LOUČENÍ SLAVNÝCH

16.07.2004, 21:11
Aktuality
Je jich jedenáct a mluví se o nich. Vlastně ještě jeden k nim patří, ale ten by jim případný zápas na rozloučenou mohl tak jedině odpískat. Stiel - Desailly, Stam, de Boer, Pazin - Poborský, Costa, Overmars, Celestini - Chapuisat, Sand. A Collina k tomu! Nadešel čas jejich loučení s reprezentačním dresem. Bude tomu u všech opravdu tak?

Rui Costa již své rozhodnutí oznámil před EURO 2004. Ve finále, které mělo být vrcholem jeho reprezentační kariéry, hrál 20 minut. Trenér Scolari dal přednost sehrané dvojici z FC Porto Maniche - Deco. Ale i tak, ve čtyřech zápasech dal Rui Costa dvě branky, jedna z nich bude zapsána zlatým písmem do kroniky tohoto turnaje. Ta ve čtvrtfinále proti Anglii.

Karel Poborský je stále na vážkách. Prvním velkým šampionátem bylo pro něj EURO 1996, kde to reprezentace Česka dotáhla až do finále. I Rui Costa si na to dobře pamatuje, vždyť to byl právě Poborského gól, který poslal Portugalsko domů. Letos byl hráč Sparty Praha jedním z nejlepších na tomto turnaji. V semifinále proti Řecku nastoupil ke svému 99. utkání za reprezentaci. Stovky se nedočkal. O tom, že dres s pomyslnou stovkou oblékne v srpnu, kdy se hraje "odveta" s Řeckem, nikdo nepochybuje. Ale mnozí si přejí, aby se čas zastavil, Karel si vše rozmyslel a pomohl táhnout tu reprezentační káru až do startu na MS 2006. A jak to tak vypadá, na dovolené se Poborský rozhodl – pokračuje!

Marcel Desailly je za zenitem své výkonnosti a v Portugalsku to jen potvrdil. V zápase proti Chorvatsku to byla právě jeho chyba, která umožnila Dadovi Pršovi dát druhou branku. I když Francie nakonec vše zachránila, bylo to poslední utkání tohoto francouzského veterána v dresu reprezentace. Mistr světa 1998, mistr Evropy 2000, 116 startů. Odchází jeden z nezapomenutelné a slavné éry fotbalu této země.

Jaap Stam, Frank de Boer a Marc Overmars sice fotbalu budou věrni i nadále, ale reprezentace se pro ně stala uzavřenou etapou jejich života. Jejich odchodem bude ležet zodpovědnost na bedrech nové generace. Arien Roben, Rafael van der Vaart a další udělají jistě vše pro postup na MS 2006. Ale budou to mít, zejména v obraně, oranjes hodně těžké...

Jörg Stiel dostal ve třech zápasech 6 branek, ale hlavně v tom prvním, s Chorvatskem (0:0), byl nejlepším hráčem nejen Švýcarska, ale celého utkání. Jeho odchodem neztrácejí reprezentanti helvetského kříže jen gólmana, ale také kapitána. Končí rovněž Fabio Celestini a Stéphane Chapuisat, a tak to bude zejména mladíček Johan Vonlathen, kdo bude muset podporovat Alexendara Freie na hrotu útoku.

Ebbe Sand se rozhodl, že také on opustí reprezentaci, tentokráte Dánska. Odehrál 66 zápasů a dal v nich 22 branek. V poslední letech tvořil společně s Jonem Dahlem Tomassonem ideální dvojici a trenér Morten Olsen na ně hodně spoléhal.

Predrag Pazin mezi těmito veterány není jen do počtu. Tento původem Jugoslávec, který se rozhodl pro změnu státní příslušnosti v touze reprezentovat, hraje v současnosti za Šachťor Doněck a výrazně pomohl Bulharsku k postupu na EURO 2004.

Pierluigi Collina, kdo jiný, než právě on, by zcela jistě velice rád nastoupil jako rozhodčí zápasu na rozloučenou s touto jedenáctkou slavných fotbalistů. On sám se rozloučí s kariérou mezinárodního sudího 31. prosince roku 2005. Ale již dnes je jasné, že semifinále EURO 2004 Česko - Řecko, bylo jeho posledním startem s píšťalkou na vrcholném fotbalovém turnaji. MS 2006 se již nezúčastní. A když ano, tak jako člen komise nebo jeden z čestných hostů. V roce 1996 rozhodoval finále turnaje na OH, o tři roky později finále LM 1999, ale vrcholem jeho fotbalového života byl boj o zlaté medaile na MS 2002. Zajímavostí je, že zápas Portugalsko - Řecko byl pro něj premiérou, protože nikdy předtím nepískal zahajovací utkání turnaje. Nad koncem života s píšťalkou nepřemýšlí, chystá se na zahájení italské ligy a věří, že ho toho okolo fotbalu čeká ještě mnoho hezkého.

Ptát se závěrem, kdo je vám z této "dvanáctky" nejsympatičtější a kdo měl nechat fotbalu již hodně dávno, je asi zbytečné. A tak si jen připomeňme, že všichni mají rádi fotbal tak jako my, protože je to nejkrásnější sport na světě!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jednou to přijít muselo.

Reagovat
smazaný uživatel

Starší uvolňují místo mladším... Přichází nová generace

Reagovat
HOST*smrad

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

hi who is fifa best player in 2003

Reagovat
HOST*Fanda

Tak kdyz ted konci Collina tak uz nam nikdo nezabrani abychom to mistrostvi 2006 vyhrali.Nejvetsi souper je pryc .

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*kik

jo

Reagovat
HOST*

Collina JE MAGOR

Reagovat
HOST*já

Euro 2004

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele