Letní hazard na severu Německa

20.08.2016, 23:13
Názory a komentáře
Běží 88. minuta zápasu, Brémy se marně snaží prolomit obrannou tvrz Frankfurtu a přeci jenom se to podaří - senegalský stoper Djilobodji dotlačí míč za čáru a domácí tak právě na úkor Eintrachtu udrží bundesligovou příslušnost i pro nadcházející sezonu. Střelec vítězné branky Papy Djilobodji jako by napsal pomyslnou tečku za odvedenou prací sportovního ředitele Thomase Eichina...

Oba dva už totiž nebudou dále působit ve strukturách klubu. U prvně jmenovaného se to všeobecně očekávalo, u druhého jména je to velké překvapení. A ještě větší šok záhy nastane, když předseda dozorčí rady Marco Bode oznámí jméno Eichinova nástupce...

Thomas Eichin si jako hráč připsal celkem 180 zápasů za Borussii Mönchengladbach a jeden smutný rekord - nedokázal vsítit jedinou branku. Mnohem lépe si vedl v pozici manažera, či už u hokejového Kölnu anebo v obdobné roli na severu Německa. Ostatně, není se ani co divit, protože v letech 1993-95 absolvoval kurz sportovního managementu a tato zkušenost se mu v budoucnu bohatě vyplatila.

Po konci hráčské kariéry Eichina s nabídkou marketingového ředitele oslovili v Kölnu. Dá se říct, že po jeho příchodu do klubu se během krátké doby podařilo vyhrát několik trofejí: Spengler Cup v roce 1999, německý titul o tři roky později a německý hokejový pohár v roce 2004.

Roku 2001 se Eichin přesunul na post výkonného ředitele klubu. Když vešlo ve známost, že se stěhuje na Weserstadion, žádné velké nadšení to nevyvolalo. Ono nahradit Klause Allofse není jednoduché a samotný klub se už pěkných pár sezon spíše trápil; finanční situace nebyla nejlepší a na časy, kdy klub hrával v pohárové Evropě, pomalu sedal prach. A do takového prostředí přicházel člověk, jenž nemel žádné zkušenosti z fotbalového světa.

Aby těch konců legend nebylo málo, v létě dal týmu vale Thomas Schaaf, a tak se tedy kompletně rozpadl po dlouhá léta úspěšný tandem ředitel-trenér. Za Schaafa činovníci klubu přivedli jako náhradu Robina Dutta a Eichin s ním poměrně rychle našel společnou řeč. Totéž už se nedá napsat o Viktorovi Skripnikovi, ale k tomu se ještě dostaneme.

Přes léto zavítaly do kabiny týmu nové tváře a Eichin se poměrně činil. Smlouvy podepsali Luca Caldirola, z Mnichova se podařilo vykoupit Nilse Petersena, na levou stranu obrany přišel vypomáhat Santiago García, na přání nového kouče Eichin neváhal zaplatit tři miliony eur Freiburgu za Cédrica Makiadiho. To nejlepší pak přišlo nakonec: z Anglie dorazil Franco Di Santo a s odstupem času se tento podpis dá hodnotit jako první Eichinova vlaštovka.

Na sportovním poli se nicméně příliš nezměnilo: nadále byla děravá obrana a od odchodu Schaafa se tým nikam neposunul. Přes zimu Eichin dojednal příchod Obraniaka z Bordeaux a to už tak veselé jako v případě Argentince nebylo. Vlastně jediný světlý moment si polský záložník schoval do domácího zápasu proti "Hříbatům", jeho pěkně trefený přímý kop znamenal alespoň bod. Po zbytek ročníku už si ale víceméně jen stěžoval do novin.

V nadcházející sezóně se Eichin činil mnohem více a zmíněné přestupové okno se mu vážně podařilo. Podpisy smluv s Bartelsem, vytáhnutí Selkeho a Sternberga z rezervy, nebo vykoupení Garcíi z Rangers Talca patří ke krokům, ze kterých klub do budoucna těžil a vlastně těží dodnes. Stále špatná finanční situace nedovolila větší investice do kádru, přesto to sportovní ředitel zvládl se ctí a lidé na fanouškovských fórech mu začali věřit.

Na přestupovém poli se tedy klubu začalo dařit, na tom sportovním ovšem nikoliv. Celkem dost toho naznačil už první soutěžní zápas a výjezd do Illertisenu k prvnímu kolu DFB-Pokalu. Utrápená výhra nad outsiderem v poměru 3:2 po prodloužení zvedla varovný prst, hlavně co se týče defenzívy. Že problémy v obraně jsou a budou, ukázala první tři kola Bundesligy a šest inkasovaných branek. Fotbal v podání Brém dal opět vzpomenout na časy Schaafa, jenže tyto doby jsou nenávratně pryč a vzpomínat na minulost je cesta do pekel. Po devíti odehraných kolech vedení došla trpělivost a Dutt byl odvolán.

Někdy v této době se zrodila myšlenka o velké brémské rodině, v praxi to znamená především to, že klub by na vrcholných pozicích měli vést lidé, kteří jsou spjatí s klubem a plně se s ním identifikují. Do tohoto schématu rodák z Freiburgu nezapadal a nikdy tak úplně do sebe nedostal brémskou DNA. Že tato idea není jen momentální výmysl vedení, od kterého se časem ustoupí, dokládá fakt, že novým trenérem se stal Viktor Skripnik a ten si jako asistenta ukázal na Torsten Fringse.

Dá se říct, že ihned od této chvíle začal mít Eichin pocit, že spolupráce s novým trenérem bude spíše problematická a vztahy obou mužů nebudou na takové úrovni jako s Robinem Duttem. Na sportovním poli to ale začalo prakticky přes noc šlapat a hra či spíše výsledky vykazovaly skoro až markantní zlepšení. Výrazně se pod tento progres podepsala útočná dvojka Selke - Di Santo, hlavně Argentinec se parádně rozstřílel a stal se nejlepším střelcem týmu.

Atak na předkolo Evropské ligy ale nevyšel a klub nakonec finišoval na konečném desátém místě. Jako další velmi povedený příchod se jeví angažování Jannika Vestergaarda. V Hoffenheimu nepotřebný stoper se stěhoval na konci ledna 2015 do Brém za poplatek 2,5 milionu eur. Vytáhlý Dán okamžitě pozvedl defenzivu, plynule převzal post dirigenta a ještě ke všemu pořádně hrozil při útočných standardkách. Po roce a půl ho Werder velmi dobře zpeněžil, když od Gladbachu vyinkasoval takřka pětinásobek jeho pořizovací ceny.

K dalším povedeným obchodům zcela jistě patří Selke a Di Santo. Oba nestáli při příchodu klub ani euro a následně odešli za osm a šest milionů, což podstatně vylepšilo klubovou kasu a Eichin už měl také konečně možnost rozbít prasátko a začít plnohodnotně nakupovat. Za dvojici odcházejících forwardů přišla náhrada v podobě Antonyho Ujaha a Arona Jóhannssona. Zatímco prvně jmenovaný nastupoval na začátku sezony pravidelně a na konci ročníku byl druhým nejlepším střelcem, americký útočník bohužel drtivou část sezony promarodil a nemohl tak zatím splatit vynaloženou přestupovou sumu.

Ujah je už nyní v Číně a opět z toho vyšel velmi dobře Thomas Eichin. Pořizovací cena Ujaha při přestupu zněla na čtyři a půl milionu, Liaoning neváhal vysázet milionů třináct. Suma sumárum - Vestergaard a Ujah přinesli do klubové kasy 24 milionů evropské měny. Tyto peníze už nicméně Eichin využít nemůže, byl totiž v polovině května odvolán a musel tak vyklidit svou kancelář na Weserstadionu...

B-B-S opět spolu

Za touto zkratkou se skrývají bývalí spoluhráči z přelomu tisíciletí: Marco Bode, Frank Baumann a Viktor Skripnik. Prakticky jde o osoby, které vládnou fotbalu ve Werderu. Bode je člen dozorčí rady, Baumann nahradil Eichina v roli sportovního ředitele a Skripnik vede A-tým. Na jednu stranu se tak klub na určité časové období uzavřel do sebe a nepustí mezi sebe nikoho zvenčí, na druhou stranu bude mít fanoušek SVW pocit, že klub povedou lidé, kteří nebudou mít zájem na vlastním obohacení a časem odejdou jinam. V současném německém fotbalovém prostředí podobný model funguje akorát v Bayernu Mnichov; na severu teď tedy zkoušejí mnohem skromnější variantu a jen čas ukáže, jestli mančaft od Weseru bude v tomto směru průkopníkem nebo se do podobného experimentu pouštět nikdo další nebude.

V den odvolání Eichina z funkce Bode předstoupil na tiskovce před novináře a obhajoval tak krok vedení. Werder se vydal novou cestou a chce se dívat do budoucnosti a ne do minulosti. Co si člověk má představit pod budoucností, to už Bode blíže nespecifikoval a otázce se tak v podstatě vyhnul. Jako důvod vyhazovu ovšem okamžitě popřel neshody ohledně Skripnika. Veřejným tajemstvím v Bremách bylo, že Eichin silně tlačil na propuštění Ukrajince a Bode byl rezolutně proti, časem se objevila informace, že k odvolání by došlo jedině tehdy, pokud by s tím souhlasila dozorčí rada.

Z tohoto pohledu se zdá, že Eichin vedl předem prohraný boj. Po domácím zápase s Augsburgem a smolné prohře 1:2 ve 29. kole měl údajně předstoupit před hráče a ptát se jich, zda by neměl být trenér odvolán. Podporu mu vyjádřili v podstatě jen Vestergaard a Junuzović, Eichin tak potřebnou hráčskou pomoc nezískal a možná už v tu chvíli se připravoval na odchod. Bode navíc prohlásil, že důvodem k ukončení smlouvy nebyla výhradně otázka odvolání trenéra.

Eichin si v klubu udělal dost nepřátel, vyčítáno mu mělo být i to, že prosazoval posily na úkor vlastních odchovanců a celkový přístup k mládeži a skautingu. Ostrý protiklad v této věci je právě Bode. Ve svém prvním větším rozhovoru řekl, že jednou z cest zpátky na vrchol je kvalitní mládež a boj o talenty. V uplynulých letech se v sestavě objevilo skutečně málo odchovanců, kteří by pocházeli z klubové akademie. Schaaf učinil několik pokusů ale vždy to po čase vzdal, takže se mladíci jako Wurtz, Hartherz či Busch na chvíli dostali do základu, ovšem pracovat s nimi Schaaf nechtěl. Jistě, někteří hráči tehdy neměli kvalitu na Bundesligu, přesto se člověk neubránil pocitu, že by to s nimi nebylo horší. Angažování Dutta v tomto taktéž příliš nepomohlo, takže tento problém vyřešil až současný kouč. V minulé sezoně si trvalé místo vybojoval jen Grillitsch, aktuálně v přípravě dostal dost prostoru Lukas Fröde či Johannes Eggestein.

Co se týče samotné osobnosti Eichina, vyčítáno mu byla jeho tvrdost v určitých aspektech a občas neuctivost vůči ostatním zaměstnancům klubu. Přesto se nelze zbavit dojmu, že svoji práci vykonával dobře, nástupci Baumannovi zanechal po letech přebytek finančních prostředků na kontě a celkově lze říci, že se klub za jeho vlády zkonsolidoval. Takže v podstatě splnil přesně to, s čím do hanzovního města přišel. Časem ale získal pocit, že by měl získat větší vliv na dění v klubu a personální otázky. Kontrast v této věci nabízí Bode a jeho plánovaní budoucnosti. Vytvářením tlaku na Skripnika zkrátka Eichin "píchl" do vosího hnízda a dozorčí rada se cítila ohrožena vetřelcem zvenčí.

Mia-san-mia v brémském prostředí

Bode, Baumann ani Skripnik ve svých pozicích nemají potřebné zkušenosti a na začátku svého působení je to především marketingový tah s tvářemi, které si fanoušek pamatuje z časů, kdy všichni tři nastupovali v zelenobílém dresu. V jistém smyslu se tento krok dá pochopit - Werder marně vzpomíná na časy, kdy proháněl špičku v Německu i v Evropě, zkouška v podobě Dutta se neosvědčila a podle názoru představenstva by to nezvládl ani Eichin.

Cílem samozřejmě není kopírovat Bayern ve všech věcech, základní koncept ale zůstává. Pokud budou všichni táhnout za jeden provaz a zapomenou na osobní prospěch, klub může postupně získat na své dřívější síle. Jako příklad můžou posloužit trable Uliho Hoeneße, který ani po nástupu do vězení absolutně neztratil nic ze svého vlivu a svoji pozici si s přehledem udržel, aby záhy oznámil kandidaturu na prezidenta. Právě vnitřní problémy by měly ustoupit do pozadí s nástupem Baumanna do funkce.

Ještě nedávno trápil Werder podobný neduh jako svého velkého rivala na severu Hamburk. Nejednota, zákulisní intriky a boj o moc - všechny tyto potíže svým dílem přispěly k tomu, že klub musel vyklidit své dřívější pozice a spadl do průměru. Před příchodem Bodeho na pozici předsedy dozorčí rady tuto práci vykonával Willi Lemke. Za jeho úřadování klub získal double v roce 2004, v klubu působil více jak čtyřicet let, přesto se od něho spousta lidí odvrátila a vyčítá mu, že klub ztrácel sponzory právě díky němu. Lemke totiž trval na utahování opasků a měl tak odradit většinu potenciálních sponzorů. Jeden z jeho dalších problémů měl spočívat v tom, že byl stále více politik než muž, jenž chápe problémy sportovního klubu.

V tomto směru je nástup Bodeho vítanou změnou. Stal se totiž regulérním oblíbencem příznivců zelenobílých, což není úplně bezvýznamná věc, obzvlášť pokud se klubu nedaří a trápí ho neúspěchy. Bode je většinou lidí vnímán jako sympatický a důvěryhodný člověk a pomáhá tak vylepšit mediální image klubu.

A právě vylepšený mediální obraz klubu, důraz na větší interakci s příznivci a otevřenost je jedním z důvodů, proč Werder až obdivuhodně klidně zvládá boj o záchranu. Maximální podpora od všech zúčastněných hráčů v závěru ročníku pomohla vyhrát domácí bitvy a po závěrečném hvizdu posledního zápasu se všichni společně mohli radovat. Bode si dobře uvědomuje, že pokud klub nemá dostatek financí, nemůže konkurovat lépe zabezpečeným celkům a musí proto přijít s něčím jiným, aby tento deficit snížil. Werder je také jedním ze dvou bundesligových mančaftů, které stále ještě nemají změněný název stadionu. Bode změnu názvu stadionu jednoznačně neodmítl, pro nejbližší budoucnost to ovšem není téma k diskuzi. Důvod, proč se Werder neodhodlal ke změně názvu, souvisí s tradicí a respektováním vlastního publika. Na příkladu odvěkého rivala HSV můžeme vidět, že zdaleka ne všichni příznivci Die Rothosen s nadšením kvitovali název jako AOL Aréna či HSH Nordbank Arena; v "Der Clubu" dokonce fanoušci požadovali změnu názvu stadionu na Max-Morlock Stadion.

Jedním z dalších problémů je stále otázka hlavního sponzora, kterým i nadále zůstala firma Wiesenhof. Nová smlouva ještě na obzoru není, přesto se většina lidí těší na změnu, a pokud se podaří v tomto ročníku zajistit lepší umístění a vyhnout se bojům o záchranu, i v tomto směru nastane zlepšení. Jeden z důvodů, které klub uvedl při podpisu smlouvy s firmou Wiesenhof byl, že se ve městě Brémy nenašel natolik silný sponzor, který by byl ochotný klub finančně podpořit v těžších časech. Právě v malé podpoře místních firem je další z řady problémů klubu, protože Brémy a jejich okolí není příliš atraktivní část Německa a sponzoři se tak shánějí o dost hůře oproti Hamburgeru, Kölnu či Mnichovu. Tento problém je totožný i v otázce mladých talentů, kteří dávají přednost před Werderem Dortmundu nebo Gladbachu. Zkrátka poloha na severu Německa není dostatečně velké lákadlo a tento stav bude ještě nějakou dobu trvat, bohužel.

Návrat Baumanna jako rozhodující obrat?

Frank Baumann po podpisu smlouvy nezahálel a okamžitě začal jednat. Jeden z jeho prvních kroků bylo prodloužení smlouvy se současným koučem o další rok a druhý úspěšně splněný úkol na sebe nenechal dlouho čekat. Velmi talentovaný útočník Johannes Eggestein měl smlouvu jen do konce června tohoto roku. Šance, že by prodloužil stávající smlouvu, nebyly právě vysoké, podle serveru Transfermarkt ho chtělo vícero klubů, přesto Baumann našel společnou řeč jak s Eggesteinem, tak s jeho zástupcem.

Na začátek velmi dobrá práce - především podpis mladíka Eggesteina vyslal jasný signál, že sázka na domácí hráče bude pokračovat, a pokud na trhu nebude vhodný hráč, šanci dostane vlastní produkt. Po několika letech strádaní a velmi úsporné finanční politice si teď Grünweiß mohou dovolit být aktivnější na přestupovém poli a přivést posily nejen do základní sestavy, ale i zkvalitnit lavičku náhradníků. To byl v minulých letech zásadní problém: pokud ze sestavy vypadli dva až tři stabilní hráči základu, rozdíl byl jasně viditelný a na lavičce náhradníků často nebylo kam sáhnout.

Přestupová bomba v podobě Maxe Kruse odstartovala novou vlnu euforie. Ti, kteří do této doby pochybovali o kvalitách nového sportovního ředitele, rázem umlkli. Zaplacená suma ukázala, že Baumann ví, kde má využít peníze, a období, kdy klub nemohl jít do rizika, je zřejmě už pryč. Tím samozřejmě není myšleno bezmyšlenkovité utrácení či dokonce přeplácení. To velmi dobře vystihuje přestup Floriana Kainze - 3,5 milionu eur za hráče, jenž na svém postu patřil k nejlepším v rakouské lize, je adekvátní suma a povedená příprava v jeho podání to potvrzuje. Po odchodu Vestergaarda, ukončení hostování Djilobodjiho a prodeji Galveze před Baumannem stál nelehký úkol nahradit tuto trojici. Bundesligou ozkoušený Diagne, velmi zkušený Sané a taktéž dostatečně zkušený Niklas Moisander představují okamžitou kvalitu splňující bundesligové parametry. Justin Eilers, Lennart Thy a Thanos Petsos nespadají pod Baumanna, tyto hráče stihl podepsat Thomas Eichin a bude zajímavé sledovat, jestli je Skripnik uklidí na střídačku či dokonce na tribunu, nebo dostanou plnohodnotnou šanci jako všichni ostatní členové týmu.

Baumann je pevně spjatý s Werderem, od roku 1999 začal nastupovat za SVW a ani po konci hráčské kariéry město neopustil. Od roku 2009 pokračoval v strukturách klubu jako asistent Klause Allofse, po jeho odchodu se přesunul do role ředitele profesionálního fotbalu v klubu a skautingu. Tuto funkci zastával tři roky, v létě 2015 se rozhodl, že si od fotbalu dá na rok pauzu a získá tak větší odstup. Takže se do nové práce velmi těšil a v prvním rozhovoru na otázku, zda se nebojí minima zkušeností na nové pozici, odpověděl velmi sebevědomě: "Zorc, Eberl nebo Heidel také začínali s minimem zkušeností s vedením klubu a dnes je každý obdivuje, protože dokázali do práce vložit veškerou energii a věřili v úspěch. Já budu dělat přesně to samé a jen čas ukáže, zda si mě lidé budou také pamatovat, jako si pamatují Zorce, Heidela a Eberla."

Sebevědomí tedy Baumannovi nechybí a právě takto by se Werder chtěl prezentovat i na veřejnosti. Jedním z bodů kritiky Skripnika bylo, že není typ trenéra, který by vyhledával kamery a poskytoval rozhovory. Takové kritice se Frank Baumann s chutí vysmál; podle jeho názoru má trenér připravovat heýče a ne se producírovat v tisku.

Případná změna trenéra? Náhrada je již v současném realizačním týmu

Dalším poměrně zajímavým tématem byla otázka případného odvolání Viktora Skripnika během soutěže a jeho náhrady. Tou by se mohl časem stát Florian Kohfeldt. Tyto zvěsti sice klub rychle dementoval, nicméně je to interesantní možnost. Kohfeldt v týmu působí od roku 2001, ve vedení je mimořádně oblíbený a tento krok nepostrádá logiku. Zatím ale určitě zůstává v pozici asistenta a jeho zodpovědnost především spočívá v taktické přípravě a sledování soupeře na videu. Licenci získal ve stejný čas jako Torsten Frings, takže není vyloučené, že časem by na brémské lavičce seděla dvojka Frings - Kohfeldt. K této situaci je ale zatím daleko, jasná volba je stále Skripnik. A po konci kariér Pizarra a Fritze není vyloučené, že by se i oni mohli zapojit a přispět k dalšímu rozvoji a zisku zkušeností.

Právě sázka na bývalé hráče a ohromná fanouškovská podpora mohou klubu pomoct v těžkých chvílích. Plně se opřít o diváckou podporu se mohli hráči v posledních dvou domácích zápasech. Zejména zápas proti trápícímu se Stuttgartu nebyli fanoušci dvanáctým hráčem ale spíše dokonce čtrnáctým, taková podpora to byla a hráči předvedli svůj nejlepší domácí výkon v cele sezoně. Demolice hostů se zastavila na skóre 6:2, tímto výsledkem poslal Werder VfB o patro níže a sám si zajistil do posledních dvou kol naději na přímou záchranu. Už samotný příjezd klubového autobusu na stadion byl dechberoucí. Takto zaplněná cesta lidmi bývá při oslavách titulu či výhry v domácím poháru; hráči Werderu neměli ani jednu trofej, jen potřebovali zvládnout poslední dva domácí zápasy...



Nadešel čas více zariskovat?

Postup RB Leipzig a SC Freiburg opět o něco málo zvýší kvalitu ligy a tým od řeky Weseru bude mít zase o něco větší konkurenci v dosáhnutí svých cílů. A právě zvýšená kvalita nováčků může znamenat o dva konkurenty více v boji o záchranu či klidný střed. Tím, že se podařilo získat více jak 20 milionů eur za dvojku Vestergaard - Ujah, je momentální finanční situace klubu dobrá a část těchto prostředků se tak může obratem vložit do posílení současného kádru.

Nutnost zareagovat na sílu jiných týmů přivábila toto léto do kabiny Brém nové tváře za rozumné podmínky. Kruse, Moisander, Kainz a Diagne klub stáli lehce přes 14 milionů eur, další část peněz šla do infrastruktury, zbytek je určený pro budoucnost. Baumann už výhledově plánuje, a pokud by se klubu nepodařila podzimní část sezony a opět by tým zabředl do sestupových vod, je připraven investovat přes zimní pauzu. To na jednu stranu vypovídá o tom, že časy plné strádání jsou pryč, přesto není rozumný postup napumpovat vše do hráčů a vsadit vše na jednu kartu. V případě neúspěchu už jsou pro Werder Brémy jen dvě cesty a jedné z nich se klub dlouhodobě brání...

Historicky nejúspěšnější sezonu na ekonomickém poli zažil klub v ročníku 2009/2010. Tržby v té době dosáhly rekordních 126,4 milionů euro. Po odečtení nákladu klub vykázal aktivum ve výši 1,1, milionu. O sezonu později to bylo dokonce 8,2 milionů, jenže poté nastal totální krach a těžký mínus. Za čtyři roky se ztráta vyšplhala na více jak čtyřicet milionů euro a cesta z tohoto bludného kruhu v současnosti není.

Kde ale hledat tak rapidní obrat ve finanční situaci? Nabízí se říct, že bez evropských pohárů zákonitě klub padne do mínusu, a pokud šest sezon po sobě pravidelný příjem z Evropy je a následující sezonu se to nepodaří, s rozpočtem klubu to logicky zamává nepěkným způsobem. Werder tento problém dostihl, a tak se musel snižovat rozpočet, a to dokonce dost razantně: ze 70 milionů na polovičních 35. Samozřejmě, hráči vám jen tak nekývnou na snížení svých platů, a pokud je nemáte z čeho platit, musíte je prodat. To se sice částečně podařilo a za hráče jako Sokratis či Arnautović nějaké peníze dorazily, jenže klub také do nových hráčů investoval a tam je ten mínus jasně patrný. Elia, Wesley, Arnautović či Ekici stáli přes dvacet šest milionů, připočtěte si k tomu platy, které byly u některých fotbalistů abnormálně vysoké a klub se jich tak těžko zbavoval (a když už se to podařilo, tak výrazně pod cenou).

A za těmito problémy dost možná stojí samotný Klaus Allofs. Když v roce 2009 skončili v představenstvu pánové Jürgen Born a Manfred Müller, měl tak sportovní ředitel volné ruce a prakticky žádnou kontrolu a regulaci. Tu kontrolu obstarali právě výše zmínění pánové a po jejich odchodu tuto funkci nikdo nezastával, a tak Allofs vesele nakupoval a nakupoval, sportovní kvalita již nestačila a o příjmech si mohli lidé v Brémách nechat zdát.

Finančně velmi nákladná byla i přestavba Weserstadionu. hovoří se o 76 milionech, což by zamávalo s daleko větším počtem klubů. Původní cena přestavby měla být 60 milionu, to se ale splnit nepodařilo a částka se zastavila na přesné cifře 76,25 milionů eur. Allofs se tehdy hájil, že to klub zaplatit musel, aby stadion zůstal konkurence schopný. Vlastníkem stadionu je přesně z poloviny klub a druhou polovinu vlastní město. To se ale na rekonstrukci nepodílelo jediným centem, klub tak nesl na bedrech tuto zátěž po celou dobu.

Dalším paradoxem fungování klubu je fakt, že v době kdy klub oznámil rekordní tržby, v administrativě pracovalo 101 zaměstnanců. O pět let později jich bylo již 160, a tento rapidní nárůst nikdo z klubu neřešil. DFL ve své zprávě uvádí, že každý klub Bundesligy má u výdajů průměrně 43,5 % na náklady a pod pojmem náklady se mimo jiné ukrývá mzda pro administrativu. Werder má bohužel u této kolonky přes 50 %, a to už je další zásadní problém pro chod klubu. Přes tyto potíže, které jsou dlouhodobého rázu, nikdo nevyvodí vlastní zodpovědnost a vše jede bez starostí dál. Podivný přístup k takto závažné věci. Dost možná za touto veskrze amatérskou prací stoji sám Willi Lemke, ale to už je pouhá spekulace.

Jedním z řešení tohoto zapeklitého a poměrně zásadního průšvihu je navýšení základního kapitálu, bohužel pro klub je tato možnost spíše utopie. Za úspěšných časů disponoval klub kapitálem ve výši 60 milionu eur, po hubených letech se tato částka zredukovala na 6,6 milionu a na konci roku 2015 už nezbylo z kdysi solidního balíku peněz zhola nic. Zatím na klub nebyla vypsána insolvence a ani mu bezprostředně nehrozí, přesto je klub v hluboké fiskální krizi a bude se mít co ohánět, aby se z toho dokázal vyhrabat. Ale zpět k možnostem, jak se tento problém dá vyřešit...

Vstupem investora do klubu by se mohl zvýšit základní kapitál, což by zároveň znamenalo posílení týmu i po sportovní stránce. Řešení je to prosté a jednoduché, ale pro Klause Filbryho neakceptovatelné. Filbry tvrdí, že dokáže klub přežít i bez nutnosti postupu do pohárové Evropy, a že má dlouhodobý plán jak tomuto problému čelit. To je v ostrém kontrastu se závěrem ekonoma Hickela, který naopak tvrdí, že by Filbry měl přiznat pravdu a že z této krize vede pravděpobodně jen jedna cesta - pohárová Evropa. Člověk se neubrání dojmu, že Filbry lže a zakrývá tak skutečný stav věci. Ono totiž nemusí stačit ani umístění v klidném středu tabulky a Filbryho slova, že je klub dlouhodobě nastaven tak, že přežije i bez pohárů, tak vyznívají jen jako pouhá představa vedení.

Od nečekaného konce Thomase Eichina v květnu, nástupu Franka Baumanna, zvýšení kvality týmu a celkové finanční situace stále nemůže být brémský fanoušek příliš optimistický. Stačí totiž velmi málo a klub můžou potkat i existenční starosti bez ohledu na tradici a historické renomé. Následující sezona bude nejspíš klíčová vzhledem k budoucnosti Werderu Brémy mezi německou elitou, tak snad se relativně noví lidé ve vedení klubu dostatečně poučili z chyb, které klub uvrhly do chaosu a průměru. Stále se totiž jedná o historicky druhý bodově nejúspěšnější klub za Bayernem Mnichov.

Autor: články čtenářů / stas87

Komentáře (310)

Přidat komentář
smazaný uživatel

stas87 píše články v češtine, klobúčik

Reagovat
db18

Pěkný článek psaný pěkným jazykem.

Reagovat
stas87

Slovencina je krajsia.

Reagovat
db18

Jen v podání slečny

Reagovat
stas87

Mal si moznost uz? Sepkala ti do ouska nieco uz?

Reagovat
blackhawk88

určite to bolo čučoriedka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Slovenčina aj Čeština sú pekné jazyky. Mne je to jedno, ktorým je napísané.

Reagovat
Rudnevs

však Češi rozumejú Slovensky a naopak.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nie všetci Česi rozumejú Slovensky. Slováci viacej rozumejú po česky ako Česi po slovensky. Poznám nejakého Čecha, čo nevie že čo je púpava (kvet).

Reagovat
Rudnevs

Možno niektoré slová, ale tie si hádam vedia domyslieť.

Reagovat
smazaný uživatel

No ja priznávam že tiež neviem všetko.

Reagovat
smazaný uživatel

Po Česky teda, aby si si nemyslel že neviem po Slovensky.

Reagovat
Rudnevs

Však ani ja, ale dá sa to domyslieť.

Reagovat
Azazelo RD

Tak ono je to dost logický, že Slováci rozumí lépe než my. Přeci jen vy se tlačíte do ČR výrazně víc než my do SR.

Reagovat
smazaný uživatel

Vás chceme rozvrátiť zvnútra muhehe.

Reagovat
Azazelo RD

Myslím, že to zvládáme slušně sami, ale dík za podporu.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, lepšie by to bolo v Slovenčine.

Reagovat
HSV1887

Spíš si myslím, že mu to někdo zkontroloval a opravil. Ale jestli to napsal česky sám, tak

Reagovat
stas87

Pisal som to cesky cele. Nepisem clanky casto, tak tam boli chyby nejake, napriklad u ciarok, niekde som ich dal ale nemali tam byt a naopak.

Reagovat
HSV1887

Tak to seš fakt dobrej. Já bych slovensky nenapsal nic :D

Reagovat
stas87

Lebo mas ku slovencine negativny postoj.

Reagovat
HSV1887

Nepotřebuju umět slovensky..hlavně že umím DEUTSCH, česky a anglicky :)

Reagovat
db18

Ta varianta, kdy je případná náhrada hlavního trenéra připravená v jeho dosavadním asistentovi, o kterém se už dost uvažovalo, že ho nahradní, nepřijde moc šikovná, protože se tam vytváří prostor k dalším intrikám...

A i když se obě osoby chovají profesionálně, může to narušit jejich spolupráci...

Reagovat
stas87

Tak to je jasne, ale tak je to nastavene a necakam, ze Bode to zmeni. Na druhu stranu, ak by sa novy trener nerekrutoval z Fringse a Rehfeldta, tak dostane na pomery BL slusny tim a musi s nim hrat vyssie. Povedal by som, ze od sezony 2011/2012 je to najlepsi tim.

Reagovat
Rudnevs

Tak Baumann vyjadril Skripnikovi dôveru. A celá táto koncepcia je robená preto, aby sa vyhlo intrigám, odchodom k iným klubom atď, sú to ľudia, ktorý sa navzájom poznajú a všetci držia spolu za spoločným cieľom.

Reagovat
stas87

Tak to ani omylom, v zakulisi nie uplne vsetci suhlasi s Bodem a nie vsetci su nadseni, ze predsedou dozorci rady je prave on. Ten boj o moc tam prebiehal nejaku dobu, akurat narozdiel od HSV sa o tom az tolko nehovorilo a nepisalo. Oni maju Kühneho, v tom to maju o nieco jednoduchsie ako SVW.

Reagovat
Rudnevs

Boj tam ale už neprebieha a podľa článku by malo byť všetko v poriadku, samozrejme to nie je tak ideálne ako som hore prezentoval, ale rozhodne by k žiadnym intrigám medzi Skripnikom a asistentmi dôjsť nemalo.

Reagovat
stas87

Stale v klube nepanuje uplna jednota, to ale suvisi s financnou strankou klubu. Pohlady na to, ako tu krizu vyriesit su rozdielne a teraz si myslim, ze jedna strana caka na to, ze sa nebude darit Baumannovym posilam a on to schyta za investicie do timu. Ze sa s tymi peniazmi za Jannika a Antonyho malo nalozit inym sposobom.

Vysvetli mi, ako si prisiel na to, ze Frings, Kohfeldt a Skripnik maju spolu problem?

Reagovat
Rudnevs

Však hore db18, že by nahradenie Skripnika Fringsom a Kohfeldtom mohlo vyvolať problémy.

Reagovat
stas87

To je len jeho spekulacia, Bode jasne povedal, ze trenerom je Skripnik a ma absolutnu doveru. A oni traja nemaju spolu jediny problem, Frings si uvedomuje, ze stale este nema dostatok skusenosti na to, aby viedol acko a nemyslim si, ze by potom az tak tuzil.

Reagovat
Rudnevs

Však v podstate to isté som aj napísal, len som trocha preháňal.

Reagovat
Rudnevs

Gól (olympijsky výber) pre Nemecko !!!

... inak sranda, že komentátor STV2 po góle Brazílcov kričal ako šialený a teraz len tak smutne skonštatoval.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Juan Román Riquelme

Ved to je zname, ze Merciak sa vzdy urobi na Barcelone, Messim, Brazilii a ManUtd..

Reagovat
Rudnevs

Tu to bolo naozaj do očí bijúce. Pri každej šanci Brazílií ako to prežíval.

Reagovat
Juan Román Riquelme

Ja ho strasne nemusim, velmi si prajem, aby zase ostruhal.....

Reagovat
Rudnevs

Mne práve moc nevadí, len toto mi udrelo do očí.

Reagovat
Juan Román Riquelme

Mne vadi. Ale ostatni slovenski komentatori su este horsi. Ti na DigiSporte su neskutocne tragicki. Vecer na Sevilla-Español v zavere Leo Baptistão nedal tutovku a potom Gerard Moreno dal na 6-4. A komentator uz daval svoje teorie, ze ak by Baptistão bol byval dal gol, tak by Gerard Moreno znizoval uz na 6-5 a este by to bol zaujimavy zapas.......a to uz nehovorim, ako vsetci do jedneho, Merciak nevynimajuc nevedia vyslovovat mena hracov, menia ich mena, kluby, narodnosti atd.....a kazdy z nich dava evidentne najavo, komu fandi.

Komentator by sa na zapas mal v prvom rade poriadne pripravit co sa tyka mien a udajov o hracoch, ich vyslovnost. A za dalsie by mal komentovat a nie fandit.

Reagovat
smazaný uživatel

Na digisporte je tragicky hlavne ten Fekete, toho hrozne neznasam. Hral on vobec niekedy futbal? Sak on cely zapas nic nerobi a iba kalkuluje ze co a jak... a co sa tyka Merciaka tak s tebou musim suhlasit, preziva to a vyzna sa dobre ale az moc zvykne davat na javo ze komu fandi a to nie je spravne. Komentator musi byt nestranny pre boha! Ja az na par vynimiek pozeram celu OH na ct2 a tam je to obrovsky rozdiel,komentatori su na totalne inom leveli.

Reagovat
Juan Román Riquelme

Skoda, ze tu nechytam Canal Plus, to by bolo troska iny level komentovania

Reagovat
smazaný uživatel

tak jednoducho na SR sú väčšina komentátorov otras. A to Merčiak je ešte celkom fajn, on to aspoň prežíva. Na STV sú okrem neho dobrý akurát Hlavena a Gašpar (to je ten čo komentuje hokej a dúfa že sa staneme majstrami sveta na bezvýznamnom turnaji IIHF - teda bezvýznamným v porovnaní s playoff NHL) - ale poďme ďalej nech neodbehnem od témy a nevytvorím zase vlákno o ničom. Zo Slovákov na Digi je dobrý fakt jedine pán Lukáč. Do futbalu sa výborne vyzná, prežíva to na obe strany,pozná hráčov a nemýli sa. Inak všetko otras,žiaľ.

Reagovat
Juan Román Riquelme

Presne, komentovat na SVK moze kazdy hlupak....,a tak to v drtivej vacsine pripadov je

Reagovat
smazaný uživatel

A potom to tak aj vyzerá že si človek ani nevie užiť športový zážitok, lebo ti ho nejaký blbec irituje sprostosťami. v ČR sú fajn na každom kanáli až na zopár výnimiek, včera na českom Šport 1 pri zápase SGD - RB to tiež nebolo boh vie čo, úprimne som si myslel po desiatich minútach že už behom pauzy bude ležať v truhle,tak uspával. ale všeobecne, v ČR sú fajn a hlavne na Eurosporte, hrozne rád tam sledujem v Bundesligu. AKo píšem vyššie v príspevku väčšina "komentátorov" v SR až na zopár výnimiek ti pokazí športový zážitok.

Reagovat
Juan Román Riquelme

Na ES komentuju BuLi fakt vyborne, to su profici.

Reagovat
Rudnevs

S tými menami máš pravdu, včera si mýlil Larsa a Svena Bendera.

Reagovat
smazaný uživatel

Fandil domácim tak dôležité že si nemýlil Neymara s Gabigolom (Gabriel Barbosa)

Reagovat
Rudnevs

Ale tak Lars má 8 a Sven má 6, to si musí pamätať.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel som to tak, že to robil naschvál.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nemecko. Timo ani nechytil stranu v rozstrele poriadne.

Reagovat
smazaný uživatel

dobra stranka na streamy

nocni mma. predem diky!

Reagovat
smazaný uživatel

kurva tohle bych si rad precetl, ale to nedam, nebylo by mozny takovej elaborat rozsekat priste na vic dilu?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
popltak

Reagovat
Rudnevs

Nemci prehrali ... tie penalty kopali blbo, okrem Brandta všetci zo štastím.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Wewerton mal viacmenej smolu, to chudák Timo moc šancí nemal. No čo už, bol to vyrovnaný zápas (aj krásny) a po zásluhe dospel do rozstrelu, nuž a tam je to furt lotéria.

btw: Pozeral si včera Dynamo? Tiež pekný zápas, teší ma že RB vypadol. Inak tam bola dráma a ten komentátor nevedel furt dať život do toho umierania

Reagovat
Rudnevs

Trochu mi vadilo, ako Nemci v druhom polčase nadstavenia to hrali na istotu, pritom mohli trocha zatlačiť.

Pozeral som, Dynamo to pekne otočilo. Myslím si, že ale v penaltách to bolo jasné kto vyhrá - fanúšikovia dávali domácim veľkú podporu a na hosťov pískali.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja to u Nemcov trochu chápem že ku koncu tak hrali, aj keď som s toho nebol vôbec nadšený. Veď proti nim stál celý štadión vrátane Merčiaka a samozrejme, im aj došli sily, ako domáci mali po väčšinu zápas mierne na vrch a aj mierne viac nebezpečných akcií, penalty sú už lotéria ako píšem vyššie.

Čo sa týka Dynama tak som im držal palce, patria medzi moje obľúbené mužstvá hlavne pre fanúšikov. Zápas som skvelý a fans povzbudzovali, krásna žltá stena bola za bránkou. Takže ultras a k-block jasné že pískali, ono už pískali aj v tretej aj v prvej lige, dúfam že sa hráči RB tešia do Dortmundu, pretože tam na nich bude bučať 80 tisíc ľudí, čo je viac ako včera 30 aj Drážďany ich celkom faulovaly, tak dúfam že podobne sa budú chovať všetky mančafty v BL.

Reagovat
Rudnevs

Práveže bolo pravdepodobnejšie, že Brazílci vyhrajú - v penaltách je dôležitá psychika a fanúšikovia ich fantasticky podporovali, takmer identická situácia ako v prípade SGD.

Reagovat
smazaný uživatel

No včera sme si aspoň v oboch prípadu užili úžasnú atmosféru, raz to dopadlo šťastne, druhý krát menej, fandil som Nemcom. Ale akože doprial som aj Brazílii, nech tam majú ľudia trochu radosť po neúspešných rokoch.

Reagovat
smazaný uživatel

UFC 202 resp. mcgregor diaz stream nejaky kvalitny dakdo?

Reagovat
Rudnevs

chudák Nils, keby išiel Neymar pred ním tak by bol tlak na neho a Neils by bol hrdina, takto je to naopak.

Reagovat
bayern987

Petersen škoda ale brazilci docela zaslouženě

Reagovat
Rudnevs

Až taká prevaha to nebola, keby vyhrali Nemci tak sa dá povedať, že taktiež zaslúžene. Nemci trafili tri brvná + mali dve ďalšie šance. Brazílci sa dostávali do nájazdov, ale buď sa nad tým začali modliť, alebo sa zamotali vo vlastných kľučkách (keď sa pred nich postavil hráč Nemecka).

Reagovat
bayern987

Njn, co se dá dělat.

Reagovat
Rudnevs

Každopádne niektorých hráčov by som rád videl v "Áčku" - napríklad Petersena, on je fantastický žolík a pri ňom v útoku by sa nemohlo stať to čo sa stalo na EM ..., ďalej by som tam rád videl stopérov (Süle, Ginter), Klostermann by mohol vyriešiť problém na bekoch (uvidíme ako sa predvedie v BL), Benderovia by sa tiež ešte mohli dostať do poriadnej formy, nebolo by zlé ich vidieť v jednom klube (Sven je defenzívnejší a Lars ofenzívnejší, takže by super ladili), Horn taktiež - akurát má smolu, že žije v dobe Neuera + tam má Fährmanna, Adlera, Kariusa ... ešte by som chcel pochváliť trojicu Gnabry, Meyer, Brandt - Meyer a Brandt budú na WM 2018 už v reprezentácií určite, Gnabryho si nehodlám súdiť, tam záleží od vyťaženia.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja jedine Tima Horna v bráne. + teda ešte Gintera a možno aj Benderovcov bratov.

Reagovat
Rudnevs

Horn má proste smolu, že žije v čase, keď je neohrozený Neuer + tam je Zieler, Adler, Leno, Karius, Baumann a mnoho ďalších, do budúcna napríklad Fromann, Schwollow, M. Müller a ďalší.

Ginter tam mal byť na ME, takto má aspoň striebro z olympiády. Benderovci stagnujú v kluboch, takže do "Áčka" nemajú moc šanc3.

Reagovat
El Campeon

Tak číst jsem začal,až když jsem měl hovno na práci.Asi po sedmém odstavci jsem si uvědomil,že mě nic o werderu vlastně vůbec nezajímá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gryphonheart

Reagovat
Bastaron

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek Dalsi prosim o tymu HSV

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Stas87, klobúk dole. Super článok.

Reagovat
Jeňa

Pro zajímavost jak dlouho jsi to psal? Je to pěkný článek. Eurofotbal by se mohl inspirovat a občas vytvořit něco podobného místo nekonečného přebírání prohlášení hráčů od ČTK.

Můžete začít o Spartě a Plzni, i když by to asi chtělo dvoudíl o obou.

Jinak Baumann přivedl další zajímavou posilu, Thomas Delaney z Kodaně. Pokud budou Brémy hrát 4-1-2-1-2, tak je dobrý na pozici vedle Junuzoviče, protože za sebou potřebuje DM. Co si myslíš o dosavadních posilách?

Reagovat
stas87

Cca tri dny som to pisal, niekolko hodin denne mi to zabralo. Ked vies kde hladat, tak nemas problem si najst viacero zdrojov.

Este som nepozeral na videa a prilis netusim o koho ide. Viac ma zaujala informacia, ze Baumann oslovil FCK ohladne Augustinssona. Dani ale chcu takmer sest milionov euro a situaciu monitorovali kluby z PL. Baumann zhana laveho obrancu kvoli tomu, ze Garcia ma uz len na rok zmluvu a ma 600 tisic euro, nezmesti sa tak ani do top 11 najlepsie platenych hracov a je mozne, ze sa nedohodne na novej zmluve. A stale je Santi lepsi hrac ako Sternberg..

Sane je pre mna najlepsi podpis tohto leta, aj podla Skripnika a Baumanna s nim ta obrana vyzera ovela kompaktnejsia, plynule prevzal rolu lidra a dirigenta obrany, kapitana robil v Bordeaux, zahral si s nimi aj v CL, proti FCI udrzala obrana ciste konto a defenzivne to bol slusny vykon.

Kruse je fajn, renome a kvalitu ma, nevadi mu, ze nebude hrat na hrote ale na 10ke, s Claudiom si vyhovi. Thy bude nahradnik a moze len prekvapit, to iste plati aj pre Eilersa. Neviem co si mam mysliet o Petsosovi...prilis ma v priprave nezaujal. A on bude celkovo problem s tym, ze Thy, Petsos a Eilers su podpisy Eichina a je tak otazka, ci nebudu mat trosku inu poziciu ako hraci, co dorazili neskorsie.

Reagovat
Rudnevs

+ máte záujem aj o Roberta Bauera z Ingolstadtu, ktorý môže zahrať (myslím) na stopérovi aj na krajnom obrancovi.

Reagovat
stas87

Ale nie za styri miliony euro, to radsej nech Baumann vysoli o dve mega viac a kupi toho Augustinssona.

Reagovat
Rudnevs

Tak možno by mohli prísť aj obaja, Augustinsson je ľavý back a Bauer je univerzál, ktorý sa vždý zíde + je mladší a je Nemec, o Bauerovi majú začať jednať po OH a Ingolstadt už má aj náhradu - Neumanna z juniorky Schalke.

Reagovat
stas87

Nad tym som tiez premyslal, ze Bauer je Nemec a zvysok obrany je mix hracov, az na Sternberga a Guwaru. Dost internacionalna obrana. Mne to nevadi, pokial ti hraci maju kvalitu a su lepsi ako nemci, tak nech hraju. Neumann je na hostovacke s opciou ci ho vykupili priamo?

Reagovat
Rudnevs

+ sa vám rozohráva Busch v Mníchove.

Neumanna asi vykúpia priamo, v Schalke je tých talentov viac než dosť, tak si občas niekoho nechajú "ukradnúť". Inak Ingolstadt to robí dobre, podobne ako Lipsko - nemusia mať najlepšiu mládež, ale pokradnú mladíkov od Schalke alebo iných klubov.

Reagovat
Jeňa

Kodaň občas sleduju a můžu říct, že Augustinsson je fakt dobrý a ještě se určitě zlepší. Prý má zájem i RB, takže jestli skončí tam nebo v Brémách budu spokojený. Garcíovi jsem nikdy nepřišel na chuť.

Reagovat
stas87

Ma vyborne centre, ci uz z hry alebo ked zahra roh. My tu silu vo vapne mame, standartky su jedna z veci, ktore nam idu dobre. Hm, tak to je blbe, ze sa do toho montuje aj RB, ti mu zaplati viacej. Garcia si to odmaka, v pristupe mu clovek nemoze nic vycitat. Ale dokaze byt na druhu stranu laxni v braneni, pozicne chyby a hlavne stupidne fauly.

Reagovat
Jeňa

Garcia je pro mě tragéd.

Reagovat
stas87

Preto vam zavidim Halstenberga, toho sme zo St.Pauli mali kupit my.

Reagovat
Rudnevs

Keď majú Halstenberga, tak hádam nekúpia Augustinssona.

Reagovat
Jeňa

Já jsem hodně zvědavý jak obstojí naše obrana v BL. Asi bude hrát ve složení Kloosterman, Orban, Nukan, Halstenberg. Na pravo je jako backup Schmitz. Potřebovali by jsme stopera a asi i někoho nalevo, protože pokud se zraní Halstenberg musel by tam hrát 18letej Skopciev a to by nedopadlo dobře.

Reagovat
Rudnevs

Na stopéra sa špekuluje o Igorovi a Sörensenovi (obaja myslím Salzburg).

Reagovat
Jeňa

Igor hraje 2. rakouskou. Spekuluje se i o Hinteregeerovi a Djube Carovi, takže o všech stoperech Salcburku. Na tramsmarket. de je i spekulace o Ginterovi.

Reagovat
Rudnevs

Prepáč, s tým Igorom som nevedel. Hinteregger vraj RB odmietol a Ginter neodíde z BVB. Tak sú reálny tí dvaja + Car.

Reagovat
HSV1887

Snad už letos spadnou :)

Reagovat
smazaný uživatel

Nehrozí, ani v prípade vás ani v prípade SVW (predpokladám).

Reagovat
HSV1887

Naše umístění si netroufám odhadovat, ale s udržením snad nebudeme mít problémy.

SVW at jde aspon na rok do druhé ligy..skoro každej rok to maj nahnutý.

Reagovat
stas87

Ty vole..my sa sice placame na spodku, ale nikdy sme nezahucali do baraze a neboli posrani do zaverecnehu hvizdu. Dost mozno by nas druha liga na par rokov potopila dole a ten navrat spät by nebol jednoduchy. U vas je to viac menej jedno, pretoze Kühne v tom utapa svoje prachy a je mu jedno, ze je klub stale v minuse, v tom mate vyhodu.

Reagovat
smazaný uživatel

No Hamburg to mal viacej nahnuté v oboch barážach a hlavne v tej druhej, veď ste prvú ligu zachránili v hodine dvanástej. V odvete, vyrovnanie v tretej nastavenej minúte a víťazný gól v predĺženie. SVW ani baráž nehrali. akože je to vcelku obdobné v poslednej dobe, ale viacej nahnuté to asi mali Die Rothosen. čo sa týka umiestnenia HSV tak si netrúfam tipovať, ale možno tak 8-11, podobne ako Kolín.

Reagovat
stas87

Chcem podakovat Arnemu za preklad problematickej pasaze o ekonomickej stranke klubu.

A taktiez vdaka jv za korekturu a upravy.

Reagovat
OnderCZ

Pěkné čtení, když si někdo dá takovou práci, tak je to vždycky fajn.

Reagovat
stas87

Mne sa to nepaci vobec. Chapem, ze nemci su citilivi na slovo tradicia a vseobecne ten klub nemaju radi ale nesmie to presiahnut urcity ramec a to sa stalo. Sportova rivalita je jedna vec, podobne prejavy ale do futbalu nepatri a nemaju tam co hladat.

Reagovat
Rudnevs

Tak tie transparenty by som ešte tak chápal, ale ten druhý "prejav" je na úrovni toho, keď vykopali 11 hrobov.

Reagovat
smazaný uživatel

Prehnali to no. Ale je to východné Nemecko. U Dynama je to bežné, mne sa to tiež moc nepáči. Myslím že to bučanie 90 minút v pohode stačí.

Reagovat
Rudnevs

A čo, že je to východné Nemecko? Fanúšikovia to prehnali podobne ako už viacero krát, je fajn že silno podporujú svoj klub, ale nech nerobia zle.

Reagovat
smazaný uživatel

No tam sa takéto javy dejú najčastejšie jednoducho. Ono Dynamo je podobný klub ako Einsern Union, Bochum či St. Pauli, fanúšikovia sú doslova spätý s tým klubom po celý svoj život a práve to sa mi na nich páči, je to jednoducho paráda. Samozrejme, že sa mi nepáči že takto preháňajú. Na druhú stranu im mierne rozumiem, Leipzig je paklub + teda to je okolo 100km vzdialenosť (čo je zhruba od KE kdesi na stred Slovača). Samozrejme tým nechcem povedať že to schvaľujem a podporujem,to rozhodne nie. Toto už je nešportové až moc, ako píšem v príspevku na ktorý si reagoval,v pohode stačí keď budú bučať celý zápas keď sa RB dostane ku lopte. inak také dačo spravili pred pár rokmi v Braunschweigu keď hrali prvú BL a derby s Hannoverom. Ale to je ešte nič, v takom Poľsku je taká vzdialenosť medzi ľuďmi a mlátia sa na diaľnici.

Reagovat
Rudnevs

Bochum? Tam sú fanúšikovia slušný/normálny. 100 km je docela dosť a nebojim sa povedať, že by sa to stalo aj keby boli od seba 600 km,proste tá nenávisť je prehnaná.

Na to derby (EBTSV - H96) si pamätám, vtedy fanúšici Hannoveru vyslali do Braunschweigu prasa, ktoré malo opásaný šál Hannoveru.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja nehovorím že nie sú slušný, hovorím že sú spätý zo svojim klubom (veď to je aj ohromná tradícia) a verne fandia. Podobne ako fanúšici Unionu. čo sa týka Dynama tak tam nie sú slušný vždy a hlavne keď sa mužstvu nedarí tak to vedia dať riadne najavo (pozn. zápas keď zostupovali do tretej ligy v sezóne 13/14 myslím s Armíniou, tak to bolo prerušené takmer na hodinu).

Reagovat
Rudnevs

Tak to je všade, nie len v Bochume, ale aj v Kolíne, Schalke, Gladbachu, Düsseldorfe, Duisburgu, Hamburgu, Stuttgartu, Hannoveru, Bayernu, Dortmundu a prakticky všade.

Inak včera mi prišlo, že zápas prešiel bez nejakých kontroverzií, dokonca fans RB občas prekričal fans SGD.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme máš pravdu, s výnimkou komerčných scheiss. Ale najsilnejšie je to v Drážďanoch, Kolíne, Bochumi, BVB, Unione a HSV. A zabudol si Werder, tam je to puto dosť veľké, čo ukázala aj minulá sezóna. + teda kultový sú aj Duisburg,na to som pozabudnul.

Prekričali ich v závere polčasu, to áno. Som sa divil že nejaký prišli, ja by som asi bál na ich mieste.

Reagovat
Rudnevs

RB má ale tiež nejakých ultras, ako pozerám, to ma až prekvapilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to sú "ultras" typu Ingolstadt, ktorí na svojich domácich zápasoch vypustia za 90 minút z huby tri chorále..

Reagovat
stas87

A to akoze cakas, ze sa okamzite vyrovnaju HSV, Werderu ci BVB? Kriste pane, premyslaj kym nieco napises.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme, ze nie. Ale oni sa napr. SVW, HSV nevyrovnajú nikdy, aspoň v to silne pochybujem. Veď ani taký fanúšikovia Leverkusenu či Wolfsburgu sa nikdy nevyrovnali (a to nie sú kluby čo existujú 10 sezón) klubom ako SVW, Kolin atď.

Reagovat
stas87

Ako dlho je Bayer v BL a ako dlho HSV, SVW a BVB?

Reagovat
Rudnevs

Bayer je od 79/80, Brémy a HSV od začiatku.

Reagovat
smazaný uživatel

SVW a HSV patrili medzi zakladajúce kluby... Bayer od úvodu 80. rokov.

Reagovat
stas87

A beries do uvahy, ze v okoli Leverkusenu su este dva dalsie a traidcnejsie kluby? Vy si to predstavujete strasne jednoducho a kazdeho hned odsudite.

Reagovat
Rudnevs

Ja už to nerobím, nehádž nás do jedného koša

Reagovat
smazaný uživatel

Ja ich neodsuzdujem, len mám taký názor (fanúšik FC). je logické, že je to klub s menšou fanúšikovskou základňou. Ale ja mám taký názor aj preto, lebo mám rád futbal s atmosférou, kde oba tábory ženú svojich dopredu celých 90 minút a kde fandia takmer všetci, nie jeden kotol. Nuž a keď poriadne ani celý kotol nefandí tak to ani nemám rád, malé deti ti atmosféru na štadióne nespravia.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechcel som napísať jeden ale len, iba v rýchlosti som ani nezaregistroval že čo som napísal ...pardon za preklep.

Reagovat
Rudnevs

Ingolstadt náhodou tiež nie sú úplne zlý, tam panuje taká príjemná rodinná atmosféra, nie je to peklo ako na zápasoch SGD.

Reagovat
Kily

mají snad i nějaké družby s Wehenem a Wurzburgem

Reagovat
Rudnevs

Tak nie že by som im nejako fandil, ale dobre že im niekto aj pomôže, nie len kydá

Reagovat
bayern987

fuj, to sou ale idioti, nebo spíš ten kdo to má na svědomí.

Reagovat
Kily

bez té hlavy by se to klidně obešlo, jinak špína včera dostala vše, co si zaslouží, včetně výsledku

Reagovat
Rudnevs

Stačil výsledok.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale má pravdu, zaslúžili si prehrať,domáci bojovali pre ľudí.

Reagovat
Kily

atmosféra byla neuvěřitelná, od začátku až do konce

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

čím dřív tenhle paklub zanikne, tím líp pro Německo... povoleny jsou všechny metody, tedy krom fyzického násilí na hráčích nebo fanoušcích klubu samozřejmě

Reagovat
Rudnevs

Povolené to možno je, ale toto prehnali hovadá.

Reagovat
smazaný uživatel

ale hovno... tohle je ještě v normě, horší bude až na ně někdo bude útočit fyzicky... ale mají co chtěli... ve městě je Lokomotive, následovník prvního německého mistra VfB, a oni chodí na Red Bull... pak se diví že je národ v lásce nikdy mít nebude Tradice je všechno, a když na to nechtějí přistoupit, tak ať v očích veřejnosti pykají...

Reagovat
Rudnevs

Ľudia preháňajú, radi ich mať nemusia, ale toto je prehnané.

Reagovat
smazaný uživatel

jasně, šlo to udělat méně sadisticky, ale tohle je východoněmecká mentalita... tam se s tím neserou, a pokud vím tak fanoušci Dynama jsou zrovna v tomhle experti...

jinak, je šance kdyby Magdeburg dneska postoupil přes Frankfurt, že by losem došlo v dalším kole na souboj Dynama s 1. FCM ?

Reagovat
Rudnevs

Pritom oni ten klub tak parádne podporujú a kazia si to takými hlúposťami.

Frankfurt minulý rok takmer zostúpil a moc neposilnili (prišiel iba Hrgota a mladíci na hosťovanie), takže reálne to je, ale favoriti sú stále hráči Frankfurtu.

Reagovat
smazaný uživatel

To je logika, 1. FCM tretia liga a SGE BL. tak ja som zhodou náhod pozeral na aktuálny káder Eintrachtu, tak som prišiel k záveru že pokiaľ Alex nebude zdravý celú sezónu tak zase to celú sezónu bude okolo zostupu...

Reagovat
Rudnevs

Ja by som na ich mieste usiloval naspäť o Junga a Schweglera, ktorý vo Wolfsburgu resp. Hoffenheime stagnujú. Hrgota je dobrá posila.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež si myslím. Skôr sa presadí ako v Gladbachu, takže je to dobré aj pre samotného Hrgotu. Inak nižšie dal stas87 zostavy a v zostave SGE sa píše že Hrgota by mal byť vysunutý na hrote a Meyer operovať pod ním.

Reagovat
Rudnevs

Mne v Gladbachu prišiel ako drevo, ale pravda, že moc šancí nedostal. Gladbach teraz prakticky bez útočníka.

Reagovat
smazaný uživatel

To by si teda mali švihnúť kúpiť niekoho do útoku, to je pravda. Všeobecne mi prídu dosť oslabený oproti minulým sezónam, hlavne teda odchod Xhaku. Som zvedavý, ako ho Béneš nahradí (vraj on je tou náhradou, nie som si istý,snáď netrepem bludy). a v predu do tiež nie je žiadna sláva tak im niečo kúpiť treba, ináč to bude skôr boj o predkolo EL než o tretie miesto...

Reagovat
Rudnevs

Hrá tam Raffael a vlastne je tam ešte Drmič, pravda je, že ortodoxtným útočníkom sa v Gladbachu moc nedarí. Xhaku nahradí Kramer, Nordtveitovo miesto si podelia Benes a Strobl.

Reagovat
smazaný uživatel

Gladbach nemám rád, ale snáď sa tam bude Benesovi dariť. Za každého Slováka v BL som rád, v poslednej dobe ich býva veľmi málo.

Reagovat
Rudnevs

Snáď si zahraje, inak dúfam, že ten Dahoud nezdúchne do toho Liverpoolu, to by už asi nezalepili.

Reagovat
smazaný uživatel

Ináč ten Dahoud je tiež celkom dobrý nato že aký je mladý. Ale on v mládežnických kategóriach reprezentuje Nemecko nie Sýriu,či?

Reagovat
Rudnevs

Nemecko.

Reagovat
smazaný uživatel

njn, prostě se snaží svojí tvrdost ventilovat na veřejnost, i když ta to vidět nepotřebuje... ale jak říkám, furt lepší tohle, než kdyby ten den došlo na zmlácení diváků z Lipska...

tak to abych dneska Magdeburgu fandil, protože jejich souboj s Dynamem bych tenhle rok vidět rozhodně chtěl I když by oba kluby museli nejspíš dojít nejmíň do čtvrtfinále

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kily

loni jsi Ostklassiker neviděl?

Reagovat
smazaný uživatel

prošvihl jsem ho Tenhle rok jednoznačně přeju udržení Dynamo a postup Magdeburgu... jak jsem psal, tyhle týmy si nezaslouží hrát takhle dole...

Reagovat
Rudnevs

Vyzerá to na Jahn Regensburg, ja by som to prial Duisburgu.

Reagovat
smazaný uživatel

Z 2.BL dole Vurzburg, Karsluher, Sandhausen/Heidenheim/Erzgebirge a postup s tretej ligy Duisburg, Magdeburg a Hansa Rostock. Pre mňa by to bol ideálny scénar.

Reagovat
Rudnevs

* Würzburg

Hansa môže byť rada, že hrá 3.L, privítal by som v 2.BL Jahn.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Jahn by asi dopadol ako keď bol v druhej lige posledne, ale to asi aktuálne aj Hansa a Magdeburg

Reagovat
Rudnevs

Jahn kvôli štadiónu.

Reagovat
smazaný uživatel

Aký majú teraz? Bože môj, mal by som to viacej sledovať no. lebo ke´d hrali druhú ligu naposledy tak bol hrozný,mne sa teda nepáčil. Či myslíš ten?

Reagovat
smazaný uživatel

ta to už je ina káva, veľmi pekný štadión. Taký typický kockatý, bežný u menších klubov v Nemecku. Mne sa takéto štadióny páčia.

Reagovat
Rudnevs

Anglický štýl - okienka v rohoch, to som si všimol u viacerých klubov (Mainz, Köln, St. Pauli, Jahn, Bochum ...)

Reagovat
Rudnevs

Inak pre expertov: Koľko ten štadión stál? Mohol si to Jahn dovoliť?

Reagovat
smazaný uživatel

Je to pekné. rozdiel oproti štadiónu v Anglicku je ten, že ľudia nie sú narvaný úplne pri hracej ploche a hráči ich neokopávajú keď sa rozbiehajú pri autovom vhadzovaní.

Reagovat
Rudnevs

Jasné, že to nie sú identické štadióny ako v Anglicku, len tie okná prebrali.

Reagovat
smazaný uživatel

aspoň že tak Jinak Magdeburg už teče, tohle nemělo dlouhého trvání

Reagovat
db18

Regensburg půjde ještě dolů. Kádr mají tak na střed tabulky.

Reagovat
Rudnevs

Hádam to nejako udržia.

Reagovat
Kily

nějakého sestupu se vůbec nebojím, Neuhaus ví a ten tým šlape, navíc od začátku ukazuje ohromnou vnitřní sílu. Tohle je úplně jiné SGD než to tři a čtyři roky staré

Reagovat
Rudnevs

Podľa môjho pomyselného merítka je už aj toto trocha cez. Pískanie v pohode stačí, prípadne transparenty, alebo pokriky "Scheiss RB".

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je tak v pohode. Dosť ľudí tak na nich bude kričať v BL. Snáď im to narobí problémy (že s toho budú nervózny atď) aj keď mne to príde skôr ako útopia. Každopádne viac im bude sedieť hrať doma, doma hrajú 16 kráť (zápas proti BVB to sa asi ako doma cítiť nebudú). A možno aj proti Kolínu.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že je šanca že sa stretnú v ďalšom kole. A až nie, tak aj v treťom až postúpia cez druhé. Ale to by musel najprv Magdeburg s prvého kola postúpiť.

Reagovat
smazaný uživatel

jasně, moc tomu stejně šance nedávám... už jen postup Dynama je tak trochu senzace...

Reagovat
smazaný uživatel

No postup Dynama sa rozhodne dá charakterizovať ako prekvapenie, ťažko sa mi to síce hovorí, ale ten káder RB je proste niekde inde. Nuž ale tentokrát bola spravodlivosť, vyhralo mužstvo ktoré viacej bojovalo.

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel RB má až moc financí, dá se očekávat že budou v budoucnu chtít zabojovat i o Evropu Po pádu Energie z BL jsem chtěl zpátky nějaký tradiční mužstvo z východu (když nepočítám Herthu), ale místo toho dostanu rychlokvašku z Lipska Dynamo, Lokomotive a Union by tu ligu parádně oživili...

Reagovat
Rudnevs

Energie spadla aj z 3.L a z Regionálky sa postupuje ťažko.

Reagovat
smazaný uživatel

Najradšej by som bol keby že dole idú kluby ako Ingolstadt, RB, Leverkusen, Hoffenheim, Wolfsburg, Darmstadt a Augsburg (posledné dva nie sú komerčné, skôr ubolené) a miesto nich kluby typu Dynamo, Bochum, Kaiserslautern, Duisburg, TSV 1860, Union, Hansa Rostock alebo kľudne aj Nurnberg či Fortuna (aspoň by bolo po čase prvoligové derby FC - Fortuna). Hneď by sa zlepšila atmosféra na štadiónoch + by sa aj zvýšila ligová návšťevnosť a sledovalo by to ešte viacej ľudí. Nemám rád také kluby (volám to komerčné scheiss), kazí to atmosféru na štadiónoch,tradície - to je pojem, ktorí v BL znamená extrémne veľa + teda hráči sa skôr stanú ubulencami, urevancami a pod. v podobných "mužstvách". Vôbec sa mi to nepáči.

Reagovat
smazaný uživatel

asi tak Jo Hansa, na ni jsem málem zapomněl... ale takhle to chodí pomalu všude, tradice mizí z ligových stadionů

Reagovat
smazaný uživatel

Je to smutné. Ale aj to aj mierne odrádza od sledovania, to si na štadiónoch takých klubov (keď to sleduješ v TV) prídeš ako keby že si sledoval PL, alebo írsku ligu,hrobové ticho, ale za to všetky nadávky.

Reagovat
smazaný uživatel

tak v PL má výbornou atmosféru akorát West Ham a Crystal Palace, pak to je tak jak jsi to vyjmenoval... bohužel tam se jde proti fanouškům, viz. kurevsky vysoký vstupný... v Německu ale nikdo nikomu klacky pod nohy ne háže, takže tady je to prostě leností některých fanouškovských táborů

Reagovat
smazaný uživatel

Áno, West Ham a Crystal sú super + teda ešte Liverpool a Stoke on Trend. tak u Wolfsburgu, Leverkusenu a Hoffe sa fandí a je plno iba keď sa darí a top príkladom toho sú vlci, stačí porovnať atmosféru na štadióne v sezóne 14/2015 a sezóne uplynulej.

Reagovat
smazaný uživatel

+ teda Leicester, ale ktovie či im to vydrží až by nehrali v tejto sezóne aspoň v prvej časti tabuľky. Uvidíme no

Reagovat
smazaný uživatel

Liverpool a Stoke jak kdy... a Leicester, no ten to bude mít těžký, zvlášť v takový konkurenci U Hoffenheimu ani není potenciál, ti budou rádi aby v budoucnu nedopadli jako Uerdingen...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale čo sa týka PL tak je podľa mňa najhoršia na Manchester City. ostatne čo iné sa dá čakať, klub čo vlastný nejaký Arab čo má doma 100 tiav, 200 áut, 4 ženy (manželky, štetky som nepočítal) a stovky miliárd na účte. Podobný prípad ako PSG...

Reagovat
smazaný uživatel

jenže rozdíl mezi PSG a City je v té tradici... ovšem v Anglii takových tradičních klubů najdeš stovky

Reagovat
Rudnevs

Veď v Hoffenheime je mladý, supertalentovaný káder aj tréner - plánujú vyhrávať. Mimochodom aj teraz vyhrávajú 4:0.

Reagovat
smazaný uživatel

Uerdingen to měl taky slušně rozjetý, to třetí místo z 1986 nebylo náhodou... ale byl to tým bez budoucího potenciálu, Hoffenheim je to stejný... taky ti v lize vydrží max. 10 let v kuse a pak potáhnou zpátky

Reagovat
Rudnevs

To je niečo úplne iné, na Uerdingen sa vysral Bayer a nemali peniaze, Hoffenheim má Hoppa a jeho Sap.

Reagovat
smazaný uživatel

až se na to vysere Sap, tak to bude úplně stejný příběh...

Reagovat
Rudnevs

Sap sa na to ale nevyserie.

Reagovat
smazaný uživatel

To ešte nie je isté, nemáme vešteckú guľu. neviem čo bude o 10 rokov, možno sa predsa len vyserie. Inak pri tomto ma napadlo že čo by sa stalo, keby že sa na Leipzig vyserie Red Bull. By ich možno začala sponzorovať nestea

Reagovat
smazaný uživatel

Nestea Leipzig

Reagovat
Rudnevs

Nestea nie je konkurencia RedBullu, predávajú odlišný sortiment.

Keby RedBull skončil s Lipskom, tak by si len premenovali štadión, dali ich dole s dresov a začali šetriť (obmedziť kvalitu kádra + by si nemohli dovoliť Rangincka s Hasenhüttlom), inak žiadne významné zmeny.

Reagovat
smazaný uživatel

No bol by srandovný názov FC Nestea Leipzig ....či počkaj, vlastne v Nemecku sa nemôže volať klub ako nejaká firma alebo čosi také (je tam nejaký zákon). Veď aj preto RB znamená RasenBallsport alebo niečo podobného. A ešte by sedel názov SRB (nemyslím tím Srbsko), ale to iste nedajú

Reagovat
Rudnevs

Mateschitz ale s Lipskom skončiť neplánuje, ich cieľ je vyhrať Ligu majstrov a s tímom v Nemecku majú reálnu šancu.

Reagovat
smazaný uživatel

Viem aké majú ambície. To už pri nich musíme byť radi za Chelsea, Real Madrid, Man City alebo AC Milán, ktorí majú aspoň nejakú históriu.

Reagovat
Rudnevs

Možno tak 3-4 roky to bude kritické a potom sa to nejako utrasie a ľudia si na RB zvyknú. V Bundeslige našťastie pre nich nie je klub s extrémnymi fanúšiimi, ako má Hnasa Rostock, Dynamo Dresden, alebo St. Pauli, takže ja pevne dúfam, že už v tej prvej sezóne ich budú ostatný fanúšikovia rešpektovať a že sa ukážu najmä pekným ofenzívnym futbalom ako kedysi Hoffenheim.

Reagovat
Kily

no zatím je ostatní fanoušci pro novou sezonu respektují tak, že k zápasu do Lipska nedorazí ultras ze žádného dalšího prvoligového klubu

Reagovat
Rudnevs

No tak potom by sa tei zápasy mohli odohrať bez zbytočných výtržností.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale prídu do Frankfurtu, HSV, Kolína a BVB tak si aspoň užijú pískotu. To je tak viacmenej primerané. Ale Drážďany a Hansa by v prvej lige byť mohli zato...

Reagovat
Rudnevs

Nejaké pískanie sa akceptovať dá, ale to s tou býčou hlavou, to bolo naozaj nechutné a hrozné - dúfam, že z toho klub vyvodí dôsledky.

Reagovat
smazaný uživatel

No nejaká pokuta by to byť mala určite. Ale musíš uznať, že nechutnejšie by bolo keby že ich zmlátia niekde na stanici,na lúke alebo pri diaľnici - taká je vizitka ultras Cracovia Krakow.

Reagovat
Rudnevs

Ja sa s mlátením fanúšikov nestotožňujem. Ak niekto fandí celku ako je RB, tak si o ňom pomyslím svoje, ale nejdem ho mlátiť preboha.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež to nemám rád, v Nemecku to neni také časté. Ale na východe je to iné, v Poľsku, Srbsku, Chorvátsku, Rusku či Grécku ...tam to taký verný fanúšikovia jednoducho bohužiaľ majú v krvi. Ináč v Poľsku sú najbrutálnejší práve fans Cracovie a Wisli a to som niekde čítal, že to tam funguje takto: V Poľsku chuligáni väčšiny klubov podpísali pakt - budú sa biť len holými rukami. 2 tábory to nepodpísali a to tábory Krakovských klubov. A tak sa pár krát stalo, že sa bili s mačetami a sekerami. a to vraj je lepšie ako kedysi, pred dvadsiatimi rokmi vraj sa bili stovky a tisíce,dneska zopár desiatok. Ale tiež to neschvaľujem, wrestling k futbalu nepatrí.

Reagovat
Rudnevs

Nejde ani tak o wrestling, ide o to že mlátia v podstate nevinných ľudí, len preto, že sympatizujú s iným tímom ... teda pokiaľ je tá bitka jednostranná, ako si hore písal s tým Lipskom.

Reagovat
smazaný uživatel

No čo saa týka RB hej, ale v krajinách bývalého bloku to málokedy je jednostranná záležitosť.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak trošku do prehnali ale lepšie ako keby fanúšikov RB lynčovali na ulici či nie? A mám taký pocit že raz dôjde aj na to.

Reagovat
Rudnevs

Trošku? Aj riaditeľ Dynama povedal, že je to nechutné a neakceptovateľné. RB nemám moc rád, ale aby niekto bil ich fanúšikov len preto, že sú ich fanúšikovia, tak to je neakceptovateľné.

Reagovat
smazaný uživatel

Stále lepšie ako ten 15ročný na tej stanici. Fakt ma to pobavilo.

Reagovat
Rudnevs

Zrovna od fanúšikov Lipska by som čakal, že budú slušný a nebudú robiť výtržnosti. Takto si idú naproti všetkým tým nadávkam a posmechu.

Reagovat
smazaný uživatel

Však to ani nebol fanúšik, bolo to len dieťa ktoré machrovalo... podobný ako moji dávnejší známy ktorým puberta až príliš vliezla na mozog a takto začne ventilovať svoju energiu. Smutné. Ale aspoň sa z nich budú ešte viacej smiať. Ale suverénne najviac ma pobavilo, že prišla babička mama s otcom asi dostali infarkt z neho predpokladám.

Reagovat
Kily

mě by vůbec nepřekvapilo, kdyby tenhle patnáctiletý byl stejná osoba, která psala na facebookové stránky klubu výhrůžky směrem k SGD

Reagovat
smazaný uživatel

Pošli link, rád si prečítam však je to len decko s IQ hojdacieho koníka pokiaľ je také dačo schopný robiť rodičia sa teraz za neho asi pekne hanbia.

Reagovat
Kily

In der 1. Runde im Mafiapokal geht es an die Elbe nach Dresden.

Liebe Dynamos ,

Eure Stadt wird nach diesem Tag so aussehen , wie , naja ihr wisst schon wann..

Wir werden euch zerstören UD. Zerstören , alle Fahnen mitnehmen und dafür sorgen, dass ihr nie wieder auf die Idee kommt , einen Fight mit uns zu kämpfen.

Mit unserer Unterstützung aus Wiesbaden und Würzburg , seid ihr mit euren Zwickau und Sarajevo Mädels jetzt schon verloren..

Good night , black yellow

Forza Leipzig!

Reagovat
Rudnevs

Tak ak je to ten istý, tak dobre - proste jeden fanúšik v puberte ide robiť hlúposti; ak to ale písal nejaký iný, tak potom tí fanúšikovia tým nadávkam a ponižovaniu naozaj idú oproti.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to bude ten istý no. Hrozné dačo, ale riadne sa strápnil aj.

Reagovat
Rudnevs

Nemusí to byť ten istý.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale minimálne to bude asi nejaký jeho príbuzný, ťažko povedať. No každopádne je to hovado, a keď prídu policajti tak to reve.

Reagovat
Rudnevs

No chcelo to vysúšať pyrotechniku a moc to nedopadlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

O tých vyhrážkach keby bolo niečo viac, prosím.

Reagovat
Rudnevs

Tak zasa 15-ročný, to už nie je až také dieťa. Dúfam, že ďalší fanúšikovia RBL budú fandiť a povzbudzovať ako normálny a inteligentný ľudia.

Reagovat
smazaný uživatel

Už tu bola viackrát debata o výchove rodičov a dosť záleží na tom. Vieš, keď nie je dobrá tak také správanie vydrží do dôchodku.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
db18

Pro pobavení ještě něco o výtržníkovi z druhého tábora: http://www.focus.de/regional/dresden/pokalspiel-dresden-gegen-leipzig-15-jaehriger-leipzig-fan-verletzt-vier-polizisten_id_5844889.html

Patnáctiletý fanoušek Lipska zapálil na nádraží dýmovnici, načež ho sebrali policajti, kteří u něj ještě zajistili kuklu a "pískové" rukavice - brečícího fanouška pak na policejní stanici musela vyzvednout jeho babička.

Reagovat
Arne

Reagovat
Kily

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Dementny 15rocny buzerant

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Některý ty rozestavení vypadají celkem... zajímavě Hlavně teda Kadeřábek na pravym stoperu

Reagovat
stas87

Jj, to som pozeral, ze co Nagelsmann skusa..najblizsie ku nemu by mal byt Rudy. Kebyze nehrame teraz, pozrel by som si Bayer a Aranguiza. Frankfurt nasadil do zalohy toho mladika Mascarella a snad konecne bude pravidelne hrat Gacinovic.

Reagovat
db18

U Eintrachtu jsem spíš zvědavý, jak se s BL konečně popere Hrgota, který zatím zářil akorát v předkolech EL za Gladbach. Ale teďka volím ještě okopávanou Slavie s Příbramí a mrknu asi až večer na Herthu s Regensburgem (dává je český sport2)

Reagovat
stas87

Striedajuci hrac si snad konecne vybojuje zaklad. Nj, mas k tej lige väcsi vztah ako ja, nevydrzal by som sledovat prenos, kde pride 6 tisic ludi a pocujes kazdu nadavku.

Reagovat
db18

Hraje se v Edenu, tam těch tisíců bude asi 7 A jeden z mála stadionů, kde je slyšet hlavně kotel (protože jižní tribuna bývá zavřená a odráží se to od ní)

Reagovat
stas87

Ta tisicka ten dojem nevylepsi. Mna ta liga nicim neoslovila, futbal na ktory sa vyplati pozerat hraju len tri ci styri mancafty, zvysok totalne o hovne. To uz väcsi kvalitu uvidis aj v 2.BL. Ale aby som bol spravodlivy, aj v BL obcas uvidis sracka zapas na urovni Jihlava-Hradec, lenze tam je 40 tisic ludi a vtiahne ta to do toho zapasu.

Reagovat
smazaný uživatel

V Slovač lige sú take mančafty iba 2, Trenčín a MŠK

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt zaujímavé je to u SGE, Alex je tam napísaný ako podhrotový hráč aj u TSG, Kaderabek v trojčlennej obrane. Leverkusen má veľmi silnú zostavu. Inak tešíš sa na Kruseho a na Lamineho?

Reagovat
Rudnevs

Čo kukáš? Však Meier je primárne podhrot.

Reagovat
smazaný uživatel

Mierne ma to zaskočilo, čakal som že Hrgota bude podhrot.

Reagovat
Rudnevs

Hrgota je primárne hrot, Meier je primárne podhrot, všetko ok. Len ten Castaignos mi na krídle moc nesedí.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha tak, mal by som pozornejšie SGE sledovať aby som vedel a nepísal bludy o Meierovi ale niekedy hrá aj na hrote...

Reagovat
Rudnevs

... inak do Frankfurtu prišiel aj nejaký Tawatha, ktorého som ani nezaregistroval. Prišiel z Maccabi Haifa a pozerám, že je to ich najdrahšia posila (1,2 mio. €)

Reagovat
stas87

Viac na Saneho, pre mna je dolezitejsie, aby slapala obrana ako utok. Tam nemame az tolko problemov ako v defenzive. A snad stlacime pocet inkasovanych goloch niekam na 50-55 v sezone.

Reagovat
smazaný uživatel

ale tá obrana teraz vyzerá celkom fajn, tak snáď sa to podarí stlačiť. Aj ja sa na neho moc teším, videl som ho v Bordeaux a hral tam celkom dobre,pravda, BL je o tri leveli vyššie ako L1. Ináč v tom mužstve je v poslednom čase pomerne dosť Senegalcov, vlani Papy + teda je tam Yatabaré

Reagovat
Rudnevs

+ Diagne

Reagovat
smazaný uživatel

To som nevedel že je zo Senegalu, myslel som že Francúz...

Reagovat
Rudnevs

Vravíš, že Sané v pohode nahradil Vestergaarda?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si myslím že je to plnohodnotná náhrada, sudím aj podľa minulej sezóny, v ktorej Bordeaux dostal síce dosť gólov ale Lamine hral skvele, keby že nehraje on tak dostanú o 20 gólov viacej.

Reagovat
Rudnevs

No tak to je teda Königstransfer. Navyše zadarmo.

Reagovat
smazaný uživatel

Vyplatí sa Werderu. Takto je podľa mňa reálna šanca že nedostanú za sezónu 65 gólov.

Reagovat
Rudnevs

+ možno príde aj Bauer a Augustinsson.

Reagovat
stas87

Na to si este pockajme, po zapase s FCI z neho bol Skripnik a aj Baumann nadseny. Verim mu dost, toho vodcu prave vidim len v Sanem a mozno v Moisanderovi. Caldirola aj Diagne na to podla mna nemaju.

Reagovat
Rudnevs

Diagne sa musí dostať do formy a potom bude dobrý, Caldirolovi vyhovoval štýl hry v Darmstadte, ale v Brémach to nie je ono.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si to myslím už teraz, tak až sa mu nebude dariť tak mi oznám že som ho tu až prehnane vychvaľoval...

Reagovat
Rudnevs

OT: Dante ide zajtra na zdravotnú prehliadku a po nej by mal podpísať s OGC Nice na tri roky.

Reagovat
stas87

https://pbs.twimg.com/media/CqYmGkKXgAEmaYA.jpg

Nasich by tam malo byt okolo 5 tisic, mame domace prostredie. Tak snad ich potesi vykon a bude to na pohodu dnes.

Reagovat
Rudnevs

Werder prehráva s Lotte. Bochum a Mainz iba remízujú, Hoffe a Darmstadt s prehľadom.

Reagovat
smazaný uživatel

Len aby to neskončilo blamážou pre Brémy inak včera aj Kozli postúpili s prehľadom, 7 kúskov!

Reagovat
Rudnevs

A Lautern vypadol.

Reagovat
smazaný uživatel

S kým? tak ten tím (je síce len štart sezóny a nie je mojou zvyklosťou odpisovať) ale Lautern sa mi tvári ako jeden s hlavných kandidátov na padáka do tretej ligy.

Reagovat
Rudnevs

Halle. Inak na zostup to nebude, ale už sa asi nedostanú do boja o postup.

Medzi tým Brémy vyrovnali a Hoffe s Darmstadtom pridal po jednom góle.

Reagovat
smazaný uživatel

Bojím sa že Lautern bude hrať o záchranu. Kedysi boli popredným mužstvom, aj keď už je to vcelku dávno.

Reagovat
Rudnevs

No, dávno. Ešte pred rokom a dvoma mesiacmi im ten postup tesne unikol, o zostup by to nemalo byť.

Reagovat
smazaný uživatel

Bol by som rád keby že máš pravdu. Snáď sa podarí v kľude udržať druhú BL. Bola by to veľká strata pre druhú ligu...

Reagovat
Rudnevs

Druhú BL udržia úplne v pohode.

Reagovat
smazaný uživatel

Snáď áno. možno to bude tak ako vlani. Uvidíme

Reagovat
stas87

Juno vyrovnal po paradnom centri Sternberga, no bohuzial sa pri tom zranil a odisiel skorej do kabiny. V snahe odhlavickovat loptu ho domaci stoper trafil hlavou, obaja maju krvave zranenia, snad ani jeden nema ziadnu zlomeninu a bude pokracovat v druhom polcase.

35. minut strasna sracka od nas, bez bojovnosti, lopty kazdemu odskakovali, Yatabare na vystriedanie...ale poslednych 10 minut uz sa ten vykon rapidne dvihol. Ak presnejsie zakombinujeme, domaci nestihaju zachytavat nabehy hracov s loptou a precislujeme ich. Uz pred golom tam mal Zlatko pomerne slusnu sancu, no loptu nedostal presne a musel si ju spracovat, strelu mu zblokovali. Gol Lotte nadherny, po rohu z voleja pod brvno, Wiedwald bez sance. Oni pak mali este dve dobre sance, mohli vyhravat 2:0, mozno aj 3:0.

Reagovat
Kily

co Eilers? Koukám, že nebyl ani na lavičce

Reagovat
stas87

Zraneny, posledny tyzden ci dva trenoval individualne.

Reagovat
stas87

Lotte. Tak by mal hrat outsider, dorazne, agresivne ale na hrane. Pokial si nase hviezdy neuvedomi, ze do nich super zajede a obcas to bude aj boliet, tak skratka nevyhrame, s takym pristupom urcite nie. Kainz obrovske sklamanie, ten asi najviac nevedel prekusnut to, ze oni budu chodit do sklzov, pretlacat sa o loptu a celkovo mu nedaju ani sekundu casu. Ked uz z tej biedy mam niekoho vyzdvihnut, tak je to Kruse a Juno. Obaja s loptou na nohe dokazali nieco vymysliet, maju prehlad a ich prihravky su presne. Bartels mimo od zaciatku, podrazdeny a vobec sa nesustredil na hru. Zaklincoval to hlupostou na polke ihriska, strcit niekoho a dva metre vedla je rozhodca...hlupost, dobre ze mu Dietz redku dal. Ked prehravame, tak je riesenie v suboji spadnut a cakat ze to odpiska?

Po hvizde siel Kruse ukludnit fanusikov, ti hodili na ihrisko drevenu tyc, co drzi vlajku a ak som dobre videl, letelo jeho smerom aj pivo...a potom pri plote si svoje musel vypocut aj Fritz, nesetrili ho vobec. To nam to pekne zacina, o tyzden Bayern a nalada je presne taka, aka byt vobec nemala. Tak snad sa to otoci k lepsiemu.

Reagovat
cologneFC

No snad ten Bayern potrapite. Nechystas sa tam?

Reagovat
smazaný uživatel

No keď píše aký malo včera SVW prístup tak ich potrápia asi ťažko...

Reagovat
db18

Hertha: https://pbs.twimg.com/media/CqZK4l_WYAAFvPr.jpg:large

SSV: Pentke - Hein, Knoll, Kopp, Nandzik - Geipl, Lais - Er. Thommy, Pusch, George - Grüttner (Knoll dříve hrál za Herthu)

Aue - FCI: https://pbs.twimg.com/media/CqZIzj9WgAA7gJs.jpg:large

Reagovat
db18

Tak to Sport2 nedává - hlavně že to včera bylo v nabídce

Reagovat
db18

...a nejpovedenější akci má na svědomí nejspíš Pusch, ten se totiž "vytáhl" taktickým faulem, za který sice dostal žlutou, ale "rozpoutal" tím strkanici, ze které si ještě oba dva stopeři Herthy taky odnesli po žluté kartě.

Reagovat
JozkokozleJ

Tak, strkanici... (to bola skor taka psia ocuchavana - o to komickejsie boli karty pre Langkampa a Brooksa)

Reagovat
db18

Langkampa ještě chápu, ten ho tam vzal celkem silou - Brooks v tom byl docela nevinně, ten tam spíš jen procházel a zakopl no.

Reagovat
JozkokozleJ

Signal vyslany od trenera Dardaia bol jasny. Chovajte sa na ihrisku ako svihadla, mozno z vas urobim kapitana

Reagovat
smazaný uživatel

Hauenstein- Leverkusen 1-2

Výsledok dosť smiešny, hrala takmer top zostava a čakal som oveľa viacej gólov, v konečnom dôsledku je to ale jedno, postup ako postup. Viac ma zaujímalo, ako to Schmidt postaví v prvom súťažnom zápase nového ročníka a nakoniec sa nekonali žiadne prekvapenia. Podobne ako v príprave výrazne ofenzívny stred poľa Kampl- Aranguiz, rozostavenie 4-4-2 s Vollandom a Chicharitom v útoku a Jedvaj na pravej strane obrany. Myslím, že zostava v prvom BL kole bude takmer identická a rozostavenie asi ostane prevažnú časť sezóny nezmenené.

Vyzerá to na túto zostavu:

Leno- Jedvaj, Tah, Toprak, Wendel- Brandt, Kampl, Aranguiz, Bellarabi- Chicharito, Volland

Ešte je tam Lars, ktorý by mal hrať základ na úkor pravdepodobne Kampla, Calhanoglu pravdepodobne stratí miesto v základe a nečudoval by som sa jeho posezónnemu predaju. Vyzerá to celkom dobre, ale ja by som skôr preferoval rozostavenie ako v posledných kolách minulého ročníka, kedy to neskutočne šľapalo a tá hra vyzerala skvele, tak snáď uvidíme občas aj 4-2-3-1 so stredom Bender-Aranguiz a ofenzívnou trojkou Brandt, Kampl, Bellarabi. Akurát v tom prípade bude musieť sedieť Volland alebo Javier, čo je len ťažko predstaviteľné... Som zvedavý no...

Reagovat
bayern987

Sestava vypadá dobře, navíc se ještě připojí Bender. Ale jak na to tak koukám, tak absolutně nechápu Baumgartlingera.

Reagovat
smazaný uživatel

Pozeral si? Ako hral Volland?

Reagovat
JozkokozleJ

Ale tie penalty kopali paradne

Reagovat
stas87

Reagovat
JozkokozleJ

No a to by som skoro zabudol; vyborne citanie pre kazdeho, koho zaujima podrobnejsi pohlad do Werderu

A ako som uz spominal, Kruse Werder zachrani.

Reagovat
db18

Reagovat
Rudnevs

Kruse sa momentálne zranil, podľa BILDu možno až na 8 týždňov.

Reagovat
Rudnevs

Inak Darmstadt svojho súpera rozstrieľal 7:0, pozerám, že majú lepší káder ako pred rokom, takže to zasa vôbec nemusí byť jednoznačný zostup.

Reagovat
smazaný uživatel

Aj Kolin dal 7 kuskov, nuž mali sme sa snažiť viacej aby sme ich dali viac ako Darmstadt. Ináč prvé kolo hráme práve s ubulencami tak čakám nudu, maximálne jeden gól. Tak snáď ho dajú naši, proti takýmto súperom treba bodovať naplno aby sme aspoň obhájili vlanajšie 9.miesto...

Reagovat
Rudnevs

Kolín, Darmstadt a Hoffenheim mali ale slabšieho súpera. Napríklad Werder mal Lotte, ktoré postúpilo a už hrajú tretiu ligu. Darmstadt sa možno nakoniec zachráni aj v budúcej sezóne, posilujú naozaj dobre a Colak evidentne má predpoklady aby nahradil Wagnera, chápem, že ho nemôžem hodnotiť po pár zápasoch so slabšími súpermi, ale osobne si myslím, že to zvládne. :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Čo sa týka Darmstadtu tak verím že nemáš pravdu. Werder ma sklamal, fakt som nečakal

Reagovat
Rudnevs

Ak sa odosobníme od sympatií, resp. nesympatií, tak musíme uznať, že koncepcia Darmstadtu s voľnými hráčmi/hráčmi na hosťovanie je vážne dobrá, ak to takto vydržia ešte také dva roky, tak si budú môcť dovoliť lepších hráčov a budú môcť pomýšľať na vyššie priečky v tabuľke.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je pravda. ale je aj jasné, že bude kľúčový najbližší rok,pokiaľ sa zachránia tak budú môcť ešte niečo budovať aspoň do pokojného stredu. Ale môže to byť pokojne aj druhý Augsburg, tí tiež tak začínali po príchode do BL a teraz sú ašpirantmi na umiestnenie v hornej polovici tabuľky.

Reagovat
Rudnevs

Na druhú stranu, ale môžu skončiť aj podobne ako Cottbus, ktorý dva roky bol odpisovaný a na tretí to už "vyšlo" a spadli - je veľmi ťažké očakaváť ako sa situácia vyvinie a prirovnávať to k nejakemu inému manšaftu. Augsburg ešte stále môže spadnúť, káder vyzerá fajn, ale uvidíme ako sa adaptuje na nové prostredie Dirk Schuster.

Reagovat
smazaný uživatel

No na FCA som veľmi zvedavý teraz inak, mňa nikdy nejako nezaujímali ale som zvedavý ako sa im bude pod Dirkom dariť. Lebo Markus je lepší tréner...

Reagovat
Rudnevs

V momentálne situácií je Weinzierl určite lepší, ale Schuster ho môže predbehnúť ... predsa keď Weinzierl preberal FCA, tak tiež bol horší ako Luhukay.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme. Ale káder majú minimálne na to aby sa motali okolo desiateho miesta. Na druhú stranu nemajú nič isté, vlani boli pomerne dosť dlho v ohrození zostupu, do pokojnejších vôd sa prvý raz dostali tak okolo 28-30 kola.

Reagovat
Rudnevs

Ale jednoznačný zostup to nebude určite.

Reagovat
smazaný uživatel

Inak teraz čítam expresku, Ben Hatira do Darmstadtu a to mal slubne rozohrate v BSC keby že nebol zranený či čo neskôr. Tak to ten Darmstadt asi fakt udrží do kelu.

Reagovat
Rudnevs

Tak zrovna Ben-Hatira nie je až taká posila, ale verím, že sa presadí. Mimochodom, Rouwen Hennings mieri do Fortuny Düsseldorf.

Reagovat
smazaný uživatel

To je ten čo dával gól proti HSV v baráži sa Karlsruher? Hennings.

Reagovat
Rudnevs

Áno to je on. Najlepší strelec 2.BL ročníku 2014/15.

Reagovat
Zaschrona

super clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HonzaKoller

Jeden z nejlepších článků, co jsem tu kdy četl. Samozřejmě, že mu na kvalitě přidává klub, o kterém pojednává.

Reagovat
Rudnevs

11:15Marin na zdravotní prohlídce v OlympiakosuMarko Marin býval v dresu Gladbachu velkým talentem, v posledních letech se ovšem trápí a pravidelně stěhuje. Německý křídelník patří Chelsea, která ho zapůjčila do Sevilly, Fiorentiny, Anderlechtu a Trabzonsporu. A k dalšímu hostování se schyluje, hráč je aktuálně v Řecku a čeká ho zdravotní prohlídka v Olympiakosu Pireus.(lequipe.fr)

Nemyslím si, že je to dobrý krok. Marin by sa mal vrátiť do Nemecka, v Turecku, v Belgicku, ani v Taliansku sa mu veľmo neviedlo a neverím, že v Grécku to bude inak.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Max Kruse zranený, predpokladaná doba liečenia sú dva mesiace

Reagovat
Rudnevs

Fanúšici Borussie Dortmund sa nechávajú zahanbiť od fanúšikov Eintrachtu Trier.

Reagovat
raduinho

Brémy

Reagovat
KingMaster13

Parádní článek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele