Liga Portugal - souhrn 3. kola: Sporting, Porto a Vitória stoprocentní

25.08.2023, 23:22, aktualizováno 28.08.2023, 23:20
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Sportingu (© AFP)

Benfica zvítězila na půdě Gil Vicente a po třech kolech má na kontě šest bodů. Z vítězství se radoval také další lisabobsnký velikán, a to Sporting, bodově stoprocentní zůstává mimochodem stejně jako Leoes i Vitória. Estrela Amadora pozdním gólem udolala Estoril a dočkala se premiérových bodů v sezoně. Hostující klub má po třech kolech na kontě rovněž tříbodový zisk...

Sporting CP - FC Famalicão 1:0

27.08.2023 21:30

Góly: 52. Paulinho

Sporting CP zůstává i po třetím kole Ligy Portugal stoprocentní. Lisabonský celek si na domácím stadiónu poradil s FC Famalicão 1:0. O výhře domácích rozhodl stejně jako v předcházejících dvou kolech Paulinho.

Sporting, který nastoupil na domácím stadiónu netradičně ve třetí černozlaté sadě dresů, na soupeře rozhodně nevletěl jako jednoznačný favorit. První šanci si vybudoval až ve 20. minutě, kdy po Gyokeresově sraženém centru málem míč poslal do vlastní brány Aguirregabiria, ale mimo bránu ho vytlačil Júnior.

Domácí měli v úvodním dějství hned několik náznaků nebezpečných šancí, ale trápila je koncová fáze. Strhnout to tedy po změně stran zkusil Goncalves, který se ujal exekuce volného přímého kopu z nebezpečného prostoru, ale pouze orazítkoval břevno brány.

V 52. minutě byl ale poněkud nešťastně na pravém křídle sražen k zemi Gyökeres a Sporting dostal výhodu dalšího volného přímého kopu. Z toho našel Nuno Santos přetaženým centrem Coatese, který míč vrátil do nebezpečného prostoru, kde se nejlépe zorientoval Paulinho a hlavou poslal svůj tým do vedení. Třicetiletý útočník tak potvrdil dobrou formu v úvodu sezóny a osamostatnil se na čele tabulky střelců.

Sporting byl nebezpečný hlavně ze standardek. Z další se pokusil překvapit Júniora Gyökeres, ale brazilský brankář jeho střelu vyrazil. V závěru utkání si pak Júnior poradil ještě s Bragancovou sraženou střelou a Goncalvesovou šancí, ale jeho spoluhráči takto zodpovědný výkon nepředvedli a Adánovu bránu pořádně neohrozili. Sporting si tak na úvod sezóny připsal třetí výhru v řadě a zůstává stoprocentní.

Více informací k zápasu

Gil Vicente FC - SL Benfica 2:3

26.08.2023 21:30

Góly: 74. Tidjany Touré, 90+8. Maxime Dominguez - 19. Ángel Di María (pen.), 53. Rafa Silva, 90+4. Petar Musa

Fotbalisté Benficy nedopustili další venkovní zaváhání a po dramatickém průběhu si odváží z půdy Gil Vicente tři body za vítězství 3:2. Hosté šli do vedení v prvním poločase po Di Maríově penaltě, v druhém poločase pak oba týmy vstřelily po dvou gólech, přičemž Musova trefa v první minutě nastaveného času byla rozhodující.

Utkání v úvodních minutách nenabídlo mnoho zajímavých situací a k prvnímu vzrušujícímu momentu došlo až v 18. minutě. Letní posila Maxime Dominguez škrt na hranici velkého vápna přes nohu Mária a sudí Pinheiro správně nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se překvapivě neujal sám faulovaný ale Angél Di María, který poslal míč do protipohybu brankáře Andrewa - 0:1.

Domácí brankář se ale předvedl jen o pár minut později. Di Maríuv centr z volného přímého kopu našel přesně Cabralovu hlavu, který míč pěkně prodloužil směrem na bránu, ale brazilský brankář ho před brankovou čárou skvěle vykopl. V závěru úvodního dějství pak málem zaskočil stoper Fernandes střelou hlavou špatně postaveného brankáře Soarese, který si však nakonec s míčem poradil.

Také po změně stran byl velmi výraznou postavou na hřišti hostující Di María. V 51. minutě nebezpečně vystřelil z volného přímého kopu a Andrew měl co dělat, aby míč vyrazil. O dvě minuty později už brazilský brankář tak úspěšný nebyl. Benfica předvedla krásný a rychlý protiútok, na jehož konci byl centrující Aursnes a do odkryté brány podrážkou zakončující Silva, který netradičním způsobem zdvojnásobil vedení svého týmu.

Dílo zkázy mohlo být pro domácí dokonáno o necelých deset minut později, kdy si Gabriel Pereira srazil do vlastní brány Silvův centr. Rafa Silva se ale do výhodné situace dostal z ofsajdové pozice a gól nebyl uznán.

Naděje na bodový zisk tak domácím zůstala v 74. minutě dokonce vzrostla. Ve vzniklé skrumáži před pokutovým územím Benficy se nejlépe zorientoval Fujimoto, který míč přistrčil k Tourému a jednadvacetiletý útočník v pádu ze záklonu rozvlnil síť za Soaresem.

Gólem nabuzení domácí mohli v první minutě nastavení vyrovnat, ale Aurelio svou šanci nevyužil, a tak na druhé straně trestali hosté. Neves ve čtvrté minutě futsalovým obloučkem za obranu našel Musu a chorvatský útočník přesným zakončením zařídil Benfice dvougólové vedení.

To se ukázalo jako důležité, protože v 8. minutě nastaveného času dostali domácí šanci v podobě volného přímého kopu z hranice pokutového území a v prostoru přesně před Soaresovou bránou. Exekuce se ujal po Fujimotově narážečce Dominguez a přesnou střelou snížil na 2:3. Na další zdramatizování utkání už však domácí neměli čas a vítězství tak slaví obhájce titulu.

Více informací k zápasu

Další výsledky

28.08. 21:15
Rio Ave FC
1:2
FC Porto
Góly: 52. Costinha (pen.) - 90+1. Wenderson Galeno (pen.), 90+4. Iván Marcano
27.08. 19:00
Vitória SC
2:0
FC Vizela
Góly: 59. André Silva, 72. João Mendes
27.08. 16:30
Boavista FC
1:1
Casa Pia AC
Góly: 48. Pedro Malheiro - 33. Clayton
26.08. 19:00
SC Farense
5:0
GD Chaves
Góly: 10. Zach Muscat, 17. Claudio Falcão, 20. Mohamed Belloumi, 22. Fabrício Isidoro, 49. Mattheus Oliveira
26.08. 16:30
FC Arouca
1:1
Portimonense
Góly: 88. Morlaye Sylla - 5. Hélio Varela
25.08. 21:15
Amadora
2:1
Estoril
Góly: 47. Ronaldo Tavares, 90+10. Leonardo Cordeiro - 67. João Marques

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Vitória SC Guimarães
3
3
0
0
5 : 1
9
2
FC Porto
3
3
0
0
6 : 3
9
Sporting CP
3
3
0
0
6 : 3
9
4
Boavista FC
3
2
1
0
8 : 4
7
5
SL Benfica
3
2
0
1
7 : 5
6
6
FC Arouca
3
1
2
0
7 : 6
5
7
Casa Pia AC
3
1
1
1
5 : 3
4
8
FC Famalicão
3
1
1
1
2 : 2
4
9
Gil Vicente FC
3
1
0
2
8 : 5
3
10
SC Farense
3
1
0
2
6 : 5
3
11
SC Braga
2
1
0
1
5 : 4
3
12
Estoril Praia
3
1
0
2
6 : 6
3
13
Rio Ave FC
3
1
0
2
3 : 4
3
14
Estrela Amadora
3
1
0
2
2 : 4
3
15
Moreirense FC
2
0
1
1
1 : 2
1
16
FC Vizela
3
0
1
2
4 : 7
1
17
Portimonense SC
3
0
1
2
2 : 10
1
18
GD Chaves
3
0
0
3
2 : 11
0

Zbývající zápasy

09.09. 00:00
Moreirense FC - SC Braga

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
Benfica

Musa je Boh.. no nemaj rad takeho hraca

Reagovat
Kocour Klapuška

Ten Di Maria je neuvěřitelnej.. Každopádně kolik toho Benfica za ty tři zápasy spálila.

Reagovat
Sigma Olomouc

Trubin je dvojka nebo trojka

Reagovat
Benfica

Asi čoskoro jednotka je to komplikované v tej našej bráne

Reagovat
Sigma Olomouc

Co je s Vlachodimosem?

Reagovat
Benfica

Nechytal dobre proti Boaviste, nasledne ho trener verejne kritizoval na co sa potom pohadali na tom, ze dalsi zapas chytat nebude..

Reagovat
Sigma Olomouc

Ach jo

Reagovat
sankakofi

Ahojte Portgalskí fans. Som prekvapený, že je na Eurofotbale ,tak málo fanúšikov portugalskej ligy. Koho teda tipujete na titul?Koho na zostup? Ako vnímate kluby z Algarve? Myslíte, že Vitória a Boavista skončia v prvej štvorke alebo to bude klasika FC Porto, Benfica, Sporting a Braga?

Reagovat
Han střelil první

Zdarec, první čtyřka je asi daná a neočekávám, že by někdo měl výpadek. Maximálně by se třeba Vitórii musela extrémně povést sezóna, ale tomu navzdory dobrému začátku nevěřím. Sezóna končí v sudém roce, takže očekávám titul Porta, ale Benfica má dobrý tým. Ofenzivně jim to stojí zatím na Di Maríovi se Silvou a v Superpoháru se ukázali, tak uvidíme. Dobře vypadal Musa, který se ale nesmyslně nechal vyloučit v prvním kole a prohráli.

Sporting zatím drží největší nepřítel minulé sezóny Paulinho. Ani Gyokeres nevypadá špatně, ale zatím si zvyká na jiný styl hry. Jinak se zbytek týmu ofenzivně trápí, ale dozadu je to kromě nepochopitelného výpadku v 1. kole dobré. Jestli se takové momenty budou opakovat často, tak to asi titul nebude. Braga posílila zajímavě, v portugalské lize se už častokrát ukázalo, že je dobré vsadit na zkušenost, takže Fonte i Moutinho můžou pomoct. Za předpokladu, že udrží soupisku, kterou teď mají, očekávám jejich postup do skupiny LM i podobné výkony jako loni. Budou muset doufat, že Djaló plnohodnotně nahradí Medeirose.

Týmy z Algarve jsou v lize jenom dva - Portimonense a Farense. Oba hrají spodek ligy, Farense teď po dlouhé době začalo znovu nakukovat do ligy a má docela dobré fans. Ale Portugalsko má vzhledem k rozdělení obyvatelstva týmy v podstatě jenom ze tří oblastí plus ostrovy.

Reagovat
noustres

Toho Fresneda jsem moc nepochopil. Tolik zájemců a jde do Sportingu.

Reagovat
sankakofi

Ďakujem za super odpoveď. Ja to tento rok tipujem na Benficu pre ich nabitý káder a faktor Di Maria. Porto poruší tradíciu titulu každý druhý rok. Dúfam teda, že sa mýlim ale mám taký blbý pocit, že Porto na to tento rok nemá. Som dosť zvedavý na Alana Varelu, ktorý prišiel z Bocy. Každopádne Braga ma zaujímavý káder a Sporting má svoje stálice typu Coates, Pedro Goncalves, Nuno Santos a Paulinho. Gyorekes sa tiež skvelo predviedol v prvom kole a predpokladám, že aj Trincao znovu predvedie svoje kvality. Verím, že sa ešte zvedne Portimonense, bola by ich škoda. Zatiaľ to vyzerá na Chaves po ich tragickom začiatku ale sezóna len začala.

Reagovat
Benfica

Benfica, Braga, Sporting, Porto.. takto to čakám ja.. My máme hodne dobrý káder už teraz a ešte niečo sa udeje do konca prestupového obdobia. Braga v podstate len posilnila tím, ktorý mala už minulú sezónu dosť dobrý, Sporting +/- rovnako, aj keď nejaké zaujímavé posili tam prišli a Porto po tom čo odišiel Otávio a možno pôjde aj Taremi tak ten tím bude oslabený a ani Navarro ich nezachárni - preto radím Sporting pred Porto..

Boavista nemá na prvú 4, štart dobrý, ale budú asi radi ak sa zapoja do boja o európske poháre (ak vôbec)

Prial by som Farense kľudnú sezónu, aby sa nemuseli strochovať, že pôjdu dole.

Super by bolo ak by zostupilo Rio Ave, Chaves a Moreiresne albo Vizela

Reagovat
Kocour Klapuška

Porto teda herně bída. Jediný, ale důležitý pozitivum je, že dovedou vyhrávat i takový zápasy. Teď ještě, aby se přidaly i ty vydařený.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
FC Porto FC

Dokud bude Conceicao na tribuně tak zlepšení nečekám

Reagovat
Kocour Klapuška

A proč je na tribuně? Trest?

Reagovat
sankakofi

V boji o jednu z domácích trofejí před několika dny totiž ukázal znovu svou tvář, vyhuboval arbitrům a byl poslán na tribuny.Jestliže loni se disciplinárka zabývala jeho chováním s opravdu velkou pravidelností, především řešila jeho nevhodné výroky směrem k sudím, pak nyní ani nezačala sezóna a už musela vynášet další trest pro osmačtyřicetiletého bouřliváka. Nezakázala mu každopádně mluvit s novináři. Přesto se klub rozhodl neuspořádat tradiční předzápasovou tiskovou konferenci, ani neproběhl jiný bleskový rozhovor.

Reagovat
sankakofi

Na konci som už veľmi neveril ale podarilo sa. Paradoxne takéto otočenie zápasu môže hráčom po psychickej stránke veľmi pomôcť. Najbližšie tri zápasy očakávam 9 bodov a potom príde zápas v Lisabone s Benficou a tam si už netrúfam tipovať ako to dopadne

Reagovat
sankakofi

Braga dnes proti Panathinaikosu hrala veľmi pekný výsledok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele