Levý: V roce 1983 do sebe všechno zapadlo, ale titulů mohli Bohemians udělat víc

12.06.2023, 22:01
Aktuality

Trenér Stanislav Levý přesně před 40 lety jako hráč získal s pražskými Bohemians jediný titul v klubové historii. Tehdejší "Klokani" podle bývalého reprezentačního obránce měli na to, aby vyhráli československou ligu víckrát. Levý v rozhovoru s ČTK také vzpomínal, že tvrdé tréninky s přísným koučem Tomášem Pospíchalem byly někdy až za hranou.

"Nechci říct, že titul nebyl překvapením, ale kvalita mužstva v té době byla obrovská. Sešlo se tam spoustu výborných hráčů, zapadlo to do sebe. Byli tam reprezentanti, velká konkurence. Titul jsme si v té sezoně jednoznačně zasloužili," řekl Levý.

Cítí, že Bohemians se mohli stát i několikanásobnými mistry. "Jednoznačně. Mužstvo mělo kvalitu a sílu na to, aby ten titul nebyl jediný. Na druhou stranu s nadsázkou říkám, že kdybychom titulů získali víc, tolik se to neslaví a nemluví se o tom, jako když máte jediný," mínil pětašedesátiletý kouč.

"V roce 1985 jsme byli opravdu blízko dalšímu titulu, ale v posledním kole jsme doma prohráli s Trnavou 0:1. I ostatní mančafty jako Sparta, Dukla nebo Ostrava tehdy měly výborné fotbalisty. A možná kdyby trenér Pospíchal byl větší psycholog, titulů by se udělalo víc. Ale na tom jediném má stejně jako hráči velkou zásluhu," přidal Levý.

Kvůli mistrovským oslavám měl "průšvih" u své ženy. "Domluveno bylo, že půjde slavit jenom mužstvo samotné bez manželek, a nakonec to dopadlo jinak. Bez manželky jsem tam byl jenom já a asi dva spoluhráči. Takže dodneška mi tohle nemůže odpustit. Musel jsem to manželce nějak vynahradit a když jsem jako trenér vyhrál titul v Albánii (v roce 2012 se Skënderbeu Korcë), už byla u oslav přítomna," uvedl Levý.

Příprava pod Pospíchalem fotbalisty vršovického týmu hodně bolela. "Opravdu tvrdě jsme pod ním trénovali. Ukázalo se, že poctivá tvrdá práce je základ a bez ní těžko můžete dosahovat nějakých úspěchů. Ale někdy to bylo hodně drsné a dalo by se říct možná i za hranou," prohlásil pětadvacetinásobný reprezentant.

Se spoluhráči někdy náročné tréninky lehce sabotoval. "Vedle činek, se kterými jsme cvičili a skákali na betonu pod tribunou, jsme měli i vesty na běhání s ocelovými kuličkami. Ty jsme občas vyměnili za šišky, aby to nemělo osm nebo deset kilo," přiznal Levý.

V roce 1983 také Bohemians došli až do semifinále tehdejšího Poháru UEFA, kde vypadli s pozdějším vítězem Anderlechtem Brusel. "Trenér Pospíchal nepostavil Přemka Bičovského, nenahraditelného hráče pro styl a hru Bohemky, což určitě mělo na dvojzápas vliv. Jsem přesvědčený, že kdybychom v semifinále narazili na Craiovu, finále bychom udělali. Ale Anderlecht měl vynikající mužstvo a víceméně byl nad naše síly," řekl Levý.

Československý titul a účast v semifinále Poháru UEFA staví na stejnou úroveň. "Já bych mezi tím nedělal žádný velký rozdíl. Ještě bych podotknul, že v sezoně 1982/83 po čtvrtfinále s Dundee jsem se prvně dostal do nominace reprezentace. Z mého pohledu to byl opravdu hodně úspěšný rok," poznamenal Levý.

Současní Bohemians mu udělali radost čtvrtým místem v minulém ligovém ročníku. "Bohemce jsem to upřímně přál. Sice to není titul po 40 letech, ale po 36 letech se znovu ukázat v Evropě, to je velký úspěch. Odvedli opravdu dobrou práci," ocenil Levý svěřence kouče Jaroslava Veselého.

Neví, zda je reálně, aby "Klokani" v nejbližších letech získali titul i v české lize. "Sparta a Slavia jsou hodně odskočené, hlavně finančním zabezpečením a zázemím. To je potom pro konkurenci strašně těžké. Ale i v minulosti titul dokázaly získat menší kluby, se kterými se nepočítalo, jako Liberec nebo kdysi Plzeň," dodal bývalý trenér Slovácka, Plzně, Vratislavi či Hannoveru.

Autor: ČTK

Komentáře (8)

Přidat komentář
fabec1222

Pěkně se v závěru vysmál Plzni

Reagovat
ratusek

To ani ne. Tehdy byla Plzeň fakt malý klub, proto tam je to "kdysi". Určitě nenarážel na ten titul minulou sezonu

Reagovat
fabec1222

Spíš sem myslel tohle: "Sparta a Slavia jsou hodně odskočené..." Takže Plzeň už mezi favority ani nepočítá

Reagovat
ratusek

jo to ano Sám nevím, co od nich čekat. S Koubkem to může být jakkoliv. Kdo ví jak to v tom Hradci bylo, když prosákly nějaké informace ohledně kabiny atd. A hlavně za rok budou nového trenéra hledat znovu

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Mönchengladbach

Levý je ten pravý.

Reagovat
eder

Standa Mrož Levý a jeho zákeřné volné přímé kopy.

Reagovat
smazaný uživatel

mrož

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele