Liga Portugal - preview 15. kola: Sporting se může přiblížit Portu

05.01.2023, 09:00, aktualizováno 08.01.2023, 09:06
Previews
Rúben Amorim (© AFP)
Porto nezvládlo vstup do nového roku 2023 vůbec ideálně, v sobotu venku neumělo porazit vzezření jménem Casa Pia, a tohoto zaváhání může využít Sporting. Pokud vyhraje na půdě Marítima, přiblíží se svému soupeři na rozdíl dvou bodů. Beznadějně poslední Pacos de Ferreira přivítá ve středu pořadí hrající Chaves, Boavista přivítá Gil Vicente...

CS Marítimo - Sporting CP

neděle 19:00

Navzdory tomu, že Sporting nerozjel sezónu podle svých představ, na závěr 15. kola Ligy Portugal může udělat důležitý krok k návratu do boje o nejvyšší příčky. Po zaváhání Porta se totiž představí na půdě předposledního Marítima a v případě výhry stáhne svou ztrátu na třetí tým ligy na pouhé dva body.

Nutno říct, že Sportingu mistrovství světa v netradičním termínu přišlo velmi vhod. Ztracenou formu nabral v s mistrovstvím souběžně hraném Ligovém poháru, v němž postoupil do semifinále. Jako první ligový soupeř po pauze na něj čekal s dvěma body poslední Paços de Ferreira, který Sporting porazil bez problémů 3:0.

Zápas proti Marítimu, které s Paçosem de Ferreira jako jediné zatím nedosáhlo na dvojciferný počet bodů, by měl být pro Sporting dalším povinným krokem k nápravě špatně rozjeté sezóny. Je ale třeba upozornit, že Sportingu se na Madeiře příliš nedaří. V posledních třech vzájemných dudlech na ostrově viděli fanoušci tři remízy, jednu výhru domácích a jednu výhru hostů.

Stejně jako velkou část sezóny bude mít trenér Amorim kvůli zraněním největší problém se složením středu záložní řady. Je proto možné, že se poprvé v dresu se zlatým lvem na hrudi představí čerstvá posila Sportingu devatenáctiletý Argentinec Mateo Tanlongo. Naopak velký otazník visí nad Pedrem Porrem, jehož jednání se zástupci Tottenhamu dospělo ke konci a vše nyní závisí pouze na dohodě klubů.

Marítimo by stejně jako jeho soupeř na úvodní část sezóny nejradši zcela zapomnělo. Po velmi nevydařeném vstupu pod trenérem Seabrou usedl na lavičku Henriques, jehož působení skončilo v půlce prosince po 11 soutěžních utkáních a špatném výkonu se třemi prohrami ve skupině Ligového poháru. Nyní se naděje fanoušků posledního prvoligového týmu z Madeiry upínají k dvaapadesátiletému oblíbenci klubu Josému Gomesovi, který svůj první test zvládl obstojně. Marítimo totiž na závěr roku vybojovalo remízu 1:1 na hřišti Rio Ave.

Co se týká absencí, tak je na tom rozhodně lépe domácí trenér Gomes, který nemá k dispozici pouze mozambického útočníka Catama. Trenér Sportingu Amorim naopak bude postrádat hned tři záložníky - zranění jsou Braganca, Morita a trest za červenou kartu z minulého kola si odpykává mladík Essugo. V obranné řadě kvůli zranění nevypomůžou zkušení stopeři St. Juste a Neto.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.53 - 5.34 - 1.33

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Arouca - Estoril Praia

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.20 - 3.26

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Vitória SC Guimarães - Rio Ave FC

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.18 - 4.06

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Casa Pia AC - FC Porto

sobota 21:30

Casa Pia ani po dlouhé reprezentační pauze neztratila nováčkovský entuziasmus a pokračuje ve skvělých ligových výkonech. Dobrou formu ligového debutanta bude chtít nalomit FC Porto, které je v posledních týdnech suverénní.

Tento popis není ani trochu přehnaný, protože Portu se opravdu daří. Během úvodní fáze sezóny v Portugalsku na sebe nejvíc pozornosti strhla Benfica, která je po třech letech opět v boji o mistrovský titul, ale v pozici týmu s nejlepší formou je momentálně Porto.

To během prosince krom úvodního zaváhání s druholigovou Mafrou bez obdrženého gólu prošlo až do semifinále Ligového poháru. Návrat k ligovému fotbalu na konci minulého roku zvládlo Porto také velmi dobře, když doma přejelo Aroucu 5:1.

V tomto utkání se opět blýskla asi největší ofenzivní hvězda hostujícího celku Mehdi Taremi, který na světovém šampionátu neztratil formu a vystřelil si svůj čtvrtý ligový hattrick. Naopak pochybnosti se šíří okolo brankáře Dioga Costa, který nezažil nejlepší turnaj v portugalském dresu a v minulém kole přišel o čisté konto kvůli Marquesově prudké ale chytatelné střele z dálky. Jeho pozice jedničky je však v klubu naprosto neotřesitelná.

Casa Pia v letošní sezóně prostě válí. Ligový nováček a jeden z předsezónních aspirantů na boj o udržení od úvodních kol překvapuje svou konkurenci a po 14 odehraných kolech se nachází na 5. místě zajišťující předkolo Konferenční ligy.

Jestli si někdo myslel, že Casa Pia během reprezentační pauzy přijde o svůj lesk, byl na omylu. Tým nové trenérské hvězdy Filipe Martinse sice vypadl ve skupině Ligového poháru, ale návrat na ligové trávníky zvládl na jedničku. Díky gólů haitského reprezentanta Carnejyho z nastaveného času si odvezl všechny tři body z půdy přímého konkurenta Portimonense za výhru 1:2.

Oba týmy se v náročné fázi sezóny musí vyrovnat s několika absencemi. Stále se na hřiště nepodívá kvůli zranění letní posila Tchamba, zraněný je i útočník Natel a brankářská dvojka Paes. Portu naopak chybí důležití členové základní sestavy - stoper a kapitán Pepe, obránce Sanusi a útočník Evanilson.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.92 - 4.89 - 1.37

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

SL Benfica - Portimonense SC

pátek 20:00

Závěr kalendářního roku 2022 se Benfice opravdu hrubě nevydařil. Utrpěla totiž svou první porážku v sezóně, a to nejen na poli Primeira Ligy, a přišla tak o svou sérii neporazitelnosti, která se zastavila napříč všemi soutěžemi na čísle dvacet osm. Na ligové scéně sice o vedoucí pozici nepřišla, náskok se ovšem ztenčil. Teď zaváhání bude napravovat proti Portimonense.

Už předem se vědělo, že lisabonský výběr nečeká v Braze nijak lehký úkol. Ta letos dokáže směle konkurovat portugalské top trojce v podobě Porta, Sportingu i Benficy, a oživila tak notně domácí frontu, které v posledních letech nekompromisně vládli vždy zmínění giganti. Určitě se každopádně předpokládalo, že As Águias budou soupeři konkurovat o mnoho lépe.

Nakonec museli skousnout tříbrankovou porážku. "Všichni jsme byli zklamaní výsledkem,” přiznával lisabonský stratég Roger Schmidt. "Nehráli jsme na takové úrovni, na níž obvykle býváme. Všechno jsme si již rozebrali, na tréninku hráči solidně pracovali. A už se opětovně těšíme, až nastoupíme před vlastními fanoušky,” ujišťoval, že nálada v kabině je stále dobrá.

Tříbodový odstup aktuálně dělí Benficu od druhé Bragy, která ve čtvrteční předehrávce na venkovní půdě skolila Santa Claru, pětibodový pak od třetího Porta. I nadále tak má situaci pevně ve svých rukou. Aby se nicméně brzy nezačala strachovat více, je nutností se opravdu velmi rychle navrátit do vítězných kolejí. A především teď svého protivníka nepodceňovat.

Když totiž Portimonense naposledy zavítalo na Estádio da Luz, nekonal se pro domácí vůbec pozitivní rezultát. Prohráli těsně o gól, sami žádný nevsítili. "Myslím, že můžeme očekávat těžký mač. Náš soupeř má dobrý tým, který je fyzicky vyspělý a hraje s vysokou intenzitou,” vyjádřil se Schmidt na adresu svěřenců trenéra Paula Sérgia. "Vůbec není jednoduché si proti němu vytvářet jakékoli šance. Bezpochyby budeme potřebovat podat velmi slušný výkon.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 8.11 - 19.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Famalicão - FC Vizela

pátek 22:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 3.00 - 2.95

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

CD Santa Clara - SC Braga

čtvrtek 21:15

Braga bude chtít dobře začít v novém roce, navíc do zápasu ve městě Ponta Delgada vstupuje ve velmi dobrém rozpoložení. Před necelým týdnem po více než měsíc a půl trvající přestávce přivítala dosavadního lídra Primeira Ligy Benficu a senzačně ji uštědřila vysokou porážku v poměru 3:0. V tabulce se nachází na solidním třetím místě s jednatřiceti body a její manko právě na vedoucí SL činí jen šest bodů.

Domácí celek má naprosto odlišné starosti a hodlá se především zachránit. V nejvyšší portugalské soutěži momentálně působí již pátou sezónu v řadě, v roce 2021 si dokonce zahrál i play-off o základní skupinu Konferenční ligy a od postupu nebyl až tak daleko. V dosavadních čtrnácti duelech ale vybojoval pouhých 13 bodů a je až patnáctý, k tomu má na šestnáctou barážovou pozici Gil Vicente náskok jediného bodu.

Z výhry se naposledy radoval těsně před MS v Kataru proti Estorilu (3:1), od té doby hned čtyřikrát prohrál a jednou remizoval. Naposledy se utkal právě s konkurenčním Gil Vicente a podlehl mu nejtěsnějším poměrem 0:1. SC naopak kromě čtvrtfinálové ostudy v Taça da Liga se Sportingem (0:5) válí, v předchozích deseti případech slavilo výhru hned osmkrát. V uplynulém ročníku narazilo na Santa Claru třikrát a v lize s ní jen remizovalo (1:1 a 0:0), nicméně ve 4. kole národního poháru ji deklasovalo 6:0.

Trenér favorita Artur Jorge doufá, že jeho svěřenci po výhře nad Benficou neusnou na vavřínech. "Sehráli jsme skvělý zápas a byli produktivní, výhru jsme si opravdu zasloužili. V tomto trendu chceme pokračovat a dobře víme, že jakákoli chyba nás opět může srazit na zem. Je před námi velmi důležité období a my ho chceme zvládnout co nejlépe." Jorge možná nenasadí Niakatého, jeho protějšek Mário Silva určitě bude postrádat Jordãa, Costinhu a Domingose.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.34 - 3.95 - 1.58

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SL Benfica
14
12
1
1
37 : 10
37
2
FC Porto
14
10
2
2
36 : 10
32
3
SC Braga
14
10
1
3
32 : 12
31
4
Sporting CP
14
9
1
4
29 : 15
28
5
Casa Pia AC
14
8
2
4
15 : 11
26
6
Vitória SC Guimarães
14
7
2
5
14 : 16
23
7
Rio Ave FC
14
5
4
5
17 : 19
19
8
Portimonense SC
14
6
1
7
13 : 16
19
9
GD Chaves
14
5
4
5
13 : 18
19
10
FC Arouca
14
5
4
5
15 : 24
19
11
FC Vizela
14
5
3
6
14 : 13
18
12
Boavista FC
13
5
2
6
14 : 23
17
13
Estoril Praia
13
4
4
5
14 : 18
16
14
FC Famalicão
14
4
2
8
13 : 18
14
15
CD Santa Clara
14
3
4
7
11 : 14
13
16
Gil Vicente FC
14
3
3
8
12 : 21
12
17
CS Marítimo
14
1
4
9
9 : 28
7
18
Paços Ferreira
14
0
2
12
7 : 29
2

Ostatní zápasy

08.01. 16:30
Paços Ferreira - GD Chaves
08.01. 21:30
Boavista FC - Gil Vicente FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Fodbalysta

Braga bude šampion

Reagovat
Benfica

Rui Costa, to je super prezident.. este tak poslat Enza na 1-2 zapasy do becka..

Reagovat
Tomasso9

Casa Pia příjemný překvapení.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Han střelil první

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele