Leverkusen se žene za bundesligovým titulem i neporazitelností, Alonso týmu věří

12.04., 19:00
Aktuality
Xabi Alonso (© AFP)

Bayer Leverkusen, který v neděli hostí Werder Brémy, dělí od zisku premiérového bundesligového titulu jediná výhra. Svěřenci Xabiho Alonsa však před sebou mají ještě další cíl - neporazitelnost. Té zatím v německé lize nikdo nedosáhl. Důležité je však pro Alonsa a jeho tým nejprve zvládnout poslední krok a titul oslavit nejlépe už v neděli před svými fanoušky.

Alonso vyhrál Bundesligu jako hráč třikrát v dresu Bayernu Mnichov a tehdejšího manažera Pepa Guardiolu pak vždy mohl zlít pivem, což je v německém fotbale tradice. Na otázku, zda očekává stejné zacházení, kouč Leverkusenu novinářům na tiskové konferenci odpověděl: "Nepřemýšlel jsem o tom. Nejlepší je být spontánní, ale jsem na to připraven."

"Není to naše jediná šance, ale samozřejmě chceme vyhrát," řekl Alonso směrem k nedělnímu zápasu s Werderem Brémy. "Fanoušci už si zaslouží něco oslavit," dodal s tím, že si myslí, že Bayern v sobotu nepodlehne Kolínu nad Rýnem a Stuttgart zvládne duel s Frankfurtem. V opačném případě by totiž Bayer oslavil titul ještě před svým utkáním.

Tomu by se rád vyvaroval i Jonas Hofmann. "Když se máte poprvé v historii stát německým šampionem, rozhodně nechcete slavit doma na gauči. Navíc se sklenicí vody v ruce, den před zápasem vašeho týmu. Zkrátka nemůžete nechat emoce vyvřít, pokud nejste společně v partě, se kterou jste takového úspěchu dosáhli. Je mnohem příjemnější slavit společně. Proto budu v sobotu fandit Bayernu a Stuttgartu," řekl pro agenturu DPA.

Alonso prohlásil, že jeho tým, kterému se přezdívá Neverkusen, protože v rozhodujících okamžicích v historii vždy selhal, se svou pověstí nenechá zastrašit. "Musíme se soustředit na naši hru a věřit svým kvalitám a mentalitě," sdělil.

Neočekávaný hrdina Andrich

V kádru Leverkusenu je hned několik jsem, která se na dosavadní skvělé sezoně podílela značnou měrou, jedním z nich je i Robert Andrich. Německý záložník přitom před Alonsovým příchodem zdaleka nedosahoval svého potenciálu.

Nyní má však na dosah ruky hned tři trofeje (DFB-Pokal, Bundesligu a Evropskou ligu), nadto byl poprvé povolán do německé reprezentace. "Myslím, že to ani nedokážu popsat. Asi bych se z toho zhroutil," řekl 29letý záložník v podcastu Einfach Mal Luppen. "Co jsme letos dokázali, si uvědomím až po sezoně na dovolené," doplnil.

Neporazitelnosti zatím nikdo nedosáhl

Pokud by se svěřencům Alonsa podařilo dotáhnout zisk mistrovského titulu do konce, mají i nadále o co hrát. Šest zápasů před koncem ligy jsou stále neporažení a pokud by se jim v tomto duchu povedlo ročník dohrát, byli by první, komu se to podařilo.

V rozhovoru, který ve čtvrtek zveřejnil německý magazín Kicker, kapitán Leverkusenu Lukáš Hradecký uvedl, že pokud jeho družina v neděli Brémy porazí, rozhodně ve svém snažení nepoleví.

Program Bayeru Leverkusen. (©Livesport)

"Chceme vytvořit něco výjimečného. Nestačí nám jen získat mistrovský titul," uvedl finský reprezentant. "Po neděli zbývá už jen pět zápasů, byla by škoda to nedotáhnout," myslí si.

Leverkusen výhrou 2:0 nad West Hamem ve čtvrtfinále Evropské ligy prodloužil svou neporazitelnost napříč soutěžemi na 42 zápasů. V Bundeslize má aktuálně na kontě 76 bodů. Loňskou sezonu skončily Bayern a Dortmund po 34 zápasech s 71 body, přičemž Bavoři získali titul díky lepšímu rozdílu ve skóre.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
28
24
4
0
69 : 19
76
2
Bayern Mnichov
28
19
3
6
80 : 36
60
3
VfB Stuttgart
28
19
3
6
64 : 34
60
4
RB Lipsko
28
16
5
7
64 : 33
53
5
Borussia Dortmund
28
15
8
5
55 : 33
53
6
Eintracht Frankfurt
28
10
12
6
43 : 36
42
7
FC Augsburg
28
9
9
10
45 : 46
36
8
TSG Hoffenheim
28
10
6
12
48 : 53
36
9
SC Freiburg
28
10
6
12
40 : 52
36
10
1. FC Heidenheim
28
8
9
11
41 : 49
33
11
Borussia Mönchengladbach
28
7
10
11
49 : 54
31
12
Werder Brémy
28
8
7
13
36 : 44
31
13
Union Berlín
28
8
5
15
25 : 43
29
14
VfL Wolfsburg
28
7
7
14
34 : 47
28
15
VfL Bochum
28
5
11
12
33 : 58
26
16
1. FSV Mainz 05
28
4
11
13
26 : 46
23
17
1. FC Köln
28
4
10
14
23 : 49
22
18
SV Darmstadt
28
2
8
18
28 : 71
14

Autor: Vladislav Frk, Livesport.cz / AFP

Komentáře (64)

Přidat komentář
Heresy

letos sileni .. gratulace at to dopadne jakkoliv .. ale serete me

Reagovat
vladino10

Tak ze im Xabi verí...teraz keď im už verí aj rudnevs to neni moc hrdinske

Reagovat
Rudnevs

Keď už aj skeptici a pesimisti (ja) začínajú veriť, to od Alonsa, ako od človeka, čo mal veriť od prvej sekundy, nie je nič nezvyčajné

Reagovat
Sigma Olomouc

Hlásím se také ke skupině pesimistů.

Reagovat
St. Pauli

Aj ja. Tahle sezona Neverkusenu me stala uz dost penez. Kdybych radeji sazel proti Bayernu, tak mam z baraku sidlisko.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Salfovic

Vyhrát treble bez porážky by byl neuvěřitelnej a unikátní zápis. To se nikomu, nikde nepovedlo. Ale byla by to zajímavá výzva pro Pepka

Reagovat
Pablos

když si vezme do kádru tři Čechy, může se o to aspoň pokusit no

Reagovat
kilobyte

Tak to by mě zajímalo, které 3 by si vybral. Když by musel.

Reagovat
Pablos

Tecl… a pak už taky tápu no

Reagovat
Seydou Doumbia

Samek, Matějů, Kuchta

Reagovat
Rudnevs

Najväčšia haluz by bola, že by sa to podarilo zrovna Leverkusenu, od ktorého by nikto nečakal asi ani ten domáci titul Treble bez porážky - to sa človeku hneď vybaví City, prípadne Kloppov Liverpool, možno pri dobrej sezóne PSG, maximálne nejaky Bayern alebo tak, ale Leverkusen by asi nikto nečakal.

Ale podľa mňa niekde narazia. Či už v Bundeslige v tých posledných zápasoch (ak získajú titul s predstihom) alebo ich v EL niekto prekvapí. Stále je tam dosť silných tímov, hoc prípadné vypadnutie Liverpoolu by Bayeru hralo do kariet.

Reagovat
Gurjewitsch

som optimista, prvá prehra Leverkusenu bude 21.4.

Reagovat
Seydou Doumbia

prvni a posledni prohru jim udeli as rim mam taky pocit

Reagovat
Mr.Mike

Ja cekam ze ten Dortmund je doma da

V Evrope sem cekal ze je sejme Liverpool, ale ten asi nakonec vypadne tak by to bez porazky klapnout mohlo

Reagovat
Werkrider

Real, Barca, prime Juve?

Reagovat
Rudnevs

Real som tam mal, ale nejak som ho vymazal, pretože som tú vetnú skladbu menil a omylom som miesto tam Realu napísal Bayern, tak som mal zrazu dvakrát Bayern a raz som to vymazal, ale už som tam nevrátil Real Každopádne Real tam mal byť.

Barca momentálne asi ťažko a Juve vlastne tiež nie. V ich prime hej, ale to by som tam potom mohol napísať trebárs aj Manchester United alebo AC…

Reagovat
mistr129

Treble s EL je blíž kombinaci FORTUNA:LIGA-MOL Cup-Čs. Superpohar než opravdovému treble

Reagovat
kilobyte

To ani náhodou. Zvlášť když by k tomu měli BL a DFB Pokal.

Reagovat
kattos

Dlouho jsem neviděl aby za ten úspěch mohl tak moc trenér.

Někdy tady byl příspěvek jak ten titul je díky dlouhodobé práce toho týmu.

Jasně, asi trochu jo, ale hlavně je to zázrak z dílny tohohle génia

Reagovat
vladino10

Tak... ono ti hráči majú kvalitu a sedia si ako tím. A tento tím mal bayer plus mínus už pred dvoma rokmi. Zohralo sa to, dobre to doplnili a xabi našiel každému jeho presne miesto. Ale tých hráčov, ktorí dokopy sedia vyberali v bayeri už dávno pred xabim. No a zakončili to aj trénerom, ktorý k tomu celému sadol...je nefer všetko pripisovať len jemu

Reagovat
Bayernista18

Leverkusen bavil i v minulejch sezónách, ale v obraně to často vázlo. Letos k tomu přistoupili mnohem víc zodpovědně a na tom má Xabi velkou zásluhu.

Reagovat
Salfovic

Nebyli skoro na sestupových místech, když je přebíral ?

Reagovat
Seydou Doumbia

jasně že jo, po 150 letech hráli pár zápasů na spodku tabulky, jinak to byl před Šabim tým co pravidelně hrál ten 3-6 flek a většinu těch hráčů co tam ted dělaji tu jízdu už bylo, takže oka určitě udělal raketu práce, ale ten neskutečný kádr už postupem času někdo budoval...příjde mi to jako psycholog, taky mu vysypeš své problémy ale on ti přesně neřekne co máš udělat, jen tě navede ke správné cestě

Reagovat
vladino10

Reagovat
kattos

Jenže ten rozdíl mezi Leverkusenem a Bayernem byl velkej. Však když přebíral bylo to na spodku, Liga mistrů se hrála naposled v sezone 19/20 a předtím 16/17!

To není jako že to byl top 4 tým a najednou prostě titul se vyhrál jen tak

Reagovat
kattos

A teda minulá sezona, která byla tak hrozná že jsem zapomněl

Reagovat
Seydou Doumbia

Poslední sezony Leve - 3,6,5,4,5,12,3,4,4,3,5,2,4. Okey nehráli každý rok tu LM a měli tam pár sezon kdy to nevyšlo, ale vesměs stabilní učastník evropských pohárů to byl je a asi i bude. To v konkurenci Bayernu, BVB a kdysi Schalke, dnes Lipska není vůbec špatný, když si vezmeme že v té evropě se vystřídala hromada týmu a většina se tam nedostávala stabilně (gladbach, hoffe, wolfsburg, augsburg). V tohmle ohledu beru Leve jako takovou stabilní pohárovou jistotu. Neříkám přece že na ttitulu nemá žádnou zásluhu, jen že to je trochu overrated a měli by se docenit i jiné faktory než jen trenér.

Reagovat
kilobyte

Sám to neudělal, ale má na tom velký podíl. Dali by to bez něj?

Reagovat
Seydou Doumbia

Já mužu říct že by to mohli vyhrát i s jiným trenérem, ty že ne. Ani jeden si to nemůžeme dokázat. Netuším kámo.

Reagovat
kilobyte

Já netvrdím, že by to a jiným trenérem nedali. Ale těch, který by to dali asi moc nebude.

Reagovat
Werkrider

Ani náhodou.

Reagovat
kattos

Však v průměru to je bída asi 4-6 misto

A najednou titul a takhle jasně

Alonso na tom má největší podíl.

Leverkusen spadne na ten samej level až odejde

Reagovat
Seydou Doumbia

asi tak

Reagovat
Mr.Mike

Tak ja bych spis ocenil sportovni vedeni celkove a to ze tam zapadl na jednicku Alonso uz je ten uplnej strop toho celyho

Reagovat
kattos

To mi příjde právě jako hrozná píčovina

Alonso není nějaký strop nebo něco, on je byl a bude hlavní důvod.Až odejde, zase spadnou do nadprůměru

Reagovat
Seydou Doumbia

spadnou protože rozprodají kádr a odejde jím tato zlatá generace, jako odešla tehdy ajaxu a dalším

Reagovat
vladino10

Hrozna picovina je tvrdit, že nejaký trener dokáže z bandy kopacov zostaviť takýto stroj. Ak tam nie je kvalita pri skladbe tímu, tak nie, nedokáže. Takže niekto musí dostať kredit za to, že ten tím zložil- a to proste xabi nie je

Reagovat
kilobyte

Trenér může udělat z dobrého týmu mistrovský tým. Dobrý příklad je třeba SAF v Aberdeenu. Před jeho příchodem hráli nahoře, ale na titul jim vždy něco chybělo. Přišel Ferguson udělal s nimi 3 tituly, odešel a titul už neudělali. Zase jim ten kousek chyběl.

Reagovat
vladino10

Z týmto súhlasím, ale dávať xabimu 100% kredit akoby z dedinčanov urobil majstrov je nefer voči dlhoročnej práci celého bayeru

Reagovat
kilobyte

Tak tohle si snad nikdo nemyslí. Leverkusenu se prostě povedlo všechno a mají na tom zásluhu všichni v klubu.

Reagovat
Mr.Mike

Hele tohle je anomalie..neverim, ze pristi sezonu jim to bude slapat tolik jako ted a to i kdyby nerozprodali. Tenhle kadr se sestavoval uz delsi dobu a Alonso z toho vytezil maximum.

Samozrejme ale netvrdim ze trener neodvadi vyborbou praci.

Reagovat
vladino10

Reagovat
Martin9719

Ha Ho He! Hertha BSC! Pohodová krásná výhra a 10 bodů z 12 za poslední 4 zápasy. To je tak když si uvědomíš že na Fortunu a HSV ti najednou schází 6 zbytečně ztracených bodů s Wiesbadenem.

Reagovat
Rudnevs

Ha ho he Prehra Rostocku pomohla

Reagovat
St. Pauli

Kazda prohra Rostocku proti komukoliv (snad vyjma HSV) pomuze nastolit rovnovahu mezi dobrem a zlem.

Reagovat
Rudnevs

Viac menej suhlas, ten klub som mal dlhu dobu rad, ale tento rok im prajem zostup - jednak preto, aby sa Schalke (a dufam ze aj 1. FCK) zachranilo a po druhe, uprimne tak trochu suhlasim, ze ich fans su proste neznesitelni. Radikalni nackovia a idioti bez mozgu. Nevravim, ze vsetci, ale pre velku cast to plati.

Reagovat
Martin9719

Na druhou stranu, 62000 návštěva celkem a určitě opět jedna z nejvyšších návštěv mezi 1. a 2. Bundesligou toto kolo. Jinak s tím co včera předvedli tak nevidím důvod proč třeba Schalke by mělo na jejich úkor spadnout. Schalke je za mě už v podstatě zachráněno i když samozřejmě poslední kola jsou strašně ošemetná.

Reagovat
Rudnevs

Toto kolo nám zatiaľ prialo, ale zachránení ešte zďaleka nie sme. V budúcom kole hrá väčšina tímov z ohrozenia zostupu proti sebe. Lautern - Wiesbaden, Osnabrück - Braunschweig, Rostock - Magdeburg a Schalke - Elversberg. Stačí prehrať s Elversbergom hneď v piatok a následne je garancia, že aspoň niektorí súperi budú bodovať, čiže sa určite znovu dotiahnu.

Reagovat
Martin9719

A Tabaković 19 gólů - 1. místo.

Reagovat
Mönchengladbach

Neverkusen + Xabi = Treblekusen

Reagovat
Witcher

Krásně využili slabší chvilky ostatních něco jak když u nás měl tituly Liberec.Stabilne naka nadvláda nehrozí spíš to půjde hodně rychle zase dolů.BL šla strašně dolů poslední roky

Reagovat
Acquanni

S tím využitím slabé chvilky ostatních.. Od 98/99 měl vítěz BL nejvíc 91,90,88,84 bodů, jinak vždy méně. Reálně má Leverkusen šanci překonat i těch 91 bodů i když nejspíš budou posledních 5 zápasů hrát s jistotou titulu a jelikož budou ještě bojovat hlavně o EL, určitě nebudou dohrávat na 100% každou zbylou minutu v BL. Tak či tak téměř 100% udělají minimálně čtvrtý nejvyšší bodový zisk za posledních 25 let. To není zrovna o slabší chvilce ostatních.

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

Taky si myslím, ale stejně jsou tyhle momenty "střídání stráží" prostě hezký ve fotbale... Po sezóně jim dost hráčů odejde, jasně náhrady příjdou, no uvidíme jak to povalí dále, třeba ten Alonso fakt dokáže něco co se jiným nepovedlo a udělá z Leverkusenu pojem i mimo BL...

Reagovat
Csaplárova past

Slabší chvilky ostatních? Bayern neměl získat titul už vloni a BVB už má (vyjma loňské sezóny) tu chvilku pořádně dlouhou ...

Reagovat
Martin9719

Ten kdo v jakékoli lize udělá titul pokud není favorit tak to není o tom, že by využil slabé chvilky ostatních, to fakt ne. O titulu totiž nerozhodují vzájemné konfrontace, ale to jak zvládáš zápasy které musíš jasně zvládnout, prostě všechny ostatní. A to je vždy o síle toho týmu samotného. Byly tady samozřejmě výjímky jako když Slavie prošla ligou bez prohry a Vrba udělal s Plzní víc bodů než na 1. titul pokud se nepletu a byl stále X bodů na 2. místě, ale to prostě většinou nerozhoduje. Když jsi na 1. místě, máš to ve vlastních rukou, stejně jako třeba Leicester nebo teď Leverkusen. I kdyby Bayern udělal o 15 bodů víc doposud, je stále na 2. místě.

Reagovat
Hachim Mastour

Ani Superman by toho roku nevyhral s Bayernom titul

Reagovat
Heresy

Superman taky nefusuje do fotbalu ..

Reagovat
Csaplárova past

Leverkusenu tiše přeje i fanouškem Bayernu

Reagovat
F.o.X.i.K

Já jim to přeju

Reagovat
milan78

Alonso byl i na hřišti sympaťák, především výkonem.., ale bayern jim to s tuchelem velice usnadnil.., příští rok LM, trošku jiní soupeři než EL a budou rádi, když v bundeslize top 4

Reagovat
Csaplárova past

Bayern jim to velice usnadnil? Už teď má Leverkusen tolik bodů, co mistrovský Bayern v sezónách před Tuchelem na konci sezóny.

To ostatní kluby to každý rok usnadňují Bayernu ...

Reagovat
vladino10

na jednej strane áno, na druhej ak by im bayern dýchal celý čas na chrbát, tak by proste ten tlak bol na bayer väčší. Nehovorím, že by ho nezvládli, ale určite by to mali ťažšie

Reagovat
ACSeRw!n

porad neverim, ze to zvladnou.. podelaji se z toho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele