Messiho fenomén v číslech

21.03.2012, 02:10
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Lionel Messi se včera stal nejplodnějším střelcem Barcelony v oficiálních zápasech. Takových gólů nasázel již 234. Ve 24 letech. Další významný argument pro ty, kteří se argentinského šikulu již předevčírem nebáli stavět na samotný piedestal, nad všechny fotbalisty historie včetně Pelého a Maradony...

Tenhle článek si nicméně nedává za cíl porovnávat a pateticky oslavovat hrdinu, o němž si beztak každý myslí své a kterého stejně tak každý historicky řadí právě tam, kam uzná za vhodné. Na těchto místech se prozatím bude jen čistě statisticky bilancovat.

I čísla ovšem mohou napovědět mnohé, například o hráčově všestrannosti nebo jeho prosté výjimečnosti. Což obzvláště v případě Messiho nepochybně platí. Zároveň mi ale momentálně nepůjde ani tak o aktuálnost, jako spíš o povrchnější, numerické zhodnocení celé Argentincovy cesty za překonáním vousatého, 60letého rekordu Césara Rodrígueze. Protentokrát tudíž zapomeneme na 17 branek v nedávných sedmi kláních, což je akorát o malý chloupek menší porce, než jakou se dohromady ve svých 96 letošních zápasech může pochlubit trojlístek Suárez (10 v 28) - Carroll (5 v 34) - Torres (3 v 34). Vezmeme to z trochu větší šířky...

Lionel Messi se v tomto ročníku Ligy mistrů stal vůbec prvním fotbalistou, který v jediném utkání dosáhl pěti zářezů. Bezprostředně tomu přihlížel i český obránce Michal Kadlec, jehož Leverkusen si z Camp Nou odvezl "sedmičku" v rámci osmifinále Ligy mistrů.

Lionel Messi dnes docílil už šestého ligového hattricku v sezoně (jednou přidal i čtvrtou třešničku), čímž vyrovnal Ronalda a stanul tak po jeho boku v pomyslném čele všech pěti elitních soutěží v Evropě. Třeba Van Persie, lídr tabulek Premier League, má na kontě jen dva takové individuální úspěchy, Rooney a Ba také; Ibrahimović s Cavanim jeden, Di Natale žádný; Gómez tři, Huntelaar, Lewandowski i Pizarro jeden, Podolskému se něco takového nepovedlo; a Giroud se v tomto světle předvedl dvakrát, zatímco Aubameyang spolu s Gameirem jednou.

Lionel Messi dohromady v kariéře zkompletoval 18 gólových triád ve všech soutěžích. Jen jeho dosavadní bilance v tomto ročníku Primera División tedy představuje rovnou třetinu koláče!

Lionel Messi svým 54. letošním zásahem zároveň překonal španělský rekord Cristiana Ronalda hovořící o počtu gólů ve všech soutěžích a turnajích. A jednou ranou pak smetl, respektive prozatím vyrovnal, také své osobní maximum: 34 ligových branek nasázel i v sezoně 2009/10, teď má ale ještě dva měsíce a deset střetnutí k dobru.

Lionel Messi si oblíbil Atlético Madrid. Jeho sebevědomí je zvyklý nahlodávat rok co rok a dohromady tak učinil již 18krát v rámci všech soutěží. Další časté oběti se pak rekrutují z řad Sevilly (14) a opět hlavního města, tentokrát z jeho bílé, nejnenáviděnější části (13). Co se pak ještě Rojiblancos týče, tak letos jde o bilanci: venku jeden/doma tři - stejně jako loni. A pokud Messi zasáhl do podzimního duelu s tímto soupeřem (v úvodu kariéry třikrát po sobě vynechal), vždy jeho konto zatížil alespoň jedním úderem (sezonou 2007/08 počínaje to tedy platí železně).

Lionel Messi po dnešku prodělal šťastnou gólovou zkušenosti v konfrontaci s každým z aktuálních účastníků La Ligy. Granada byla jediným kouskem, který mu ve sbírce chyběl.

Lionel Messi a jeho potomek gól jsou pro Barcelonu takřka jistými garanty vítězství. Z 98 různých ligových zápasů, v nichž argentinský klenot skóroval, Katalánci prohráli jediný (paradoxně s Atlétikem roku 2009; 3:4). Jinak 89 takových strhli na svou stranu a osm inkriminovaných utkání skončilo nerozhodně.

Lionel Messi není žádným domácím mazánkem, vizitky z prostorů cizích a dobře známých si jsou poměrně podobné. Zatímco tedy na Camp Nou rodák z Rosaria napnul síť 132krát, venku 94krát. Zbylých osmi tref dosáhl na neutrálních půdách.

Lionel Messi skóroval po pasech mnoha mužů, toho úplně nejvrchnějšího nahrávače má však samozřejmě jednoho, a tím je Dani Alves. Hned 31 jeho donášek malý génius proměnil svými dotyky ve zlato; za brazilským bekem se dále seřadili Xavi (24) a Iniesta (17). Bez zajímavosti potom není, že Xavi bezprostředně neasistoval u žádného z letošních 34 Messiho ligových úspěchů; kdežto Messi připravil dvě z celkových 10 záložníkových branek tohoto ročníku Primera División.

Lionel Messi možná není striktně vázaný na domácí prostředí jako jiní kanonýři - viz zvláště Nenê z PSG (13:1), Agüero z ManCity (12:4) nebo De Jong z Twente (15:5) -, na druhou stranu ale celkem pochopitelně úřaduje hlavně svou silnější levačkou. Ta posvětila 185 jeho gólů, 37 vybylo na pravačku, 10 na hlavu (nasnadě je zmínit 169 centimetrů) a dva na jiné části těla - v diskuzi můžete vzpomínat, které to byly. Napovím: jedna z nich byla rozhodně božská...

...důvod, proč každý příspěvek načínám rekordmanovým jménem, je docela prostý: tenhle klučina je zvyklý být první, a tak by měl stát i na začátku každé věty. Leccos nicméně Messi dosud nepokořil, výzvy před ním tedy stále leží. Například 60 ligových branek Dixieho Deana v sezoně 1927/28, což je střelecký rekord všech pěti evropských top soutěží naráz, ty stále odolávají. Do téhle mety Argentinci schází ujít 26 kroků - to by musel téměř v každém kole přijít s hattrickem.

Až patrně potom, co se mu i Deana podaří překonat, budeme moci bez obav odcitovat patetické věty vzešlé ze statistického centra Infostrada Sports: "Ve 27 letech se Alexandr Veliký rozhlédl po své říši a utřel slzu, protože tu už nezbýval žádný kousek světa hodný dobytí. Messimu je teprve 24..."

153 - La Liga
49 - UEFA Liga mistrů
19 - Copa del Rey
8 - Španělský Superpohár
4 - FIFA Mistrovství světa klubů
1 - Evropský Superpohár
---
234

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (473)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele