Mainz kvůli protiizraelským komentářům propustil útočníka El Ghaziho

03.11.2023, 18:36
Aktuality
Anwar El Ghazi (© AFP)

Bundesligový Mainz s okamžitou platností ukončil smlouvu s útočníkem Anwarem El Ghazim. Důvodem jsou jeho protiizraelské komentáře na sociálních sítích, kvůli kterým už také fotbalistu vyšetřuje státní zastupitelství. Klub o tom informoval na webu.

Osmadvacetiletý El Ghazi na sociálních sítích kritizoval reakci Izraele na útok Hamásu, jehož příslušníci zabili 1400 Izraelců. Při odvetném bombardování v Pásmu Gazy zahynulo podle tamních úřadů přes 9000 lidí.

Prohlášení nizozemský útočník marockého původu zakončil slovy "Od řeky až k moři, Palestina bude svobodná." Toto slovní spojení často používá také Hamás, protože jde o řeku Jordán a Středozemní moře, mezi kterými leží Izrael.

Vedení Mainzu kvůli tomu El Ghaziho vyřadilo na dva týdny z týmu a poté mu udělilo důtku. Situace se však neuklidnila, protože útočník popřel prohlášení klubu, že vzal svá slova zpět a naopak uvedl, že si za ním nadále stojí.

Státní zastupitelství v Koblenzu dnes začalo El Ghaziho vyšetřovat kvůli podezření, že se dopustil narušení veřejného pořádku oslavováním zločinů ve spojení s podněcováním nenávisti.

Poslední celek bundesligy krátce poté oznámil, že s El Ghazim s okamžitou platností ukončil smlouvu. "Klub se rozhodl reagovat na hráčovy postoje a příspěvky na sociálních sítích," uvedl Mainz na webu.

Dvojnásobný nizozemský reprezentant přišel do Mainzu v září z Eindhovenu a podepsal smlouvu na dva roky. V minulosti hrál za Ajax, Lille, Aston Villu a Everton.

Autor: ČTK

Komentáře (43)

Přidat komentář
Abbe Faria

ma u me palecek nahoru za to, ze si stoji za svym nazorem a poprel tu fejkovou omluvu, kterou prezentoval klub ted se muze konecne sebrat a odtahnout do hajzlu mezi tu "reku a more" a nevracet se.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
YNWA__MSN

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Freedo

Na Bohemáka dobrej názor. Nepodporujete jako levicovej klub spíš Palestinu?

Reagovat
Abbe Faria

Musim te zklamat. Klub oficialni stanovisko nevydal a za ostatni nemuzu mluvit. Predpokladam ale, ze u vas na TS se vsichni jednotne postavili za Izrael, pokud mam uvazovat stejne hloupe jako ty. Samozrejme neberme v potaz vasi VIPku, kde se pravidelne schazi proruska pakaz v cele s Vratou Mynarem, Nejedlym a dalsima ksindlama, kteri ale samozrejme stoji za Vladimirem Vladimirovicem a podporujou tim padem palestince...

Reagovat
YNWA__MSN

Reagovat
Salfovic

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Freedo

Já se jen pokouším pochopit, jak si teď stojíte, když jste se dřív paktovali s antifa verbeží jako je St. Pauli a teď rasisticky urážíte černé Sparťany. Samozřejmě se to nedá vztahovat na všechny fanoušky.

Jinak ano, doufám, že naši fandové stojí na té správné straně historie. Ty lidi ve VIP mě nezajímají, ti s fanoušky nemají nic společného.

Reagovat
Abbe Faria

je fajn, ze si vyberes, co se ti hodi. na jednu stranu te nezajima vase honorace, ale nas hazes opet vsechny do jednoho pytle, ale to bych se opakoval navrhuju jarmulkovy choreo misto tech vasich celotribunovejch kurev, ci co to tam vesite a VIPku jenom halal. cas ukaze...

Reagovat
Freedo

Je to totiž jiné téma. Mě vadí Čína a vadí mi proruský zmrdi jako Nejedlý a Mynář, ale úplně to nesouvisí s politickou orientací kotle. O Bohemians se vždycky mluvilo jako o jediném levicovém klubu v ČR, nevím, proč tě to tak uráží. Někdo úzkocitnej by mohl dokonce mluvit o antisemitských komentářích, ale já budu nad věcí a jen se pousměju a smeknu svou jarmulku.

Reagovat
Abbe Faria

a jak se tedy orientuje vas kotel a proc te urazi muj navrh na choreo, ktery by dokazalo, ze podporujete Izrael nebo naopak ? Asi proto, ze oba vime, ze by to asi jen tak hladce neproslo mezi tema vasima intelektualama z kotle, ze ? vandrovat do nekoho by ti slo, ale vracet stejnou merou se ti nelibi kureci rizek je levicovej, aspon to rikal Klaus, Bohemka nikoliv.

Reagovat
Freedo

Náš kotel se navenek nehlásí k žádnému směru. Mnohokrát se vymezoval proti komunismu a po válce na Ukrajině také proti Rusku. Upřímně, vím o jedné skupině se sklony k extrémní pravici, ale to je jen malá část ultras. U Bohemians ta levice vždy byla o dost víc dominantní, kdybychom to srovnávali.

Tvůj návrh na choreo je trolling, ale pokud bych měl zareagovat vážně, tak tifo s jarmulkami by určitě nebylo chápáno jako podpora Israele, nýbrž jako výsměch. Nějakou normální podporu bych ale kvitoval.

Vandrovat do někoho jsi začal v první řadě ty a ještě se ti to nedaří. Jen jsem označil Bohemku za levicový klub, ale nebylo to myšleno ofenzivně. O radikalismus ve fotbale jsem dřív měl akademický zájem.

S řízkem souhlas, proto mám radši vepřovej, s Bohemkou ne.

Reagovat
Salfovic

Tak to tvoje ,,Na Bohemáka dobrej názor´´ se dá taky vyložit jako vandrování.

Reagovat
Abbe Faria

ja se teda omlouvam a dekuju ti za tva laskava slova, kterejch si od tebe jako od moralni elity ze Slavie moc vazim, i kdyz ze me automaticky delas levicaka a priznivce palestiny

akademicky zajem je fajn, ale obcas je potreba zajit na ten stadion osobne a mozna zjistis, ze z toho zbytecne delas raketovou vedu.

a jeste ti poradim, aby ses toho nebal a pridal ruku k dilu, pokud chces, aby klub nebo kotel projevil nejakou podporu tomu, cemu veris. s chuti do toho a pul je hotovo ! lepsi nez blejt hemzy o ostatnich klubech.

Nemas zac

Reagovat
tofupust

Fok jů!

Reagovat
Abbe Faria

na dukaz, ze mam St. Pauli a cely Barflies v pici, te ted posilam do hajzlu a zitra na letny oslavime vyhru. pozdravuj Bukvicaka

Reagovat
tofupust

Reagovat
Freedo

Scheiss St. Pauli

Reagovat
Kucka

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Rudnevs

Takze je to kokot, ale aspon si za tym stoji

Reagovat
Abbe Faria

Predpokladam, ze tusil, ze mu to asi uz u Nemcu neprojde. A aspon se vi, na ci strane je a koho podporuje. Kluby, vyznavajici jiny "hodnoty" nez on, ho chtit nebudou. je to teda tzv odkopany kokot

Reagovat
Bowie

Reagovat
cubazi

Izrael

Reagovat
Freedo

Palestina

Reagovat
YNWA__MSN

Politika ve fotbale

Reagovat
misomy6

Politické chorea na štadiónoch

Reagovat
ratusek

Fotbal

Reagovat
Salfovic

Lidi

Reagovat
Rudnevs

No uplny magor Cudujem sa, ze dostal vobec este sancu a on s nou takto nalozi…

Reagovat
Kucka

Reagovat
Salfovic

Tak to jsou borci

Tím si vysloužili mé nejvyšší ocenění, poprvé si dám někoho do oblíbených.

Reagovat
Abbe Faria

no jak uz psal vyse kolega, je zarazejici, ze mu vubec dali druhou sanci. kor kdyz byl klub zalozen roku 1905 jakymsi Salomonem

Reagovat
Ctenar

Salah mu drží fleka v Liverpoolu, tam Židé hrát nesmějí.

Reagovat
Drevar

Salah Akbar

Reagovat
kovi610

Je ale hezké sledovat když jde o židy tak náhle ta "islamofobie" nevadí a ani diskuze se neuzamykají...

Reagovat
Müllered

Wtf, kde tady vidíš islamofobii a kdy se tady naposled zamykala diskuze?

Reagovat
kovi610

Ruzne seznamy,novinky,aktuality...tam se to pri jakékoliv tzv "islamofobii" uzamykalo okamžitě..

Jak ale jde o židy tak to najednou nevadí...

Ty "Wtf" blbá...

Reagovat
Wazz Wazz

tvl tahle diskuse mě lehce připomíná ty roky hejtu a politické nenávisti strávené na fotbalportalu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele