Macheda se pokusí prorazit v Cardiffu

28.05.2014, 09:51
Aktuality
Federico Macheda se nedokázal prosadit v Manchesteru United, a tak se pokusí nastartovat svou kariéru jinde. Mladý italský útočník se jako volný hráč na tři sezony upsal Cardiffu, který sestoupil z Premier League. Macheda naposledy hostoval v Birminghamu.

Pro Cardiff je dvaadvacetiletý Macheda po Burgstallerovi a Guerrovi třetí posilou pro nadcházející sezonu. Přestupu pomohl fakt, že manažerem Cardiffu je Ole Gunnar Solskjaer, který s Machedou pracoval již na Old Trafford.

Cardiff oznámil dohodu o přestupu v úterý na svých webových stránkách poté, co italský útočník úspěšně dokončil zdravotní prohlídku. V prvním interview Macheda řekl: "Je to pro mě velká příležitost, protože se v kariéře chci někam posunout a myslím, že tohle je ideální místo pro můj vývoj. Díky manažerovi Solskjaerovi jsem tady. V minulé sezoně se mi dařilo na hostování v Birmingham City, ale tohle je teď úplně nová kapitola mého života. Nemůžu se dočkat, až ostatním ukážu, že na to mám."

"Znám Oleho, takže znám i jeho cíle. Chce se co nejdříve vrátit do nejvyšší Premier League a ty posily, které si zatím přivedl, to jasně ukazují. Jsem tady ze stejného důvodu - chci vyhrávat a brzy se dostat zase nahoru. Když nám to půjde a budeme se snažit, brzy se budeme zlepšovat a můžeme se vrátit," dodává italský útočník.

Ten vůbec neměl snadný život v nejvyšší lize. V roce 2007 přestoupil k United z Lazia Řím. Ve věkové kategorii do osmnácti let v mládežnickém týmu Rudých ďáblů nastřílel dvanáct branek hned v první sezoně, takže se poměrně záhy dočkal pozvánky do prvního týmu. Za něj si debut odbyl ještě coby sedmnáctiletý mladík, když v roce 2009 nastoupil jako střídající hráč proti Aston Ville. United sice prohrávali, ale vyrovnání Cristiana Ronalda je nabudilo. Tlak United přeměnil ve vedoucí branku právě Federico Macheda, když v nastaveném čase krásnou ranou rozhodl.

Coby střídající hráč ještě několikrát dokázal velmi kvalitní koncovku a talent, ale zabrzdilo jej vážné zranění. V té sezoně se dokonce dostal do základní sestavy proti Middlesbrough. Za své výkony si vysloužil kromě pochvaly také vítězství v anketě Jimmy Murphy Academy Player of the Year. Po zmiňovaném zranění přestal být nasazován a namísto toho byl poslán na hostování do týmů jako Sampdoria, Queens Park Rangers, VfB Stuttgart, Doncaster Rovers a Birmingham City. V jeho dresu si připsal 10 branek v osmnácti zápasech.

Autor: Ondřej Pražák / football365.com

Komentáře (660)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele