Mata je Chelsea vděčný, potřebuje však nastartovat kariéru

26.01.2014, 17:48
Aktuality
Jednoznačnou peckou zimního přestupního období je v Anglii přestup Juana Maty z Chelsea do Manchesteru United. Španělský záložník stál loňského mistra přes 37 milionů liber a je tak nejdražší posilou Red Devils v historii. Nové výzvy se nemůže dočkat, přesto fanoušky Blues ujistil, že na modrou pasáž své kariéry nikdy nezapomene.

"Chci poděkovat všem manažerům, kteří mě tu vedli, majiteli Romanu Abramovičovi, který ve mě věřil a investoval. Hlavně chci ale poděkovat vám, fanouškům. Žádná slova nedokážou vrátit to, co jsem od vás dostal. Způsob, jakým jste se ke mně chovali, jak jste mě podporovali, mi zůstane v paměti navždy. Jen díky vám jsem mohl růst jako hráč i jako člověk," pronesl na svých webových stránkách 25letý fotbalista.

Juan Mata přestoupil do Chelsea v létě roku 2011 a okamžitě se stal oporou týmu a hlavní hvězdou ofenzivy londýnského klubu. Už v první sezoně dovedl Blues k triumfu v FA Cupu a především v Lize mistrů. Minulý ročník pak zvedl nad hlavu i trofej z Evropské ligy. Kromě toho byl navíc obě sezony zvolen nejlepším hráčem klubu.

S příchodem Josého Mourinha však jeho sláva pomalu ale jistě uvadala. Portugalský stratég nastolil v Chelsea nový systém, do něhož mu Mata příliš nezapadal. Podhrot pro sebe uzurpoval Brazilec Oscar, na pozici volného křídelníka Mourinho preferuje Edena Hazarda a takticky svázanější úkoly mu jednoduše nesedly.

Rozhodl se proto pro cestu menšího odporu. "Situace se začala komplikovat, pro mě osobně tohle bylo nejlepší řešení, jak se postarat o svou kariéru. Z důležitého hráče jsem se stal někým, kdo neumí týmu pomoci, na což jsem nebyl zvyklý," přiznal drobný šikula s geniální levačkou.

Podle slov Josého Mourinha si Mata přál zůstat na Ostrovech. Jakmile se tak ozvali zástupci United, nebylo co řešit. "Když jsem poprvé zaslechl o jejich zájmu, řekl jsem si ‚Wow! Tenhle klub byl přece v historii Premier League tak úspěšný.‘ Jsem šťastný, že jsem zde. Manchester United je obrovský celek, je pro mě ctí být jeho součástí," rozplýval se mistr světa i Evropy v prvním rozhovoru pro MUTV.

Juan Mata je pro United nejdražší posilou v historii, když stál 37,1 milionu liber (zhruba 1,23 miliardy korun). Tím překonal dosavadní rekord Dimitara Berbatova, který přišel z Tottenhamu za 30,75 milionu liber. "Vím, že je to velká částka, ale jsem si jistý, že bude všechno v pořádku. Udělám všechno proto, abych klubu svou cenu splatil."

"Kádr je velmi dobrý, stejně jako manažer. Fanoušci jsou neuvěřitelní. Máme zkrátka všechno, co je potřebné k úspěchu," těší se Mata. Jeho první utkání v dresu Rudých ďáblů si může odkroutit už v úterý. United přivítají na Old Trafford Cardiff.

Autor: Marek Ustohal / juanmata10.com, manutd.com

Komentáře (510)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele