Liga Portugal - souhrn 10. kola: Sporting zůstává první

03.11.2023, 23:17, aktualizováno 06.11.2023, 23:20
Komentáře a souhrny
Oslavy hráčů Sportingu (© AFP)

Sporting přetlačil Estrelu Amadora a zůstává s tříbodovým náskokem v čele. FC Porto nepotvrdilo roli favorita a doma senzačně podlehlo Estorilu. Toho využila Benfica, jež se výhrou nad Chavesem odpoutala od svého konkurenta na druhém místě. Nadále se propadá Boavista, která tentokrát nestačila na Rio Ave...

Sporting CP - Estrela Amadora 3:2

05.11.2023 21:30

Góly: 33. Daniel Bragança, 71. Marcus Edwards, 79. Paulinho - 50. Léo Jabá (pen.), 55. Kikas

Dramatické utkání se šťastným koncem prožili hráči lisabonského Sportingu v utkání 10. kola Ligy Portugal s Estrelou Amadora. Proti nováčkovi šli v první půli do vedení, ale jejich soupeř po změně stran během pěti minut utkání otočil. Hosté ovšem nakonec neodolali tlaku soupeře a Sporting vedení vrátil na svou stranu.

Japonský středopolař Hidemasa Morita nevyléčil své zdravotní neduhy a příležitost v základní sestavě Sportingu dostal v lize poprvé od úvodního kola Daniel Braganca. Mladý záložník byl u většiny nebezpečných akcí svého týmu a také hlavním aktérem první gólové akce. V 33. minutě si naběhl na Gyokeresovu zpětnou přihrávku na hranici pokutového území a přesnou střelou k tyči otevřel skóre utkání.

To se mohlo ještě před změnou stran srovnat. Leo Jaba totiž uprchl v závěru první půle všem obráncům, nicméně domácí brankář Adán včasným vyběhnutím zmařil jeho šanci. A domácí tým tak šel nabrat síly do kabiny s jednogólovým vedení.

To se ale krátce po změně stran velmi rychle rozplynulo. Domácí kapitán Coates se snažil skluzem zabránit Jabově centru, avšak míč zasáhl v pokutovém území rukou a sudí Narciso nařídil jasnou penaltu. Té se v 50. minutě ujal sám Jaba a velmi prudkou a přesnou střelou nedal Adánovi šanci.

Tu na druhou stranu zkušený španělský brankář určitě měl o pět minut později. Jednoznačně nejlepší hráč hostujícího celku Jaba našel přesným obloučkem za obranu nabíhajícího Kikase, který jedničku Sportingu přesně obstřelil. Ani Adán, ani domácí kapitán Coates však v této situaci neměli čisté svědomí.

Nepovedená pětiminutovka domácího celku znamenala začátek dobývání brány Amadory. Hned v 57. minutě se do velké příležitosti dostal Hjulmand, jenže zkušený brankář Filipe vytáhl svůj první skvělý zákrok v utkání.

Na čarování Marcuse Edwardse však nenašel recept ani zkušený osmatřicetiletý gólman. Anglický křídelník převzal v 71. minutě na polovině hřiště míč a své krásné sólo, po kterém došel až do pokutového území, zakončil přesně tak, jak si to zasloužilo - 2:2.

Sympatický výkon ligového nováčka nakonec zůstal bez bodové odměny. Edwards našel v 79. minutě centrem do pokutového území střídajícího Paulinha, který přesnou hlavičkou potvrdil svou novou roli žolíka týmu a poslal Sporting zpět do vedení.

Domácí celek si už vedení bez větších problémů pohlídal a dokonce ho mohl navýšit. To se ovšem hned s několika perfektnímu zákroky vytasil Antonio Filipe, a skóre se tak už neměnilo. Sporting tedy udržel svou neporazitelnost, nadále má na čele ligy tříbodový náskok na druhou Benficu.

Více informací k zápasu

SC Braga - Portimonense SC 6:1

04.11.2023 21:30

Góly: 47. Ricardo Horta, 52. Al Musrati (pen.), 59. Álvaro Djaló, 83. Simon Banza (pen.), 87. Simon Banza, 90. Simon Banza - 10. Pedrão

V prvním poločase Jekyllem, v druhém poločase Hydem. Takto se dá popsat výkon Bragy v 10. kole Ligy Portugal proti Portimonense, které porazila 6:1. Při odchodu do kabin po poločasovém hvizdu přitom vedení drželi hosté.

Do zápasu přitom domácí vstoupili aktivně. Al Musrati se blýskl svým typickým pasem za obranu, kterým našel unikajícího Ricarda Hortu a ten prokázal své zkušenosti a sám před brankářem Viníciusem skóroval. Radost mu ale zkazil praporek pomezního rozhodčího, který odhalil ofsajd portugalského reprezentanta.

A o pár minut později mohl hodně litovat, že si své postavení lépe nepohlídal. Na opačné straně si totiž na Costův centr z hloubi pole do pokutového území naběhl stoper Pedrao, jehož pohyb nikdo nenavázal brazilský fotbalista zcela osamocen překonal Matheuse.

Naprosto opaření domácí si jedinou šanci v první půli vypracovali až v nastaveném čase. Po kličkované Brumy na pravém křídle se ke střele z hranice pokutového území dostal Djaló, ale jen orazítkoval břevno a na Arsenalistas se při odchodu do kabin snesl pískot tribun.

Těžko říct, co Artur Jorge v kabině svým hráčům řekl, ale ono tajemství by chtěl znát každý trenér. Už dvě minuty po změně stran se na levém křídle uvolnil Bruma a přihrávkou na bližší tyč našel Ricardo Hortu, který ho jen prodloužil za sebe a zaskočil nepřipraveného brankáře - 1:1.

Obrana hostů měla v druhém dějství velké problémy a hned po prvním inkasovaném gólu měl velkou šanci Banza, ale tentokrát byl Vinícius v bráně připraven. Nebyl ale připraven na to, že jeho spoluhráč Maurício zahraje v šestnáctce rukou a musel čelit pokutovému kopu. Al Musrati nabídnutou příležitostí nepohrdl a poslal svůj tým do vedení.

Nedůrazná obrana Portimonense v 54. minutě dovolila Brumovi protlačit míč v pokutovém území přes tři hráče až k volnému Banzovi, který odkrytou bránu trefil, ale v momentě přihrávky se nacházel v ofsajdu. Zodpovědnost tak na sebe vzal Djaló, který se rychlou narážečkou s Banzou uvolnil a přesnou střelou zajistil třetí gól svého týmu.

Od třetí inkasované branky se obrana hostů vzpamatovala a dokonce mohli ještě utkání zdramatizovat, ale nakonec Braga upevnila svou dominanci v zápase. Banza byl zfaulován Alemaem v pokutovém území a k nařízené penaltě se sám postavil. Přesnou střelou k levé tyči pak nedal brankáři jedinou šanci a potvrdil svou střeleckou formu.

Závěrečná desetiminutovka celkově patřila momentálně nejlepšímu střelci celé ligy. Po průnikové přihrávce od Andrého Horty si dobře zpracoval míč a další přesnou střelou navýšil vedení svého týmu na 5:1. Reprezentant DR Konga se nakonec během krátkého intervalu dočkal hattricku. V 90. minutě Relvas velmi špatně odvrátil centrovaný míč přímo před Banzovy kopačky a ten nabídnutou příležitostí nepohrdl.

Braga tak díky drtivému druhému poločasu otočila duel s Portimonense a po výhře 6:1 napravila nevýrazné výkony z minulých týdnů. Na čelo ligy ale už po 10 kolech ztrácí pět bodů a potřebuje víc než jeden povedený poločas.

Více informací k zápasu

GD Chaves - SL Benfica 0:2

04.11.2023 16:30

Góly: 59. Arthur Cabral, 80. João Mário (pen.)

Zlepšený výkon v druhém poločase zajistil Benfice výhru na půdě GD Chaves. Tým Rogera Schmidta se v obměněné sestavě i nové formaci v úvodní půli trápil, po změně stran ale díky gólu Aursnese a Mária z penalty vybojoval povinnou výhru.

První poločas opravdu nebyl podívanou pro fotbalové fajnšmekry. Deštivé odpoledne nenahrálo technickému fotbalu a hosté se na podmáčeném terénu složitě adaptovali. Jedinou pořádnou šancí byla v 35. minutě Di Maríova střela z otočky v nebezpečné pozici, ale míč letěl jen nad bránu.

Po změně stran se hra zatraktivnila, ale nějaké velké ofenzivní hody se ze strany hostujícího celku nekonaly. Asi nejaktivnějším hráčem Benficy byl mladík Neves, který se v nové roli pravého křídelního obránce uvedl skvěle. V 59. minutě prokličkoval z pravé strany do pokutového území a přihrál Aursnesovi, jehož zakončení už domácí obránce Correia vykopával zpoza brankové čáry - 0:1.

Vzápětí mohla být radost hostujících pryč. Stoper Chavesu Langa se z úctyhodné vzdálenosti napřáhl ke střele a svou dělovkou orazítkoval břevno Trubinovy brány. Hlavní aktérem byl Langa i v 78. minutě, kdy se otáčel ve vlastním pokutovém území s míčem okolo Nevese a letmým pohybem jej udeřil do obličeje. Sudí Malheiro po kontrole videa poněkud překvapivě nařídil penaltu, kterou zkušený João Mário bez problémů proměnil.

Benfica ale byla lepším týmem a pro tři body by si i bez pokutového kopu s největší pravděpodobností dokráčela. V 90. minutě rozvlnil potřetí síť za brankářem Souzou Petar Musa, ale do šance se dostal díky ofsajdovému postavení a gól nebyl uznán. Benfica tak vyhrála na půdě Chavesu 2:0 a dotáhla se bodově na svého rivala Sporting. Ten však ještě má zápas k dobru.

Více informací k zápasu

FC Porto - Estoril Praia 0:1

03.11.2023 21:15

Góly: 75. Jordan Holsgrove

Jediná krásná střela z volného přímého kopu rozhodla o vítězi zápasu mezi domácím FC Porto a Estoril. Postaral se o ni hostující záložník Jordan Holsgrove a pořádně překvapil publikum poloprázdného Estádio do Dragão. První hořkou pilulku přitom domácí museli spolknout již v první půli, kdy neproměnili penaltu.

Onen pokutový kop odstartoval příběh nepovedeného večera FC Porto. Volnei hned v úvodu utkání zfauloval v pokutovém území asi nejlepšího hráče domácího týmu v tomto zápase Eustáquia a sudí Martins nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal zkušený kanonýr Taremi, ale brankář Carne vystihl směr jeho přízemní střely a překazil domácím radost.

Poté už začal v letošním ligovém ročníku typický zmar Porta před pokutovým územím soupeře, kterému nevadilo bránit v deseti lidech v těsné blízkosti šestnáctky. Další velkou šanci mělo až v samotném závěru úvodního dějství, kdy nejprve proti unikajícímu Sánchezovi dobře zasáhl Carne, a když se vzápětí mexický obránce po Taremiho přihrávce dostal k dalšímu zakončení, zasáhli těsně před brankovou čárou hostující obránci.

Po změně stran jen pokračovalo ofenzivní trápení domácího celku. Za ten sice nebezpečně pálil v 50. minutě po rychlém přechodu do útoku Conceição, ale na svém místě byl opět Carne a Porto již po zbytek utkání mezi tři tyče nevystřelilo.

Naopak velkou šanci v podobě volného přímého kopu z hranice velkého vápna dostal v 75. minutě Estoril. K míči se postavil skotský záložník za hostování z Olympiakosu Jordan Holsgrove a krásnou střelou přes zeď překonal lehce váhajícího brankáře Costu.

Estoril si již vedení proti opařenému soupeři pohlídal a na úvod desátého kola se postaral o jedno z největších překvapení letošního ligového ročníku. Díky výhře se odlepil z posledního místa, získal první venkovní výhru a také první ligové body pod novým trenérem Vascem Seabrou. Porto naopak dalo velkou šanci lisabonským rivalům odskočit mu v tabulce, navíc se na něj v tomto kole může dotáhnout čtvrtá Vitória.

Více informací k zápasu

Další výsledky

06.11. 21:15
SC Farense
2:0
FC Arouca
Góly: 31. Mattheus Oliveira (pen.), 38. Bruno (pen.)
05.11. 19:00
Rio Ave FC
2:0
Boavista FC
Góly: 37. Fábio Conceição, 47. Emmanuel Boateng
05.11. 16:30
Moreirense
1:0
Vitória SC
Góly: 76. André Luis
05.11. 16:30
Casa Pia AC
0:1
FC Vizela
Góly: 70. Alberto Soro
04.11. 19:00
Famalicão
3:1
Gil Vicente
Góly: 36. Gustavo Sá, 44. Moura, 61. Chiquinho - 67. Maxime Dominguez

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
10
9
1
0
22 : 9
28
2
SL Benfica
10
8
1
1
21 : 8
25
3
FC Porto
10
7
1
2
13 : 7
22
4
SC Braga
10
6
2
2
29 : 18
20
5
Vitória SC Guimarães
10
6
1
3
17 : 11
19
6
Moreirense FC
10
5
2
3
13 : 10
17
7
Boavista FC
10
4
3
3
18 : 17
15
8
FC Famalicão
10
4
3
3
11 : 10
15
9
SC Farense
10
4
1
5
17 : 14
13
10
Estrela Amadora
10
3
2
5
11 : 15
11
11
Portimonense SC
10
3
2
5
11 : 24
11
12
Gil Vicente FC
10
3
1
6
22 : 21
10
13
Casa Pia AC
10
2
4
4
8 : 9
10
14
FC Vizela
10
2
3
5
11 : 16
9
15
Rio Ave FC
10
2
2
6
11 : 18
8
16
Estoril Praia
10
2
1
7
15 : 20
7
17
GD Chaves
10
2
1
7
12 : 28
7
18
FC Arouca
10
1
3
6
9 : 16
6

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Benfica

Toto kolo obe portské kluby prehrali proti poslednému tímu

Reagovat
Hiko

To ale není žádná p*del

Reagovat
Han střelil první

Netvrdím, že by Benfica jinak nevyhrála, zápas měla pod kontrolou, ale ta penalta byla fakt směšná. https://www.youtube.com/watch?v=T8o1Arcjb8U

Reagovat
Benfica

No oproti tomu, co sa ten zapas nepisalo za penaltu tak ano, tato "facka" bolo len "pohladenie"

Reagovat
Han střelil první

Joo, to nijak nerozporuju, ale bylo to fakt strašně trapné od Nevese a nevěřil jsem vlastním očím, že to byla penalta.

Reagovat
Benfica

Tak capol ho do tvare, co mal robit? Ono ked ti niekto da takto niekto po nose tak to pocitis celkom dost.. od obrancu to sice umysel nebol a faul to bol istotne ci na penaltu? Ja som si popravde bol isty, ze ju da..

aj ked ako som pisal, boli v tom zapase 2 slapaky, ktore boli "viac" faul a "viac" penalta

Reagovat
Han střelil první

Jo, souhlasím, taky si myslím, že Benfice penaltu upřeli (toho si važ ), ale hraju fotbal skoro 20 let a pokud se nejedná o ránu v plné rychlosti, tak opravdu k takové teatrálnosti není důvod. Chytneš se za obličej, koukneš po rozhodčím a jedeš dál. Tenhle trend nemám rád. Tohle navíc byla obyčejná facka podle mě, fakt mě takové chování hráčů mrzí. Kór když je to takový mladík... navíc s obrovským potenciálem.

Reagovat
Benfica

hej ako to máš pravdu, ale to divadlo tam boužiaľ je či sa jedná o Nevesa, Di Mariu, Pepe, Otamedi, Nuno Santos, Taremiho (ten je ale iný lvl) alebo hocikoho iného.. už to sú "drobnosti" popriktorých si otvorím radšej IG

Reagovat
sankakofi

Čo tá Benfica v Champions league?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele