovolne skacel k zemi..jinak jsem docela v udivu ze ten teatralni Barosuv pad se prijal v celku poklidu jako jasna penalta mozna tam kontakt byl ale urcite ne takovej jak se on skacel ..Baros=HOLLYWOOD, kdyby byl borec tak ten mic uklidi do branky ale on radeji upad

Reagovat
PJ

Jo, predvedl tam pekny divadlo. Ale i kdyz ManU poskodil rozhodci, jak timhle, tak nepisknutim jasny penalty na Ronalda, tak si za vyrazeni muzou sami. Stacilo dat pulku svych golovych sanci a nebylo o cem diskutovat...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele