Liberec šel ve stopách Sparty

29.08.2002, 00:15
Aktuality
Slovan Liberec byl před domácí odvetou třetího předkola Ligy Mistrů proti italskému AC Milán v podobné situaci jako o den dříve pražská Sparta, potřeboval vyhrát. Stejně jako Sparta na tom Severočeši byli i po poločase, prohrávali 0:1...

Závěr prvního poločasu moc nenapovídal tomu, že by se Slovan měl pokusit o zvrat. Hráči AC měli hru pod kontrolou, liberečtí po soupeřově vedoucím gólu, kdy se po chybě obrany trefil nehlídaný Filippo Inzaghi, ztratili dech. Jenže druhý poločas byl úplně o něčem jiném než ten první, podobně jako v případě Sparty. Jako první k honbě za nemožným, za vstřelením tří branek, zavelel ve 46. minutě Miroslav Slepička. Po zaváhání Paola Maldiniho mu stačily dva doteky - prvním míč zpracoval a druhým jej poslal za záda padajícího gólmana.

Liberec byl na koni, probudili se i fanoušci, většině akcí ale chyběla přesná finální přihrávka a dobré zakončení. Až v 87. minutě, kdy už v zázrak věřil jen málokdo, naději vzkřísil David Langer, když hlavou přesně umístil Papouškův centr z přímého kopu a dostal Liberec do vedení. V tu chvíli Slovan potřeboval ještě jeden gól, Liga Mistrů byla na dosah. Závěr ale pokazily pochodující nervy a trochu také španělský rozhodčí Arturo Ibanez. V nastaveném čase hodně zbytečně protestoval Langer a sudímu došla trpělivost, ukázal libereckému střelci žlutou kartu. A protože už Langer jednu měl, také za řeči, šel předčasně do sprch. Zmařil tak šanci libereckých na závěrečný tlak. Poslední hřebíček do liberecké rakve zatloukl rozhodčí Ibanez sám, když zápas ukončil ve chvíli, kdy se dopředu hnal Gyan Baffour. Ze čtyř minut nastavení, které předtím sudí avizoval, uběhly teprve tři...

Liberec byl k vytouženému postupu do hlavní soutěže Ligy Mistrů hodně blízko. Stejně jako o den dříve Sparta také doplatil na pravidlo o počtu gólů vstřelených na soupeřově hřišti. V Miláně Slovan prohrál 0:1 a i když pak doma slavný AC porazil, nestačilo to. Postup by si poslední český mistr zasloužil asi víc než Sparta, s o mnoho slavnějším a silnějším soupeřem sehrál dvě vyrovnaná utkání, kdežto Sparta na soupeře srovnatelných kvalit v prvním utkání nestačila a ani výborný výkon jí v odvetě nestačil.

Oběma českým týmům chybělo v předkole trochu štěstí. Kdyby Jan Nezmar v prvním zápase netrefil jen tyč a kdyby hráči Sparty proměnili alespoň jednu z několika tutovek, které gólem neskončily, mohl mít český fotbal v miliónové lize dva zástupce. To jsou ale kdyby, nestalo se tak a Liga Mistrů bude letos bez české účasti. Na Spartu i na Liberec čeká "jen" pohár UEFA.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele