Messi porazil Ronaldinha

29.12.2007, 15:26
Fejetony
Jsou spoluhráči v Barceloně a přátelé na celý život. Jeden je Argentinec, druhý Brazilec. A každý z nich má své vlastní kamarády. Ve středu 26. prosince si je pozvali a zahráli si fotbálek. Kde? Na Estadio Provincial Juan Gilberto Funes, ve městě La Punta, San Luis, Argentina. Počet diváků? 15 tisíc. Na jedné straně se postavili "Přátelé Ronaldinha", na té druhé "Movistar". Výsledek? 1:0. Celá tato show nesla název: Utkání z jiné Galaxie!

Vyhrál Messi, který se ovšem na hrací ploše objevil na pár vteřin, vlastně jen aby provedl slavnostní výkop. Zranění mu nedovolilo hrát celé utkání. Již několik hodin před samotným začátkem byla policie celé provincie ve stavu pohotovosti. Zájem byl obrovský, každý se chtěl alespoň podívat, jak vlastně tyto dvě hvězdy světového fotbalu vypadají ve skutečnosti. Tři stovky policistů doprovázely auta s fotbalisty již od letiště, na kterém postupně přistávala jednotlivá soukromá letadla nebo speciální chartery. Okolí Hotelu Internacional de Potrero de los Funes bylo neprodyšně uzavřeno, právě tak jako ulice kudy projížděly automobily s hráči.

Novinářů se na toto utkání akreditovalo přesně tolik, kolik bylo strážců zákona, a všichni byli připraveni položit desítky, stovky otázek. Tisková konference se konala v Caja de los Trebejos, budově kterou nechala postavit provinční vláda u příležitosti konání mistrovství světa v šachu a která stojí jen několik desítek metrů od hotelu, 18 km od hlavního města provincie San Luis.

Je zcela normální, že v této části světa vše začíná o několik minut, nebo dokonce hodin, později, než je plánováno. Právě tak tomu bylo i v tomto případě. Lionel Messi, Ronaldinho, Juan Sebastián Verón, trenér Carlos Bianchi, bývalý rozhodčí Horacio Elizondo a herec Luis Rubio zahájili tuto tiskovku až 90 minut po hodině uvedené na pozvánkách. Otázky a odpovědi se směly točit okolo jediného tématu: Utkání z jiné Galaxie. A tak se všichni přítomní dozvěděli, jaká že je to krásná myšlenka dát dohromady tolik kvalitních fotbalistů, jaká je to čest být znovu rozhodčím v zápase plném hvězd atd. Ale novinář patří do čeledi zvídavých a podčeledi neodbytných, a tak padaly i jiné dotazy: "Ronaldinho, zůstaneš i nadále v Barce?"

A brazilský špílmachr okamžitě nepřímo odpověděl: "Prožívám krásné chvíle mého fotbalového života, a jestli tomu nevěříte, tak se podívejte okolo sebe, s jakým nadšením jsem byl přijat v tomto městě, v této zemi! Je fantastické hrát vedle Messiho, který je vynikajícím hráčem a mým skvělým přítelem. A na tomto utkání je pro mne to nejdůležitější, že mě nechá zapomenout na některé těžké okamžiky v mé fotbalové kariéře!"

Messi se opravdu zachoval jako perfektní kámoš a ihned na slova Dinha reagoval: "Je to vynikající fotbalista, rozumíme si výborně, na hřišti a právě tak v soukromí. Budu jen a jen rád, když zůstane v Barceloně a budeme hrát společně!" A tak, jak je v Jižní Americe normální, se nejednalo pouze o fotbal. Nejdříve se na stadiónu objevilo 150 členů souboru Gualeguaychú, kteří zaujali kroji desítek barev, tancem, zpěvem a nakažlivým smíchem plným radosti a veselí. Nechybělo ani několik alegorických vozů.

Představování jednotlivých hráčů proběhlo ve stylu NBA, hezky jeden po druhém, jména vyvolávána hlasatelem, reflektor na stadiónu osvětlující pouze toho fotbalistu, který vybíhal na hrací plochu.

Kdo tedy hrál, to je asi to, co nejvíce zajímá všechny čtenáře? Tak například: Andrei, Maicon, Vagner Love, Daniel Carvalho, Roberto Carlos, Diego, Naldo, Thiago Silva, Nilmar, Tinga, Dedé, Amaral, Cristian, César Prates a Junior Bahiano. Ti v dresu "Přátelé Ronaldinha". Trenérem tohoto výběru byl Abel Braga z Internacional, Porto Alegre.

Messiho "Movistar" představil tyto hráče: Roberto Abbondanzieri, Leandro Lázzaro, Fernando Cavenaghi, Juan Sebastián Verón, Guillermo Barros Schelotto, Martín Palermo, Martín Demichelis, Frankie Oviedo, Diego Forlán, Nolberto Solano, Edson Méndez, Cristian Benítez, David Quiroz, Humberto Suazo a Arturo Vidal. Trenér: Carlos Bianchi. Zde se tedy nejednalo o čistě argentinský výběr, tak jako byl soupeř "brazilský". Najdeme zde hráče z Kolumbie, Uruguaje, Peru, Ekvádoru, Chile...

Jaký byl samotný zápas? Začal jako pouťový přátelák, ale po pár minutách se stal prestižním utkáním, v kterém každý hráč chtěl být protagonistou a dát první gól. Nejvíce pozornosti na sebe soustředil Martín Palermo, který několikrát tvrdě vystřelil, jednou to odneslo břevno branky soupeře. Brankář Andrei v jednu chvíli zapomněl, o co se jedná, ale zejména, kde se hraje a reagoval na úmyslné strčení Palerma, jakoby šlo o boj o titul. A to neměl dělat. "Paleeermo, Paleeermo, Argentina, Argentina!" začalo znít stadiónem.

Pomezní sudí 2x zvedli praporek a odmávali postavení mimo hru Leandra Lázzara a tím ho připravili o 2 góly. Ale ten nezahořkl a pokračoval ve své snaze. Jeho 40 metrů dlouhý sprint, zakončený střelou do růžku branky byl jasnou odpovědí na nepřízeň mužů v černém. Tentokráte již ofsajd odmávat nemohli.

Skromnost hráčů, z nichž většina patří mezi hvězdy světového fotbalu, nadšení diváků, barevnost celého představení. To vše bude zapsáno v kronice této provincie jednou provždy. Ale ještě jedna událost stojí za zaznamenání. El Macho Latino zůstal s pusou dokořán a mnohdy věnoval pohled jinému objektu než právě fotbalovému míči! Modelka Liz Solari, sestra fotbalisty Interu Milano Santiaga Solariho, zastínila v očích přítomných pibes všechny hvězdy na nebi nad San Luis. A když mraky zahalily oblohu, byla to právě její krása, která nahradila svit měsíce a záři hvězd... A pak že je fotbal tou nejkrásnější hrou na světě...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (51)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Co sem furt cpete Barcu??

Reagovat
smazaný uživatel

Alegre. Co dodat?

Reagovat
smazaný uživatel

No super, jeden čálnek o Barce za druhým. Jen tak dál

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, kluci barcelonsti si uvedomili, kdo je nejlepsi a ze to druhe misto ve spanelske lize prece neni zas az tak spatne, tak se uz jenom hosani baví.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si radši změń nick, protože s tím "SAN" Bernabeu jenom trapčíš.

Reagovat
smazaný uživatel

A neco k tematu bys nemel nebo tu jenom po barcelonsku minis trapcit mimo tema?

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna tvůj první příspěvek v této diskusi nás všechny obohatil.

Změň si ten nick, pokud nechceš vypadat jako šašek.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja chapu, ze je pro tebe horke smirit se s tim, ze je pravda to, co sem napsal v tom prvnim prispevku a proto narazis na vec, ktera s tim vubec nesouvisi.

Reagovat
alegre

Real ma náskok, štěstí, ale sezóna končí až v květnu, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme, kazdy za tím vidi stesti a nahodu. Ale kdyby situace byla presne opacna, Barca s prumernym fotbalem prvni o 7 bodu pred Realem, pochybuju, ze by si nekdo dovolil tvrdit, ze to je nahoda, fans Barcy tady maji proste prevahu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechám tě pořád v představě, že jste ligu vyhráli s půlročním předstihem.

Reagovat
smazaný uživatel

Co je pravda?

Reagovat
smazaný uživatel

Ze era Barcy zase na par let konci

Reagovat
alegre

Pravda je ta, že se Real proti předešlým sezonám zlepšil, štěstí ho neopustilo, některé zápasy vyhrál opravdu "o fous". O rozhodčích se zmiňovat nemíním, je to blbost, pískají hrozně na celém světě. Ale jak jsem již psal sezóna skonči až v květnu, stačí dva zápasy a všechno bude jinak...

Reagovat
smazaný uživatel

na 7 bodu 2 zapasy nestaci:) nebude to jinak

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi ostuda Realu

Reagovat
smazaný uživatel

Tys to tou opicí u Puyola taky moc nezachránil.

Reagovat
alegre

Já?

Reagovat
smazaný uživatel

nee já

Reagovat
smazaný uživatel

však se za to stydím

Reagovat
alegre

Nestyď se, každej jsme nějak postiženej!

Reagovat
smazaný uživatel

Vysvetlis mne proc?

Reagovat
alegre

No tak kluci, nehádejte se! Do konce roku chybí pár dní, v Realu se nic neděje, žádný multimiliónový nákupy, žádný hádky, rozvody a nevěry, prostě nuda. A tak je tu Barca aby to zachránila...

Reagovat
-Kopy-

Nechci být nedočkavý, ale stím životopisem Kempese ve svých plánech počítáš ?

Reagovat
alegre

Napsáno - odesláno! 27.12.2007. PJ rozhodne, kdy ho zveřejní. Tady máš úvod...

KEMPES - EL MATADOR

Celé jméno: Mario Alberto Kempes. Přezdívky: El Matador, El Guaso. Datum narození: 15.července 1954. Místo narození: Bell Ville, Argentina. Národnost: argentinská. Útočník, měří 182 cm, odehrál 43 zápasů v dresu národního týmu své země a dal v nich 20 gólů. Debutoval v roce 1972 v dresu Instituto de Córdoba, loučil se v roce 1996 jako hráč Petaling Jaya. Fotbalové vlastnosti: rychlost, odvaha, přesná levačka, obratnost, čich na gól. Co dodat? Kempes má na desítky našich otázek stejný počet odpovědí…

Reagovat
-Kopy-

Super, teď si mě namlsal. Du napsat Pjovi

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Svatý Bernabeu, to je nějaký nový ztroskotanec tady nebo jsem měl jen to štěstí, že jsem si ho dříve nevšiml?

Reagovat
-Kopy-

Nová krev v řadách Realu.

Reagovat
alegre

Real moc a moc potřebuje novou okysličenou krev, yarda a merengues ji začínají mít čím dál tím řidší...

Reagovat
alegre

Jo a taky už nejsou svatoušci jako ten nový a svatý Bernabeu...

Reagovat
alegre

Pro škodolibé posměváčky jen jedno upozornění: v případě yardy a merenguese jsem opravdu psal o řídké krvi, ne jiném tělesném výměšku! I když při pohledu na umístění Bohemians by se z toho jeden pos*al!

Reagovat
smazaný uživatel

Řídkou nemám ani jednu z tělesných tekutin, tak běž o dům dál, sešívko a barcelonský lameculosi...

Reagovat
alegre

esta bien...

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
Votrok

No tak alegre, yarda si to nezaslouží...

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt a lepší už to nebude, tak si to tady s naší nastupující generací užijte .

Reagovat
alegre

Ale ta stará krev nás ještě neopouští, že? Bez Vás by to nebylo ono, jste perfektní soupeři a skoro vždy to skonči nerozhodně! Ne jako na hřišti...

Reagovat
smazaný uživatel

Neodcházíme, pouze trošku vyklízíme pozice. Je nás málo.

Reagovat
smazaný uživatel

Njn, většina z bývlých stálic už je za zenitem...

Reagovat
smazaný uživatel

Kdepak nejsou, jen tu na to kašlou, když vidí, co je tu za ansámbl...

Reagovat
alegre

Modrá krev odchází...

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravím,nevíte někdo jak to funguje na té adrese myp2.eu s přenosy?

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, to sem taky patří..

Reagovat
smazaný uživatel

Aniž bych četl jakýkoliv příspěvek tak jak je možné, že jsem věděl jméno autora??? dobrý Alegre

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmmm, tak to bys mohl jít do cirkusu.

Reagovat
Votrok

Nebo hádat z ruky! Ale jinak fakt dobrý!

Reagovat
smazaný uživatel

Nevyžívám se v předvádění.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem nadšenec do Španělů, vysloveně neutrál, ale před chvílí jsem četl o tragickém kolapsu O´Donella ve Skotsku, tak mi tenhle článek přišel jako prima balzám na smutek. Jak vidno, jsou i světlé chvíle. Snad se mí potomci dožijí toho, že podobný rozruch vyvolá i třeba silvestrovské derby internacionálů. Co dodat? Prostě alegre!

Reagovat
smazaný uživatel

"O´Donnella", omlouvám se, omlouvám...

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.x-fotbal.ic.cz/ - najlepsi portal o futbale na Slovensku.Prosim pozrite sa.Sice to ma este daleko od Eurofotbal.cz ale pomaly sa to rozbieha.Dakujem

Reagovat
Votrok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele