Leverkusen rozhodně má na titul, přeju mu ho, říká Jan Morávek

23.10.2023, 08:44
Rozhovory

Třináct let působil Jan Morávek (33) v Bundeslize, odehrál v ní 168 zápasů a v Augsburgu se stal ikonou klubu. Teď bude bývalý český reprezentant glosovat fotbalové dění pro Livesport Zprávy a dnes vám nabízíme v podcastu Livesport Daily jednu z prvních ochutnávek. Téma se vybíralo snadno, je jím aktuálně vedoucí tým německé nejvyšší soutěže a také mužstvo, ve kterém působí hned tři čeští fotbalisté -⁠ Bayer Leverkusen.

"Věřím, že Leverkusen v téhle sezoně dokáže ukončit mistrovskou sérii Bayernu a vyhrát titul," říká Jan Morávek. "Myslím, že většinu fanoušků v Německu už nebaví nadvláda Bayernu, takže je to možná i trochu přání otcem myšlenky. Ale na základě toho, co člověk v této sezoně vidí, je ta šance veliká," dodává.

Zásadní vliv na vzestup Leverkusenu má podle něj trenér Xabi Alonso. Ten tým převzal na sestupových příčkách a za rok ho dostal na první příčku tabulky. "Okamžitě změnil rozestavení na 3-4-2-1, které preferuje. To je ta hlavní změna, systémová věc. Pak udělal další změny podle pocitu, hodně se jim povedlo i přestupové období. Nastaly tam velké změny. Myslím si, že práce trenéra Alonsa je obdivuhodná a je zasloužené, že je jeho budoucnost spojována s velkými kluby," myslí si Morávek.

Trojnásobný reprezentant hovořil v podcastu i o třech Češích v Bayeru a o složité pozici Adama Hložka. "Je v těžké pozici, má obrovskou konkurenci a ti hráči teď mají formu. V Leverkusenu si to určitě vyhodnocují a je možné, že ho čeká hostování. Sám jsem si po přestupu do Schalke prožil něco podobného, je to úplně normální. Lidsky ho to může jen posunout, pokud si to správně vyhodnotí. A to on určitě dělá, na trénincích i v zápasech maká na sto procent," je přesvědčený Morávek.

"Adam to zvládá skvěle a už si v týmu vydobyl pozici. Je jasné, že teď to není na základ, ale jeho kvality tam určitě všichni vidí," uzavírá.

V nové epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Dostane se Patrik Schick přes Victora Boniface do základu?

V čem konkrétně je Leverkusen lepší než Bayern?

Jak týmu pomohly příchody zkušenějších hráčů?

Všechny už odvysílané díly podcastu Livesport Daily najdete na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (37)

Přidat komentář
Csaplárova past

Tolik let hrál v Německu a teď v pouhých 33 letech bez angažmá? To už nechtěl pokračovat nebo co se stalo?

Reagovat
Moshe Dajan

Tělo. Německo ještě zvládal, ale na nejnáročnější ligu na světě už nemá.

Reagovat
king23

Tolik let sice "hrál" v Německu, ale když si podělíš ubohých 168 zápasů 13 roky, tak to o něčem vypovídá.

Reagovat
Lemond Laws

To se opravdu ptáš proč? Zrovna u něj?

Reagovat
Csaplárova past

Kdyz nevim, tak se zeptam. Povazuju to za normalni

Reagovat
Lemond Laws

A to sleduješ fotbal od včerejška?

Reagovat
Nizzie

Tak nemusí třeba sledovat Německo, taky určitě nemáš přehled o všech hráčích. Někdo prostě sleduje jen svůj klub, ligu a hotovo.

Reagovat
Lemond Laws

Já neviděl jeho jedinej zápas za 10 let v Německu. Ale nežiju v jeskyni a asi se ke mě dostane, že to je hráč, který byl vždycky talent, kterého trápí zranění..

Reagovat
Nizzie

No tak k borcovi se to nedostalo. Zájmy má prostě jiné. Zase, že by plnil novinové titulky se říct nedá. Když se ke mě něco o Honzovi doneslo, bylo to skrze Bohemku.

Reagovat
tofupust

Jak tu jiz v komentarich zaznelo v minulych dnech od kolegu - Klokanu, skoda toho konce u nas. Odejit bez fanfar si zrovna on nezaslouzil.

Reagovat
Sigma Olomouc

On se nepohodl s vedením?

Reagovat
tofupust

To neni o tom, ze se nepohodl s vedenim. To je o urcite mire arogance a nevdeku, coz citim z mnoha kroku Drzmiska a sportovniho useku. A neni to ani jen o Moravkovi, mohli bychom totiz za posledni cca petiletku jmenovat i jine kluky, at uz starsi nebo mladsi, ke kterym se Bohemka nezachovala prave s uctou. Osobne nerozumim tomu, proc se zbavujeme sympataku a instalujeme si do kabiny Matousky, ale to je asi spis muj osobni problem. Nicmene nerozlucka s bohemackou legendou formatu Moravek je smutnou teckou, plivnutim do tvare, a zaroven naprostym marketingovym diletanstvim.

Reagovat
Sigma Olomouc

Aha

Reagovat
Firkraag

Meleš píčoviny. On sám rozlučku nechtěl. Jasně to říkal Veselý v podcastu.

Reagovat
tofupust

Picoviny nemelu. Hod se do klidu. Pokud tobe prijde uctivy, aby se jeho odchod vykomunikoval jednim zapadlym tvytem, tak asi opravdu zijeme na jiny planete. Je spousta Bohemaku, kteri ani nevedeli, ze uz letos neni v kadru.

Reagovat
Firkraag

Jo, bylo to zvláštní. Mě to taky mrzelo, ale bylo to holt na jeho přání, i když si taky myslím, že si to zasloužilo alespoň článek a vysvětlení.

Reagovat
Kucka

Reagovat
ACSeRw!n

velkej hrac od Rosickyho nejkreativnejsi.. bohuzel ho nasledoval i ve zranenich

Reagovat
Y.N.W.A

tak nějak, bohužel

Reagovat
dontcallmeandre

v tomhle konkrétním případě platilo i dohnat a předehnat, rosický toho přece jen odehrál o dost víc.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Mönchengladbach

I jinde jsou ligové tabulky zajímavé: Lyon a Basilej poslední v lize, Ajax předposlední.

Reagovat
Salfovic
Reagovat
Salfovic

Neverkusen, nech si těch fórů

Ale tehdy v té silver treble sezoně s Ballackem my jich bylo strašně líto.

Reagovat
Lemond Laws

my

Reagovat
Salfovic

Njn, trest za lenost a nekontrolování příspěvků, na mobilu je ten překlep hned, pak je člověk za debila.

Reagovat
John Obi Mikel

Ballack byl na tyhle silver-sezóny expert (2002, 2008).

Reagovat
Nizzie

On je celkově docela klikař.

Reagovat
Werkrider

Hezky se to poslouchá, nicméně když člověk fandí Werkself přes dvacet let, je si skoro jistý, že se v nějakou chvíli zhroutíme, ostatně jak vždy. Ten kádr je teď opravdu nejlepší od 2001, ale stejně jak je teď trenér naší silnou částí, může se z něj stát taky Achilova pata.

Vedou mě k tomu dvě věci a to mírná neflexibilita v taktice a Alonsova bunoucnost.

Mám pocit, že Wolfsburg na nás našel recept a to vytažením pressingu v mnoha lidech nahoru. U lepších týmů jako Lipsko, Bayern či Dortmund by jsme mohli dostat spoustu gólů a za celý zápas jsme na to nijak nezareagovali...

Druhou věcí jsou (nejen) na mně moc brzké spekulace o Alonsovi a Liverpoolech a Realech atd... na které sám Alonso reaguje hooodně diplomaticky. Doufám, že se nebude na San Bernabeu vidět moc brzy.

Co se týče čechů, nejvíc věřím Kovářovi, pokud bude mít trpělivost. Schick se rozstřílí a s Bonifacem by mohli tvořit dobré duo, nehledě na to kdo bude začínat. Na hru na dva útočníky to nevidím, ale kdo ví. No a Hložan...

Reagovat
smazaný uživatel

I když prohraješ všechny zápasy s RB, BVB a Bayernem, ve hře je furt 90 bodů. Vím, že to tak reálně nefunguje, ale je to tak.

Reagovat
DidusIneptus

Nejvíc přeju titul Bayeru. Též ho přeju Stuttgartu. Bayernu taky protože s náma Bavorsko sousedí. A když Bavorsko sousedí s Čechami, není to Německo, ale Bavorsko!

Reagovat
tofupust

Kde ses ty vylihnul? A z ceho?

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
hornito

Reagovat
Jason_

akým sposobom Leverkusen obchadza to pravidlo o 51 % ? prečo to nerobí aj Dortmund a ostatní

Reagovat
tofupust

Vyjimka z vyjimky. V pravidle 50+1, nekdy z prelomu milenia, je zaneseno, ze pokud ovladajici spolecnost (napr. Bayer/Leverkusen nebo VW/Wolfsburg) prokazatelne podporuje klub dele nez dve dekady, lze udelit vyjimku.

Pred prichodem Red Bullu se kazdopadne (minimalne v NRW) sborove skandovalo "Wir wollen keine Werksvereine!", ted se ten hnev napric Bundesligou soustredi predevsim na Leipzig.

Reagovat
bobis21

Neobchází. Oni jednali přesně v souladu s tím pravidlem, na rozdíl od Lipska.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele