Losování? Strach a naděje!

24.11.2007, 23:14
Fejetony
Již za necelý týden, přesně 2. prosince, bude mít celá fotbalová Evropa jasno. Skupiny EURO 2008 spatří světlo světa. Mluví se o skupině "smrti", ten chce hrát s tím, ale hlavně ne s tamtím. Prezident UEFA by leccos změnil, ale dojde k tomu, asi, až za pár let...

Dovedete si to představit? Nizozemsko, Itálie, Německo a Francie v jedné skupině! Ano, i k tomu může dojít. Čtyřlístek bývalých mistrů Evropy se totiž nachází v rozdílných koších a los je někdy krutý, nemilosrdný a zároveň zábavný! Byla by to opravdu "skupina smrti"? Snad ano, jména jsou to opravdu slavná. Jinak je jasné, že Švýcarsko bude nasazeno do skupiny A, Béčku vévodí Rakousko, do Céčka se "vnutilo" Řecko a na Déčko zůstalo Nizozemsko.

Jak je zastoupena Evropa zeměpisně? Tak z jihu, a musíme tam přidat také jihovýchod a jihozápad, se do té "šestnáctky" probojovala polovina účastníků. Od východů k západu to jsou: Turecko, Řecko, Rumunsko, Chorvatsko, Itálie, Francie, Španělsko a Portugalsko. Na sever zůstalo místo jediné a to díky Švédsku, střed Evropy je zastoupen Českem, Německem, Nizozemskem a dvojicí pořadatelů, tedy Rakouskem a Švýcarskem. Rusko a Polsko patří na východ... Docela slušně jsou zastoupeny země bývalého, ještě že tak, socialistické bloku. Rumunsko, Česko, Polsko, Rusko a Chorvatsko.

Podíváme-li se na poslední žebříček FIFA, pak jednotlivým účastníkům patří následující místa: Nejvýše je Itálie (3), následují 4. Španělsko, 5. Německo, 6. Česko, 7. Francie, 8. Portugalsko, 9. Nizozemsko, 10. Chorvatsko, 11. Řecko. Rumunsko je na místě třináctém, za vyřazenou Anglií, Turecko je šestnácté, pohromadě se drží trojlístek Rusko (22), Polsko (23) a Švédsko (24). O tom, že místa rezervovaná pro pořadatelské země jsou víc zájmem ekonomickým než sportovním, o kvalitě ani nemluvě, svědčí umístění Švýcarska (44) a Rakouska (91)... On ale i argument o finančním zisku asi ztrácí na síle. Víc zaplatí návštěvníci z jiných zemí než ti domácí a stadióny vyprodají bez problémů.

Prezident UEFA Michel Platini uznal, že nasazení pořadatelů a vůbec umístění do jednotlivých košů bylo v tomto případě, a nejen v něm, dost polemické. Mistři světa, Itálie, jsou v druhé skupině, nositelé stříbrných medailí z MS 2006, Francie, dokonce až ve čtvrté. "Musíme se více přiblížit realitě a zapřemýšlet o změnách v nasazování týmů pro EURO 2012, které se bude hrát na Ukrajině a v Polsku," řekl Platini. Pro informaci, Ukrajina je na 29. místě.

Pohrajme si trochu s čísly. Týmy z koše číslo 1 mají součet umístění 155, ty z druhého 43, z třetího 31 a ze čtvrtého 68. Závěry si jistě každý udělá sám a možná, že i najde lepší řešení a poradí Platinimu.

Španělsko se protlačilo na poslední chvíli ze čtvrtého do třetího koše, ale Luis Aragonés v tom zase až tak velký rozdíl nevidí: "Vyhnuli jsme se Německu, Rumunsku a Portugalsku, ale klidně můžeme dostat Nizozemsko, Itálii a Francii! No řekněte sami, pomohli jsme si?" A tak jako trenér národního týmu Španělska přemýšlejí téměř všichni jeho kolegové. Včetně našeho Karla Brűcknera...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nevim co zas vymysli mic je kulaty navic myslim si ze jak Rakousko tak i Svycasko muze byt doma hodne neprijemne.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Platini uz vazne nevi jak by se uplatnil.Vubec me ty jeho propocty nezajimaji tam at se radsi stara aby rozhodci dobre piskali.

Reagovat
smazaný uživatel

To už mělo být dávno vymyšlené, nasazení domácích opravdu nechápu. Chtěl bych Rakousko, Portugalsko a Polsko.

Reagovat
-Kopy-

Dobře napsané. Něco vymyslet by to chtělo, jak píše mere, tak už to mělo být dávno.

Reagovat
smazaný uživatel

No ja si jednoznacne myslim ze poradatel sampionatu by mel byt i ucastnikem.Je to jakasi odmena bez ohledu na to jestli je prvni nebo posledni v zebricku ktery je plny statistyk ale pravda je vetsinou nekde jinde..Napr. Nas narodak pred Italama ci Francouzema a Portugalskem?????????????

Reagovat
smazaný uživatel

A ne??? nevim co vam na tom porad vadiii delate jak kdyby hrali nej fotbal na svete vsichni.... pritom Italum se klepala prdelka jeste 2 utkani pred koncem a Francie zrovna taky nevali, tak my jsme tam hladce tak proc ne? Nechapu te vubec... cemu se divis

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoznacne je, ze poradajici zeme by tam mela byt i kdyby byly posledni v zebricku.. to by byl teda velky nesmysl kdyby se to poradalo napr. ve Finsku a fini by tam nebyli, to by byla kravina nejvetsiii

Reagovat
Xavi

Nikdo nepochybuje o tom, že pořadatelské země mají být na šampionátu, ale o jejich nasazení do prvního koše. Jinak si myslím, že Rakousko bude marny, ale Švícarsko bude hodně nepříjemné.

Reagovat
smazaný uživatel

sdílím tvůj názor na Švýcary, tuším, že budou hodně kousat.

Reagovat
smazaný uživatel

kazdopadne si myslim ze je to jedno koho dostanete do kose kdyz to chcete stejne vyhrat.. to bych neresil, ikdyz Rakousko to je opravdu hodne v ale Svycari budou cerny kuun

Reagovat
smazaný uživatel

A jeste k tomu ze by se mohli setkat napr. NIzozemsko, Italie, Francie, Nemecko a co je na tom??? hold los je los.. a tady vidite diskriminaci tech mensich statu hrajicich fotbal to je des jak porad propagujou ty velmoce!!!! uz je mi z toho spatne anglie hraje kulove, ale vsichni ji tam chteji???? proc? nechapu radeji tam uvidim Chorvatsko nebo Rumunsko kdyz si to zaslouzi za body a predvedeny fotbal... to nikdy nepochopim co je na tom ze by se stretli 4 silne tymy.. dobre jim tak maji hrat lip a je ...

Reagovat
Xavi

Souhlas.

Reagovat
smazaný uživatel

taky souhlas..

Reagovat
smazaný uživatel

Řecko

ČR

Německo

Polsko

Reagovat
smazaný uživatel

RAKOUSKO

ČR

ŠPANELSKO

POLSKO

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele