Liga Portugal - preview 17. kola: Soupeři ze středu tabulky

20.01.2023, 08:51, aktualizováno 23.01.2023, 08:50
Previews

Boavista plánovala útok na evropské poháry, na ty ztrácí sedm bodů a téměř polovinu z tohoto manka může ubrat v pondělí večer. Doma hostí GD Chaves, který je na tom v tabulce překvapivě o něco lépe...

Boavista FC - GD Chaves

pondělí 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.14 - 3.55

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

CS Marítimo - Estoril Praia

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 2.97 - 3.00

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Casa Pia AC - Gil Vicente FC

neděle 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.19 - 3.38

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Famalicão - Rio Ave FC

neděle 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.07 - 3.96

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Paços Ferreira - SC Braga

sobota 16:30

Na stadiónu posledního celku ligy Paçosu Ferreira zakončí Braga vydařenou první polovinu sezóny. Pokud zvítězí, zaznamená už pátou ligovou výhru v řadě a udrží se na druhém místě tabulky těsně za vedoucí Benficou.

Jednapadesátiletý trenér Artur Jorge se zapsal mezi ikony Bragy už během svého hráčského působení, kdy byl dvanáct let neodmyslitelnou součástí její obrany. Nyní se mu daří i v pozici trenéra. A v Braze mohou být s jeho dosavadními výsledky spokojeni.

Zápasy Bragy v posledních týdnech zdobilo hlavně hodně gólů, nicméně minulé kolo patří mezi výjimky. Arsenalistas hostili portskou Boavistu a o jejich vítězství rozhodl jediným gólem v utkání Vitinha. I tak to však stačilo k udržení cenné druhé příčky v ligové tabulce.

Jednou z klíčových postav a největší hvězdou týmu je bezpochyby Ricardo Horta. Osmadvacetiletý portugalský reprezentant svými výkony táhne Bragu. V letošní sezóně nastřílel v soutěžních utkáních už 11 gólů, přidal k tomu 8 asistencí, a vzhledem k tomu, že by neměl v probíhajícím přestupovém období klub opustit, může Braga hledět na příčky nejvyšší.

Paços Ferreira by měl být podle papírových předpokladů a dosavadních výsledků pro hosty snadným soustem. Tým, který ještě v minulé sezóně porazil londýnský Tottenham, se krčí se šesti body na poslední pozici ligové tabulky.

Mizerné výsledky a nepohodu v klubu podtrhuje fluktuace trenérů v letošní sezóně. Po říjnovém konci Césara Peixota se na lavičce týmu vystřídali José Mota a Marco Paiva, aby mužstvo na začátku letošního roku opět převzal Peixoto. Tomu se podařilo do kabiny vrátit naději v době, kdy prvně Paços uhrál remízu s Chaves, a minulý týden si připsal vůbec první ligovou výhru v sezóně, udolal venku Rio Ave.

Ani jednu z družin netíží zranění nebo disciplinární problémy a mohou počítat téměř s kompletní soupiskou. Jediné otazníky visí na domácí straně u Abbase Ibrahima, kterého zranění nepustilo do dvou posledních zápasů, a na hostující straně u Niakateho, který kvůli zdravotním problémům nenastoupil do minulého kola proti Boavistě.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.84 - 4.76 - 1.42

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

CD Santa Clara - SL Benfica

sobota 19:00

Benfica v posledních týdnech mírně polevila ve svých výkonech, ale stále si udržuje náskok na čele ligy. Ten by ráda měla i po zápase na hřišti Santa Clary, která se v letošní sezóně na rozdíl od svého soupeře jen trápí.

Nutno říct, že krátkodobý výsledkový úpadek Benficy má souvislost s náročnějším losem, který ji po světovém šampionátu čekal. Hned po návratu k ligovým bojům Benfica prohrála v Braze a po povinné těsné výhře nad Portimonense následovalo městské derby.

V tom proti letos trápícímu se Sportingu hned dvakrát prohrávala, avšak na hrotu útoku úřadoval Gonçalo Ramos. Ten prožívá průlomovou sezónu, v obou případech mimochodem dokázal vyrovnat. Remíza 2:2 zajistila, že Benfica po první polovině sezóny první místo neopustí, nicméně její náskok na druhou Bragu se ztenčil na čtyři body.

Každopádně i po 17. kole by si Benfica velmi ráda uchovala alespoň dvouzápasový bodový rozdíl, Santa Clara se přitom jeví jako vhodný soupeř pro vnesení klidu do vlastních řad. Klub z Azorských ostrovů totiž v letošní sezóně prochází krizí. Tu neustál oblíbený trenér Mário Silva, kterého před minulým kolem nahradil Jorge Simão.

V posledních sezónách bylo standardem, že se Santa Clara pohybovala v horní polovině tabulky a dokonce se jí podařilo postoupit do předkol prvního ročníku Konferenční ligy. Letošní sezóna je však opravdu krizovou. Domácí naposledy vyhráli ještě před mistrovstvím světa a jsou momentálně na 16. pozici, která, jen tak na okraj, znamená baráž. Ve třech posledních kolech navíc nevstřelili ani gól, ve finále ale i to jim stačilo minulý týden k bezbrankové remíze na hřišti Portimonense.

Hosté před zápasem nemusí řešit ani jednu absenci, domácí Santa Clara ovšem může mít se skládáním sestavy potíže. Červená karta z minulého kola vyřadila ze hry Sagnu. Zranění zase do hry nepustí Stevanoviče, dlouhodobě absentujícího Domingose a rovněž letní posilu, stále čekající na debut, Jordaa.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.50 - 6.20 - 1.25

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Vitória SC Guimarães - FC Porto

sobota 21:30

Vrcholem nabitého sobotního programu 17. kola Ligy Portugal bude souboj mezi Vitória Guimarães a FC Porto. Zatímco domácí Vitória se po světovém šampionátu spíše hledá, Porto od října nepoznalo porážku.

Vitória podobně jako v minulých sezónách skromně vyhlásila útok na pohárové příčky. Než přišlo mistrovství světa, vše nasvědčovalo tomu, že minimálně postup do předkola Konferenční ligy pro ní nebude problém zopakovat.

Poslední týdny ale ukazují, že výkonnostní výkyvy, které jsou pro Guimarães typické, se tradičnímu celku nevyhnou ani v probíhající sezóně. Svěřenci trenéra Morena nejprve po třech remízách nepostoupili ze základní skupiny Ligového poháru a dobrou formu si nepřenesli ani do ligy. Prohráli na půdě Vizely, doma uhráli bezbrankovou remízu s Rio Ave a před týdnem přišli o vedení Gil Vicente a prohráli v Barcelos 1:2. Vitória podobně ztratila utkání i v ostře sledovaném derby s Bragou v osmifinále poháru, kdy bylo její vedení dokonce dvoubrankové, ale výhru 3:2 nakonec slavil soupeř.

Je tedy zjevné, že v početném táboru fanoušků Vitórie SC panuje nespokojenost a vzhledem k netrpělivosti vedení klubu stoupá tlak na trenéra Morena. V nadcházejícím utkání ale bude jeho tým outsiderem, neboť se postaví obhájci titulu FC Porto.

Porto se vydalo za obhajobou velmi trnitou cestou a okupuje 3. místo tabulky. Conceiçãova družina sice prohrála naposledy v říjnu, ale zato v zápase s Benficou. Od té doby ztratila při plichtě s Santa Clarou a před dvěma týdny při bezbrankové remíze s Casa Pia, ta znamenala propad za Bragu.

Nečekaná ztráta ale byla pouze odchylkou v jinak vydařené sérii dominantních výkonů. Minulý týden totiž Porto hrálo dva zápasy, ve kterých vstřelilo osm branek a jen jednou inkasovalo. Prvně v poháru přejelo 4:0 Aroucu a následně nemělo nárok ani Famalicão, nad kterým Porto vyhrálo 4:1.

Velkou silou "Draků" jsou opět přímočaří a inovativní ofenzivní hráči. V útoku se opět daří Taremimu, který bojuje s Ramosem z Benficy o čelo tabulky střelců, a kterého v posledních zápasech gólově doplňuje i předhání křídelník Wenderson Galeno. Právě na jejich dovednosti se bude Conceição v ofenzivě spoléhat.

Vitórii budou chybět do tohoto zápasu dva hráči - v minulém kole vyloučený Anderson Silva, který si odpykává disciplinární trest, a už skoro rok absentující Handel. Portu nadále chybí brazilský střelec Evanilson a také bek Zaidu Sanusi.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.20 - 5.65 - 1.29

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Arouca - Portimonense SC

pátek 20:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.23 - 3.54

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Sporting CP - FC Vizela

pátek 22:15

Sporting v minulém kole remizoval v derby na půdě Benficy a už dva zápasy čeká na výhru v lize. Nyní hostí Vizelu, která si v minulém kole hladce poradila s dřívějším katem Sportingu Marítimem.

Sporting v minulém kole na Estádio da Luz plnil roli outsidera. Jeho výkony v letošní sezóně jsou velmi kolísavé a na svého městského rivala, který vede ligu, ze čtvrtého místa ztrácí dvanáct bodů. O to překvapivější bylo, že Sporting na půdě odvěké rivala získal bod za remízu 2:2, ale zelenobílí nepředvedli ideální výkon.

Tým Rubéna Amorima v důležitém zápase dvakrát vedl, ale pokaždé o náskok přišel. Benfica navíc byla v utkání aktivnějším týmem a měla víc šanci na naklonění zápasu na svou stranu. Sporting tak zisk cenného bodu potřebuje potvrdit výhrou v domácím utkání s Vizelou, která i v letošní sezóně dokazuje, že do nejvyšší soutěže patří.

Týmem, který naopak bojuje o holé přežití a absolutně nezvládl první polovinu sezóny, je Marítimo. To před dvěma týdny teprve podruhé v sezóně vyhrálo, když získalo velmi cenný skalp Sportingu. Minulý týden ale Marítimo opět selhalo, když prohrálo 0:3 na půdě Vizely.

Vizela se nachází i po skoro polovině odehrané sezóny na 8. místě a na svého nadcházejícího soupeře ztrácí osm bodů. Vizelenses si po mistrovství světa pod novým koučem Tulipou oblíbili hlavně domácí zápasy. Krom výhry nad Marítimem porazili také silnou Vitórii SC, a také 3:0. Tyto dva cenné zisky ale proložili venkovní prohrou s Famalicãem.

Velkým problémem letošního Sportingu jsou absence a zranění. Ty se týmu Rubéna Amorima nevyhnuly ani tentokrát, neboť chybí dlouhodobě zranění Braganca s Netem, ke kterým se přidali Morita a Chico Lamba. Kouč Vizely Tulipa naopak může počítat s celým zdravým kádrem, který netíží disciplinární tresty.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.77 - 11.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SL Benfica
16
13
2
1
40 : 12
41
2
SC Braga
16
12
1
3
37 : 12
37
3
FC Porto
16
11
3
2
40 : 11
36
4
Sporting CP
16
9
2
5
31 : 18
29
5
Casa Pia AC
16
8
3
5
15 : 13
27
6
Vitória SC Guimarães
16
7
3
6
15 : 18
24
7
FC Arouca
16
6
5
5
18 : 25
23
8
FC Vizela
16
6
3
7
18 : 15
21
9
GD Chaves
16
5
6
5
15 : 20
21
10
Rio Ave FC
16
5
5
6
17 : 20
20
11
Portimonense SC
16
6
2
8
13 : 17
20
12
Boavista FC
15
6
2
7
15 : 24
20
13
Estoril Praia
15
5
4
6
16 : 20
19
14
FC Famalicão
16
5
2
9
16 : 23
17
15
Gil Vicente FC
16
4
3
9
14 : 23
15
16
CD Santa Clara
16
3
5
8
11 : 18
14
17
CS Marítimo
16
2
4
10
10 : 31
10
18
Paços Ferreira
16
1
3
12
9 : 30
6

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele