Mince v oku! Ruka v akci! Vzhůru k videu?

21.10.2015, 12:01
Názory a komentáře
Zhola nic se nezměnilo v popředí Bundesligy po 9. kole, favorité vítězili, rozdíly mezi třemi nejlepšími celky zůstaly stejné. Nuda? To vůbec, zábavy a pozoruhodných okamžiků bylo i během uplynulého víkendu na německých hřištích více než dost. Ohlédnutí - nejen za diskutovaným hannoverským gólem rukou a úvahami o zavedení videa - nabízí komentátor Eurosportu Václav Procházka.

Tak se nám to po reprezentační pauze zase rozběhlo. V čele Bundesligy je vše při starém. Jen výhry v prvních devíti kolech! To je nová rekordní bilance Bayernu. S pohárem a Ligou mistrů (před očekávaným bojem s Arsenalem) je to už 12 vítězství v řadě. Vyhrál i druhý Dortmund a také třetí Schalke. Na vítěznou kolej se vrátil Wolfsburg. Na vlastním hřišti je tak neporažen už 27 zápasů. Slibnou sérii držel i Kolín, ale už je po ní. Spíše než přetržení šňůry 14 utkání bez prohry na domácí půdě, vyvolaly pozornost okolnosti, za jakých k tomu při střetnutí s Hannoverem došlo.

V hlavní roli ruce. Tedy přehlížené ruce. Dvě situace rozčílily domácí na nejvyšší míru. Nejprve rukou zahrál hannoverský matador Christian Schulz ve vlastním pokutovém území. Penalta se dala a asi i měla pískat, sudí Bastian Dankert nechal pokračovat ve hře. A pak? Po rohovém kopu na druhé straně se k zadní tyči nezadržitelně řítil Leon Andreasen. Po zákroku kolínského brankáře Tima Horna, který lehce změnil dráhu míče, už by ovšem regulérně nestačil zakončit, a balón tak více méně instinktivně poslal do sítě rukou. Rozhodl celý zápas. "Bylo to šťastné vítězství, ale nemáme se za co omlouvat, v téhle sezóně šly události velmi často proti nám," říkal Michael Frontzeck, kouč Hannoveru, který po mizérii zkraje soutěže bodoval už ve třetím utkání v řadě. "A nešťastná rozhodnutí (sudích) prostě patří k zápasu," nechtěl kouč dál příliš rozebírat neregulérní branku. Bránil Andreasena, jehož chtěl ušetřit tlakům, že měl přiznat, jak to v klíčovém momentu všechno bylo: "Odmítám, aby byl jakkoli obviňován, je to stoprocentní sportovec."

No právě, řeknou si mnozí... Těžko hledat fotbalistu, který by v téhle situaci zamířil sám za sudím s tím, že šlo o neregulérní gól. Až po zápase pod tíhou vědomí, že záběry vše ukázaly v pravém světle, mu nezbývalo nic jiného než přiznání. Ale neměl Andreasen přece jen hnutí mysli už těsně po klíčovém momentu? Z klubka radujících se spoluhráčů mířil s vážnou tváří k lavičce za Frontzeckem. Že by snad s dotazem, jestli se nemá přiznat? A neposlal ho přitom kouč někam k šípku? "Nic takového, řešily se taktické záležitosti," znělo z hannoverského tábora. To v kolínském planuly vášně. I diváci se záhy samozřejmě i za pomoci chytré techniky dobrali pravého stavu věcí. Kouč Peter Stöger se nedomáhal videa, jen demonstrativně sejmul brýle a podával je směrem k rozhodčím. Po zápase zachoval dekorum. "Nešťastná porážka," poznamenal. To pokuta už se na svazu chystá pro sportovního ředitele Jörga Schmadtkeho, který byl mnohem více prostořeký.

Andreasen měl v BL hned několik předchůdců. I Ruud van Nistelrooy, Oliver Neuville a Beneditkt Höwedes ve statistikách mají gól, který dali rukou. Ale věřte nevěřte, odehrála se v minulosti i situace, kdy hráč vskutku přiznal, že branka byla neregulérní a nakonec neplatila. Kanonýr St. Pauli Marius Ebbers dal v roce 2012 gól rukou proti Unionu Berlín ve druhé BL. Nejprve platil. Sudí Tobias Welz se ale ještě před navázáním hry zeptal střelce, a ten přiznal barvu. Trefa na 2:1 pro St. Pauli tak byla odvolána, ale hamburský tým stejně nakonec vyhrál. Ebbers po zásluze dostal i metál. Už tehdy se mohutně debatovalo o možnostech využít techniku. A co teprve teď. Není to ovšem tak dávno, kdy se německé kluby zdráhaly zavést třeba jen Jestřábí oko. To ale v téhle situaci jen tupě potvrzuje dosažení branky. Samozřejmě není nad to, když jsou na hřišti sudí, kteří chtějí a umějí vidět. Ale chybě se zkrátka stoprocentně vyhnout nelze. A na vyptávání, které by jeho autoritě příliš nepomohlo, Dankert také nedal.

Chce-li někdo větší využití techniky, je třeba jít dál než k technologii střežící brankovou čáru. Přinejmenším k nizozemské praxi, kde už testovali čtvrtého arbitra u obrazovky a jeho spojení s hlavním. Argumenty zasvěcených odpůrců jsou léta jasné: "Fotbal jako hru to nezvratně změní a pokazí..." A vcelku pozoruhodná jsou i čísla z hlasování široké veřejnosti na jednom z německých portálů. Kdo by čekal, že zastánci videa totálně své odpůrce zválcují, je asi překvapen. Volby i po takovémto vypjatém momentu totiž vyznívaly jen zhruba 70:30...

Co je podstatné? Body z devátého kola jsou rozděleny. Pokuty a další tresty se do tabulky nepočítají. Na závěr ještě hrst čísel a odlehčující moment, na který upozorňuje titulek:

V tomto soutěžním ročníku se kope mnohem více penalt než v minulých sezónách. Pro srovnání: za devět kol bylo nařízeno už 35 pokutových kopů, v minulém ročníku za stejné údobí jen 17. Těžko z toho něco vyvozovat. Historické maximum to není, to podle stránek nejvyšší německé soutěže platí od ročníku 1965/66, kdy se za devět kol zahrávalo 37 penalt! Jisté je, že s vyššími čísly přibývá úspěšných brankářských zákroků.

Przemyslaw Tytoń vydařeným kouskem proti Mathewu Leckiemu z Ingosladtu nasměroval Stuttgart k čistému kontu a cenným bodům (ovšem po gólu z ofsajdu, aby byl zachován duch rozhodcovsky nevydařené bundesligové neděle). Dokonce jako o novém penaltovém čarodějovi se mluví o Lorisi Kariusovi. Střelci - naposledy slavný Marco Reus - proti němu v předešlých čtyřech pokusech neuspěli. Z celkových 14 proti němu zahrávaných penalt skončila plná polovina nezdarem.

V uplynulém kole pokračovaly i další nastartované série. Brémy stanovily nový negativní klubový rekord, pět proher v řadě. Andre Schubert, stále jen prozatímní kouč Gladbachu, pro změnu vylepšil svoje vlastní klubové maximum - 4 výhry v řadě po nástupu do funkce. Jen na okraj: do velkolepé podoby za jeho působení vyrostla forma Granita Xhaky, vedle něhož září stále více hvězdička syrského původu - Mahmoud Dahoud.

Za připomenutí stojí i 137. nula Manuela Neuera. Gólman Bayernu tak vyrovnal svého dávného předchůdce Seppa Maiera, společně jsou pátí v historické tabulce. Na 204 čistých kont Olivera Kahna to pochopitelně ještě zdaleka není, ale Neuer suverénně vládne v jiném ohledu. Celkem 46,91 procent utkání, do nichž nastoupil, skončilo jeho čistým kontem. Druhý Raimund Aumann odchytal s nulou jen 37,5 procenta zápasů.

A teď onen legrační moment z druhé BL. Znovu u toho byl sudí. Robert Schröder při losování hodil minci tak nešťastně, že trefil do oka kapitána Unionu Damira Kreilacha. Z boje ho ale nevyřadil. Bundesligová scéna vskutku přináší kouzelné momenty. Další tu budou co nevidět. Už v pátek se to na Eurosportu rozjíždí znovu.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (3)

Přidat komentář
Jan Horáček

Frontzeck: "Je to stoprocentní sportovec."

Reagovat
smazaný uživatel

Čímž urazil miliony sportovců po celém světě.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte, kde bych našel nějaké video té mince v oku? Nedaří se mi to najít.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele