LOTYŠI UDRŽELI NĚMCE ZKRÁTKA

19.06.2004, 20:11
Aktuality
Další souboj obra s trpaslíkem, chtělo by se říct. Ale on ten trpaslík zas tak malý nebude, zdá se, že pořádně vyrostl. Lotyši opět výborně bránili a protože Němci byli při útočných akcích méně nápadití než před několika dny Češi, vybojovali Lotyši bod. A s trochou přízně sudího mohli klidně sahat po všech třech...

Proti českému týmu začali Lotyši pasivně a okamžitě se dostali pod obrovský tlak. Proti Německu to bylo něco úplně jiného. Tentokrát Lotyši svého soupeře dokonale zaskočili aktivní hrou, sebedůvěrou, nesnažili se hrát jen na brejky, ale často rozvíjeli postupné útočné akce na jeden dotek. Byli Německu rovnocenným soupeřem.

Příliš zajímavého úvodní minuty nepřinesly, na obou stranách jen náznaky šancí. Až ve 26. minutě Němci pořádně zahrozili. Nejprve Ballack jen tak tak nedoskočil na centr zleva, o pár vteřin později si na centr z opačné strany naskočil Kevin Kuranyi a zamířil těsně vedle levé tyče lotyšské branky.

Němci si začali věřit a vytvořili si mírný tlak. Po průniku Friedricha a prostrčení na Kuranyho lotyšská obrana na poslední chvíli zakročila, z dalšího obléhání branky, které už hodně zavánělo nebezpečím, nakonec nebyla ani jedna střela. A tak to o chvilku později zkusil Ballack z dálky, na Kolinka si ale nepřišel. Podobně dopadl o něco později i Kuranyi, jehož jedovku lotyšský gólman vyrazil.

Lotyšská obrana už nebyla tak semknutá a opatrná, jako v utkání s českým týmem, a tak byly často k vidění německé pasy za obranu na volné nabíhající hráče. Nic z toho ale nebylo a první gólová šance překvapivě přišla na druhé straně. Ve 40. minutě se do brejku dostal Maris Verpakovskis, ale na překonání Kahna mu zřejmě nezbyly síly, zakončil slabou střelou.

Kouč Německa Rudi Völler se do druhé půle rozhodl oživit hru a místo Bernda Schneidera poslal na hřiště teprve 19letého Bastiana Schweinsteigera z Bayernu Mnichov. A střídání to bylo povedené, mladík byl velice aktivní. Krátce po začátku předvedl pěkný průnik po pravé straně Kuranyi, ale nic z akce nevytěžil. Němci sice byli aktivnější a byli častěji vidět na dostřel soupeřovy branky, ale v 54. minutě měli namále. Anglický rozhodčí Mike Riley totiž přivřel oči nad zákrokem Franka Baumana, který ve vápně na hranici pravidel zastavil pronikajícího Verpakovskise.

Německá aktivita se stupňovala a v 56. minutě byl velice blízko úspěchu Torsten Frings, když se po útoku proti rozhozené obraně dostal ke střele, míč z jeho nohy ale vzdálenější tyč minul z nesprávné strany. Další velká šance přišla jen o pár minut později, kdy centr Lahma netrefili hned dva němečtí hráči a následná střela Ballacka byla zblokována. Na druhé straně se dopředu hnal opět Verpakovskis, ale důrazní obránci jej do vápna nepustili.

V 64. minutě měli Němci možnost zahrávat přímý kop přibližně ze 20 metrů, Ballack ale svou dělovku namířil přímo na brankáře Kolinka. To už Němci svého soupeře svírali jako v kleštích, obraz hry připomínal první zápas skupiny. Ofenzívu pak posílila hvězda posledního mistrovství světa Miroslav Klose, věřili si ale i Lotyši a do hry poslali Paharse s Laizansem, kteří oba mnohem raději útočí, než brání. Němci pokračovali v dobývání lotyšské svatyně, jejich snaha ale stále vyznívala naprázdno.

A mohli udeřit Lotyši. Do konce zbývalo deset minut, když utekl Verpakovskis a jeho přihrávku do vápna na Paharse zastavil Kahn. O něco později to byl opět Verpakovskis, kdo se postaral o vzruch. Ve vápně šel do tří obránců, očividně si šel pro faul. A když se dostal do kontaktu s jedním z nich, padl. Penaltu by asi pískl málokterý rozhodčí, ono to opravdu vypadalo jen jako naivní pokus, ale onen obránce přišlápl útočníkovu nohu a penalta se mohla klidně pískat. Už podruhé.

Kdo čekal stupňující se tlak Němců, byl na omylu. Nevěděli si rady, snad polovina jejich akcí končila vysokými centry do vápna, které pohodlně sbíral Kolinko. Jeden z mála schopných hlavičkářů, Kevin Kuranyi, už nebyl na hřišti. Přesto měl po jednom takovém centru tutovku na hlavě Miroslav Klose, ale jako by se šance zalekl a nikým nehlídaný hlavičkoval vedle.

Co se Lotyšům nepodařilo v utkání s Českem, dokázali tentokrát. Ubránili se náporu Němců a vybojovali bod. Jestli bude něco platný jim, o tom by se dalo pochybovat, ale cenu zlata by pro nás a Nizozemce mohly mít dva body sebrané Německu.

Statistiky ze zápasu najdete zde.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*jiji

Takhle se všem "skopčákům" postavily vlasy na hlavě! Němcům to přeju,že nevyhráli.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele