MĚSTA MS 2006: LIPSKO

05.06.2006, 21:12
Aktuality
Kdopak z vás si ještě vzpomene na autobusové zájezdy do tehdejší NDR? Marky, měnili jsme je 3:1, zapečené v bábovkách, poschovávané kde se jen dalo, a hurá, jedeme na výlet! Dnes by se tehdejší výletníci asi divili, jak se nám to Lipsko změnilo. Natolik, že může hostit zápasy fotbalového mistrovství světa!

Lipsko je vlastně tak trochu naše, slovanské. Již mezi VII. a IX. stoletím, se zde usadili první Slované, naši pra- a pra- a ještě jednou pra- předkové. Bylo to blízko soutoku řek Elster a Pleisse. Kníže Otto "Bohatý" jim pak udělil celou řadu privilegií. Mezi nimi právo na volné organizování trhů. V současnosti město prochází obdobím velkých sociálních změn. Je zde historie, tradice, ale také budoucnost a pokrok. Dají se skloubit? Ale ano, a velice dobře! Lipsko je toho nejlepším příkladem. Fantastická, nádherná a zachovalá architektura středověkého obchodního centra, tiskárny a obchody knih, vzdělání, kultura, věda, to vše je bohatá minulost prolínající se do moderní současnosti. Osobnosti jako Leibniz, Goethe, Schiller a Bach se vyznali mnohokrát ze svého obdivu a lásky k tomuto městu, jehož Univerzita byla založena již v roce 1409.

Lipsko bylo vždy hodně měšťácké, buržoazní, zahleděné samo de sebe a milující umění. V roce 1743 zde založili Symfonický orchestr Gewandhause, Divadlo Opery a pěvecký sbor Thomaner vycházejí právě z těchto tradic. Přes všechny potíže, války, rozdělení Německa, obyvatelé tohoto města neztratili dobrou náladu, chuť bojovat, zlepšovat prostředí, překonat překážky. Ukázalo se to nejlépe v památném roce 1989. 9.října, při tehdy tradičním pondělku manifestací, vyšlo do ulic Lipska 70 tisíc lidí. Heslem pochodu bylo: "My jsme lid!" a právě tato akce otevřela cestu k definitivnímu konci vlády prokumunistického a prosovětského režimu, ke zbourání Berlínské zdi, sloučení Německa.

Lipsko je ale také milovníkem sportu a dnes má přívlastek "Kolébka gymnastiky". Ještě za doby existence NDR zde vznikla světově známá a uznávaná Deutsche Hochschule für Körperkultur (DHfK), fakulta tělesné výchovy. Fotbal zde má dlouholetou tradici, v roce 1900 zde byl založen Německý fotbalový svaz (DFB), o 3 roky později VfB Leipzig získal první titul v historii Německa. V současnosti ale nehraje ani jednu z nejvyšších lig. Zentralstadion, Centrum olympijské přípravy a řada dalších sportovišť denně otevírají své brány 60 tisícům sportovců, kteří jsou členy 300 klubů.

Tak jako se kloubí historie a současnost ve městě, je tomu stejně na fotbalovém stadionu. Na jeho tribuny se vejde 45 tisíc fanoušků. Starý stadion, postavený za rekordních 15 měsíců, byl chloubou socialistického režimu. Slavnostní otevření v roce 1956 sledovalo 100 tisíc návštěvníků, taková byla kapacita tohoto pomníku pokroku v NDR. Pravda, od 50 řady výše se bez dalekohledu nedaly rozeznat ani barvy dresů, ale 100 tisíc je 100 tisíc a plán byl splněn a buržoazní Němci tak velký stadion neměli a.... basta! To snad stačí!

V roce 1997 bylo rozhodnuto o výstavbě nového stánku sportu, tentokráte výhradně sloužícímu fotbalu. Mosty spojují oba stadiony, ten nový má oválné tribuny po celé délce, světla jsou zabudována do střechy a společně s perfektní akustikou vytvářejí z Zentralstdionu optimální místo pro pořádání koncertů a dalších akcí. Výstavba stála 90,6 milionů eur.

A jaké zápasy se zde budou hrát? 11.6. Srbsko - Nizozemsko, 14.6. velice zajímavé utkání Ukrajina - Španělsko, v neděli 18.6. Korea - Francie, 21.6. Irán - Angola. 24.6. se bude Lipsko loučit a mohl by to být jeden z vrcholů MS. Podle prognóz se zde utkají Argentina, nebo Nizozemí, s Mexikem, nebo Portugalskem. Ale co na to říkají Srbsko, Pobřeží Slonoviny, Írán a Angola?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (3)

Přidat komentář
Shevchenko

Srbsko postoupí ze skupiny na úkor Nizozemska

Reagovat
HOST*patopol

Ne! Postoupí na úkor Španělska! Je to tutovka!!!!

Reagovat
Marv

Myslim,ze SCH-Iran

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele