Louis Nicollin a jeho válka proti nudě

25.03.2014, 20:06
Názory a komentáře
Existuje spousta excentrických majitelů fotbalových klubů, ve Francii však má na šílené výroky patent pouze jeden z nich. Seznamte se: Louis Nicollin, šéf Montpellieru, člověk, který si s korektností nikdy hlavu nelámal. Díkybohu.

Je tak trochu příznačné, že tento exotický pán vede právě Montpellier; ke klubu, který trénuje svérázný "rybář" Rolland Courbis a k jehož fanouškovské obci se hrdě hlásí i šílený youtube komik Rémi Gaillard, Nicollinova vyřídilka tak nějak pasuje. Zatímco většina jeho vrstevníků užívá podzimu života v papučích se sklenkou portského a dobrou knihou, Nicollin vzbuzuje vášně prakticky pokaždé, když se dostane ke slovu. Brzy poznáte proč.


Tvrdá láska ke klubu

Nicollin se vypracoval na vrchol v rodinném byznysu, nešlo však o žádnou nudnou úřednickou práci - předmětem jeho podnikání byl svoz odpadu. S Les Pailladins je jeho jméno pevně spojeno od začátku 70. let, zažil vzestupy i pády, historický titul i premiérovou účast v Lize mistrů. Když však šlo do tuhého, neměl nikdy potíže své pečlivě piplané dítě pořádně profackovat.

"Rolland Courbis je lepší kouč než Carlo Ancelotti. Ti opravdu nejlepší nepotřebují hvězdné hráče k tomu, aby vyhrávali. Courbis postoupil do Ligue 1 s týmem plným mongoloidů," ocenil práci svých fotbalistů poté, co v roce 2009 úspěšně zvládli nástrahy druhé ligy. Populární kouč přitom v té době už u HSC vůbec být nemusel; dvě sezony předtím totiž vypukla aféra ohledně toho, jestli z jeho strany nedošlo k podplácení. Montpellier byl jednou nohou v Championnatu, zachránilo jej až utkání s Ajacciem, které obestíraly podivné zvěsti. "Dokud vyhrává, je mi to úplně jedno. Kdyby prodával drogy nebo znásilňoval malé holčičky, nestrpěl bych to, ale s podobnými prkotinami mi dejte pokoj," vyjádřil se jasně Nicollin.

Když potom skromný klub kráčel v sezoně 2011/12 za prvním titulem v historii, dostávalo se mu z nejvyššího místa skutečně originálních slov podpory. "Stejně to nevyhrajeme, to je nemožné. Hlavní je udržet Ligu mistrů, protože Evropská liga je soutěž na h***o," strachoval se rozložitý funkcionář. "Ať už to skončí, na takový tlak nejsem stavěný. Jsem už starý muž," hořekoval. Jindy z něj ale zase sršela dobrá nálada - jako například když slíbil hvězdičce Rémy Cabellovi, že pokud Les Pailladins cennou trofej skutečně získají, udělá si na hlavě stejnou vlasovou kreaci jako on, pouze v klubových barvách. "Jestli vyhrajeme, ostříhám se stejně jako Cabella nebo Ménez, a obarvím se na modro s oranžovým čírem uprostřed. Aspoň bude sranda," slíbil - a jako správný gentleman tento slib dodržel.


Respekt? To je pro ženské!

Jednou z nejzábavnějších vlastností populárního 'Louloua' je jeho schopnost zamotávat se do svých tvrzení jako moucha do pavoučí sítě. Asi nejznámější ukázkou byla aféra s Benoïtem Pedrettim, toho času kapitánem Auxerre; bývalý reprezentační záložník se extravagantnímu prezidentovi zrovna nějak znelíbil, takže si vysloužil nálepku "buz*rant". Když se na Nicollinovu hlavu (logicky) snesla sprška kritiky, hájil se montpellierský šéf tak, jak to dokáže jen on: "Já přece proti homosexuálům nic nemám, aspoň zbude víc bab na ostatní."

"Dělá se z toho zbytečné haló. Říkáme, co máme na jazyku, jsme přece chlapi, ne ženské," hájil se následně proti nařčení ze sexismu. Samozřejmě to příliš nepomohlo, takže Pedrettimu, který celý tento kolotoč 'způsobil', přistála na stole jadrná výhružka: "Je to dobrý hráč. Až se ale vrátí do Montpellieru, tak si na něj počíháme, na h**zlíka."

Je vlastně s podivem, že se montpellierský prezident zatím příliš nevyjadřuje k neslavnému odchodu Younese Belhandy do Kyjeva; když ještě marocký playmaker nastupoval za HSC, hlásal jeho šéf do médií, že je 'lepší než Hazard' a že pokud o jeho služby někdo stojí, musí dorovnat částku, na kterou byl oceněn mladý Belgičan. To se sice nestalo, avšak Nicollinova pozornost plynule přešla na současnou hvězdu Rémyho Cabellu. HSC je prý ochotné začít jednat na 100 milionech Euro.

Belhandův příklad uvádíme proto, že svérázný funkcionář nemá problémy útočit i na své vlastní bývalé hráče; u cizích je to už tak nějak standardem, jak dokládá například jeho slavný komentář, utroušený poté, co PSG po bombastických plánech přivedlo jako posilu Maxwella ("Maxwell? Co to je, značka kafe?"). Vezměme si ale například Oliviera Girouda, který hrál klíčovou roli v montpellierském tažení za titulem a do Arsenalu odcházel jako nejlepší střelec ligy: když pak následně los svedl oba týmy do téže skupiny Ligy mistrů, Nicollinovo nadšení pro robustního forvarda rázem opadlo. "On není nic zvláštního. Viděl jsem, že dal o víkendu šest gólů.. ne, počkat, to nebyl on. Tak dva nebo tři? Ne? Hm.."


Komediant na výsluní

Nicollin je fotbalovým komikem, člověkem, který i v sedmdesáti letech svým chováním připomíná zlatou éru starých francouzských komedií Louise de Funese a Claude Zidiho. Není divu, že mezi jeho nejlepší přátele patří i herec Gerard Depardieu, který jej považuje za jednoho z posledních lidí svého druhu: bodrého, žoviálního, temperamentního, ale stoprocentně oddaného své celoživotní lásce, kterou je Montpellier HSC. "Jestli opravdu vyhrajeme titul, nechtěl bych být na místě PSG, Lyonu nebo Marseille. Taková ostuda! Být jimi, vrazil bych si klobásu do p***ele," citovaly jej na jaře 2012 takřka všechny sportovní deníky světa. Hrdost, která z jeho svérázného prohlášení čišela, však zakrýt nešlo.

Škoda jen, že se tomuto muži, který údajně zakazuje svým dětem poslouchat vážnou hudbu ("Je to příšerná nuda! Radši bych koukal na curling než poslouchal Mozarta"), nesplnil ještě jeden, poslední velký sen - vyhrát s Les Pailladins Ligu mistrů. "Pokud se to povede, stanu se mnichem," sliboval totiž. "Spousta fanoušků chce, abych se stal mnichem, a já to udělám. Budu chodit pod róbou úplně nahý, jako skuteční mniši. Neobléknu si ani ponožky v zimě. Ta představa se mi líbí."

Montpellier se s milionářskou soutěží nakonec rozloučil hned po základních skupinách a momentálně to vypadá, že bude mít v dohledné budoucnosti více práce s udržením prvoligové příslušnosti než s dalším naháněním trofejí. Pokud by se však podařilo ukuchtit v tomto jihofrancouzském letovisku další zázrak, můžete si být jisti, že Louis Nicollin svému závazku dostojí. Určité věci totiž i on bere smrtelně vážně.


(Veškeré citace jsou volně přeložené z francouzských a anglických zdrojů.)

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (85)

Přidat komentář
smazaný uživatel

pěknej pivní pupek jinak supr článek

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že pivní nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

ale je slušnej

Reagovat
smazaný uživatel

To nepochybně

Reagovat
Jerichoo

Reagovat
smazaný uživatel

Remi Gaillard

Reagovat
madridcan
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

všechny jeho videa jsou vtipny

Reagovat
8lampard8

Reagovat
kubys

Mě by zajímalo, kde kurva bere ty kostýmy.

Reagovat
SIRBRANIKE

pobavilo

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Nejlepsi clanek, co jsem tu kdy cetl. Smal jsem se od zacatku do konce.

Reagovat
domingo

Od tebe clovek nikdy nevi, jestli to neni ironie

Reagovat
Godwinson

Kdepak, takhle pohromade me to uplne odrovnalo.

Reagovat
domingo

No a zapomnel jsem na neco? :)

Reagovat
Godwinson

Myslím, že ne. Seydoux to sice není, ale když přečte člověk tohle, je za něj rád

Reagovat
Svatej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak je týpek škoda, že takovejch není víc, všude jen samý PR kecy...

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tak, on je starý, peněz má dost, tak si říká skoro co chce. A tak to má být.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně. Každý by měl mít peněz dost, tak to má být.

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
smazaný uživatel

výborný článek, pobavil maximalně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FC Porto FC

"Já přece proti homosexuálům nic nemám, aspoň zbude víc bab na ostatní."

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ryzskej

Svoz odpadu, to zavání mafií

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

moc pěknééé

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že mu Kabelka taky uteče jako třebas Belhanda..

Reagovat
domingo

Snad ne, Cabella je mnohem lepsi.

Reagovat
smazaný uživatel

momentálně, já ho mám moc rád, ale víš jak to je.....i když on nemá povahu podle mě jako Belhanda, takže by se měl prodat za slušný peníze...ale co to pro Nicollina je...

Reagovat
domingo

Jako jestli momentalne nekomu z tech L1 hvezdicek fakt verim, je to on

Reagovat
smazaný uživatel

to jsem rád hele jak si vede ten Ntep?

Reagovat
domingo

Priznam se ze nevim, Rennes jsem na jare jeste nevidel, i kdyz zapas v Marseille urcite stahnu. Ani na Auxerre forech nic moc nerikaj

Reagovat
Godwinson

Belhanda má ale výbornou povahu. Na poměry hráčů ze severu Afriky. Z tohoto hlediska byl pro mě i sympatičtější než Cabella.

Reagovat
Paul Anka

on je prostě komediant

Reagovat
smazaný uživatel

Ta hláška o homosexuálech je dokonalá.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hristo Stoichkov

Reagovat
smazaný uživatel

pěkně sepsané

Reagovat
smazaný uživatel

Jdi doprdele domingo.

Jednak jsem se málem udusil smíchy a druhak tu ten článek měl být na ráno ke kávě. To by se hned pracovalo lépe.

Reagovat
domingo

Do adminu jsem ho odevzdaval akorat k odpoledni kave

Reagovat
smazaný uživatel

Já si to přečtu v práci ještě jednou k té kávě,myslím,že jednou není dost.

Reagovat
Whitemedia

fakt borec

Reagovat
Whitemedia

Pokud má více takových prohlášení apod. tak by to rozhodně chtělo pokračování

Reagovat
Whitemedia

Teď tak přemýšlím, proč jsem tam vecpal to apod.

Reagovat
domingo

Tak tohle je dosavadni best of, ale on jeste nekonci :)

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavé, že v tomhle článku chválíte nekorektnost tohoto člověka a před pár dny tu byl článek ohledně Anelky, ze kterého korektnost stříkala na všechny strany. Tak jak to tedy je?

Reagovat
domingo

Zkus na to prijit sam.

Reagovat
djiros

Reagovat
Largo

Skvělej článek, Domingo, opravdu s potěšením Tvoje články čítávám!

Reagovat
db18

Reagovat
JimBob

bozi clanek, fakt jsem se pobavil :)

Reagovat
CHONG

Docela sympaťák, ale s tou vážnou hudbou to teda posral.

Reagovat
Radin

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatak, vylozene clovek, kteryho mam hodne rad, uprimnej, drzej, nebojacnej a pritom trida.

PS: mimochodem co to tam v ty Francii maj porad s tou "klobasou v prdeli"?

Reagovat
EAG le grand amour

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oli9

klasik

Reagovat
Godwinson

Griezmann do PSG?

Reagovat
smazaný uživatel

alespon by se konecne vratil do francie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nikdo jiny ho nezaplati, tak co bys chtel, kdyz ho chci videt v lize

Reagovat
vlastik

Reagovat
terry

*eur.

Jinak sranda.

Reagovat
Pinturicchio

To je kolík.

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

Já už četl: Louis Nicollin a jeho ˇvodkaˇ proti nudě

Reagovat
DieFohlenBMG

"Stejně to nevyhrajeme, to je nemožné. Hlavní je udržet Ligu mistrů, protože Evropská liga je soutěž na h***o,"

Reagovat
smazaný uživatel

Na klub jako Montpellier až moc dobrá soutěž.

Reagovat
smazaný uživatel

Všichni tady zvedáte prsty nahoru, ale chtěl bych vidět, jak by jste s takovým dědkem vycházeli, kdyby jste museli.

Reagovat
domingo

Ja si treba myslim, ze on bude v realu hrozne fajn clovek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

zábavné, až na tú klasickú hudbu, to je korunovaný nezmysel :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Co na srdci to na jazyku, takový lidi obdivuju. Je to strašně těžké něco takového dodržovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Těžký a pro obyčejný lidi i docela nebezpečný. Jinak velmi povedený článek. A proti tomu páprdovi vůbec nic nemám, neznám ho, jen je zajímavý jak si lidi na základě toho, že je vtipnej hned myslí, že je to borec. To se přece neslučuje.

Reagovat
CHONG

Není na tom nic těžkého, stačí nebýt vlezdoprdelista, který chce být s každým za dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

nic tezkyho na tom neni, akorat si musis zvyknout, ze ti budou lidi casto nadavat

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
Josifek

Přijemně jadrný, bodrý a obhroublou nadsázkou vtipný oproti těm debilům alá Zamparini. Docela zábavné počtení.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele