Liga Portugal - preview 30. kola: Porto musí reagovat

28.04.2023, 08:39, aktualizováno 30.04.2023, 09:00
Previews
Mateus Uribe (© AFP)

Benfica i Braga své zápasy 30. kola zvládly, a tak na ně musí v titulových dostihách zareagovat v městském derby s Boavistou i Porto. Vše z dálky sledující Sporting změří své síly s Famalicaem...

FC Porto - Boavista FC

neděle 19:00

FC Porto díky dlouhé sérii bez prohry zatím patří závěr letošní sezóny a vrátilo se po celosezónním dotahování do boje o mistrovský titul. Dobrou formu ale potřebuje bez zaváhání držet až do samotného závěru. Nyní ho čeká možná nejnáročnější zápas, z těch které zbývají, neboť hostí městské derby proti Boavistě.

Pokud bychom se měli držet posledních vzájemných výsledků, mělo by být všechno jasné. Boavista od svého návratu mezi elitu v roce 2014 ještě Porto neporazila a pouze dvakrát remizovala. Porto tak i navzdory specifickým podmínkám derby zůstává jasným favoritem.

Ostatně vzhledem k nedávným výsledkům tomu ani jinak být nemůže. Od překvapivé únorové domácí prohry s Gil Vicente už Porto v lize ztratilo jen jednou při bezbrankové remíze s Bragou. Od tři týdny staré výhry v Clássicu na půdě Benficy si poradilo s poslední Santa Clarou a dalším o život bojujícím týmem Paçosem Ferreira. Ve středu navíc vyhrálo v prvním semifinálovém zápase poháru na půdě Famalicãa a je velmi blízko i k druhé pohárové trofeji, kterou lze v Portugalsku získat.

Turbulentní sezóna Porta, tak nakonec může být vůbec tou nejúspěšnější, kterou Sérgio Conceição na jeho lavičce zažije. Tato předpověď je ale podmíněna mnoha výsledky, ke kterým vůbec nemusí dojít, a tak hlavní starostí Porta je nadále vyhrávání zápasů.

Proti Boavistě je Porto, jak už bývá v posledních letech zvykem, jasným favoritem. Druhý portský celek totiž plynule navazuje na minulé ročníky a opět se pohybuje ve spodní polovině tabulky. Po velmi nadějném začátku sezóny se opět projevila nedostatečná kvalita a šířka kádru, který nemůže naplnit dlouhodobou ambici klubu na postup do evropských pohárů.

Po útlumu a třech porážkách v řadě došlo nyní ve hře a výsledcích Boavisty k pokroku. Minulý týden porazila na domácím stadiónu nováčka Rio Ave 3:2, tomu předcházela remíza 1:1 ve Vizele a další velmi cenná domácí výhra 2:1 nad Vitórií Guimarães.

Velkou výhodou hostů je, že by jim z disciplinárních ani zdravotních důvodů nikdo neměl chybět. Jediný otazník visí nad americkým bekem Cannonem, který v posledním zápase kvůli zranění střídal. Na straně domácí chybí bek Mário a s největší pravděpodobností také zkušený Otávio.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.43 - 19.10

Více informací k zápasu

Sporting CP - FC Famalicão

neděle 21:30

Nevydařená sezóna Sportingu se chýlí ke konci a s ním také už jenom složitě zvratný osud, který mu přiřkl její zakončení na čtvrtém místě ligové tabulky. Nyní hostí Famalicão, které v závěru sezóny zabralo a bojuje o předkola evropských pohárů.

Když sudí Letexier 20. dubna odpískal na Estádio José Alvalade konec odvetného čtvrtfinálového utkání Evropské ligy mezi Sportingem a Juventusem, bylo jasné, že soutěžní sezóna pro Sporting v podstatě skončila. Tým z Lisabonu po vypadnutí z obou domácích pohárů a s propastnou ztrátou na první tři týmy v lize přišel o poslední šanci na úspěch v této sezóně.

I proto se dá říct, že poslední ligová kola Sportingu už jsou dohráváním a hned několik hráčů bojuje o to, aby si místo v kádru udrželo i pro příští rok. Nedá se však rozhodně očekávat, že by Sporting zbývající zápasy sezóny vypouštěl a důkazem je už minulé kolo.

V něm Sporting narazil na Vitórii a z horké půdy v Guimarãesi si po gólech Goncalvese a Gomese odvezl nečekaně snadné tři body. Tento výsledek a zejména průběh hry byl překvapivý zejména proto, že mu předcházel těžký zápas s Juventusem a navíc Sporting v předchozím ligovém zápase příliš neoslnil. Na domácím hřišti jen remizoval s Aroucou 1:1, přičemž bod zachraňoval z penalty v závěru Goncalves.

Famalicão může do Lisabonu odcestovat s čistou hlavou a zdravým sebevědomím. Trenér Sousa totiž našel ideální sestavu, která v závěru sezóny dělá dobré výsledky a dostala klub do boje o evropské poháry. Z poslední devíti zápasu totiž Famalicão získalo sedm výher a pouze dvakrát prohrálo, čímž se ze spodních pater tabulky díky vyrovnanosti soutěže dostalo do mnohem příjemnějších míst.

V posledních třech kolech získal Sousův tým devět bodů a zejména poslední zápas ukázal sílu a možnosti sehraného mužstva. Famalicão prohrávalo s Marítimem po první půli 0:2, ale utkání před svými fanoušky otočilo a vyhrálo 3:2.

Jedním z důvodů nevydařené sezóny Sportingu je velké množství zranění a absencí, které se v letošní sezóně vyrojili. Do nadcházejícího zápasů kvůli zdravotním problémům nenastoupí Paulinho, St. Juste a dlouhodobě zranění Cabral s Bragancou. To však nemůže být nyní pro zelenobílé výmluva, neboť Famalicão hlásí zranění Fonsecy, Pelého a panamského forvarda Rodrigueze. Navíc si trest za žluté karty odpykají klíčoví členové základní sestavy Penetra a Rodrigues.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 5.95 - 13.20

Více informací k zápasu

CS Marítimo - Vitória SC Guimarães

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.20 - 3.04

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

SC Braga - Portimonense SC

sobota 16:30

Sporting Braga se v letošní sezóně zařadil mezi nejlepší týmy celé ligy a v samotném závěru soutěže má stále šanci na nejvyšší příčky. Nyní hostí Portimonense, které po nečekaně úspěšném úvodu sezóny již tradičně hraje ve spodních patrech tabulky.

Předsezónní sázka vedení Bragy na rezervního trenéra Artura Jorgeho se ukázala jako velmi povedená volba. Mladý trenér a hráčská legenda Bragy dotáhl tým do finále obou pohárů hraných v zemi a v lize se jeho tým nachází na velmi cenném třetím místě.

Ještě cennější je pozice, kterou má na třetím místě vybudovanou. Náskok na čtvrtý Sporting je sedmibodový, zatímco ztráta na druhé Porto jsou pouhé dva body a na vedoucí Benficu bodů šest. Právě proto ještě nejsou šance na vyšší ligové umístění pro Bragu vůbec ztraceny.

K tomu ale potřebuje rozhodně předvádět lepší výkony, než předvedla úterý sestava náhradníků v pohárové semifinálové odvetě s druholigovým Nacionalem. Po pohodlném úvodním vítězství Braga doma jen remizovala 2:2 a příliš mnoho náhradníků si o základní sestavu neřeklo.

Této remíze totiž předcházela série výher, kterou má na svědomí právě tradiční základní sestava posledních týdnů. V lize v posledních týdnech dobrou formu Bragy odnesl nováček Casa Pia a Gil Vicente, které jediným gólem sestřelil kapitán Ricardo Horta.

Na Portimonense si osmadvacetiletý ofenzivní záložník může také brousit zuby. Tým z jižního pobřeží Portugalska patří tradičně k týmům hrajícím na spodku tabulky. Stejně tomu je i letos, kdy to v úvodu sezóny vypadalo, že se Portimonense bude v nejhorším pohybovat ve středu tabulky. Nyní sice vyhrálo dva ligové zápasy v řadě proti Gil Vicente a Estorilu, ale na tříbodový zisk čekalo od poloviny února, a proto mu patří až 13. místo.

Ani jeden z týmů netrápí příliš absencí kvůli zranění. Vlastně jediným zraněných hráčem z obou kádrů, který nemůže nastoupit je domácí žolík André Castro. Trest za žluté karty si pak odpyká na straně domácích stoper Tormena a na straně hostů záložník Estrela.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.42 - 13.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Vizela - Paços Ferreira

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.46 - 4.33

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

GD Chaves - Casa Pia AC

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.12 - 3.44

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Gil Vicente FC - SL Benfica

sobota 21:30

Navzdory nedávným ztrátám je Benfica na čele ligy stále největším favoritem na vítězství letošního ligového ročníku. Se čtyřbodovým náskokem na čele nyní odcestuje do Barcelos, kde se popasuje s z formy hrajícím Gil Vicente.

Značnou část sezóny to vypadalo, že Benficu na ligovém vrcholu nemůže nic ohrozit. Náskok díky dlouhé sérii výher neustále rostl a ze samotného herního projevu týmu Rogera Schmidta se nezdálo, že by se měl rozjetý vlak jména Benfica kdykoliv zastavit.

Po prohře v domácím Clássicu s Portem ale následovala ještě jedna mnohem nečekanější v Chavesu a pracně budovaný náskok má nyní hodnotu čtyř bodů. V jednom však situace zůstává nadále neměnná - Benfica má veškerý svůj osud ve svých rukou a může si dokonce v posledních pěti zápasech ještě dovolit jednu ztrátu.

Hodně probíraný je ale los, který Benficu ještě čeká, a který si připravil opravdu náročné soupeře na závěr. Orli totiž příští týden hostí Bragu a v předposledním kole na ně čeká lisabonské derby se Sportingem. Ani s jedním soupeřem navíc lídr ligy letos nemá úplně nejlepší zkušenosti.

Vzpruhou může být pro historicky nejúspěšnější portugalský výsledek z minulého týdne. Chudá domácí výhra 1:0 nad Estorilem se sice nezdá být nějak významná, ale po čtyřech zápasech bez výhry byla hodně důležitá. Dalším významným faktorem je návrat pravého beka Alexandera Baha, od jehož zranění v utkání s Portem šel výkon celého týmu dolů.

Vedení Gil Vicente může jen nostalgicky vzpomínat na úspěchy minulé sezóny. Letos se celku ze severu země zdaleka tolik nedaří a poslední týdny jsou toho jasným důkazem. Tým z Barcelos vybojoval z posledních šesti utkání jen dva body a navíc za celý měsíc duben nevstřelil soutěžní gól. Naposledy nestačil na Portimonense a propadl se právě za tento tým až na 14. místo.

Po uzdravení dánského beka Baha zůstal na marodce hostující celku pouze Julian Draxler, pro kterého už ale sezóna skončila. Hosté do utkání nastoupí bez zraněného útočníka Alipoura a hlavně bez brankářské jedničky Kricjuka.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.30 - 6.47 - 1.24

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - FC Arouca

pátek 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.12 - 3.35

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SL Benfica
29
24
2
3
69 : 17
74
2
FC Porto
29
22
4
3
62 : 19
70
3
SC Braga
29
22
2
5
62 : 24
68
4
Sporting CP
29
19
4
6
59 : 27
61
5
FC Arouca
29
13
9
7
33 : 33
48
6
FC Famalicão
29
13
3
13
33 : 37
42
7
Vitória SC Guimarães
29
12
5
12
27 : 35
41
8
FC Vizela
29
11
6
12
32 : 30
39
9
Casa Pia AC
29
11
6
12
27 : 33
39
10
GD Chaves
29
9
10
10
29 : 34
37
11
Boavista FC
29
10
7
12
36 : 48
37
12
Rio Ave FC
29
9
8
12
30 : 35
35
13
Portimonense SC
29
10
3
16
22 : 35
33
14
Gil Vicente FC
29
8
7
14
26 : 34
31
15
Estoril Praia
29
7
4
18
23 : 45
25
16
CS Marítimo
29
6
4
19
26 : 54
22
17
Paços Ferreira
29
4
5
20
21 : 51
17
18
CD Santa Clara
29
3
7
19
19 : 45
16

Ostatní zápasy

30.04. 16:30
Estoril Praia - CD Santa Clara

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele