Liga Portugal - preview 3. kola: Porto chce přidat další výhru

25.08.2023, 08:30, aktualizováno 28.08.2023, 09:21
Previews
Oslavy hráčů FC Porto (© AFP)

FC Porto bude v rámci dohrávky třetího kola portugalské ligy plnit roli favorita na půdě Rio Ave. Svěřenci trenéra Sérgia Conceiçãa se mohou bodově dotáhnout na čelo tabulky, kde se nachází Vitória a Sporting...

Rio Ave FC - FC Porto

pondělí 21:15

Posledním zápasem třetího ligového víkendu bude pondělní dohrávka mezi domácím Rio Ave a hostujícími favority z Porta. Zatímco domácí zaznamenali jednu výhru a jednu prohru, hosté jsou v úvodu sezóny stoprocentní.

Hosté zahájili už svou sedmou sezónu s oblíbeným trenérem Sérgiem Conceiçãem na lavičce. Pokud by měly platit zákonitosti zavedené během jeho působení, dosáhne Porto po roční odmlce na další titul. Celá sezóna je ale teprve před námi a Porto v ní zatím má stoprocentní bilanci.

V prvním ligovém utkání zavítalo Porto na půdu Moreirense a náročný duel proti nadšenému nováčkovi otočilo a vyhrálo 2:1. Zcela stejnou výhru si zapsalo také ve 2. kole, kdy v prvním domácím utkání hostilo dalšího nováčka Farense. To však o výhře až v 10. minutě nastaveného času rozhodl zkušený Marcano.

Porto se tak ke stoprocentní bilanci muselo těžce propracovat a stejně jako další favorité soutěže nevstoupilo do sezóny v nijak oslnivé formě. Hlavní problémy má v ofenzivní fázi, kdy se těžko dostává do jednoznačných gólových příležitostí. Střelecky se zatím neprosadil Taremi, ani nová posila Fran Navarro, a tak kromě obránců góly střílí jen Toni Martínez, který se po třech sezónách pendlování mezi lavičkou náhradníků a základem nejspíš natrvalo usadil v základní jedenáctce.

Rio Ave se po překvapivém předloňském pádu do druhé ligy rychle vrátilo mezi elitu. V loňské sezóně potvrdilo, že do prvoligové společnosti patří a také začátek letošní sezóny nemůže považovat za nevydařený. Sezónu zahájilo vítězně doma s Chavesem, ve 2. kole odcestovalo do Estorilu, ze kterého si však žádné body nepřivezlo.

Ve Vila do Conde se spoléhají zejména na konzistentnost. Mladý trenér Freire začal už svou třetí sezónu na lavičce klubu a s takřka stejný týmem, se kterým zakončil tu minulou. Rio Ave je totiž těsně před koncem přestupového období bez posily a klub opustili pouze Baeza a Vitor, kteří se vrátili z hostování do svých mateřských klubů.

Oba trenéři musí řešit jednu absenci. Za domácí celek nemůže kvůli zranění nastoupit brankářská jednička Jhonatan. Hostujícímu týmu zase stoprocentně nepomůže Evanilson a nejistý je také start jeho krajana a ofenzivního kolegy Gabriela Verona.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.04 - 4.70 - 1.41

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Boavista FC - Casa Pia AC

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.12 - 3.12

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - FC Vizela

neděle 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.32 - 4.08

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Sporting CP - FC Famalicão

neděle 21:30

Vítězně zvládl první dvě kola nového ročníku Ligy Portugal lisabonský Sporting a na dobrý vstup do sezóny bude chtít navázat i ve druhém domácím duelu. Soupeřem mu bude Famalicão, které začátek sezóny také potkal v dobré formě.

Sporting má jasně výhodnější los pro začátek sezóny než před rokem a odráží se to také na výsledcích. Obě letošní výhry se sice nerodily snadno, ale Sporting jak v prvním utkání s Vizelou, tak ve druhém s Casa Pia potvrdil roli zkušenějšího týmu a zvrátil výsledek na svou stranu.

V tom se zatím výrazně zlepšil oproti minulému ročníku stejně jako jeho útočník Paulinho. Třicetiletý útočník zažil v minulé sezóně asi nejhorší období za 2,5 roku, co v klubu působí. Začátek této sezóny ho ale potkal ve velmi dobré formě. V úvodním zápase jako střídající hráč rozhodl gólem v nastaveném čase o výhře svého klubu a klíčový byl také před týdnem na půdě Casa Pia, kde dvěma góly rozhodl o výhře 2:1.

Zkušenému trojnásobnému portugalskému reprezentantovi tak zatím rozhodně prospívá nová konkurence v útoku v podobě Viktora Gyökerese. Ten se sice dvakrát prosadil v úvodní čtvrthodině prvního kola, ale od té doby se na hřišti spíše hledal.

Hostující Famalicão je jednoznačně kousavým soupeřem. Od svého postupu do ligy v roce 2019 se stalo noční můrou Sportingu. První dva zápasy totiž vyhrálo a Sportingu se prokletí proti tomuto soupeři podařilo prolomit až po dalších třech remízách. Nyní má s Famalicãem dobrou bilanci a poslední čtyři vzájemné zápasy vyhrál.

Přesto hosté hned na úvod ligové sezóny ukázali, že se s nimi opět musí počítat. Čekal je totiž těžký zápas v Braze, kde však dokázali otočit nepříznivý výsledek a díky gólu v nastaveném čase odjížděli po výhře 2:1 se třemi body. Na tu poněkud překvapivě nedokázali navázat před týdnem v domácí premiéře proti Moreirense. Celé její druhé dějství ale odehráli v početní nevýhodě.

Do jé dostal mladý útočník Pablo, který si kvůli vyloučení určitě proti Sportingu nezahraje. Do hry se na straně hostů nezapojí dlouhodobě zraněný Fonseca a také hvězda Jaime, jehož kroky nejspíš povedou ještě před koncem přestupového období do Porta. Domácí trenér Rubén Amorim nemůže počítat se stoperem St. Justem, který je mimo hru od dubna.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.59 - 13.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Arouca - Portimonense SC

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.61 - 5.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Farense - GD Chaves

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.46 - 3.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Gil Vicente FC - SL Benfica

sobota 21:30

Na sever Portugalska vycestují v rámci 3. kola Ligy Portugal obhájci titulu z Benficy, kteří se představí v Barcelos proti tamnímu Gil Vicente. Benfica po prohře v úvodním kole ovládla další zápas a bude na něj chtít navázat i proti Gil Vicente, které naopak po úvodní výhře okusilo také první porážku v nové sezóně.

Benfica v letošní sezóně obhajuje mistrovský titul a ráda by i právě začínající sezónu na jaře zakončila na prvním místě tabulky. Po úvodní výhře v Superpoháru nad Portem ukázala, že opět bude velmi silným týmem. Přesto se jí úvod ligové sezóny nedaří podle představ.

Hned v 1. kole na ní opět čekal portský celek. Místo úhlavního rivala FC Porto však čelila Boavistě, na jejímž stadiónu vůbec nezvládla závěr zápasu prohrála 2:3. Minulé kolo už bylo veselejší, když si poradila s nováčkem Estrela da Amadora doma 2:0, ale utkání to bylo náročnější než by si trenér Schmidt přál. Benfica měla dlouhou dobu problém prokousat se přes obranu soupeře a o vítězství rozhodla až v závěrečné desetiminutovce.

Starosti má Roger Schmidt zejména s obsazením pozice hrotového útočníka. Po odchodu Ramose do PSG jsou hlavními volbami na post Petar Musa a nová posila z Fiorentiny Arthur Cabral. Prvně jmenovaný se však v 1. kole nechal vyloučit za nešťastný ale velmi nebezpečný zákrok proti bývalému spoluhráči Abascalovi a je dost možná na odchodu do italské Serie A. Druhý jmenovaný byla zase při svém debutu zcela neviditelný a zastínil jej mladý Dán Tengstedt, který po minutě na hřišti poslal Benficu do vedení.

Gil Vicente se před sezónou rozloučilo s trenérem Sousou a přivedlo na jeho místo úspěšného trenéra Chavesu Vitóra Campelose. Osmačtyřicetiletý trenér v úvodu sezóny také musí řešit hlavně pozici hrotového útočníka. Gil Vicente totiž začala éra bez Frana. Talentovaný španělský útočník nastřílel v dresu celku s Barcelos ve dvou sezónách 37 gólů a vysloužil si přestup do FC Porto.

Že by takto talentovaný útočník mohl týmu chybět se ukázalo ještě před začátkem ligové sezóny v předkole Ligového poháru, ve kterém Gil Vicente podlehlo 0:1 třetiligovému Oliveirense. V úvodním ligovém utkání pak sice porazilo Portimonense 5:0, ale ve druhém kole už nestačilo na Vitórii a je otázkou, jak se s touto ztrátou vypořádá z dlouhodobého hlediska.

Dále se trenér Campelos musí vypořádávat také s absencí důležitých hráčů - útočníka Alipoura a oficiální jedničky mezi třemi tyčemi Kricjuka, které do hry nepustí zranění. Benfica se rozhodně musí obejít bez zraněného levého obránce Juráska. Nepravděpodobný je také start dlouholeté jedničky Vlachodimose, který je na odchodu v klubu. V bráně by ho měl nahradit, stejně jako ve 2. kole, mladík Soares. Připravená je ale také letní posila ze Šachťaru Doněck Trubin.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.70 - 6.09 - 1.27

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Estrela Amadora - Estoril Praia

pátek 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.21 - 3.35

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Boavista FC
2
2
0
0
7 : 3
6
2
Sporting CP
2
2
0
0
5 : 3
6
3
FC Porto
2
2
0
0
4 : 2
6
4
Vitória SC Guimarães
2
2
0
0
3 : 1
6
5
FC Arouca
2
1
1
0
6 : 5
4
6
FC Famalicão
2
1
1
0
2 : 1
4
7
Gil Vicente FC
2
1
0
1
6 : 2
3
8
Casa Pia AC
2
1
0
1
4 : 2
3
9
Estoril Praia
2
1
0
1
5 : 4
3
SC Braga
2
1
0
1
5 : 4
3
11
SL Benfica
2
1
0
1
4 : 3
3
12
Rio Ave FC
2
1
0
1
2 : 2
3
13
FC Vizela
2
0
1
1
4 : 5
1
14
Moreirense FC
2
0
1
1
1 : 2
1
15
Estrela Amadora
2
0
0
2
0 : 3
0
16
GD Chaves
2
0
0
2
2 : 6
0
17
SC Farense
2
0
0
2
1 : 5
0
18
Portimonense SC
2
0
0
2
1 : 9
0

Ostatní zápasy

09.09. 00:00
Moreirense FC - SC Braga

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
sankakofi

Dnes to pre Drakov nebude ľahký zápas. V podstate ide o také malé severské derby. Môj tip 1:2

Reagovat
Pharrell

1:2 taky si úplně přesně tipl správně . I když pro Draky z Porta to byl nečekaně moc těžký zápas vzhledem k průběhu utkání.

Reagovat
sankakofi

Na konci som už veľmi neveril ale podarilo sa. Paradoxne takéto otočenie zápasu môže hráčom po psychickej stránke veľmi pomôcť

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele