Liga Portugal - preview 10. kola: Odpoutá se Arouca ze dna?

03.11.2023, 08:33, aktualizováno 06.11.2023, 09:01
Previews
Mohamed Belloumi (© S.C. Farense)

Arouca se po sérii bez výhry propadla na dno tabulky, které může opustit v dohrávce s Farense. Nováček soutěže z úvodních devíti kol získal deset bodů...

SC Farense - FC Arouca

pondělí 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.26 - 3.12

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Moreirense FC - Vitória SC Guimarães

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.25 - 2.56

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Casa Pia AC - FC Vizela

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.24 - 3.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - Boavista FC

neděle 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.33 - 2.68

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Sporting CP - Estrela Amadora

neděle 21:30

Poslední neporažený tým letošního ročníku Ligy Portugal Sporting CP hostí v rámci 10. ligového kola nováčka soutěže Estrelu Amadora. Domácí tým si v případě výhry udrží tříbodový náskok na čele ligy, hosté se ale těší z velmi dobré formy.

Ve srovnání s minulou sezónou musí na Estádio Jose Alvalade panovat velká spokojenost. Tým pod vedením Rubéna Amorima zatím v lize neprohrál a pouze jednou remizoval a má tak nejlepší pozici ze všech ligových týmů. Na záda mu ale stále dýchá vytrvalá Benfica a zahanbit se v dalším průběhu sezóny nenechá ani Porto.

Nedá se ale říct, že by měl Sporting zcela mistrovskou formu. V některých zápasech vybojoval vítězství na poslední chvíli a v evropských pohárech zatím zůstává za očekáváním. Přesto jeho poslední výsledky přinesly fanouškům převážně radost.

V minulém kole zvládl náročný zápas na půdě letošní komety Boavisty a po gólech Genyho Catama a Pedra Gonçalvese si odvezl tři body za výhru 2:0. Ve čtvrtek uspěl v úvodním skupinovém duelu Ligového poháru proti Farense, které porazil 4:2 a hattrickem se blýskla letní posila Gyökeres.

Proti nováčkovi z Amadory, který to má ze svého stadiónu na Estádio Jose Alvalade jen sedm kilometrů daleko, bude Sporting jasným favoritem. Estrela ale v posledních týdnech ukazuje svou sílu. V posledních třech soutěžních utkání neinkasovala a všechny nejtěsnějším rozdílem vyhrála. Ještě před reprepauzou si poradil v lize s Casa Pia, následně v poháru s AC Vila Mea a minulý týden na ní nestačilo Famalicão.

Sporting sice nepostrádá žádného hráče kvůli zranění, ale hraje čtvrtý zápas za posledních jedenáct dní a v základní sestavě lze očekávat změny. Jediný otazník visí nad Moritou, který kvůli drobným zdravotním problémům nebyl v nominaci proti Farense. Za hosty do utkání rozhodně nezasáhne jejich brankářská jednička Bruno Brigido.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 6.92 - 15.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

GD Chaves - SL Benfica

sobota 16:30

Lisabonská Benfica v letošním ročníku Ligy Portugal zatím kouká na záda svého městského rivala Sportingu. Po nečekané remíze v minulém kole potřebuje naplno bodovat. Úkol by to měl zdánlivě jednoduchý, neboť jede na půdu trápícího se Chavesu.

Že se tým Rogera Schmidta nenachází v tak ideálním rozpoložení jako v loňském roce dokazují zejména výsledky. Před týdnem a půl museli fanoušci Benficy rozdýchat třetí porážku v řadě v základní skupině Ligy mistrů a musí se začít smiřovat s tím, že své favority nejspíš v jarní fázi soutěže neuvidí.

Situaci si nejúspěšnější portugalský tým komplkuje i v lize, kde obhajuje titul. Po prohře v úvodním kole sice zaznamenal sérii sedmi výher v řadě, ale v minulém kole doma jen remizoval 1:1 s Casa Pia a ztráci momentálně na vedoucího městského rivala tři body.

Hlavní problém má Benfica hlavně v ofenzivních řadách. Po odchodu Ramose do PSG nemá spolehlivého střelce a čeká na někoho, kdo se rozstřílí. Nejnebezpečnějším ofenzivním hráčem celku je momentálně veterán Ángel Di María, kterého ale v posledním měsíci limitovalo zranění a výsledcích týmu se to odrazilo.

Nyní je ale argentinský mistr světa zpět v sestavě a v Chavesu by měl pomoci svému týmu splnit roli favorita. Chaves totiž sezónu zahájil hrůzostrašně a po úvodních kolech se krčil na posledním místě tabulky. Po dvou výhrách v řadě se sice odlepil z posledního místa, ale v minulém kole se opět ukázalo, že k ideálu má daleko. Na půdě Vitórie prohrál 0:5 a je s velkým náskokem nejhůře bránícím týmem soutěže.

Domácí outsider si bude muset poradit bez služeb krajního obránce Nogueiry, který viděl v minulém kole červenou kartu. Hostům bude chybět zraněný krajní obránce Bah a středopolař Kokcu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.40 - 6.08 - 1.28

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Famalicão - Gil Vicente FC

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.47 - 3.72

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Braga - Portimonense SC

sobota 21:30

Velmi nevyrovnaná sezona Bragy zatím vůbec nepřipomíná její loňské ligové tažení a tým Artura Jorgeho potřebuje najet na vítěznou vlnu. Po třech zápasech bez výhry má šanci doma proti Portimonense, které se v posledních týdnech zvedá.

Jednou věcí jsou výsledky Bragy, tou druhou je fakt, že navzdory nim prožívá historickou sezónu. Díky dobrým loňským výsledkům a úspěšným tažením předkoly si vybojovala svou historicky třetí účast v základní skupině Ligy mistrů a možná právě boj v milionářské soutěži odtrhává pozornost od těch domácích.

Po pěti výhrách v řadě napříč soutěžemi přišla pro Bragu vcelku očekávaná domácí porážka s Realem Madrid, ale Arsenalistas ukázali svým fanouškům kvalitní a bojovný výkon, a proto jsou jejich další výsledky docela nepochopitelné.

Prvně Braga v regionálním derby na půdě Gil Vicente musela zvrátit dvougólovou ztrátu a zápas dokonce otočila. Utkání ale nakonec skončilo remízou 3:3 a tedy další ztrátou pro favorita. Ve středu pak v rámci Ligového poháru hostila Casa Pia a zaznamenala další remízu.

Nevyrovnaná forma domácího favorita může být pro Portimonense velkou nadějí. Tradičně o udržení bojující celek totiž v posledních týdnech hraje velmi dobře. Od 3. kola prohrálo jen dvakrát (s Benficou a Portem) a jinak sbírá velmi cenné body. Naposledy minulý týden porazilo na domácí půdě Estoril 1:0. Portimonense svými výkony táhne zejména Carlinhos, který ve své šesté sezóně v nejvyšší portugalské soutěži už teď překonal svůj gólový rekord a i v Braze by měl být nejnebezpečnějším hráčem svého týmu.

Domácí budou muset zasáhnout do složení obrany. Ke zraněnému pravému obránci Gómezovi se nyní přidal i stoper Niakaté. Portimonense postrádá kvůli zranění od září svou brankářskou jedničku Nakamuru a také útočníka Luana Campose.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.13 - 13.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Porto - Estoril Praia

pátek 21:15

Zdánlivě snadná práce stojí v předehrávce 10. kola Ligy Portugal před týmem FC Porto. Na svém stadiónu totiž hostí beznadějně poslední Estoril, který v devíti kolech získal jen čtyři body. Porto je naopak na třetím místě s 22 body.

Porto má za sebou rozpačitý úvod sezóny. Bodově sice výrazně nestrádá, ale proti silným týmům se mu nedaří a i proti těm slabším mnoho výher vybojovalo až na poslední chvíli. Přesto mu patří třetí místo se stejným bodovým ziskem, jaký má druhá Benfica a ztrácí jen tři body na první Sporting.

Poslední zápasy navíc dávají týmu Sérgia Conceiçãa naději, že se blíží lepší časy. Po reprezentační pauze prvně náhradníci zvládli povinný pohárový postup přes Vilar de Perdizes. Následně Porto odcestovalo do Antverp, které neměly jedinou šanci a podlehly portugalskému celku 1:4. Dobrou formu pak Draci potvrdili minulý víkend v lize ve Vizele, kde také pohodlně vyhráli.

Nyní, po třech venkovních zápasech v řadě, hrají portští opět před domácím publikem a namlsaní fanoušci očekávají jasnou výhru. Přijede totiž Estoril, jehož výkony a výsledky ho poslaly až na poslední místo tabulky. Estoril zatím vyhrál jen jediný ligový zápas ve 2. kole a s jednou remízou k tomu má jen čtyři body.

Špatné výsledky znamenaly, že Estoril je jedním z týmů, který už v této sezóně měnil trenéra. Selhání populárního kouče Álvara Pacheca začal napravovat Vasco Seabra. V pěti odtrénovaných zápasech zaznamenal dvě pohárové výhry a tři ligové porážky a na první ligové body s novým týmem tak stále čeká. Ve dvou případech s Vitórií a Benficou o ně přišel až v nastaveném čase, Portimonense v minulém kole pak stačil jediný gól.

Jestli něco domácímu týmu neusnadňuje sezónu, jsou to zranění. Drobné zdravotní problémy do hry pravděpodobně nepustí Brazilce Galena ani jeho krajana Gabriela Verona. Brzký návrat na hřiště už vyhlíží trojice Wendell, Sanusi a letní posila Jaime, ale proti Estorilu pravděpodobně ani jeden z nich nenastoupí. Naopak velmi dlouho mimo hru je stoperský veterán Marcano, který si urval přední křížový vaz. Stejné zranění potkalo šestatřicetiletého stopera i před dvěma lety, kdy se vrátil ve skvělé formě, nyní ho čeká další pauza, ale o konci kariéry neuvažuje. Na straně hostů je listina zraněných hráčů méně obsáhlá. Paradoxně jediný jménem na ní je bývalý stoper Porta Elaquim Mangala.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.42 - 15.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
9
8
1
0
19 : 7
25
2
SL Benfica
9
7
1
1
19 : 8
22
3
FC Porto
9
7
1
1
13 : 6
22
4
Vitória SC Guimarães
9
6
1
2
17 : 10
19
5
SC Braga
9
5
2
2
23 : 17
17
6
Boavista FC
9
4
3
2
18 : 15
15
7
Moreirense FC
9
4
2
3
12 : 10
14
8
FC Famalicão
9
3
3
3
8 : 9
12
9
Estrela Amadora
9
3
2
4
9 : 12
11
10
Portimonense SC
9
3
2
4
10 : 18
11
11
Gil Vicente FC
9
3
1
5
21 : 18
10
12
SC Farense
9
3
1
5
15 : 14
10
13
Casa Pia AC
9
2
4
3
8 : 8
10
14
GD Chaves
9
2
1
6
12 : 26
7
15
FC Arouca
9
1
3
5
9 : 14
6
16
FC Vizela
9
1
3
5
10 : 16
6
17
Rio Ave FC
9
1
2
6
9 : 18
5
18
Estoril Praia
9
1
1
7
14 : 20
4

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele