Lidový vypravěč Mourinho aneb je odchod Maty vážně tak náhlý?

24.01.2014, 18:24
Názory a komentáře
V notně bouřlivé atmosféře opouští Chelsea Juan Mata, který zanedlouho podepíše smlouvu v Manchesteru United. Je jen málo fanoušků Blues, kteří se nad nenadálým odchodem dva roky jednoho z nejlepších hráčů ligy alespoň nepozastaví, z vícero důvodů. Ústřední postavou všech diskuzí je José Mourinho, který dal bez hnutí brvy transferu zelenou...

Největší - a zcela nečekaný - přestup ledna (k jehož dovršení patrně zbývají již jen formality) se zrodil před pár desítkami hodin jako blesk z čistého nebe poté, co s nabídkou za Juana Matu přiběhl na Stamford Bridge David Moyes z Manchesteru United, respektive jeho zástupci. V Chelsea to sice nikdo nečekal, ale jakoby na tuto variantu byli už dávno připraveni. Jak jinak si vysvětlit, že Juan Mata odcestoval do Manchesteru jen pár hodin poté, co se vůbec vážný zájem Rudých ďáblů provalil do tisku a potvrdila nabídka.

Přesně tak - že se vše semlelo velice rychle - popisoval celý obchod José Mourinho na dnešní tiskové konferenci před pohárovým zápasem se Stoke, kde však novináře žádné utkání nezajímalo. Hovořilo se prakticky jen o Matovi. A poté o jeho náhradě, Mohamedovi Salahovi z Basileje. Zůstává ovšem otázkou, jak moc Mourinho mluvil pravdu.

Na tiskovce totiž působil trochu schizofrenním dojmem. Respektive před novináři dnes vystoupil José Mourinho, který říká něco jiného, než posléze činí. Když pomineme, že v prosinci hlásal, jak se může Chelsea těšit na klidné přestupové období, a do konce tohoto týdne do klubu přijde nebo z něj odejde s největší pravděpodobností dohromady šest hráčů, jeho prohlášení na adresu Juana Maty, miláčka modrého publika, jsou poměrně zarážející, chcete-li přesně ve stylu portugalského vypravěče:
"Myslím si, že by pro nás mohl být důležitý, je to fantastický hráč. Přesto že za nás nenastupoval, zejména v poslední době, mohl by pro nás být důležitý, ale Juan dostal skvělou příležitost - chce ho jiný velký klub ze země, kterou miluje a kde chce hrát.

Obdržená nabídka je pro nás ta správná, přestože mnoho klubů, mnoho ředitelů a mnoho manažerů si myslí, že hráči se rivalovi neprodávají, zejména ne tomu ve stejné zemi, ale my to cítíme jinak.

Hráč si zaslouží respekt a zaslouží si být šťastný a hrát tam, kde chce. Kvůli tomu, že tu nabídku považujeme za adekvátní, nezavřeli jsme mu dveře a povolili vyjednávat.

Je to dobrá nabídka. Uctivá k nám i k hodnotě hráče. Dovoluje nám vyzkoušet nějakého nového hráče, protože náhradu potřebujeme, a stále nám zbude spoustu peněz. Díky odchodům Juana Maty a Kevina De Bruyneho se dostává do skvělé pozice vzhledem k Finančnímu Fair Play."
Mourinho to s novináři, fanoušky i celou fotbalovou veřejností vždy uměl. Do médií si říkal, co se mu zrovna hodilo, nehledě na to, zda to byla pravda či nikoliv. Získal si tím spoustu fanoušků i mnoho nepřátel. Jen několik jeho dnešních vět však dokazuje, že si portugalský manažer umí ohnout realitu tak, aby nakonec z celého případu vyšel jako ten správný, férový člověk.

Juana Matu dokonce označil za klubovou legendu, která toho pro Chelsea mohla ještě hodně udělat, aby pak vzápětí běžel podepsat jeho povolení k odchodu. Kdyby o Matu Mourinho skutečně tolik stál a skutečně věřil, že může být pro Chelsea prospěšný, rozhodně by ho nepouštěl do Manchesteru United.

Liché jsou věty o tom, že si hráči zaslouží respekt a že si zaslouží hrát tam, kde chtějí. Tedy minimálně v kontextu Matova odchodu a jeho cílové destinace. Mourinho se dnes vykreslil do role Matova spasitele, jenž ho vlastně vysvobodil z trápení, a fanouškům ještě poradil, aby byli za Matu šťastní. Jenže fotbal není žádná tržnice a pokud má hráč v klubu platný kontrakt, chodí mu na účet pravidelná týdenní gáže a je uprostřed sezony, jeho zaměstnavatel přeci nemůže skákat tak, jak si hráč píská.

Jinými slovy, José Mourinho se tu zcela zříkává zodpovědnosti za Matův odchod a snaží se nám říct, že vlastně jen udělal španělskému reprezentantovi laskavost, když mu řekl ano. Pravda je ale jinde. Kdyby Mourinho nechtěl, Mata nyní sedí v Londýně a žádný přestup do Manchesteru United se nekoná. V očích veřejnosti a zejména fanoušků bude ale na Mourinha nahlíženo v lepším světle, než kdyby si skutečnost neupravil. Ono přeci jen prodat oblíbence ochozů není jen tak a rodák ze Setúbalu usoudil, že kdyby na rovinu řekl, že se mu Mata jednoduše nehodí do systému a nepotřebuje ho, neuspěje.

Dalším velice zajímavý bodem je Finanční Fair Play, na které se Mourinho v případě Maty odvolával jako na polehčující okolnost jeho odchodu. Přitom z hlediska FFP nedává okamžitý Matův prodej příliš smysl. Tedy za předpokladu, že Chelsea nemá v plánu v posledních dnech lednového přestupového okna ještě vysázet všech 40 milionů liber (které patrně za Matu zhruba inkasuje) například za nového útočníka. Mourinho to sice dnes popřel, ale to není příliš směrodatné. Část peněz Chelsea obratem pošle za Mohameda Salaha do Basileje, ale to rozhodně není ten důvod, proč by bylo z finančního hlediska třeba prodávat Matu.

Mnohem větší smysl by dávalo, kdyby si Chelsea prodej Maty schovala až na léto, kdy by se utržená částka započítala do knih pro sezonu 2014/2015, a tím pádem by mohla tuto částku bez "újmy" využít na nákup nového hráče po skončení sezony. Pokud Matu prodá nyní, otevře se jí prostor pro okamžitý nákup nového drahého hráče už teď, ale v létě bude manévrovací pozice - z hlediska FFP - opět složitější.

O posledním výroku na téma prodeje hráčů k největším rivalům, ať si udělá každý obrázek sám. I sám Mourinho říká, že je jeho postoj ve fotbalovém světě možná ojedinělý. Až čas ukáže, zda-li se náhodou s prodejem Juana Maty příliš neukvapil.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (1656)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele