MĚSTA MS 2006 - HAMBURG

30.04.2006, 00:29
Aktuality
Od severu k jihu, od západu k východu. Dvanáct měst, stejný počet stadionů. Vítejte u prvního dílu našeho seriálu. Německo je blízko a většina z vás tuto zemi již navštívila. Ale dozvědět se něco více nikdy neuškodí. Jeho veličenstvo FOTBAL Vás zve!

Za měsíc a pár dní začne svátek nás všech zamilovaných do onoho kulatého nesmyslu, do sportu, který hýbe světem, přináší radost a smutek, sbližuje a rozděluje, dokonce i války vyvolává. Věřme ale, že to letošní Mistrovství světa bude tím, které se zapíše do historie jen a jen díky nádherné podívané, vynikajícím výkonům a ... samozřejmě úspěchem našich barev!


Téměř 1,7 milionů obyvatel má toto velkoměsto. Přístav a letiště, samozřejmě. A také ligový, dokonce bundesligový, fotbalový tým. Hrající letos velice dobře, bojující o titul. Co nás spojuje s tímto městem? Fotbalově David Jarolím. Zeměpisně řeka Labe, pardon, Elbe. Zajímavé je ovšem to, že vznik Hamburku nemá nic společného s tímto evropským veletokem. V osmém století našeho letopočtu se zde usídlili prapředci dnešních obyvatel na břehu (ham ve starém sasském dialektu) řeky a jezera Alster, nedaleko jejího ústí do Labe.

Stalo se to přesne v roce 811 za vlády známého Karla Velikého. Hrad Hammaburg pak byl postaven okolo roku 950 a samotné Labe se dostalo do povědomí lidu prostého, ale především obchodníků všeho druhu, o 200 let později. XII. století znamenalo rozkvět obchodu na severu Evropy a to donutilo v roce 1189 slavného císaře přezdívaného podle svého červeného zbarvení bradky, a říká se že nejen té, odevzdat radním výsadní právo k vybírání daní, cel a mýtného a Hamburk se stal svobodným říšským městem. Do dnešních dnů je nejdůležitějším přístavem celého severního pobřeží našeho kontinentu. Zajímavostí zcela určitě je, že žádný císař ani král nikdy nevládl v tomto městě. Ani tomuto městu. O jeho chodu vždy rozhodovali samotní obyvatelé.

Hamburk je dnes jedním ze 16 států Spolkové republiky Německo a stále energicky hájí svou samostatnost, samosprávu, tak jako po dlouhá staletí. Přístav samotný patří do "sedmičky" největších na světě a co se rozlohy týče, jak jsme již psali, je nej... v Evropě. Pracuje v něm 80 tisíc lidí a je tak místem největší koncentrace obyvatel Hamburku. Toto město je ovšem také známo jako hlavní město tisku a novin, sídlo stovek redakcí, magnátů této sedmé velmoci. DPA, čili naše "četka" v německém provedení, má kanceláře zde, patnáct z dvaceti nejvlivnějších a nejprodávanějších časopisů se vydává na pouť ke čtenářům právě z Hamburku.

Na skok ke kultuře: Andrew Lloyd Jebe a jeho muzikály Kočky a Fantom Opery proslavily toto město! Nebo ono je? Kdoví... Ale to není zdaleka vše! Mezinárodní námořní tribunál vynáší své rozsudky nad osudem lodí, námořníků a taky pirátů, každým dnem a mezi pravidelné návštěvníky tohoto nejvyššího soudu mořského patří zcela jistě konzulové ze stovky zemí celého světa. Nikde jinde na naší planetě se nenachází tolik konzulárních zastoupení, jako v Hamburku.

Sport mimo fotbalu? Celý rok se zde prohánějí za míči různých velikostí a tvarů, ale také za jinými více či méně kulatými nesmysly tisíce sportovců profesionálních právě tak jako amatérských. A ti, kterým neučaroval žádný ze sportů kolektivních, běhají, bruslí, skáčí, veslují, plavou a jiné vylomeniny provádějí na stovkách sportovišť, plácků, silnic, vodních toků...

Slavné soutěže koňské, skok, cval a klus, polo. Srpnový cyklistický závod HEW Cyclassics. Mezinárodní tenisový turnaj na Rotherbaumu. Hamburger SV a FC St. Pauli. Ale to je znovu fotbal... Všechny čtvrti mají desítky krytých hal a otevřených stadionů určených ke sportování. Zejména tradiční sporty jako fotbal, házená, tenis a hokej, jsou zde velice oblíbené. V okolí města jsou golfová hřiště, cyklistické a běžecké stezky. Nesmíme zapomenout na milovníky vodních sportů, kteří nacházejí svůj ráj na řece Labe a jezeru Alster. Hamburk je sport a Sport je Hamburk...

V Hamburku se hrálo již MS 1974. Ale to je dávno. Nový stadion byl nutností a tak v roce 2000, přesně 2. září, zde začala nová éra fotbalu tohoto města. Domácí Německo si pozvalo na slavnostní otevření Řecko. Samozřejmě, že tento fotbalový chrám je pětihvězdičkový, jeden z nejmodernějších v Evropě. Do jeho ochozů se vejde 56 114 diváků, výstavba stála 97 milionů eur. Samotný stadion se začal stavět v březnu roku 1998, ihned po demolici starého Volksparkstadion, a to ve 4 etapách. Změna položení a umístění hrací plochy, výstavba tribun, šaten a místností pro VIP hosty, novináře. V této sezoně se dokončila stavba zavedením elektronické kontroly vstupu diváků, kteří mají všechna místa na krytých tribunách. Stadion je sídlem Hamburger SV, jediného klubu, který po celých 42 let historie Bundesligy nikdy nesestoupil do nižší soutěže...

A ještě zajímavost ze starého Volksparkstadion, který byl rekunstruován v roce 1953 a to doslova z popele a trosek. U příležitosti MS 1974 se zde hrálo již neopakovatelné utkání obou bývalých německých států, SRN - NDR, tedy Německé spolkové a Německé demokratické republiky. Domácí prohráli 0:1 a byl to šok a z ostudy kabát! Ale platilo zde ono známé pořekadlo o tom, že vždy je něco špatné pro něco dobré. Tato porážka znamenala vyhnutí se Brazílii v dalším kole a pozdější triumf spojený se ziskem titulu mistrů světa.

A jaké zápasy se budou v Hamburku hrát? Argentina - Pobřeží Slonoviny, Ekvádor - Kostarika, Saúdská Arábie - Ukrajina a, především, Česko - Itálie. A pak ještě jedno čtvrtfinále - to, v němž se o postup do bojů o medaile popere vítěz naší skupiny E, projde-li přes osmifinále...

Pro dnešek a o Hamburku vše. Zanedlouho se těším na shledanou z Hanoveru.


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

A dneska Hamburku vládne mafie ....jinak pěkknej článek

Reagovat
HOST*mafián

A jaká prosím? Ruská jako v K.V.? Nebo vietnamská jako u Straky-tataráka v Plzni?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jaká....v St.Pauli je to samej bordel a casino, mafie tam pere prachy. Policajti se tam skoro nesetkaj s kapsářema, protože s nima si to vyřídí mafie, která tyhle drobný zlodějíčky likviduje, aby jim neodrazovali turisty...

Reagovat
HOST*mafián

...ale to je tedy tzv. zdravá mafie, jakoby turistická policie, a diváci na MS se tam budou mít jako v ráji! Fotbal, holky a prachy! Jedeme do Hamburku!

Reagovat
smazaný uživatel

Supr článek, už se těšim na dalši.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele