Liga Portugal - preview 1. kola: Do akce jdou Porto a Benfica

11.08.2023, 09:01, aktualizováno 14.08.2023, 08:50
Previews

FC Porto a Benfica minulý týden bojovaly o Superpohár a dnes uzavřou první ligové kolo. Lisabonský celek čeká Boavista, FC Porto se představí na půdě Moreirense.

Moreirense FC - FC Porto

pondělí 19:45

Jako by Portugalský superpohár a triumf Benficy vlastně sportovně potvrdil loňský ligový titul pro lisabonský celek. Porto, pro něhož porážka ve finále byla jen další špatnou zprávou, v minulé sezóně tahalo za kratší konec a sokovi minulou středu nezdar oplatit neumělo. Nový ročník v Premeira Lize započnou Dragoes duelem na půdě nováčka z Moreiry de Cónegos.

Pouhý rok se Moreirense pohybovalo až ve druhé portugalské nejvyšší soutěži. Okamžitě se vrátilo mezi elitu zpátky, a to z prvního místa v Lize Portugal 2 s luxusním desetibodovým náskokem na druhé Farense. Letos je pro svěřence kouče Ruie Borgese, který k týmu přišel zkraje července za Paula Alvese, prioritou držet se daleko od pásma sestupu. Nový stratég přitom nebude mít snadnou úlohu navázat na úspěchy svého předchůdce, jenž dovedl mužstvo po celoroční práci k postupu.

Jestliže se Borges může těšit na start do nové sezóny přímo z lavičky, pak hostující kouč Sérgio Conceicao tenhle mač vynechá. V boji o jednu z domácích trofejí před několika dny totiž ukázal znovu svou tvář, vyhuboval arbitrům a byl poslán na tribuny. Není to v jeho případě nic neobvyklého, červených karet inkasoval jenom v předešlém ročníku za své excesy až až.

Jestliže loni se disciplinárka zabývala jeho chováním s opravdu velkou pravidelností, především řešila jeho nevhodné výroky směrem k sudím, pak nyní ani nezačala sezóna a už musela vynášet další trest pro osmačtyřicetiletého bouřliváka. Nezakázala mu každopádně mluvit s novináři. Přesto se klub rozhodl neuspořádat tradiční předzápasovou tiskovou konferenci, ani neproběhl jiný bleskový rozhovor. V Portu chtějí mít aktuálně klid na duši, potřebují zkrátka co nejrychleji skousnout prohru z O Clássica a vzhlížet pozitivně k dalším týdnům.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.05 - 5.29 - 1.34

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Boavista FC - SL Benfica

pondělí 21:45

Benfica v loňském ročníku usedla po čtyřech letech na portugalský trůn a letos určitě hodlá mistrovský titul obhájit. Do tohoto ročníku vstoupila lukrativním duelem v Superpoháru s největším konkurentem z Porta a nakonec ho ovládla po výsledku 2:0, do sbírky přidala tuto trofej taktéž po čtyřech letech. Nyní jí čeká ligová premiéra na půdě jiného týmu z Porta Boavisty a nic jednoduchého ji čekat nemusí.

Lisabonský celek se znovu probojoval do základní skupiny Ligy mistrů, tentokráte však vzhledem k vítězství v portugalské lize nemusel absolvovat nevyzpytatelná předkola a jeho čtvrtfinálová obhajoba tedy začne až začátkem září. SL od loňského května vede německý trenér Roger Schmidt a zatím je jeho cesta úspěšná, navíc kádr oproti minulém ročníku doznal několika změn.

Z týmu například odešli Julian Weigl, Gonçalo Ramos, Lucas Veríssimo, Alejandro Grimaldo či Haris Seferovič, nicméně zvučných posil je také dost. Tou nejzajímavější bezesporu je příchod pětatřicetileté argentinské superstar Ángela Di Maríi z italského Juventusu, kádr dále vyztužili Orkun Kökcü (Feyenoord), Arthur Cabral (Firoentina), brankář Anatolij Trubin (Šachtar) a i talentový český obránce David Jurásek (Slavia Praha), jenž by si mohl odbýt svou ligovou premiéru.

"Nemůžeme mít jiný cíl než zisk mistrovského titulu, chceme být úspěšní v Lize mistrů i v domácích pohárech. Kádr máme dostatečně kvalitní i široký na to, aby se nám to povedlo. Příprava nám jasně ukázala, kam až můžeme směřovat a já pevně věřím, že opravdu vysoko," prohlásil Schmidt s optimistickými vyhlídkami.

Boavista obsadila v uplynulé sezóně solidní devátou pozici se ziskem čtyřiačtyřiceti bodů a nyní by ráda zabojovala o evropské poháry. Od roku 2021 vede tým trenér Petit a se svými svěřenci rozhodně chce skončit v horní polovině. Domácím se na svého pondělního soupeře z dlouhodobého hlediska příliš nedaří, neboť s ním prohráli pětkrát z předchozích šesti vzájemných zápasů (naposledy 0:3 a 1:3).

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.40 - 6.26 - 1.25

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - GD Chaves

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.39 - 4.29

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Estrela Amadora - Vitória SC Guimarães

neděle 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.13 - 3.01

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Arouca - Estoril Praia

neděle 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.25 - 4.11

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Gil Vicente FC - Portimonense SC

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.62 - 4.36

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Farense - Casa Pia AC

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 2.95 - 3.17

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Sporting CP - FC Vizela

sobota 21:30

Po velmi nevydařeném minulém ročníku se na úvod nové sezóny Ligy Portugal představí hráči lisabonského Sportingu na domácím stadiónu proti Vizele. Ta by ráda zopakovala poslední dva povedené ročníky mezi elitou.

I po velmi nevydařeném minulém ročníku, ve kterém Sporting v mnoha herních aspektech výrazně zaostával na ligovou elitou včetně Bragy a skončil až na 4. místě, pokračuje na lavičce týmu Rubén Amorim. Osmatřicetiletý trenér odolal nabídkám klubů z věhlasnějších lig a na lavičce týmu, se kterým vybojoval v roce 2021 po 19 letech titul, zahájí už čtvrtou kompletní sezónu.

Po nevydařené a utrápené minulé sezóně, na které byl největším pozitivem postup přes Arsenal v Evropské lize, se očekával průvan v kabině a velké změny. Těch se zatím fanoušci nedočkali. Jedinou posilou v tomto letním přestupovém období zatím zůstává švédský útočník Viktor Gyökeres, který přišel z druholigového anglického Coventry za rekordních 20 miliónů eur. Došlo však k několika velkým odchodům. V klubu již nepokračuje defenzivní záložník Ugarte, který přestoupil do PSG. Z dalších stabilních členů loňského áčka odešel mladý útočník Chermiti do Evertonu a svůj druhý pokus v Betisu si odkroutí pravý obránce Bellerín, který během půl roku v klubu nezaujal.

V přípravě před sezónou Sporting stihl rovnou sedm utkání. V těch zaznamenal čtyři vítězství, dvě remízy a jednu prohra. Jediná porážka přišla v generálce minulý týden proti Evertonu, kterému Sporting po nevýrazném výkonu v ofenzivě podlehl 0:1. Generálce však přecházely dvě velmi povedené výhry 3:0 nad elitními španělskými celky Villarrealem a Realem Sociedad.

To nový trenér Vizely Pablo Villar, který strávil poslední sezónu v litevském Riteriai, mnoho času na sestavení ideální jedenáctky neměl. Vizela totiž odehrála jen jedno přípravné utkání s třetiligovým Caldas a už jí čekaly první zápasy Ligového poháru. V tom prvním obstála proti týmu bývalého kouče Tulipy Marítimu a vyhrála 2:1, ale hned v následujícím kole proti novému klubu AVS Futebol SAD, který letos zahájí sezónu v druhé lize, prohrála a její cesta pohárem skončila ještě před začátkem ligové sezóny.

To může být v podzimní fázi sezóny pro Vizelu výhodou, ale brzké vypadnutí naznačilo, že by týmem mohla cloumat nesehranost. Klub v létě opustil nejlepší střelec minulé sezóny Osmajič, opora záložní řady Kiki, stěžejní stoper Fernandes a také pravý bek Igor Juliao. Do klubu také přišlo devět nových tváří, přičemž ani jedna nemá zkušenosti s nejvyšší portugalskou soutěží, a tak jsou nadcházející výkony Vizely jen těžko předvídatelné.

Jednoznačnou výhodou je pro trenéra Villara před jeho premiérou v Portugalsku zcela zdravá soupiska - Vizela před utkání nehlásí jedinou absenci. To Amorim se bude muset obejít stejně jako značnou část minulé sezóny bez stopera St. Justeho. Během přípravy pak se zraněními laborovali Nuno Santos a Coates, ale oba by měli být k dispozici stejně jako Daniel Braganca, který se na ligové soupisce objeví od svého zranění kolene po roce a třech měsících.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 6.93 - 15.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Braga - FC Famalicão

pátek 21:15

Fanoušci portugalského fotbalu se dočkali. Letní pauza je u konce a začíná nový roční Ligy Portugal. Na úvod dlouhé čtyřiatřicetikolové sezóny přivítá loni třetí Braga v minulé sezóně osmé Famalicão a hned první zápas sezóny může nabídnout zajímavou podívanou.

Na trenérskou židli v Braze po úspěšném Carlosi Carvalhalovi usedl před začátkem minulé sezóny místní rodák a legenda klubu Artur Jorge. Braga sice nedosáhla na žádnou trofej, ale v lize obsadila třetí místo, díky čemuž postoupila do předkola Ligy mistrů a nechala za sebou v tabulce lisabonský Sporting.

Tým ze severu Portugalska překvapil zejména organizovanou hrou a minimem výpadků s papírově slabšími soupeři a stabilizoval svou pozici mezi elitními kluby v zemi. Z klubu navíc v probíhajícím přestupovém období neodešla žádná z opor minulé sezóny a navíc zajímavě posílil. Z francouzské Ligue 1 přišel velezkušený stoper a mistr Evropy Rui Fonte a také ztracený talent Rony Lopes, dorazila také dvojice z Gil Vicente Marín a Carvalho a za pět milionu eur dorazil německého Schalke Rodrigo Salazar.

V přípravě na sezónu se Braze velmi dařilo. Z šesti zápasů vyhrála pět a pouze jednou remizovala s AS Řím. Arsenalistas však už začal soutěžní ročník a to v 3. předkole Ligy mistrů, ve kterém v prvním domácím duelu čelili srbskému TSC Bačka Topola. Roli favorita splnili a vyhráli po gólech Brumy, Pizziho a Djala 3:0.

To Famalicãu začala soutěžní dokonce o dva týdny dříve než Braze. Překvapení posledních tří sezón portugalské nejvyšší soutěže bude chtít navázat na povedené ročníky dalším útokem na pohárové příčky, ale v prvním kole Ligového poháru na úvod sezóny dostalo pořádné varování. Podlehlo totiž nováčkovi druhé ligy Belenenses a začalo posilování.

Už před pohárovým utkáním tým posílili dva hráči z Balkánu Topič s de Haasem a na hostování z Benficy dorazil Araújo. Po prohře s Belenenses ale stihl přijít ještě Liimatta z Oulu, Nathan z brazilského Santosu a Tom Lacoux z Bordeaux. Naopak sbohem dal klubu v minulé sezóně velmi důležitý Penetra, který přestoupil do Alkmaaru. V klubu nepokračuje také Rui Fonte nebo Leandro Sanca.

Začátek sezóny zastihl v dobré formě oba týmy a ani jeden z nich nemá vysoký počet absencí kvůli zranění. Ze zranění kolene se na straně hostů stále zotavuje Theo Fonseca. Větší problém musí řešit trenér Sousa v souvislosti s absencí Ivána Jaimeho. Španělský záložník a největší hvězda týmu je s největší pravděpodobností na odchodu z klubu. "Na tréninku nemám Jaimemu co vytknout, ale není momentálně k dispozici k zápasu. Je to administrativní problém, který se musí vyřešit," oznámil na tiskové konferenci dvaapadesátiletý trenér.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.39 - 6.47

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Estrela Amadora
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Porto
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Famalicão
0
0
0
0
0 : 0
0
Casa Pia AC
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Arouca
0
0
0
0
0 : 0
0
SC Braga
0
0
0
0
0 : 0
0
SL Benfica
0
0
0
0
0 : 0
0
Sporting CP
0
0
0
0
0 : 0
0
Moreirense FC
0
0
0
0
0 : 0
0
Boavista FC
0
0
0
0
0 : 0
0
GD Chaves
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Vizela
0
0
0
0
0 : 0
0
Rio Ave FC
0
0
0
0
0 : 0
0
Portimonense SC
0
0
0
0
0 : 0
0
Gil Vicente FC
0
0
0
0
0 : 0
0
Estoril Praia
0
0
0
0
0 : 0
0
Vitória SC Guimarães
0
0
0
0
0 : 0
0
SC Farense
0
0
0
0
0 : 0
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele