Merci, Zizou!

14.06.2017, 21:42
Názory a komentáře
Naposledy si v kanceláři prohlédl na zdi visící klubový znak, vzal do ruky svůj černý kufřík a odešel. Konec krátkého působení kovaného Madridisty Rafy Beníteze doprovázela velká úleva fanoušků. Rozhodně se nejednalo o konec, který by si sám představoval. Na rozlučku se údajně dostavili pouze jeho věrný druh Danilo, svůj sen na pozici desítky žijící Bale a jak jsme se později dozvěděli, tak i upřímnost oceňující řízný bek Pepe.

O nástupci bylo hned jasno. Zinedine Zidane. Dlouho se vědělo, že tento den jednou přijde. Santiago Bernabéu bude opět v režii mistra Zizoua. Nepochyboval jsem, že je pro tuto pozici předurčený. Přesto se člověk neubránil otázkám. Je už ten správný čas? Může neprověřený Zidane úspěšně zvládnout tlak, který je spojený se zřejmě nejvrtkavější trenérskou židlí mezi fotbalovými kluby? Potřebují rozmazlené dětičky na čele s věčným průšvihářem Benzemou spíše hodného tátu, nebo přísného otce? Panoval ve mně zvláštní spokojený pocit. Pokud ne Zidane, tak kdo? Rovněž pro něj hovořilo několik důležitých faktorů.

Ať už si to zpětně připouštíme nebo ne, rok a půl zpátky se spekulovalo i o pozici Florentina Péreze před blížícími se volbami v létě 2017. Velká část fanoušků byla stále naštvaná za odchod oblíbeného Carla Ancelottiho a šokována jmenováním Beníteze, kterého jsme na poslední chvíli ukradli z lukrativního angažmá ve West Hamu. Pérez si musel uvědomovat, že je potřeba uklidnit fanoušky. Zároveň věřil, že Zidane jeho oslabenou pozici znovu posílí. Jsem si naprosto jistý, že by Zidane dostal další sezónu i v případě prohraného finále LM. Pérez za ním musel stát. A právě silná důvěra prezidenta ve mně budila optimismus.

Hráči k němu vždy chovali a chovají obrovský respekt. Jako persona, kterou spousta hráčů s úžasem sledovala z gauče v televizi, měl výbornou výchozí pozici. Jakmile mluví, všichni poslouchají. Pro mnohé to byl idol. Respekt kabiny si Rafa nikdy nezískal. V kuloárech se proslýchalo, že si hráči z Beníteze často dělali srandu a neměli k němu žádnou úctu, byť se jí snažil svým autoritářským přístupem vynutit. Pro Zidana bylo klíčové získat si jejich přízeň a dát jim to, co jim u předchozího trenéra chybělo.

Můžeme jen spekulovat, do jaké míry platí tvrzení o "samořízení" úspěšných týmů. Ať už šlo o úžasnou Guardiolovu Barcelonu, nebo další slavné týmy plné světových hvězd. Z mého pohledu nic takového nefunguje. Úspěšní manažeři jako Guardiola v Barceloně dokáží propojit zapojení svých taktických vizí a zároveň dát hráčům určité množství svobody. Kontrast práce Zidana a Beníteze ukázal jednu věc. Nejlepší hráči potřebují vedení, ale potřebují především lidské vedení. To Benítezovi zlomilo vaz. Jako taktický mág viděl hráče pouze jako figurky na své šachovnici. Nedokázal v sobě probudit při vedení týmu lidskost. Nepohlížel na ně jako na individuality, které potřebují vést, ale zároveň mít dostatečnou volnost. Individuálně přece patří mezi nejlepší na světě. Což je podle mě hlavní důvod toho, proč může být Rafa mnohem úspěšnější v menším klubu, kde ho hráči dokážou následovat a odložit svoje ega.

Zidanovi do karet nahrávala i soupiska. Čistě papírově se stále jednalo o jeden ze tří nejsilnějších týmů světa. Široký kádr, velké množství hráčů schopných rozhodovat zápasy. Veškeré posty až na hrotového útočníka a levého beka kvalitně zdvojené. A především ochota a nadšení hráčů. Chtěli změnu a dostali ji. Byli spokojeni s vyhozením Beníteze a ochotni poprat se za nového trenéra. Zidane sledoval práci Mourinha, sledoval práci Ancelottiho, sledoval práci Beníteze, učil se u Guardioly i Bielsy. Nepochybuji, že si z každého něco vzal. A jak to dopadlo? Pojďme se přesunout do data 3. 6. 2017.

Real Madrid ukončil dlouholeté čekání na mistrovský titul a jako první dokonce obhájil titul v nejprestižnější klubové soutěži Lize mistrů. Jakou roli v tom sehrála postava Zinedina Zidana a co bylo klíčové?

Stavební kameny pozdějšího úspěchu v právě skončené sezóně postavil Zidane už v přestupovém období. I když se až na návrat ztraceného syna Álvara Moraty relativně na pohled nic nedělo, Zidane učinil hned několik důležitých kroků, které se později ukázaly jako klíčové.

V první řadě se nebál podržet španělské hráče. Prvním příkladem je Nacho. Nikdy za jeho několik let působení v kádru Realu Madrid se nedostal ani na dostřel hranice 2000 odehraných minut. Navzdory faktu, že je jedná o velkého Madridistu, byl na pokraji odchodu. Měl namířeno do AS Řím. Zidane si s ním promluvil, ubezpečil ho o jeho roli v týmu a Nacho zůstal. Odměnou mu bylo 3000 odehraných minut (téměř dvojnásobek jeho předchozího maxima a jen o 300 minut méně, než má například Raphael Varane), silnější místo v kádru, velká vděčnost fanoušků a další pozvánky do španělské reprezentace.

Dalšími na řadě byli Asensio, Lucas Vázquez a především Isco. Prvně jmenovaný se i přes nejasné vyhlídky rozhodl zůstat v Madridu a Zidane do něj vkládal velkou důvěru. Nebyl jeho základním kamenem, chodil ovšem pravidelně dohrávat důležité zápasy proti těm nejsilnějším soupeřům. Včetně finálového utkání v Cardiffu. Lucase Vázqueze můžeme označit za jednoho z největších oblíbenců Zidana. Fyzicky skvěle vybavený bojovný hráč, na kterého se mohl vždycky spolehnout v závěrech utkání. A Isco? Zaplaťpánbůh, že Zidane vyslyšel volání fanoušků a udělal z něj v závěru sezóny jednoho z nejdůležitějších hráčů mužstva. "Iscománii" nastartoval a v plném rozsahu spustil především zápas na hřišti Sportingu Gijón, kde jsme byli svědky zřejmě nejlepšího individuálního výkonu hráče Realu Madrid v celé sezóně. Od té doby Isco nechyběl v žádném důležitém zápase.

V týmu se vytvořilo opravdu silné španělské jádro, které se postaralo o celkovou atmosféru v mužstvu. Španělská skupinka "lavičkářů" kolem dvojice brankářů, Nacha, Isca, Asensia, Lucase, Moraty a osvojeného Mariana se starala o pohodu v mužstvu celý rok. Unikátní je fakt, že čistě papírově šlo o Zidanovo béčko. A právě v tom je kouzlo. Právě ti hráči, kteří by mohli být nespokojení se svým vytížením, dělat rozbroje, byli symbolem atmosféry v mužstvu. Bylo by to stejné, pokud bychom místo Nacha měli zahraničního stopera, místo Asensia reinkarnovaného Altintopa, na křídle Drentheho a místo Moraty Adebayora? Těžko říct. Real je přece jen španělský.

Síla lavičky a fakt, že se na ní Zidane mohl bez pochybností spolehnout, byla nakonec rozhodujícím faktorem v boji o ligový a evropský titul. Díky zdvojeným postům, širokému a kvalitnímu kádru + funkčnosti "béčkových" hráčů nebyl sebemenší problém s rotací. Zidane mohl v podstatě kdykoliv posadit kohokoliv. Sílu kádru nejlépe demonstruje složení tribuny ve finálovém utkání Ligy mistrů. Hráči jako Pepe, Coentrao, Lucas nebo James Rodríguez se nevešli ani na lavičku. Kádr byl perfektně odpočatý a připravený na nejdůležitější zápasy sezóny, kdy jsme po fyzické stránce neměli konkurenci. A co je nejdůležitější, zápasy "béčka" nebyly odchozené, jednalo se o oslavu fotbalu. Neodpustím si připomenout komentář trenéra Betisu Mela, že "áčko" Realu Madrid je daleko více k poražení, než jeho "béčko". Místo jedenácti hvězd na soupeře vyběhlo 11 hladových kluků, kteří se prostě přišli bavit fotbalem.

Oproti konkurenci měl Zidane daleko větší prostor k manévrování. Zatímco přímá konkurence ztrácela především v zápasech, kde se to nečekalo, z důvodů úzkého kádru a především slabé nevyvážené lavičky, Real Madrid po letech objevil vítěznou mentalitu. Důkazem budiž počet rozhodnutých duelů a nastřílených branek v posledních minutách. Mluvilo se o štěstí. O tom, že se Zidane upsal ďáblovi. Štěstí, náhoda, rozhodčí. Tým byl po letech opravdu rozhodnutý vyhrát titul, nebyla žádná jiná možnost.

Pokud se na celou kauzu pozdních vstřelených branek podíváme statisticky, dojdeme k velmi zajímavým číslům. Hráči Realu za rok a půl pod Zidanem dokázali v závěrech ligových zápasů (80+) díky svým brankám získat Realu Madrid neuvěřitelných 27 bodů, přičemž pouze 6 bodů díky inkasovaným brankám v závěrech zápasů poztráceli. Celkově tedy +21. Pro srovnání, Benítez za půl roku -4. Carlo Ancelotti za poslední dvě ligové sezóny +12.

Real Madrid ve velkém množství letošních duelů nepředváděl vyloženě dominantní výkony. Neovládal hru po celých 90 minut od začátku do konce. Nebušil nepřetržitě do soupeřových vrat. Mohl dokonce působit dojmem, že je lehce k poražení. Jakmile však soupeř ztratil na moment koncentraci, hráči Realu dokázali rychle rozhodnout.

Jedním z klíčů k úspěchu jsou pro současný Real Madrid jsou bezpochyby oba krajní beci. Marcelo i Dani Carvajal se dokáží postarat o celou lajnu, což umožňuje Ronaldovi pohybovat se blíž k brance a Realu vyměnit jednoho typického křídelníka za hráče navíc ve středu pole (Isco, Asensio). Častým jevem v právě skončené sezóně bylo i střídání klíčových stran pro vedení útoku. Zatímco v prvních poločasech byl ve hře daleko více Carvajal, s blížícím se koncem utkání se stupňoval výkon Marcela. Nemyslím si, že Real Madrid má v současnosti na všech postech nejlepší hráče. Pokud je však jeden post, který Realu Madrid můžou všechny ostatní kluby závidět, jde o pozici krajních beků. Dvojka Carvajal - Marcelo a její celoplošná práce je pro úspěchu týmu klíčová.

Zidana v nejdůležitějších momentech podrželi klíčoví hráči. Neuvěřitelná série rozhodujících gólů Sergia Ramose. Fotbalový karneval v podání míčového kouzelníka Marcela, který se při vedení míče stále vidí na ulici v Brazílii. Německý stroj Toni Kroos. Fotbalový básník Luka Modrič. A především probuzený Cristiano Ronaldo, který zažil nejlepší závěr sezóny za celou svoji kariéru v Realu Madrid. Ať už se jedná o Ramose, Marcela, Carvajala, Modriče, Kroose nebo Ronalda, na své lídry se Zidane vždy mohl obrátit. Zidane nebyl a není dokonalý. V době klopýtání čelil mírnému tlaku fanoušků. Proč hraje tenhle? Proč zase Bale? Kde je Isco? Nad několika jeho rozhodnutími jsme kroutili hlavou. Ale mohl se spolehnout na jednu věc. Na hřišti byl vždycky někdo, kdo se popral a postaral o jeho vykoupení. Tým za ním stál. A já poprvé po x letech měl v každém zápase pocit, že to zvládneme. I když byla 85. minuta a čas se neúprosně krátil, vnitřně jsem nepochyboval. Zidane vnesl klid do kabiny a probudil v hráčích vědomí o vlastních schopnostech vítězit. Věděli, že to zvládnou. Věděli, že jejich čas a šance přijde. Věřili, že kapitán znovu vyskočí nad hlavy všech soupeřů a zajistí Realu vítězství.

Jako zajímavý poznatek mi přijde srovnání Realu Madrid pod Mourinhem a Zidanem. Všechna čest Mourinhovi za navrácení Realu Madrid mezi elitu v Lize mistrů, po letech se však v kontrastu se Zidanem ukazuje zajímavý fakt. Za doby vládnutí Mourinha měl člověk z klubu pocit, že je motivován především negativní formou, a to ve smyslu, že je vše proti nám. Rozhodčí, liga, okolnosti, počasí, trávník, tribuny. Vytvářel motivaci ve směru "pojďme se postavit nepřízni osudu a zvládnout to i přes veškeré bariéry, které nám druzí staví". My jsme ti poškozovaní. Zidane je jiný. Čiší z něho klid, nadhled, moudrost. Na lavičce často vypadá, že by jej z klidu vyrušil pouze Materazzi v dresu soupeře. Dokázal v týmu vytvořit pozitivní motivaci. Našel každému roli a vyjádřil mu jeho důležitost. Každý v týmu pro něj byl důležitý. Hráči věřili, protože měli hlad po úspěchu, nikoliv po odplatě.

Velkou roli v úspěchu Realu Madrid sehrálo i sestavení realizačního týmu na čele s kondičním trenérem Pintusem. Po fyzické stránce tahala Zidanova družina za kratší konec v naprostém minimu zápasů. Často jsme byli svědky tuhého odporu v prvním poločase, který vzal už od začátku druhého brzy za své. Vypadalo to, jako by hráči přepnuli na druhý rychlostní stupeň. Dokázali měnit tempo zápasu, vydrželi relativně čerství až do konce. Pouze se čekalo na gól. Fyzická připravenost v závěru sezóny byla jedním z klíčových aspektů, proč se Realu letos konečně povedlo uspět na obou frontách.

O Zidanovi se často mluví jako o největším trenérském "štístkaři" na fotbalové scéně. Nabízí se ovšem otázka. Může mít člověk takové štěstí donekonečna? První zápas, pátý zápas, třicátý zápas? Je to stále ještě štěstí? Štěstí a umění být ve správný čas na správném místě do určité míry ovlivňuje vše, ale opravdu je to u Zidana jen o tom štěstí? V posledních měsících pro mě představuje ideální variantu trenéra, který umožní hráčům svobodu a zároveň předá taktické prvky hry. Příkladem může být poslední zápas v Cardiffu. Juventus na Real vletěl ve velkém stylu, nedovolil mu ovládnout střed pole, trpělivě napadal, hráči Realu byli neustále pod tlakem. Současný nejlepší střed zálohy na světě Modrič - Kroos - Isco se vůbec nedostal do zápasu. Přesto ovšem nemůžeme říct, že by gól Juve visel na vlásku. Real držel soupeře v poměrně uctivé vzdálenosti od branky a nedovolil Juventusu téměř žádné nebezpečné situace, nepočítaje Pjaničovu ránu ze střední vzdálenosti a Mandžukičův nádherný gól z téměř neřešitelné pozice. V druhém poločase nastoupil úplně jiný Real Madrid. Svěží, čerstvý, hladový, o dva rychlostní stupně před Juventusem, který se ani po inkasovaných brankách nezvedl k odporu. Byla to ukázka špičkové fyzické připravenosti a zároveň zapojení taktických prvků od Zidana. První poločas stál Juventus hrozně sil, Zidane dovolil Juve řídit zápas, zároveň však se svými hráči držel aktivní blok a měl téměř pokaždé dostatečně hráčů za míčem.

Nejzajímavější změnou bylo zřejmě nasazování a šetření Cristiana Ronaldo. V minulých letech jsme byli zvyklí, že na konci sezóny nechyběl v jediném papírově lehčím zápase a honil se za počtem branek. Tu 3 tady, tu 4 tam. Chtěl odehrát vše. Nemůžeme mu to mít za zlé. Ronaldo je přirozený vítěz. Právě jeho vůle vítězit znovu a znovu, sprintovat i za stavu 5:0 pro další gól, z něj dělá jednoho z nejlepších hráčů historie. Kvůli maximálnímu vytížení nepodával v nejdůležitějších zápasech výkony odpovídající hráči světové extratřídy. Rozhodovali za něj jiní. Letos jsme byly svědky něčeho úplně jiného. Ronaldo daleko častěji chyběl v nominaci. Zidane s ním našel společnou řeč, díky které Ronaldo zažil nejpovedenější závěr klubové sezony v kariéře. Byl čerstvý, hladový po gólech, vždy včas na správném místě. Rozhodl čtvrtfinále, semifinále, finále. Ronaldo z konce sezóny byl k nezastavení.

A jaký je výhled do budoucna? Zidana čeká velká spousta práce. Lze si velmi lehce všimnout, že bujaré oslavy pominuly a na povrch se dostávají méně příjemné zprávy. S Madridem se rozpačitě loučí stoperská legenda Pepe, na odchodu je James a otazníky visí nad Álvarem Moratou. Minulé léto Zidane zvládl na jedničku, letos to bude mít o poznání složitější. Vše funguje, ale právě sezóna po úspěchu hodně prověří jeho kvality. Bude hráčům jako je Asensio a Kovačič, kteří mají být budoucností Realu Madrid, stačit podobný počet minut, nebo v případě nedostatku začnou volat po změně? Hráči jako Kovačič, Asensio, Isco, Morata a další mají potenciál být světovými hvězdami. V drtivé většině světových velkoklubů by měli neotřesitelnou pozici v základu. Bude jim stačit, aby byli titulováni jako "béčko", když mohou jinde být v záři reflektorů? Podaří se Zidanovi udržet všechny hráče hladové po úspěchu i po zisku double? Usadí se Isco natrvalo v základní sestavě, nebo vládu nad Madridem převezme formace MCBP (Mbappé, Cristiano, Bale, Pérez), známá především z americký komedií. Po nadcházející sezóně budeme o kvalitách Zinedina Zidana vědět daleko víc. Zatím si vede na jedničku, ale nečeká ho lehký úkol. Nechme úvahy úvahami a těšme se na další sezónu.

Stejně jako byl Zinedine Zidane magický na hřišti, obdobně působí i na lavičce. Vyzařuje z něj klid, charisma, vítězství. Právě skončená sezóna ukázala celkem jasně, jakého člověka tým jako Real Madrid na lavičce potřebuje. Musí to být do jisté míry hodný táta, který si nebude muset respekt hráčů vynucovat. Zidane si hráče získal. A právě to se ukázalo jako nejdůležitější. Nerad bych se pouštěl do nějakých soudů a sporů o nejlepší trenérech a manažerech na světě. Řeknu jen jedno. Zinedine Zidane nemusí být nejlepším trenérem na světě. Rozhodně je však v současnosti nejlepším trenérem pro Real Madrid. Letošní sezóna zůstane navždycky zapsaná velkým písmem v historii Realu Madrid. Teď nám zbývá říct jen jediné. Merci, Zizou!

Autor: články čtenářů / Pavel Mirovský

Komentáře (243)

Přidat komentář
Billy McClane

Zidane

Reagovat
smazaný uživatel

...nebo vládu nad Madridem převezme formace MCBP (Mbappé, Cristiano, Bale, Pérez)...

Reagovat
pantondavo

Reagovat
Posledni Kovboj

mcbp? je ti dvanact?

Reagovat
Paul Anka

spíš naráží na slovenského komentátora, který označuje trojici Benzema, Bale, Ronaldo, jako BBC

Reagovat
smazaný uživatel

az na to, ze tu zkratku tak pouzil asi kazdy komentator na svete....

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, není, nenarážím na tu zkratku, ta je mi známá, ale moc hezky jste se toho všichni chytli.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

Aby si sa neposral. Mozno to bolo prvoplanove, ale ked to mas dalej prirovnane ku komedii, tak neviem co sa riesi...

Reagovat
Y.N.W.A

za mě MCBP dobrý ...btw, nevíte, jestli v Barce někdy nehráli vedle sebe Mascherano, Iniesta, Leo, Fabregas?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Billy McClane

To neviem, ale urcite hrali v:

S-ergio Busquets

I-niesta

M-essi

U-mtiti

L-uis Suarez

A-leňa

N-eymar

T-uran

I-van rakitic

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pingla

Misto Aleny Alba, ale jinak

Reagovat
smazaný uživatel

Ale měl tam být Alba.

Reagovat
jáá

Reagovat
Diego2

stejne jako

Modric

Ronaldo

Danilo

Kovacic

Odegaard

Reagovat
Billy McClane

Reagovat
madridcan

Smrtonosna pomsta ci kokos

Reagovat
teenz

Reagovat
smazaný uživatel

hahaha to je tak vtipne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec mi nešlo o tu zkratku.

Reagovat
stas87

Jako zajímavý poznatek mi přijde srovnání Realu Madrid pod Mourinhem a Zidanem. Všechna čest Mourinhovi za navrácení Realu Madrid mezi elitu v Lize mistrů, po letech se však v kontrastu se Zidanem ukazuje zajímavý fakt. Za doby vládnutí Mourinha měl člověk z klubu pocit, že je motivován především negativní formou, a to ve smyslu, že je vše proti nám. Rozhodčí, liga, okolnosti, počasí, trávník, tribuny. Vytvářel motivaci ve směru "pojďme se postavit nepřízni osudu a zvládnout to i přes veškeré bariéry, které nám druzí staví". My jsme ti poškozovaní. Zidane je jiný. Čiší z něho klid, nadhled, moudrost. Na lavičce často vypadá, že by jej z klidu vyrušil pouze Materazzi v dresu soupeře. Dokázal v týmu vytvořit pozitivní motivaci. Našel každému roli a vyjádřil mu jeho důležitost. Každý v týmu pro něj byl důležitý. Hráči věřili, protože měli hlad po úspěchu, nikoliv po odplatě.

Toto presne dokazal Guardiola a preto od svojho nastupu na lavicku Barcelony si dlhu dobu vytieral s Realom rit a v Madride mohli len zavistlivo sledovat, ako sa Barcelone dari. Ale je to Real a ten ma Pereza..a podla mna je len otazkou casu, kedy mu zasa zajebe v palici a sam svojmi tahmi ten klub na cas sunda dole.

Reagovat
Jerichoo

Porovnanie Zizu Mou

Reagovat
smazaný uživatel

Máma co bych píchal?

Reagovat
Ángel di María 22

Merciiii, za to ze jsi!

Zizou válec.

Reagovat
pantondavo

Jestli Morata odejde, tak to podle mě bude jak hráče, tak tým jednou mrzet, ale není nejmladší, tak proč nebýt někde za hvězdu v základu. Bale doufám odejde, ten se do současnýho Realu už vůbec nehodí, Isco má o parník větší přínos pro tým, jasná základní sestava. Příchod hráčů bych řešil nejdřív v zimě, teď není potřeba do toho hrabat. Hlavně nepřivádět hráče na lavičku jako Mbappé apod.

Pro mě ideál:

Navas - Marcelo, Carvajal, Ramos, Varane - Casemiro, Modric, Kroos, Isco - Benzema, Ronaldo

Lavička:

Asensio, Lucas, Kova, Morata, Danilo, Nacho

Silnější tým aktuálně prostě není, snad jen kdyby místo Benzemy byl Messi

Reagovat
smazaný uživatel

Morata za Benzemu...

Reagovat
pantondavo

Benzema je aktuálně přínosnější pro Real, usazenější, zkušenější, Morata občas působí roztěkaně. Možná je pro něj aktuální Real nad jeho schopnosti, třeba se vrátí za pár let jako kanonýr do nový fáze Realu, těžko říct.

Reagovat
Mateo16

Tak napis 1 jediny zapas v ktorom Morata uplne vyhorel ? On zuzitkoval svoje minuty najlepsie ako mohol viac uz nemohol spravit.

Holt vela madridistov zije v minulosti alebo videli iba zaver sezony.

Reagovat
smazaný uživatel

Sevilla. Jak píše Pantondavo, pro současný Real je Benzín přínosnější. Morata měl letos skvělé statistiky, o tom žádná, ale drtivá většina gólů padla za B tým, tj. proti slabým soupeřům nebo za situaci, kdy soupeř už vzdal zápas a on jako střídající hráč navyšoval skóre. V zápasech proti silnějším týmům se ukazovalo, že ničím nevyniká. Není tak moc rychlý, neumí hrát zády k bráně, výskok na jeho výšku spíše průměrný, neumí hrát vedle Ronalda (vše v porovnání s Benzínem). Na druhou stranu jeho přínos (kromě hry a gólů na hřišti) byl zejména ve zvýšení konkurence pro Benzína, který šel svým herním projevem v mých očích nahoru. To, že pálí moře šancí mají společné.

Na druhou stranu mě mrzí, že z týmu odejde Španěl, odchovanec a naděje, ale jak je psáno výše, třeba se jednou vrátí, kdo ví. Teď už jen zamyslet se nad náhradou. Aguerro, Lewa? (Mbappeho považuju za křídlo), oba hrot č. 1, což by se nelíbilo Perezovi, který má Benzína v oblibě. Mně by se líbil Jovetic, už ve Fiorentině byl neuvěřitelný fotbalista, ale Anglie ani Inter mu moc nesedli, hlavně protože je/byl IP.

Reagovat
Mateo16

? Ktora Sevilla ? No a co ze padla za B ? Ved Bcko rozhodlo o titule pretoze hralo tazke zapasy. Pokial je pre teba lahky zapas Granada - A , Deportivo - A , Sporting - A , Las Palmas - A , Villareal - A. Tak to je potom tazko.

Ved Morata dal 21 golov za 2K minut ako moze palit rovnako ako Benzema. Alvaro mal lepsi golovy priemer ako Messi. Benzema bol 80 % sezony na odpis ale jeho prinos je lepsi ako Moratov. WTF ??? Ten popis co vsetko nedokaze Morata mi skor pripomina Lucasa Vazqueza a nie Alvara.

Florentino nekupuje uz hracov ako Jovetic.

Reagovat
smazaný uživatel

B vyhrál důležité zápasy, to nikde nepopírám. Vyjma Villarreal ano, jsou to týmy druhého sledu (čímž nesnižuju výkon B). Proti top týmům Morata v současném herním pojetí Realu prostě ztrácí. Pokud porovnáváš jen statistiky, tak je jasné, že Morata u tebe bude vítěz.Statistiky měl letos famózní, ale v zápasech proti silnějším týmům byl gólové i herně impotentí. (ano, sleduju <80% zápasů)

Co se týče nového útočníka, nevím. Benzínovi konkurence pomáhá. Trojice Ronaldo, Benzin, Mayoral mě děsí.

Reagovat
vilp

A Benzema byl snad proti silnějším týmům potentní?

Reagovat
smazaný uživatel

Gólově moc ne. Herně ano.

Reagovat
vilp

Spíš gólově vůbec a herně už moc ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu jsme sledovali stejný zápasy?

Reagovat
vilp

Taky si říkám. Ale nejsem sám s tímto názorem, teď jsem si procházel hodnocení hráčů na merengues.cz a Karim byl téměř každý měsíc po celou sezonu jedním z nejhůře hodnocených hráčů základní sestavy. Jedna dobrá akce proti Atléticu na tom nic moc nemění.

Reagovat
teenz

Hm, otevřu díky tvému komentáři po nějaký době merengues.cz a tam naděje v podobě "OkDiario: PSG chce předložit rekordní nabídku za Garetha Balea".

Reagovat
smazaný uživatel

Kéž by Ale vzápětí vyjdou nové dresy a GB je hlavní tváří

Reagovat
smazaný uživatel

Já netvrdím, že je to nejlepší útočník, kterého můžeme mít, ale že je pro nás v tuto chvíli platnější než Morata. Jinak merengues cz sleduju, Morata tam má své zastánce (většina), ale i své odpůrce (menšina).

Reagovat
misinho7

benzin bez poriadnej konkurencie no to bude ... ....

Reagovat
Mateo16

Lenze schvalne som napisal Away zapasy a tie su zrovna neni easy.

Proti silnejsim superom Morata ani nedostal sancu snad si nepametam kedy by hral niaky zapas proti Atleticu, FCB alebo vyradovacej casti v LM a preto chce aj odist Morata.

Reagovat
smazaný uživatel

Já ale nikde nesnižuju výkony B týmu. Všichni viděli, že tenhle tým svým nasazením může rovnat A. Porovnávám pouze dvě individuality, ze kterých mi vychází líp Benzín.

Když k tomu vezmu to, že Morata tu roli náhradníka opravdu nebere (i veřejně!, aneb jeho a agentovo prohlášení), tak mi z toho Benzín vychází jako vítěz.

Když už jsme u zápasů proti silnějším mužstvům, jasně Benzín byl číslo 1, ale Morata se ve velké většině zápasů podíval na větší či menší chvíli na hřiště. A to mně dojem nezanechal, že by se zasloužil více minut.

Reagovat
Billy McClane

Reagovat
pantondavo

Já si právě myslim, že hroťák by přijít neměl, protože to by byla stejná situace a kdo lepší než Morata by mohl přijít jen proto, aby hrál z lavičky? To je nesmysl.

Reagovat
pantondavo

Ale já nepíšu, že hoří, proboha, naopak, že toho bude tým ještě litovat pokud ho pustí, čti pořádně. Moje pointa je, že Benzema je prostě aktuálně přínosnější pro tým, což je fakt.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

měla být reakce na Pantondavo

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo, ty displeje jsou fakt malý

Reagovat
pantondavo

Reagovat
smazaný uživatel

Nagelsmann řekl, že úspěch trenéra je daný 70% psychologií, a zbytek je taktický um, a má pravdu. Získat si na svou stranu většinu hráčů, mít přirozené charisma, dělat tréninky, které baví, to je rozhodující. Podobný typ je Ancelotti, ale ten bohužel byl nesmyslně vyhozen, protože neměl tolik štěstí. Mourinho dokáže taky nabudit hráče na správnou vlnu, ale poslední léta se mu také daří to celé během krátké doby zničit, protože má až moc velké ego, a myslí si, že může vše...

Reagovat
pantondavo

Přesně tak, z aktuálních trenérů si opravdovej respekt přirozeně zaslouží asi jen Carlo a Zizu, úspěšní hráči, úspěšní trenéři.

Z Conteho ční hrozný opičáctví a spíš cholerickej záchvat, než přirozenej respekt, Pep je zoufalec, Alegri vypadá, že neumí ani počítat a Mou je osel.

Reagovat
CHONG

Conte je fantasticky

Reagovat
pantondavo

Osobně ho neznám, třeba je v pohodě, nicméně na lavičce působí hrozně primitivně a agresivně na můj vkus.

Reagovat
CHONG

Uspechy mluvi za nej, tu PL si jako novacek povodil s prstem v nose.

Reagovat
pantondavo

Však já neřešim ani nezpochybňuju schopnosti/úspěchy, ale respekt zaslouženíhodný na základě úspěšný hráčský a trenérský kariéry.

Reagovat
CHONG

Coz je presne Conteho pripad.

Reagovat
pantondavo

Budiž, ale srovnávat ho se Zidanem (jako hráčem) a Ancelottim (jako trenérem) je mimo, to je prostě jiná kategorie, i když je to bezpochyby kvalitní trenér, uvidíme další sezonu.

Reagovat
smazaný uživatel

Conte měl taky lvalitní kariéru, ale jako defenzivní/střední záložník nebyl tak vidět. Jinak mraky titulů s Juve, kde dělal i kapitána, Získal tam i LM, S repre stříbra z MS a ME

Reagovat
Uwe háže buly

To spíš ten Ancelotti.

Reagovat
smazaný uživatel

ked o nom marne snivaju placky s Barcelony a Interu

Reagovat
smazaný uživatel

Conte je naopak strašně sympatický, co jsem ho měl možnost sledovat v interview. Už i tu angličtinu dává dobře :)

Reagovat
CHONG

Sice me stve s nasazovanim Balea, nenasazovanim Jamese a protezovanim Karima pred Moraticem, ale je to neskutecny pan, to co dokazal za rok a pul jako trenersky novic, navic po Rafove hruzovlade, je neco neskutecneho, o tom, co provedl s Cristianem snad ani nemluvne. Diky, sampione.

Reagovat
smazaný uživatel

Takřka jediný člověk, kvůli kterému se dá Realu přát současný úspěch. Ale obhajobou LM ta soutěž už nikdy nebude jako dřív. Ona se teda stejně dřív nebo později promění v uzavřenou superligu á la továrnu na prachy, ale i tak...

Reagovat
smazaný uživatel

Teď se pojede na zlatý hattrick.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak Prostě to někdo obhájil, to se prostě muselo stát dřív nebo později. Teď se to kdokoli může pokusit napodobit, ta motivace je tam prostě pořád stejná a LM si myslím nic neztratila.

Reagovat
Atlético de Madrid

Zidane vlastne nicim extre nevycniva, jeho hra nema nejake charakteristicke prvky, nic noveho neprinesl...ale proste vsechno dela dobre. I to je umeni, gratuluju.

Na druhou stranu, celej ten fotbal jako sport je vlastne poslednich 7 let o tom, kteremu z trojice Real, Barca, Bayern nejlepe vyjde par vzajemnych zapasu v play-off potazmo ve spanelske lize. Je to o soupereni tri gigantu, ktere ani obcasne snazive iniciativy Juventusu a Atletica nedokazou konkurovat. Ta situace je vicemene stejna, proste vyzkousime ruzne trenery, ruzne hrace, proinvestujem stovky milionu a jednou nam to tam padne.

Reagovat
CHONG

Atletico i Juventus byli dvakrat za posledni ctyri roky ve finale a nedokazi konkurovat Bayernu, ktery tam byl naposled snad pred peti lety?

Reagovat
Atlético de Madrid

Bayern byl Xkrat za tu dobu v semifinale s ruznymi trenery a hraci a pokazde prohral jen s budoucim vitezem. Tudiz tam vidim trend, je to dlouhodoba koncepcni vec. Pristi rok tam nejspis bude zase. Dve finale Atletica jsou hezka, ale prilis to podle me stoji na praci Simeoneho, s jehod odchodem to zase pujde do haje. A Juventus je v tehle skupince novackem a uvidi se do budoucna, kazdopadne se to teda rozsiri na 4 tymu, tak to bude o neco zajimavejsi, ale na pointe, ze to je o par muzstvech to nic nemeni.

Reagovat
Ángel di María 22

Ty už nejseš ani převlečená zašklost.

Reagovat
Atlético de Madrid

Proc, Zidane je dobrej trener.

Reagovat
Ángel di María 22

O to vubec nejde.

Reagovat
smazaný uživatel

zasklej ses mozna ty. Aspon se to slovo nauc psat/pouzivat.

btw vy uz hledate duvody k hadkama a provokacim i v prispevcich, kde se Real chvali

Reagovat
Ángel di María 22

Mělo to být zapšklej, je tam překlep.

Reagovat
smazaný uživatel

faaakt?

no ja to nemam moc rad to opravovani prispevku, ale tady mi prave prislo, ze si to nevedel

Kdyztak teda promin

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
teenz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Co řekl špatně?

Reagovat
Ángel di María 22

Letos tady když už něco napíše, tak úplnou sračku, i schválně trolling a podob. a najednou zas Mr. Objektivita.

Nehledě na to, že mluvi o tom, ze vyjde par zapasu v LM nebo v lize a je hotovo. Coz je uplna blbost, vzhledem k tomu, ze liga je dlouhodoba soutez a vubec se nelze bavit o nakejch par zapasech, ktery navic s nejvetsim souperem mel Real letos horsi a stejne vyhral. Poprve v historii se obhaji LM, to už je v play off 14 zapasů. Dobře to vyšlo teď zrovna tyjo, načasovali jsmeš formu

Reagovat
smazaný uživatel

vzdyt v te 1. vete popisujes sebe

Reagovat
smazaný uživatel

V tom silně souhlasím, jasný vždy přijde někdo trošku nový ale historický i budoucí trend je to že se to pořád bude točit mezi tak 5 kluby, kteří jsou giganti a prostě každýmu to tam jednou padne. Utrácejí miliardy a vydělávájí je. Proto mi až někdy přijde vtipné když do týmů, kteří vyhrávají pravidelně a jsou v top 4 na světě, tak přijde trenér a mluví se o něm jako o úžasném trenérovi. Jasné rozhodně není lehké trénovat obří velkoklub, ale to že se nevyhrává titul za druhým je spíš podle mého chybou (například koncepcí, nebo kulturou ala perez), která se má odstranit, a spousta trenérů, kdyby dostala čas i v případě že tu LM neudělá rok, dva, max tři neudělala tak 4 klidne udělá. Pro mě asi pořád bude víc trénér když udělá z jasného kandidáta na sestup třeba tým na 6 místě tabulky, než onanovat nad trenérem, který prý předvádí své užasné myšlenky, a cit pro hru například. s Bayernem nebo Realem. To mi na to jak na tom ty kluby jsou přijde někdy až vtipné.

Reagovat
Atlético de Madrid

To ja zase nechci shazovat praci treneru. Myslim si, ze umet zvladnou manazovat takovy velkoklub je taky umeni, ktere ani zdaleka nema kazdy. Na druhou stranu je proste potreba si rict, ze se bavime o prostredi tymu, ktery kazdou sezonu skonci nejhure druhy v domaci soutezi a pravidelne kazdy rok hraje semifinaleLigy mistru. To znamena, ze tam existuji nejake trendy, zazemi, rozpocet, ma k dispozici zkusene hrace, ma k dispozici profesionalni a zkuseny realizacni tym atd. V tehle podminkach se kazdy kvalitni trener dokaze probojovat do toho semifinale a pak uz hodne zalezi na vysledku konkretnich par zapasu v sezony a natom, jak je dany trener zvladne. Nerikam tim, ze to je snadne, ale ze v Barce, Realu a Bayernu jsou vybudovane naprosto perfektni podminky pro uspech a trener ma moznost soustredit se na drobne detaily a vyladovat ten tym k naproste dokonalosti - coz v jinych tymech proste neni, protoze tam nemaji tak zabehle a kvalitni zazemi.

Reagovat
One-Real

Druhá stránka věci je zase ten extrémní tlak na okamžitý úspěch. Když se daří (v průběhu sezóny) je to samozřejmě. Když se nedaří, začne se to rozmazávat, stupňovat tlak a ti trenéři mají rychle nůž u krku. Klub si nemůže dovolit byť jedinou sezónu vyloženě zkazit. Když se hodně daří "nadprůměrnému" týmu, je to všude a mluví se o tom. Jakmile přestane, málokdy se to výrazně rozmazává, ti trenéři tam mají daleko víc času uspět a ten tlak tam nebývá tak silný.

Reagovat
Atlético de Madrid

To je pravda, prave proto mi na Zidanovi prijde nejlepsi ta suverennost, s jakou dokazal takovy klub prevzit. Nicim novym nezaujal, ale oslnil tou suvernnosti. Na druhou stranu, i pres ten tlak se alespon do semifinalove faze souteze dokazal dostat Mourinho, Ancelotti i Zidane v Realu, v Barce Guardiola, Vilanova a Enrique, v Bayernu Heynckes a Guardiola... Zkratka tam za tech mnou 7 zminenych sezona byly jen ojedinele pripady, kdy se nekdo nedokazal probojovat mezi nejlepsi ctyri (Martíno a letos Ancelotti), at uz to byl zkuseny kouc nebo uplny novacek ve sve prvni sezone. Zkratka to neni jednoduche a nedokaze to kazdy, na druhou stranu to zatim kazdy vybreny kouc dokazal, a proto jsem si zvolil tyhle tri tymy a poslednich 7 let jako nejakou bernou minci pro moje tvrzeni.

Reagovat
CHONG

Jo no, kazdy rok minimalne semifinale

Reagovat
smazaný uživatel

No to samozřejmě, proto říkám že to rozhodně není lehké, trénovat velkoklub. Třeba Zizou mi fakt přijde že přinesl super atmosféru, která realu chyběla strašně dlouho. Ale v případě že jsi poměrně kvalitní trenér a zvládáš kabinu ( a právě tam mě napadá že nemusíš být nejlepší na světě) tak ten úspěch přijde. Přesně jak říkáš, prostě nasedáš do rozjetého vlaku, kterej má úžasné, technické hráče apod. Proto mám pocit, že v případě že si vysloveně tréner nepokazí a nerozloží tak by ten titul udělal i když toho například nebyl sezonu předtím schopen, v případě že by si jej vedení nechalo a nevyhodili jej. Ale tak co už. Nelituju, že nefandím takovému klubu. Možná by bylo míň nervů, ale zase si říkám jestli to není až nuda. Fandit Barce, Bayernu nebo Chelsea... pořád tituly, a jediné co řešíš je 5 proher v sezoně, a jestli si prohrál nebo přešel přes již tradiční směsku 4 týmů v semifinále LM

Reagovat
Josifek

Tak ono ne vždy ti, co přijdou s novým pojetím, jsou nezbytně lepší či úspěšnější než ti, co si ve všech směrech výborně osvojí stávající trendy. To platí i v řadě jiných profesích, třeba u režisérů (na to jsem si vzpomněl proto, že mi kdysi, když jsem mezi nejlepší režiséry řadil S. Leoneho někdo namítal to, že do světa filmu nepřinesl nic nového. Na to já seru, tohle je pro mě dost nepodstatné kritérium..)

Reagovat
smazaný uživatel

Ta část o španělských hráčích proto mě tak štve odchod Moraty

Reagovat
smazaný uživatel

Super. Rafa se snažil řídit, Zizou vede. Dobré vědět, že má člověk nástupce MCBP

Reagovat
smazaný uživatel

zije

Reagovat
ADM

Za to čo dokázal s tým tímom za rok a pol sa nedá nič iné, len Jeho jediné zlyhanie je zatiaľ len vypadnutie z pohára tento rok, kedže minulý rok sa o to postaral ešte Rafa a tú ligu nakoniec takmer vyhral.

Síce to herne nie je často žiadna óda na radosť, ale tú pohodu v tíme, kde tam môže poslať YOLO XI a vydrtia to v pohode vonku vám ticho závidím. A ten spôsob akým tento rok vydrtili play-off LM bol tiež pozoruhodný. Občas dali súperom čuchnúť ale akonáhle potrebovali, tak ich zničili...

Reagovat
pantondavo

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Josifek

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Vole jsem se při tý první větě docela zpotil ale jinak Merci http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/10/16/13/0060E12A00000258-0-image-a-50_1444998009075.jpg

Reagovat
Abaddon

Super článek, pro autora palec nahoru.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Mr. International

Palec hore za clanek

Reagovat
Mateo16
Reagovat
misinho7

ten jeho dribling a zrychlenie je bez konkurencie snad tuto sezonu dostane znova viac priestoru a zacne pomaly nahradzovat Luku

Reagovat
Vrana17

Rafa podle mě postavil základy pro Zidana, naučil RM bránit.

Reagovat
Tommy the Gunner

Výborný článek

Reagovat
Tolstobik

Legenda legend

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že Ronaldo skončil u pokeru a ne v Interu. To by taky byla skvělá pohádka

Reagovat
smazaný uživatel

Stačila expreska.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Najlepsi hrac a najlepsi trener v jednej osobe. Zizou

Je vidiet ze do kabiny priniesol atmosferu ktora v Reale velmi dlho chybala. Bolo to poznat vo vsetkych zapasoch LM, ten tim vypadal uplne inak nez za Ancelottiho ci Beniteza. Vyhral PD po rokoch a ako prvy v novodobej historii dokazal obhajit LM. Momentalne a na dlhu dobu najlepsi trener na svete

Reagovat
smazaný uživatel

OT: dáka fantasy U 21 ?

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych rád věděl. Oficiální sem nenašel tak nevim.

Reagovat
pepinho2

http://welltomek.usermd.net našel jsem tohle

Reagovat
smazaný uživatel

Zizou byl hodne dlouho muj nejoblibenejsi hrac, tak je mi trochu proti srsti mu neprat coby koucovi. Kdyz se ale od toho oprostim, tak opravdu vykvetl ve skvelyho trenera. Ten prvni triumf v LM by se snad dal povazovat za luck, kde se i hraci muzou pretrhnout pro novyho trenera a legendu klubu (kor po te silenosti s Rafem ), ale on to dokazal jeste v dalsi sezone povysit na obhajobu a pridal navrch jeste ligu. To uz luck urcite neni, dokazal najit takovej ten balanc mezi hvezdama ze zakladu a lavickari, kde i hraci s ambicema na zaklad vzali dokonale svou roli a i na ne se prelila ta aura klubu, kdy se treba nedari a oni to v danym zapase proste urvou silou nebo proste mentalitou v 93. minute.

Ma urcite i nejaky chyby, ale nedokazu posoudit jestli treba nasazovani Balea nebo postupny odstrizeni Jamese jsou chyby jeho.

Tak necht se dari Zizou i nadale (ale takovy fanousky si nezaslouzis).

Reagovat
smazaný uživatel

A samozrejme diky za clanek, prijemne se to cetlo

Reagovat
pepinho2

Reagovat
pepinho2

OT: http://www.uefa.com/under21/news/newsid=2471074.html postavte Mohamedovi 5-7 soch na Slovensku!

Reagovat
Yanek

Reagovat
smazaný uživatel

hezky receno a hlavne to mozna neni nejlepsi trener, ale e nejlepsi pro real. Bohuzel. Ale jemu je fakt tezky neprat.

Akirat bych tak upe nerek, ze se teprve ted ukaze. Kdyz tuhle sezonu nic nevyhraje, furt bude mit doubledouble za rok a pul. Nikdo nemuze ty hrace udrzet nejlepsi dlouhodobe. Az kdyz ted posere dve sezony v rade, tak mu spadne kredit.

Reagovat
smazaný uživatel

mam to s tim "nepranim" podobne...

Reagovat
smazaný uživatel

*za dva a pul roku

Reagovat
smazaný uživatel

Za rok a půl.

Reagovat
smazaný uživatel

Za dva a pul

Reagovat
smazaný uživatel

Aha už to chápu.

Reagovat
Kokesh

Reagovat
Josifek

No joo, všichni se smáli, když někteří optimističtí madridisté tvrdili na začátek jeho angažmá, že by mohl být naším Pepem, ale nakonec má nakročeno, aby byl klidně ještě úspěšnější (navíc Pepek po odchodu z Barcy moc nezáří, uvidíme, co jednou Zizou).

Nebudu tvrdit, že jsem věděl, že se mu takhle bude dařit. Teď je pro nás tím pravým, má však k dispozici elitní materiál, jako celek asi nejlepší na světě. Uvidíme, jak dlouho to bude šlapat, jak dlouho udrží tým hladový po úspěších a jak si třeba jednou povede v jiném angažmá.

Fenomenální hráč, veleúspěšný skvělý trenér.

Reagovat
misinho7

nad inym angazma ani neuvazujme...snad tu zostane vela rokov a bude taky nas Sir Alex ...aj ked pri Perezovi clovek nevie co bude na druhy den

Reagovat
Josifek

Tak jiný angažmá samozřejmě až v hodně vzdáleným horizontu ...no vidíš, to mě ani nikdy nenapadlo, že by Real mohlo mít svého SAF ...to už mi ale přijde jako hodně velké sci-fi

Reagovat
misinho7

http://www.marca.com/en/football/real-madrid/2017/06/14/59417735e5fdeae8738b4627.html

http://imgur.com/a/HadyW

Hmmm Mbappe si vie vybrat vzor mozno uz za par mesiacov spolocne utocne duo

Reagovat
Jerichoo

ten je náš

Reagovat
misinho7
Reagovat
Jerichoo

mne príde stále ako taký drevenejší Neymar. Tá jeho pohybová kultúra nič moc

Reagovat
Irek

Nejsem fanousek Realu, ale vzdy jsem byl fanousek Zidana...famozni hrac...a jak vidno, roste z nej i famozni trener...i kdyz jsem ve finale fandil Juve (kvuli Buffonovi) nutno smeknout pred Zidanem...clanek dobre napsany ;) za me rozhodne

Reagovat
smazaný uživatel

ten clanek psal clen klubu, nebo proc autor pise "my" "nas" atd?

Reagovat
El Campeon

Reagovat
Feind

Fanousci jsou soucasti klubu

Reagovat
olis

OT: vedel by mi niekto napisat nieco Berenguerovi z Osasuny? vraj ho chce Neapol a podla jeho agenta je uz hrac s klubom dohodnuty

cital som zevraj zvladne zahrat obe kridla v ofenzive a taktiez oba kraje obrany?

ma potencial na taky klub ako Neapol? alebo to s nim nevidite tak dobre?

Reagovat
Pasha

MCBP ma pobavilo

Reagovat
Pasha

...ale inak super clanok, chvalim autora

Reagovat
C-M@ster

Já se celkem divím, že orál v článku nezmínil Casemira.

Tak nějak se mluvilo o tom, že pokud zmínit jednoho hráče, tak právě jeho... a nakonec byli vyjmenovaní de facto všichni kolem.

Reagovat
C-M@ster

Viděl jsem podobný videa, toto konkrétní si teď třeba pouštím:

https://www.youtube.com/watch?v=aQQ2uZ4Adi8

Real nasledovanej nemám, takže třeba bylo jeho opomenutí oprávněné.

Reagovat
Dayman

Místní madridská kavárna tu Casemira řádně nedocení .

Reagovat
smazaný uživatel

Ale docení. Loni to po nástupu Zidana bylo mnohem horší. Teď bych řekl, že ta nálada je taková, že lidi uznávají, že Casemiro má svoje místo v týmu, ale prostě by na jeho místě viděli radši někoho fotbalovějšího.

Reagovat
teenz

Reagovat
Lifted

Právě, že vůbec. Já jsem za novýho brouska moc rád. DM je prostě hrozně nevděčnej post pro fans. Jak to nedělá kličky a nedává každej zápas gól tak vlastně je špatnej Casemiro je absolutně luxusní článek mezi stoperama a zálohou. Letos to bylo jasně vidět.

Reagovat
teenz

Absolutně luxusní vážně neni. Absolutně luxusní se dá popsat Toni. Casemiro je duležitej, ale má spoustu chyb a zbytečně zadělává na problémy špatnou rozehrávkou, zpracováním etc. z čehož jsou zbytečný protiútoky soupeře.

Reagovat
C-M@ster

Jak říkám, vy ho berete jako "rádi bychom viděli někoho fotbalovějšího" a já četl na internetu spousty názorů, že on je hlavním důvodem momentálních úspěchu = s někým fotbalovějším byste 2x LM nevyhráli.

Tak mě jen zajímá, jak na to koukají místní. Jak říkám, já ho nasledovanýho nemám, Real vidím jen tu a tam.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě naprosto nedoceněný hráč. Pozičně svou pozice zvládá nadprůměrně, je opravdu skvělej v odebírání míče 1 vs 1 a nebojí se přibrousit. Problémem občas bývá rozehrávka či zpracování, kdy prostě namaže přímo soupeřovi na gólovku, ale jde na něm vidět progres. Druhým problémem bývá to, když dostane kartu, potom jde jeho výkon rapidně dolů, protože už nemůže do těch soubojů jít naplno. I když mnohdy ho ani ta karta nezastaví a chodí do toho stejně, což má za následek to, že pak trneš jestli ho při dalším zákroku nevyhodí V tomhle ohledu měl myslím letos docela štěstí, klidně mohl posbírat víc červených.

Reagovat
misinho7

Reagovat
Jerichoo

kaviereň je už aj na ef?

Reagovat
valloire

Článek ok, detailní, paráda. Zkráceně se to říct i tak, že Zkušený hráč jako trenér ví přesně jak má koučovat, aby jeho tým vyhrál, co potřebuje. A potřebujem vyhrát ligu a LM. Pohár je pro týmy od moře.

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo oznámil Perezovi, že chce opustit Real Madrid kvůli podezření z krácení daní, píše ABola.pt

Prý je pevně rozhodnut a nic ho nepřesvědčí o setrvání.

asi na 100% fantazie novinářů, ale nechám to tady.

Reagovat
misinho7

no neviem dnes vysiel dalsi clanok ..prve o tom pisala iba ta Bola ale dnes uz aj marca s tou nalepkou overeneho zdroja co vacsinou byvaju pravdy..nieco na tom bude to je jasne ale snad ho presvedcia

Reagovat
smazaný uživatel

No tak už o tom píšou skoro všichni, tak jsem zvědavej.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelé titulky pre novinárov Ronaldo je v Rusku, Flo v Madride. Už vidím Ronalda, ako volá Pérezovi: "Ahoj Flo, volám ti, aby som ti oznámil, že v klube končím."

Reagovat
misinho7

bohuzial to potvrdila aj marca a ta ma ohladom realu celkom dobre info

Reagovat
teenz

Cris ale ani nemá možnost kam odejít. PSG plno, United trenuje Mourinho. Kdo dál ?

Reagovat
misinho7

tak spomina sa PSG a United .. no PSG moze mat plno ale keby dostali sancu ziskat Cristiana tak to beru hned o tom nepochybujem v United tam je sice Mou ale nechat si ujst navrat krala a najlepsieho hraca na svete ? podla mna ak dostanu sancu ani jeden z nich nebude vahat

Reagovat
teenz

PSG by jako hrálo se třema klasickejma útočníkama ? Auba, Cavani, Cris spolu ?

Cris by šel za Mourinhem, kterej na něj po přestupu z Realu klasicky plival hovna ?

Reagovat
misinho7

ja si myslim zeby nemali problem odstavit Cavaniho ..no sak po Cristianovi ako dlho idu ale ten prestup bol neralny a keby dostali sancu myslis zeby po tom nesli? podla mna bez vahania ..Aubu by mohli posnutu viac na kridlo .... mozno by sa nejako uzmierili kto vie, vedenie United by na Murka isto tlacilo a myslim ze aj Ferguson na Ronalda..ale dufajme ze nic z toho sa nestane

Reagovat
smazaný uživatel

Nedokážu si to představit...ty částky, ten humbuk kolem toho snad to vychladne

Reagovat
teenz

Hmm, tak teď někdo píše, že Auba do PSG ještě nepřestoupil. Tak to je pak jiná.

Reagovat
misinho7

tak ak budu moct ziskat Cristiana na Aubu sa hned vyseru

Reagovat
smazaný uživatel

Auba PSG odmítl.

Reagovat
teenz

To mi je jedno, kdo koho odmítl.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak proč sem vůbec píšeš, když je ti všechno jedno hrdino?

Reagovat
teenz

Umíš číst?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manik...

Auba tam ještě oficiálně není

Reagovat
smazaný uživatel

meh, Ronaldo nebude hrát pod Mourinhem, vsadím se o cokoliv.

Reagovat
teenz

Reagovat
misinho7

ale dufam ze sa to ukludni ja si neviem predstavit co by sa stalo po jeho odchode....uz vidim jak by za hviezdu timu Perez pasoval Garetha ten by prebal vsetko po Cristianovi .. potom by Perez musel kupit nahradu cize Mbappe by bol uz isty a urcite by isiel aj po Hazardovi ...ale celkovo ta situacia sa nesmie stat totalne by nam to rozbilo vsetko cely ten tim je tak vyborne poskladany a odchodom Moratu,Jamesa a hlavne Cristiana si to neviem predstavit ...ten utok by stal potom za sracku a Benzema by nam bol uz vazne na nic

Reagovat
teenz

Je mi to u prdele, může se stát cokoliv, ale určitě se nechci dožít situace kdy bude Gareth hlavní postava našeho týmu a Isco bude hrát za jinej klub.

Reagovat
misinho7

toutou dnesnou novinkou sa ta prva predstava o Garethovi moze lahko naplnit ...ale Cristiano vychladne a zmeni nazor ..u nas ma vsetko, ma najlepsich spoluhracov rekordy ktore moze zveladovat atd. bol by idiot ak by odisiel

Reagovat
Josifek

Při vší úctě ke všem brankám, které za nás nastřílel, tak si nemyslím, že by jeho odchod pro nás byl až takovou tragédií.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť je to nejlepší hráč světa, který sám táhne tým k trofejím.

Reagovat
smazaný uživatel

EDIT: Vždyť je to nejlepší hráč světa, který táhne tým k trofejím. - takhle je to pravda

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to vysvětli Josífkovi.

Reagovat
smazaný uživatel

EDIT: vzdyt je to jen hrac, tak at tahne

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo je momentálně nejlepší hráč světa. A je samozřejmé, ža žádný hráč nikdy sám tým k trofejím netáhl, netahá a nebude táhnout. Tohle je fotbal proboha a žádný hráč bez odpovídajících spoluhráčů úspěch neudělá.

Reagovat
Josifek

Je to rozhodně nejlepší zakončovatel na světě a letos neskutečně vyladil formu na klíčovou část sezony. Ale zase hra bez něj má potenciál být lepší, tím spíš, když na hřišti dál bude muset zavázet Bale, takhle by tam bylo jen jedno závaží. Takže myslím, že bysme jeho odchodem neutrpěli tolik, jak by se mohlo zdát dle počtu jeho nastřílených branek, spíš by se rozložili mezi víc hráčů. A bud jak bud, čas, kdy se s námi rozloučí, se stejně začíná blížit..

Reagovat
ADM

Ono to načasovanie jeho odchodu by pravdepodobne ani nemohlo byť lepšie. Zostal by Morata, možno aj James. Naopak, keby nám teraz odišiel Messi....

Reagovat
smazaný uživatel

To je právě ten rozdíl, pokud nám odejde Messi a nestane se zázrak, tak jsme v pr... Odchod Ronalda by jak vidno uvítali i někteří realisti.

Reagovat
misinho7

kto by to uvital? vzdy sa niekto najde kto nieco take povie..aj ekd sa tu raz riesil odchdo Messiho tiez sa naslo par jedincov z vasej strany ktory by boli za ..jeho odchod absolutne nedava zmysel sice ho vieme nahradit lepsie ako vy ale predavat momentalne tu bestiu a najlepsieho hraca by bolo sialene...snad zmeni nazor

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně. Letos dal 42 gólů a to nehrál proti nejslabším soupeřům. Jestli odejde, tak to bude nenahraditelná ztráta.

Reagovat
teenz

Zase máš propustku ?

Reagovat
Billy McClane

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
valloire

odchod Krále? Nikdy

Reagovat
misinho7
Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad OK.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle poslal po tom co takhle reagoval na novináře co se ho ptali na ty daňové podvody.

Reagovat
Jerichoo

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, mně to zní jako hodně seriózní noviny takže budou mít určitě pravdu

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
valloire

je to sračka

Reagovat
smazaný uživatel

Nechcem sa hrať na Adriana Monka, ale nemohla nastať situácia: Cris skutočne komunikoval s kápom a v návale emócií spomenul aj odchod z klubu. Následne si uvedomil chybu a pridal príspevok na twitter s popisom "niekedy je lepšie byť ticho" ? https://gifyu.com/images/Beznazvu157f7b.jpg

Reagovat
misinho7

skor by som povedal ze to suvisi s jeho vyjadrovanim k tym obvineniam nevyjadruje sa k nim iba raz popri ceste na hotel povedal ze je nevinny

Reagovat
smazaný uživatel

To poslal kvůli tim daňovým podvodům. Takhle odpověděl na letišti novinářům.

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo chce údajně opustit Real Madrid

Portugalsky cigan vytvara tlak na Pereza, aby ten vytvaral tlak na kompetentych, aby ho netrestali v pripade danovych podvodov.

Reagovat
smazaný uživatel

Obyčejně to nedělám, ale nedáváš mi jinou možnost. Vypadá to, že jsi ze Slovenska. Kde že se to převážně líhnou cikáni? Když je někdo Portugalec, nemůže bejt cikán... Tatare.

Reagovat
smazaný uživatel

Můžu potvrdit, že za tu dobu, co jsi zde přihlášen to opravdu neděláš.

Reagovat
Nihilister

To jsi tak blbej nebo to jen hraješ ?

Reagovat
smazaný uživatel

Super! Velice čtivý článek, pane Mirovský, díky!

Reagovat
Kucka

Povedený článek. Letošní Real jsem viděl jen párkrát, hlavně v LM, ale nutno uznat, že kdykoli bylo potřeba, hráči zapli a přejeli soupeře jako mašina (hlavně první půle prvního zápasu s Atletama v semi a druhá půle ve finále). ZZ udělal kus práce a výsledkem je zasloužený double, gratulace do Madridu.

Reagovat
smazaný uživatel

Eh, jestli Ronaldo chce jít tak ať jde, ale ať to řekne a je pokoj. Na takové píčoviny v médiích které jsou pravděpodobně od Mendese není nikdo zvědavý. Svoji cenu už dávno splatil.

Reagovat
Mateo16

Jj kaslat na to že by bez Cristiana išiel Real niekde na úroveň PSG

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
misinho7

Reagovat
misinho7

neiekdy ma udivuje ta nevdacnost fanusikov ... uz len to ze ho dokazu vypisat na stadione niektori kreteni tam je vrchol ale taketo vyhlasenie nech si ide lebo tare picoviny v mediach no diki pekne potom sa necudujem ked zduchne ...

Reagovat
misinho7

*vypiskat na stadione

Reagovat
smazaný uživatel

Co to zas meleš ty vole, vážně mi dochází s tebou a mateem trpělivost, chováte se jak naprostí retardi. Jaká nevděčnost? Jestli se mu něco nelíbí a chce odejít tak ať to řekne a uvidí se co dál. Real Madrid existoval před ním a bude existovat i po něm.

Reagovat
misinho7

to ze existoval aj pred tym si pameta asi vasina z nas a to ze bude aj existovat po tom je teiz jasna vec ..ale to potom ma prist az o par rokov, to ze chce odist proste nenahraditelny hrac za ktorehu nahrada na svete nie je ( ak nekupime Messiho) tak to nie je prijemne a skor treba spravit vsetko preto aby sa tak nestalo ... a skor by ho fans mali podporit ako povedat nech si ide ..

Reagovat
smazaný uživatel

co to je s tim ronaldem dopici

Reagovat
misinho7

zle nedobre som zvedavy na konfederacny pohar... on ked je na tom zle psychicky tak to je vacsinou katastrofa...ked aj neodide tak bude sa davat dokopy cele leto a tipujem ze zaciatok sezony bude od neho biedny

Reagovat
Billy McClane

Ach to su zase zvasty toto

Reagovat
ADM

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
valloire

Začátek sem, začátek tam, ten je pro Messiho. Cris si veme ten konec.

Reagovat
Jerichoo

vyšlo aj niečo relevantné či odkial je nejaké konkrétnejšie info?

Reagovat
smazaný uživatel

Původně s tím přišly noviny A Bola z Portugalska. To je celkem sračka, ale pak to potvrdila i Marca a nezávislý potvrzení má i BBC. Tohle je prostě na 99,9 % pravdivý. Jak píše Zupillo vejš, ven to pouští nejspíš Mendes. Jediný o čem se dá spekulovat je jestli to myslí vážně nebo to jen není nějaká jejich hra.

Reagovat
smazaný uživatel

ABC píše opak. Uvidíme, ale jestli je zatím Mendes tak mě to začíná šíleně srát Když si vezmeš že ještě se zajímáme o Donnarummu a pak máš v momentě v klubu jak Mendese tak i Raiolu

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Manik...

Reagovat
dondinho

Čiší z něho klid, nadhled, moudrost...ale všichni zároveň vědí že můžou klidně dostat hlavičku

Reagovat
One-Real

Díky za pozitivní reakce, snad poprvý v článku nekritizuju, a naopak chválím.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Reagovat
Manik...

Myslím, že s tím Crisem je to blbost,ale v případě, že by fakt odešel... Koho za něho?? Moc variant mě nenapadá... Potřebovali bychom najednou křídlo i hrota, protože Benzema v tom případě by byl k ničemu... Rozhodně by Real v kvalitě hodně klesnul ...

Reagovat
One-Real

Neodejde. Nehledě na to, že i on si musí dobře uvědomovat, že líp by se po herní stránce (spoluhráči kteří maximálně vyhovují tomu, aby mohl hrát to co potřebuje a v čem je nejlepší) nikde neměl. Myslím že by to ve finále víc mrzelo jeho, Real ten odchod Ronalda stejně v pomerně blízký budoucnosti čeká.

Reagovat
valloire

Hazard

Reagovat
Manik...

To asi na křídlo ano, ale on není gólový hráč, k němu potřebuješ ještě gólového útočníka

Reagovat
valloire

bude

Reagovat
Manik...

Otázka je kdo... Mbapeemu na základ Realu ještě nevěřím. A nikoho moc jiného si neumím představit

Reagovat
valloire

Ne, bude to Hazard. Ten gólovej hráč. U nás by byl. Jenže CR nikam nejde.

Reagovat
Manik...

Hm tak tomu nevěřím, on není gólový, spíš nahravač

Reagovat
valloire

U nás by byl gólový. Nejsme Chelsea.

Reagovat
Darren Fletcher

kridlo i hrot v jednom? Mandžukič

Reagovat
Manik...

Jen to ne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele