MĚSTA MS 2006: HANNOVER

04.05.2006, 16:42
Aktuality
Bude to velká sláva, něco nevídaného a nezapomenutelného pro toto dolnosasské město. Velký festival zahájí MS 2006 a bude to opravdový "hvězdný déšť"! Scorpions, Fury In The Slaughterhouse, Mousse T., Heinz Rudolf Kunze... Celou tuto show uvidí náměstí nesoucí jméno bitvy u Waterloo.

FAN FEST bude zcela jistě velkolepou podívanou. Ale všichni se hlavně těší na fotbal! A ten Náměstí Waterloo uvidí rovněž. Všechna utkání budou vysílána v přímém přenosu a na obřím projekčním plátně je budou moci sledovat tisíce obyvatel a návštěvníků Hannoveru.

Hannover má 520 tisíc hlav a duší, náležitě hrdých na své město. To bylo založeno ve středověku (r. 1150) na břehu řeky Leine. Honovere znamená "vyšší břeh". Za vlády knížat z Rodenu se z této malé usedlosti drobných a skromně žijících rybářů, stalo významné obchodní centrum, které se velice brzy proměnilo v prosperující a uznávané město. Roku 1241 pak všem známý Otto řečený "Dítě" odevzdal Hannoveru listinu s priveligiem samostatnosti a to je také první oficiální dokument o existenci tohoto města. V roce 1636 se hannoverští "autojmenovali" hlavním městem güelfské dynastie a tuto výsadu zrušilo království Prusské roku 1866. Království Hannoverské prožilo dlouhé roky slávy zejména v době úzké spolupráce s anglickou korunou, v letech 1714 až 1837.

Hannover se vrátil na výsluní po II. světové válce, kdy byl roku 1946 jmenován hlavním městem Dolního Sasska. Dnes je jedním z deseti největších německých měst, sídlem řady veletrhů a konferencí mezinárodního významu. Na přelomu tisíciletí se Hannover stal místem tradičního EXPO 2000 pod názvem "Člověk, příroda, technologie", více než 20 miliónů návštěvníků bylo nadšeno pohostinností obyvatel a krásou města a jeho okolí.

A co sport, jak je na tom Hannover na tomto poli? Sportovní park je jedním slovem super! Velkou výhodou je jeho blízkost z centra města a zároveň bezprostřední kontakt s přírodou. Jezero Maschsee je obklopeno celou řadou sportovních a rekreačních zařízení vhodných jak pro vrcholové sportovce, tak pro vyžití amatérů. Mimo jiné je zde Dolnosasský stadión, Sportovní fakulta Dolního Sasska, krytá hala, tenisové kurty, bazény a další a další. Jezero je pak rájem veslařů, skifařů a ostatních "vodníkářů"!

Více než 50 tisíc fanoušků chodí povzbuzovat Hannover 96 hrající německou Bundesligu. Stadión je to opravdu nádherný, má nezávislou strukturu, která "nad hlavou" drží 2 500 tun vážící střechu. Částečně je zakryta také travnatá plocha, ale ani jedna travička nepřijde o svou dávku slunečního svitu. Zvláštní úprava ocelového pláště totiž dovoluje průnik paprsků ultrafialového záření. Hřiště samotné je zavlažováno a vyhříváno z přírodních zdrojů, 70 metrů vysoké stožáry, které sloužily k osvětlení hrací plochy před rekonstrukcí stadionu, byly nahrazeny 150 reflektory s kapacitou 1 500 luxů. Dvě videoplátna o velikosti 44 metrů čtverečních každé informují a baví všechny návštěvníky tohoto fotbalového chrámu. A zvuková aparatura? 26 400 wattů, 66 reproduktorů. Jako na technopárty...

Stadion samotný byl postaven v roce 1954, sídlem Hannover 96 se stal o pět let později, rekonstrukce začala v roce 2003 stržením severní tribuny. Celková cena prací byla 64 milionů eur.

A jaké zápasy se zde budou hrát? 12. června to bude lahůdka zejména pro nás: Itálie - Ghana! Komu budeme držet palce? 16.6. se představí Mexiko a Angola, Kostarika a Polsko nastoupí ke svému utkání 20.6. a Švýcarsko - Korea se hraje o tři dny později. 27. června se Hannover bude loučit utkáním osmifinále mezi vítězem skupiny H a druhým ze skupiny G.

Adiós Hannover, my jedeme do Berlína!


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*

odkedy hraju ti dvaja v jednej skupine

Reagovat
PJ

Mnojo, ANG neni Anglie, ale Angola

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele