Liga mistrů má konkurenci!

03.02.2008, 15:48
Fejetony
Klídek, dámy a pánové, ono to zase není tak horké, jak to na první pohled vypadá! Prostě a jednoduše lze konstatovat, že tato nejznámější a nejvýznamnější klubová soutěž na světě je zářným příkladem a kdekdo se ji snaží napodobovat. A také nějaké ty dolárky vydělat. A tak si ke kulatému nebo možná oválnému či jinak tvarovanému stolu sedli moc důležití pánové, nechali si nalít vybrané moky, zapálili doutníky famózních značek a rozhodli: my také budeme mít naši vlastní Ligu mistrů!

Kde k tomuto jednání došlo? V Miami, na Floridě, jednom ze států USA, kde žijí milióny latinos, byť většina z nich jsou Kubánci a ti zase fotbalu tak moc nerozumí. Kdo si okolo stolu sedl? Panstvo z CONCACAF, což je Confederación Norte, Centroamericana y del Caribe de Fútbol, tedy něco jako UEFA, ale v severo-, středo- a karibsko- americkém provedení.

Něco na ten způsob existuje již od roku 1962, soutěž se jmenuje Pohár mistrů zemí CONCACAF a z vlastní zkušenosti vím, že je to binec jak má být. Stalo se například, že se hrálo finále jednoho z ročníků a ten, který měl skončit před 2 roky ve stejnou chvíli dospěl zdárně do semifinále a ani se nedohrál...

Ale pojďme k věci. Začne se hrát v srpnu tohoto roku (chachacha!), vítěz bude znám v dubnu toho příštího. Právo zúčastnit se mají 4 kluby z Mexika a USA, trojice z Karibiku, po dvou z Kostariky, Salvadoru, Hondurasu, Panamy a Guatemaly. Jednoho zástupce budou mít Kanada, Belize a Nikaragua. Tím jsme se dostali k číslu 24. Osm z nich (dva z Mexika a USA, a po jednom z Kostariky, Salvadoru, Hondurasu a Guatemaly) bude nasazeno, zbylých 16 sehraje systémem doma - venku kvalifikaci. Sečteno, podtrženo, šestnáctka je na světě!

Co následuje? Skupiny A, B, C a D po čtyřech týmech, dvoukolově, doma venku, od 16. září do 30. října 2008. Postupovat budou první dva z každé skupiny, čtvrtfinále, semifinále a finále, všechna tato kola se hrají na dva zápasy, doma - venku. Tedy včetně finále. Vítěze Ligy mistrů CONCACAF budeme znát někdy ve dnech 28.- 30. dubna 2009. Ale tím to samozřejmě nekončí, protože na rozpisu vydaném touto fotbalovou organizací se objevuje kolonka: Prosinec 2009, Mistrovství světa klubů. Uzavřeno, podepsáno, Jack Warner, prezident CONCACAF, Chuck Blazer, generální tajemník CONCACAF.

A protože pro mnohé je CONCACAF přeci jen spolkem méně známým než UEFA nebo dokonce FIFA, přibližme si pár slovy jeho členy, strukturu, úspěchy. Sdružuje 40 členských asociací, zemí. Tři jsou ze Severní Ameriky (Kanada, USA a Mexiko), sedm patří zeměpisně do Střední Ameriky a hned třicet do Karibiku a jedná se tedy o ostrovy. Jsou mezi nimi fotbalové jedenáctky nám všem známé, jako například Jamajka, Trinidad a Tobago, ale také "exoti" mezi něž zcela jistě patří Ostrovy Turcas a Caicos, Panenské ostrovy britské a ty druhé, severoamerické (USA), Guadalupe, Montserrat... Mnohé z nich nemají ani pravidelnou ligovou soutěž, profesionální nebo poloprofesionální kluby.

Kuriozitou je, že Guadalupe, Francouzská Guayana, Martinica, Saint - Martin a Sint Maarten jsou členy CONCACAF, ale ne FIFA.

Na úrovni národních týmů se hraje hned několik soutěží, turnajů. Copa de Oro neboli Zlatý pohár, Copa de Naciones de la UNCAF, což je Pohár národů sdružených v UNCAF (Střední Amerika) a slouží jako kvalifikace pro postup na Zlatý Pohár. Stejný smysl má také Karibský Pohár. Již se nehraje Pohár NAFC, kde startovaly celky Kanady, USA, Kuby a Mexika. Na klubové úrovni se hraje dost nepravidelně, bez pevné ruky, organizace. A tak se třeba odehrál jen jeden ročník Poháru Gigantů, v roce 2001, přestal se hrát Pohár vítězů... Naopak od září 2007 je registrována Super Liga, za účasti nejlepších klubových týmů z Primera división mexicana a Major League Soccer.

CONCACAF má samozřejmě na "Zlatých stránkách" knihy úspěchů zapsána jména všech účastníků MS. Pravidelně hraje především Mexiko (15) a USA (8). Kostarika starovala na třech světových šampionátech, Salvador na dvou. Jedinou účast mají na svém kontě Kanada, Kuba, Haiti, Honduras, Jamajka a Trinidad a Tobago.

UEFA a její Champions league se tedy opravdu konkurence bát nemusí. Ale také tato iniciativa, a vůbec vše okolo tohoto sportu na území spravovaném CONCACAF, ukazuje, že fotbal se hraje opravdu na celém světě. A je tou nejkrásnější hrou pro malé i velké kluky a holky!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dozvědět se něco z jiného světa. Myslíme si, kolikrát, že fotbal se hraje jen v Evropě.

Reagovat
smazaný uživatel

tyhle ty končiny by měli daleko větší fotbalový potenciál nebýt zde jednoho člověka - jacka warnera...

Reagovat
alegre

Velice zajímavý názor a neustále opakovaný. Nikdo nedokáže pochopit, proč se ho za celá ta léta co stojí v čele CONCACAF, nedokázali zbavit. Podporuje jedny a utlačuje druhé. A prachy jsou prachy! Všechny výhody jsou pro USA a Mexiko, ostatní živoří. Ale i tak zde vyrostlo a vyrůstá mnoho výborných fotbalistů. A do míče kope opravdu každý kdo má alespoň jednu nohu.

Reagovat
smazaný uživatel

ten člověk je podle mě hlavně dobrý - psycholog manipulátor - tam pošle peníze... těm naslibuje... tam vidí že se to boří - hop tam na slavnostní návštěvu... a v neposlední řadě nato jakou organizaci zastupuje (CONCACAF) má u FIFY docela silné postavení, takže zbavit se ho nebude asi nejlehčí... bohužel takový lidé nejsou ozdobou pro fotbal....

Reagovat
alegre
Reagovat
alegre

Novinář Andrew Jennings se ho zeptal, kolik peněz vydělá na pře prodeji lístků na MS 2006. A on mu odpověděl "Go fuck yourself", Táhni do prdele... A další jeho slova byla: "Zádny cizinec, a speciálně bílý cizinec, nemá právo přijet do mé země (Trinidad y Tobago), aby mně napadal a vyhrožoval mi!

Reagovat
alegre

Pravdou je, že cestovní kancelář Simpaul's Travel, která patří rodině Wagnera, vydělala na prodeji lístků na MS 2006 víc než 1 milión dolarů. Jednalo se o lístky určené pro CONCACAF. FIFA ho na tajném zasedání požádala o vrácení těchto peněz, ale do dnešního dne prý odevzdal asi tak 25%. Je toho okolo tohoto polemického a protežovaného pána mnoho smradlavého...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si rýpnu i tady: nejsou náhodou příbuzní s Košťálem?

Reagovat
smazaný uživatel

škoda jen že článek nejde hodit do angličtiny... ale z toho co si napsal níže se můj obrázek na tohoto chlapíka nikterak nezlepšil...

Reagovat
alegre

Blbci a darebáci se rodí bez rozdílu na celém světě. Košťál a Warner jsou jed dva z tisíců...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

JE JENOM JEDINÁ NA SVĚTĚ takže to co zamýšlej tihle nadutci je směšný

Reagovat
alegre

Hmmm, bez urážek, ale jediná na světě je Champions league UEFA. Tato se bude jmenovat Champions league CONCACAF... Mistry mají ve všech zemích a tak každá federace má nárok organizovat svou LM... nejen "NADUTCI Z EVROPY"

Reagovat
smazaný uživatel

No jistě, to je jako napsat: Mistrovství Evropy je jenom jediné na světě.

Reagovat
alegre

Dokonce si myslím, že v Champions league Evropa hraje evropská menšina...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale očekávám, že v budoucnosti se sebere třeba 16 nejbohatších, nejmocnějších nebo jiných nej... klubů a vytvoří nějakou evropskou Superligu. Je asi jenom otázkou času, kdy někdo tento projekt dopracuje k dokonalosti, zafinancuje... a začne na něm rejžovat prachy - o nic jiného samozřejmě nejde. To bude asi opravdová konkurence LM, jejímž "majitelem" je UEFA.

Reagovat
alegre

To je docela pravděpodobné, ale nebude to ku prospěchu klubového fotbalu v jednotlivých zemích. Atraktivní pro diváky, lukrativní pro sponzory, ale jinak? Koho pak bude zajímat CHL UEFA a její finále Górnik - Baník? A nejbohatší a nejmocnější? Hmmm, CSKA Moskva a mnohé další ruské kluby k nim zcela jistě patří také...

Reagovat
smazaný uživatel

Těch možných vývojů je mnoho (teď mně napadá 1. liga EU ), ale stejně je to o penězích - a ty se neptají, komu je to ku prospěchu. Ale zase na druhou stranu taková NHL v hokeji, která jde mimo hokejové svazy a je sama pro sebe - a taky to funguje. Možná se toho ani nedožijem.

Reagovat
alegre

No tak já asi ne, to by si museli oni pánové co mají peníze móóóc pospíšit!

Reagovat
smazaný uživatel

Nesmíš moc koukat na zápasy jako Slavia-Žilina nebo Slavia-Ajax, to je na infarkt.

Reagovat
alegre

Já u zápasů Slavie stárnu o deset let... Fandím ji 48 let x 30 = 1 440 + 56 = 1 496! Ve 40. minutě utkání s Tottenhamem mi bude patnáctset...

Reagovat
smazaný uživatel

Šenkeřík dá zrovna gól na 3:0, tak zase omládneš

Reagovat
alegre

Tak za tohoto stavu mne vezou na psychiatrii. To bych se asi zbláznil a "usmál" k smrti!

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jinak přeji ještě hodně Štědrých večerů, tvoje fejetonky by chyběly.

Reagovat
alegre

Díky, budu se snažit i když se to yardovi někdy nelíbí a Gutimu to na trávníku klouzá!

Reagovat
smazaný uživatel

To je titulek . . .To jeko kdyby vyšla nová Felicie a noviny by napsaly: Mercedes má konkurenci!

Reagovat
smazaný uživatel

Chachacha! To je "JEKO" když se ráno podíváš do zrcadla a řekneš: "Coco_Bounty - věčný kritik a nespokojenec se probudil!" Tohle neni zpráva, ale FEJETON! A tam je nadsázka povolena! A tak

Reagovat
smazaný uživatel

stejne v americe neni dobry fotbal takze je to jedno

Reagovat
Votrok

Zajímavé... A proto drtivá většina evropských velkoklubů, ale i těch průměrných, má ve svých radách tisíce hráčů právě z Latinské Ameriky. Než něco napíšeš, tak si to pořádně rozmysli.

Reagovat
smazaný uživatel

ja nevim co tu resite me zajima fotbal v evrope a ne nekde v karibiku to ze tam nekde se rozhodli napodobit LM tak to mi je u riti

Reagovat
smazaný uživatel

Jsi chudák. Fotbal se hraje na celém svete a je jen dobre, ze nam ho eurofotbal.cz takhle priblizuje.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele