Liga Portugal - souhrn 1. kola: Sporting i Porto vyhrály, Benfica padla

11.08.2023, 23:29, aktualizováno 14.08.2023, 23:52
Komentáře a souhrny
Paulinho (© AFP)

Braga doma proti Famalicãu neudržela vedení a po dvou gólech ze závěrečné půlhodiny vstoupila do nové sezony nečekanou porážkou 1:2. Guimarães urval cenné tři body za těsnou výhru venku. Sporting neměl úplně snadnou práci proti Vizele, přesto urval očekávané tři body. Porto v pondělí zvládlo duel na půdě nováčka, naopak Benfica prožila nepovedený zápas na půdě Boavisty, který se ve druhé půli nastavoval o 17 minut...

Boavista FC - SL Benfica 3:2

14.08.2023 21:45

Góly: 55. Róbert Boženík, 90. Bruno Lourenço (pen.), 90+13. Róbert Boženík - 22. Ángel Di María, 75. Rafa Silva

Benfica jako obhájce mistrovského titulu sehrála velmi divoký duel v Portu s místní Boavistou a vstup do nového ročníku nakonec nezvládla, protože utrpěla porážku v poměru 2:3. V nedělní dohrávce 1. kola sice hned dvakrát vedla o jednu branku, jenže v dlouhém sedmnáctiminutovém nastavení dvakrát inkasovala a zaznamenala tedy první nečekanou ztrátu. Duel navíc okořenily dvě červené karty po jedné na každé straně. V dresu lisabonského giganta si odbyl svou ligovou premiéru český obránce David Jurásek.

První poločas přitom vůbec nenasvědčoval tomu, že by se událo něco mimořádného, a k vidění byl spíše opatrný průběh s minimem šancí. SL poprvé zahrozilo v 9. minutě, kdy si Aursnes elegantně zpracoval míč a poté si ho přehodil na levačku, avšak zblízka nevyzrál na připraveného gólmana Joãa Gonçalvese. Přesně v polovině první půle se už ale skóre měnilo, jelikož se prosadil pětatřicetiletý argentinský mistr světa Ángel Di María.

Ten po rychlém brejku dva na brankáře obdržel finální přihrávku do volného prostoru od Rafy Silvy a z bezprostřední blízkosti ji neminul. Benfica si výrazně zkomplikovala svou situaci pět minut po změně stran, když ex-slávista Petar Musa nevybíravě došlápl kotník Abascala a rozhodčí António Nobre mu nekompromisně ukázal přímou červenou kartu. Boavista se dočkala kýženého vyrovnání v 55. minutě.

Skórovat dokázal slovenský krajánek Róbert Boženík, jenž se opřel do odraženého balónu v brankovém území soupeře a z pěti metrů ho propasíroval do bližšího spodního růžku. Oslabený favorit to však ani v deseti nevzal a o dvacet minut později si vzal zpět ztracené vedení. Přesnou mušku měl velmi aktivní Rafa Silva, neboť ten po tvrdá ráně Kökçüa a dorážce Joãa Nevese do břevna stál v správnou chvíli na správném místě a hlavou se trefil přímo pod břevno.

Hosté si pak hlídali hubený náskok, jenomže António Silva v 88. minutě evidentně podrazil ve vyložené brankové možnosti zakončujícího De Santise a Nobre bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil Bruno Lourenço a gólmana Vlachodimose poslal na opačnou stranu - 2:2.

V deváté minutě nastavení orazítkoval David Neres horní tyčku svým ukázkovým volejem z pětadvaceti metrů, za další dvě minuty se síly na trávníku vyrovnaly, protože právě Lourenço přišlápl achilovku Florentina a Nobre po přezkoumání videozáznamu vytáhl druhou červenou kartu. Boavistu to ovšem nepoložilo a ve třinácté nastavené minutě naopak rozhodla o svém překvapivém úspěchu - podruhé v tomto střetnutí se prosadil Boženík po samostatném úniku z půlící čáry.

Více informací k zápasu

Moreirense FC - FC Porto 1:2

14.08.2023 19:45

Góly: 51. Godfried Frimpong - 67. Toni Martínez, 74. Wendell

Nebyla to pro Porto vůbec lehká pořízená. Po bezduchém výkonu v první půli však nakonec v jeho podání přišlo na řadu zlepšení po obrátce, a ačkoli se navrátivší nováček Moreirense ujal průběžného vedení, uměl portugalský gigant přetavit výhru na svou stranu. Onen rozhodující přesný zásah zařizoval Wendell, ten každopádně duel nedohrál kvůli závěrečnému vyloučení.

První poločas obecně nenabídl žádnou hitparádu, co se týče gólových možností. Porto, možná ještě zkroušené po nezdaru z Portugalského superpoháru, nebylo v úplně nejoptimálnějším rozpoložení a vlastně se do jakési první pološance dostalo až ve 25. minutě. Krkolomnější zakončení Taremiho ovšem skončilo pouze v náruči připraveného gólmana Kewina. Ve 43. minutě naopak mohlo tvrdě udeřit Moreirense, avšak Kodisang nebyl úspěšný v koncovce a bránu levou nohou trestuhodně přestřelil.

Vše podstatné se zkrátka událo až po přestávce. Přitom jen o šest minut později domácí favoritovi utkání jasně naznačili, že se podobně slušně, jako v prvním dějství, hodlají prezentovat taktéž v rámci druhého poločasu. Alan poslal pas do šestnáctky, tam se Goncalo Franco nakonec do míče netrefil, od nohy spoluhráče Frimponga už však balón skončil za zády gólmana Dioga Costy. Situace se ještě zkoumala na videu, zda se nejednalo o ofsajd, porušení pravidel ale shledáno nebylo.

Hosté vyrovnali v 67. minutě. Fábio Cardoso přiťukl merunu narychlo do pokutového území střídajícímu Tonimu Martínezovi a ten ji z blízkosti nacílil o tyč a za brankovou čáru. A v 74. minutě míč nasměroval do vlastně obdobných míst Wendell, levačkou se trefil přesně v té chvíli, kdy se ocital v pokutovém oblouku. Dragoes vedení udrželi až do závěrečného hvizdu sudího Héldera Malheira, stejně jako před pár dny proti Benfice na každý pád zase dohrávali zápas v oslabení. Ve druhé minutě nastavení totiž obdržel druhou žlutou kartu a následnou červenou právě autor rozhodující branky Wendell, který nešetrně u lajny přišlápl protihráče Madsona.

Více informací k zápasu

Sporting CP - FC Vizela 3:2

12.08.2023 21:30

Góly: 14. Viktor Gyökeres, 15. Viktor Gyökeres, 90+9. Paulinho - 75. Samuel Essende, 77. Nuno Moreira

Vítězný ale nečekaně náročný úvod sezóny za sebou mají fotbalisté Sportingu, kteří na domácím stadiónu porazili Vizelu 3:2. Favorita utkání poslal do brzkého pohodlného vedení Gyökeres, Vizele se ale povedlo po změně stran vyrovnat a o výhře domácích nakonec rozhodl v nastaveném čase Paulinho.

Sporting chtěl dát co nejrychleji zapomenout na velmi nepovedenou minulou sezónu a do utkání vstoupil aktivně. Ve 4. minutě nebezpečně hlavičkoval po Goncalvesově centru z volného přímého kopu kapitán Coates, ale brankář Buntič míč dobře vyrazil.

O deset minut později už ale chorvatský brankář neměl nárok. Gyökeres se po šťastném odrazu míče od stoper Jesuse dostal v pokutovém území k míči, dobře se zorientoval a svou slabší levačkou poslal Sporting při svém debutu v klubu do vedení.

Uběhlo sotva pár vteřin po rozehrávce ve středu hřiště a švédský útočník se mohl radovat z dalšího gólu. Získal totiž po nepovedené přihrávce Pereiry míč, kličkou se zbavil nešťastníka Jesuse a prudkou přízemní střelou k tyči navýšil vedení Sportingu na 2:0.

Rychlé a relativně snadno nabyté dvougólové vedení hráče Sportingu uchlácholilo a do konce první půle se už stejně jako jejich soupeř k ničemu kloudnému nepropracovali. Ani úvod druhého poločasu mnohé nezměnil. Na straně domácích bych aktivní ale i nepřesný Trincao. U hostů se nejvíc ujal dalekonosný pokus Nascimenta, který ale Adán dokázal zpacifikovat.

Pasivní hra domácího týmu si ale říkala o potrestání, které nakonec přišlo. V 75. minutě ale po průnikové přihrávce Moreiry unikl domácí obraně Essende, který si poradil i se špatně vyběhnutým Adánem a zakončením do prázdné brány proměnil první velkou šanci Vizely v utkání.

No a jak rychle Sporting k dvougólovému vedení přišel, tak rychle ho zase ztratil. Jen o dvě minuty později nezachytila domácí obrana Moreirův náběh na Silvův centr a čtyřiadvacetiletý záložník navázal na první asistenci v sezóně také prvním gólem - 2:2.

Hráči v zelenobílém měli velké problémy se vzpamatovat ze studené sprchy, pod kterou skončili a s narůstající nervozitou na lavičkách vše spělo k dělbě bodů. V poslední osmé minutě nastaveného času se ale odražený míč dostal v šestnáctce k Paulinhovi a ten střelou z voleje i s notnou dávkou štěstí rozhodl o osudu utkání. Sporting vydřel v úvodním kole Ligy Portugal domácí výhru 3:2 nad Vizelou.

Více informací k zápasu

SC Braga - FC Famalicão 1:2

11.08.2023 21:15

Góly: 9. Ricardo Horta - 67. Afonso Rodrigues, 90+5. Óscar Aranda

Páteční předehrávka a úvodní duel nové sezóny Ligy Portugal mezi domácí Bragou a hostujícím Famalicãem skončil velkým překvapením. Domácí favorit sice šel díky gólu kapitána Horty do brzkého vedení, ale po změně stran prvně vyrovnal Rodrigues a vítězný gól Famalicãa přidal v páté minutě nastaveného času Aranda.

Braga skončila v minulém ligovém ročníku na 3. místě a po úspěšném zahájení sezóny v předkole Ligy mistrů byla jasným favoritem. Před více než 19 tisíci diváky tuto roli v úvodu utkání potvrzovala. Už v 9. minutě totiž domácí kapitán Ricardo Horta zahrával přímý kop a z takřka 30 metrů zaskočil přízemní střelou brankáře Júniora - 1:0.

Hosté mohli odpovědět hned po minutě, kdy se k odraženému míči v pokutovém území dostal Dobre a brankář Matheus musel zasahovat. Neproměněnou šanci mohl vzápětí na druhé straně potrestat Bruma, ale v dobré pozici napálil z voleje pouze břevno.

Hra se po dynamickém úvodu uklidnila a Braga pohodlně kontrolovala své vedení. Po změně stran však hosté přidali na ofenzivní aktivitě a byli za to odměněni. Mladík Rodrigues se po necelé čtvrthodině na hřišti odhodlal k dalekonosné střele, kterou Matheus podcenil, a dvacetiletý záložník mohl slavit při svém ligovém debutu také první gól.

Hostující celek zdobila hlavně obrovská bojovnost a obětavost. Ta hrála hlavní roli v 72. minutě, když měl Horta na kopačkách další gól, ale střelu mu rychlém skokem zblokoval bývalý hráč Bragy Francisco Moura.

Sudí Veríssimo navázal dlouhým nastavením na trend z loňské sezóny, čehož ale překvapivě nevyužili domácí. V páté minutě nastaveného času v dresu Famalicãa debutující Aranda až příliš snadno obešel z levého křídla Mendese a technickou střelou na zadní tyč nedal brankáři šanci. Famalicão se tak hned na úvod sezóny postaralo o velké překvapení a odváží si z Bragy cennou výhru.

Více informací k zápasu

Další výsledky

13.08. 21:30
FC Arouca
4:3
Estoril
Góly: 20. Rafa Mújica, 57. Cristo González, 73. Volnei Feltes (vl.), 90+6. Pedro Santos - 10. Jordan Holsgrove, 49. João Marques, 70. Alejandro Marqués Méndez
13.08. 19:00
Amadora
0:1
Vitória SC
Góly: 24. Jota Silva
13.08. 16:30
Rio Ave FC
2:0
GD Chaves
Góly: 64. Leonardo Acevedo (pen.), 90+8. Zé Manuel
12.08. 19:00
SC Farense
0:3
Casa Pia AC
Góly: 15. Clayton, 64. Pablo Roberto, 90. Saviour Godwin (pen.)
12.08. 16:30
Gil Vicente
5:0
Portimonense
Góly: 9. Kanya Fujimoto (pen.), 45+5. Kanya Fujimoto, 58. Pedro Tiba, 72. Tidjany Touré, 90+5. Gabriel Pereira

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Gil Vicente FC
1
1
0
0
5 : 0
3
2
Casa Pia AC
1
1
0
0
3 : 0
3
3
Rio Ave FC
1
1
0
0
2 : 0
3
4
FC Arouca
1
1
0
0
4 : 3
3
5
Boavista FC
1
1
0
0
3 : 2
3
Sporting CP
1
1
0
0
3 : 2
3
7
FC Famalicão
1
1
0
0
2 : 1
3
FC Porto
1
1
0
0
2 : 1
3
9
Vitória SC Guimarães
1
1
0
0
1 : 0
3
10
Estoril Praia
1
0
0
1
3 : 4
0
11
FC Vizela
1
0
0
1
2 : 3
0
SL Benfica
1
0
0
1
2 : 3
0
13
Moreirense FC
1
0
0
1
1 : 2
0
SC Braga
1
0
0
1
1 : 2
0
15
Estrela Amadora
1
0
0
1
0 : 1
0
16
GD Chaves
1
0
0
1
0 : 2
0
17
SC Farense
1
0
0
1
0 : 3
0
18
Portimonense SC
1
0
0
1
0 : 5
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele