LA LIGA - SOUHRN 37. KOLA

18.05.2004, 01:41
Aktuality
Barca porazila Santander a díky prohře Realu v Murcii se dostala na druhou příčku tabulky. Bilbao má po výhře nad Pamplonou jisté páté místo v tabulce a účast v Poháru UEFA. Vedle jisté sestupující Murcie jsou nejvíce namočení Valladolid s Vigem, ale strachovat se musí zatím i Espanyol se Santanderem.


Santanderu stačí k záchraně uhrát doma bod s La Corunou, Espanyol potřebuje porazit Murcii. Vigo naopak potřebuje nutně porazit Mallorcu a Valladolid Villarreal, ale pak musejí ještě čekat na výsledky svých soupeřů. Villarreal by si výhrou ve Valladolidu zajistil místo v Poháru UEFA, stejné ambice ale mají ještě i Sevilla, Atlético Madrid a Malaga.


MURCIA - REAL MADRID 2:1

Černá série Realu Madrid pokračuje. Galacticos prohráli i na půdě posledního týmu ligy - Murcie. Po dvou brankách Luise Garcíi prohrávali po půlhodině hry o dvě branky, v poslední minutě už jen snižoval Guti. Real klesl v tabulce na třetí místo.

Hosté se museli obejít bez distancovaných Roberto Carlose, Ronalda a také bez zraněného Raúla Brava. V defenzivě tak dostali opět příležitost Pavón s Borjou a Mejíou. Figo hrál svůj dvoustý zápas za Real.

Domácí začali svou pouť za pátou výhrou s nadšením. Na jeden z centrů si naskočil Acciari, jeho hlavičku Casillas jen vyrazil a Luis García už jen zblízka doklepl míč do sítě. Murcia svého soupeře přehrávala, do vápna centroval Luis García, Casillas míč vyrazil dále od své branky, ale dorážku Richiho stačil zblokovat Helguera. O chytrý oblouček se pokusil Dán Jensen, ale Casillas míč kontroloval při jeho cestě na horní síť branky.

Real odpověděl dalekonosnou střelou Beckhama, kterou Sanchéz Broto skvěle vyrazil na rohový kop. Hosté zvýšili úsilí, Raúl hlavičkoval po centru Figa těsně vedle. Po jedné z chyb domácí obrany se do dobré pozice prodribloval Solari, zvedl míč nad padajícího Brota, ale trefil jen břevno. Další střely Raúla a Zidaneho Broto vyrazil na rohový kop.

Ještě do přestávky zvýšila Murcia z kontroverzní penalty. Odražený míč skočil na ruku Helguery hlavní rozhodčí nechal hru pokračovat, ale pomezní zdvihl praporek, a tak hlavní odpískal dost přísný pokutový kop. Dost podobný tomu co předcházel třetímu sparťanskému gólu v derby se Žižkovem. Protesty hráčů Realu byly dlouhé, ale nidc platné. Luis García penaltu proměnil. O dvě minuty později si Beckham po jednom ze svých skluzů neodpustil říci něco hanlivého pomeznímu rozhodčímu a viděl červenou kartu.

Do druhé půle vstoupil Real se snahou zvrátit vývoj utkání, ale neměl štěstí. Po trestném kopu trefil Solari hlavou tyč. Nejlepším hráčem hostí byl opět Figo. Jeho sólo však stihli domácí obránci včas zlikvidovat, dalekonosnou střelu zase lapil Sanchez Broto. Rasistickým pokřikem Hu, Hu, Hu častovali ekvádorského obránce domácích Hurtada v druhém poločase naštvaní fanoušci hostí. Prohru Realu alespoň zmírnil v poslední minutě po přiťuknutí Zidaneho pěknou střelou Guti.


FC BARCELONA - SANTANDER 1:0

Barca vyhrála doma nad Santanderem Ronaldinhovou proměněnou penaltou a dostala se před Real Madrid na druhé místo tabulky. Se svou fotbalovou kariérou se v dresu domácích pravděpodobně loučil Luis Enrique a dostal od kouče Rijkaarda důvěru v základní sestavě po boku Ronaldinha a Savioly.

Luis Enrique začínal s velkým fotbalem v Gijonu, nějaký čas hrál v Realu Madrid, ale nejvíce let strávil v Barceloně. Mezi spoluhráči je pro svou kamarádskou povahu oblíben, když byl ve druhé půli střídán, loučil se jednotlivě se svými spoluhráči a od publika se mu dostalo "standing ovations"! Získal tři ligové tituly, dlouhá léta patřil do španělské reprezentace, ale nikdy s ní nedosáhl větších úspěchů.

Zápas otevřel střelou do zdi z trestného kopu Ronaldinho. Do první šance hostí se po Davidsově chybě dostal Javi Guerrero, ale tísněn Puyolem střílel nad. Po čtvrthodině se ale už měnilo skóre. Ronaldinho dostihl u rohového praporku už téměř ztracený míč, elegantně obešel Moru a když se protahoval do vápna kolem Cristiana Alvareze, byl faulován. Ačkoliv ke kontaktu Alvarezovi nohy s Ronaldinhovou došlo ještě těsně před pokutovým územím, sudí nařídil penaltu. Tu sám Ronaldinho s přehledem proměnil.

Hosté odpověděli Juanmovou hlavičkou mimo tyče, ale to bylo na dlouho vše. Hru ovládali domácí v čele s Ronaldinhem. Do šance řítícímu se Saviolovi ukopli míč obránci, následná Bronckhorstova střela šla vedle. Nepřesně střílel i po samostatném průniku Ronaldinho, stejně jako Reiziger po Xaviho centru. Ve vápně kouzlil Ronaldinho, ale jeho střelu k tyči rukou vytáhl gólman Aouate. Nadějný brejk hostí zkazil tím, že nepřihrál a vystřelil vysoko nad, Jonathan, nepřesně zakončoval po přihrávce od Javiho Guerrera i Cristian Alvarez.

Ještě do poločasu dvakrát nebezpečně centroval Ronaldinho, nejprve hlavičkoval Saviola vedle, poté trefil Luis Enrique tyč.

I do druhé půle vstoupila Barca lépe, pokus Savioly nadvakrát likvidoval Aouate. Na chytrý Ronaldinhův oblouček si naběhl Luis Enrique, ale šanci mu včasným vyběhnutím gólman Santanderu překazil. Na druhé straně mohl hlavou vyrovnat střídající Silva Anderson, ale zamířil těsně vedle.

Po dvou žlutých kartách za ostré obranné zákroky byl vyloučen domácí Puyol, ale hostům chyběla přesnější finální přihrávka k tomu, aby se dostali do dalších šancí. Zvýšit vedení Barcy mohl Reiziger, ale ani jeho střela se mezi tyče nevešla.


VILLARREAL - VALENCIA 2:1

Villareal pomstil své vyřazení z Poháru UEFA a v derby s Valencií vybojoval vítězství, které ho přiblížilo k branám účasti v Poháru UEFA i pro příští rok. Hosté ale nebyli tak těžkým soupeřem, jako v minulých kolech. V základní sestavě nastoupili pouze dva hráči z nejužšího kádru - Curo Torres a Albelda. Mysl všech se však už upínala ke středečnímu finále UEFY. Domácí začali aktivně a po půl hodině vedli už o dvě branky. Nejprve si na dlouhý pas Bellettiho naběhl Sonny Anderson (mladý hostující obránce David Navarro se zapoměl, takže to nemohl být ofsajd) a zblízka prostřelil Rangela. Druhý gól přidal po samostatné akci Juan Roman Riquelme, když se skvěle uvolnil od Cura Torresa a Navarra a sstřelou k tyči nedal Rangelovi šanci. Pravý obránce domácích Belletti trefil v další akci jen břevno. Riquelme a spol. diktovali tempo hry. Valencia byla otřesena, ale zpět do hry ji dostal po rohovém kopu Jorge Lopeze tvrdou hlavičkou Pellegrino. Coloccini byl u něj pozdě. Mohlo být i vyrovnáno, ale Oliveirovu střelu skvěle lapil Reina. I v druhém poločase pokračovala snaha Valencie o vyrovnání, ale Juanu sanchezovi míč v šanci uskočil, Canobbio trefil po Torresově centru tyč. Domácím se otvíral prostor pro brejky, ale ani Martí ani Guayre cestičku za Rangelova záda nenašli.


LA CORUNA - VIGO 3:0

Celta Vigo po výhře nad Barcou jasně prohrála v galicijském derby v La Coruni a zůstává stále velkým kandidátem na sestup. Depor začal lépe, po necelé čtvrthodině centroval z levého křídla Fran, před Pandianim se snažil míč odvrátit Silvinho, ale srazil si míč do vlastní síťe. Druhý gól padl po další pěkné kombinaci Pandianiho s Franem na jejímž konci Fran centroval a Pandiani překonal Cavallera. O minutu později, nebylo odehráno ani 30 minut, vysunul dlouhým míčem Sergio Munitise, který tváří v tvář Cavallerovi nezaváhal a upravil na tříbrankové vedení La Coruni. Hráči Viga byli otřeseni a tralo jim dlouho než se dostali do šancí. Miloševič však okamžik pro střelu prováhal, a tak mu stihl Pablo Amo míč vypíchnout. Nebylo by to Galicijské derby, aby rozhodčí nevytáhl alespoň jednu červenou kartu. Po tvrdém zákroku na Munitise ji uviděl hostující Berizzo. Oslabené Vigo zachránil od dalších branek v posledních minutách skvělými zákroky gólman Cavallero.


BETIS - VALLADOLID 1:0

Valladolid prohrál nejtěsnějším rozdílem na Betisu a jeho šance na záchranu se přesunuly do oblasti teorie. V první půli byli hosté lepším týmem. Centry létali do Contrerasova vápna, Fernando Sales hrál velmi aktivně, ale do vážnější šance se hosté přesto nedostali. Fanoušci Betisu na konci prvního poločasu své hráče vypískali. I v druhé půli měli navrch hosté, do šance se probil na levé straně Moré, ale Contreras jeho střelu skvěle vyrazil na roh. Domácí zachránil před "lynčováním" nádhernou dalekonosnou střelou střídající Marcos Assuncao. Albano Bizarri v brance Valladolidu neměl šanci. Hosty gól položil, v hlavách jim už probíhal téměř jistý sestup do Segunda Division.


MALLORCA - ESPANYOL 4:2

Espanyol zažil na Mallorce bláznivý zápas. O dva góly vedl a byl zachráněn, aby nakonec o dvě branky prohrál a musel si záchranu zajistit až v posledním kole doma s Murcií. Zápas začal pro Espanyol dobře. Po minimálním kontaktu s gólmanem Leem Frankem upadl ve vápně Maxi a střelec Tamudo získanou penaltu proměnil. Do dvougólového vedení poslal Espanyol opět Tamudo. De La Pena obral o míč Marcose a poslal Tamudovi přesný centr. Do hry vrátil Mallorcu ve druhém poločase Jesús Perera. Nejprve proměnil v gól hlavičkou Colsův centr. O šest minut později přidal druhý gól a Espanyol se sesypal. Vítězný gól Mallorky dal po skvělém centru Eto´a Bruggink, skóre završil po další Eto´ově akci Colsa.


PAMPLONA - BILBAO 1:2

Bilbao vyhrálo v Pamploně a má účast v Poháru UEFA příští rok zajištěnu. Domácí začali lépe, Pamplonský gólman Elía si málem ve spolupráci s jedním z obránců málem dali vlastní gól, ale podle sudího Elía zachránil situaci ještě před brankovou čarou. Další dvě branky rozhodčí domácím neuznal. Tu první pro diskutabilní ofsajd, druhou po příliš rychlé Yesteho rozehrání trestného kopu. Po přestávce se však přece jen domácí dočkali regulérního gólu. Yeste se trefil z trestného kopu. Vedení Bilbaa zvýšil po hodině hry po trestném kopu Tika hlavou Urzaiz. V předposlední minutě zápasu korigoval skóre ve prospěch hostí přízemní střelou Valdo.


ALBACETE - FC SEVILLA 1:4

Albacete zaplatili za dvě červené karty v zápase se Sevillou čtyřmi inkasovanými brankami. Zápas začal opatrně, z první vážné šance vytěžili hosté úvodní gól. Z hranice vápna se trefil dělovkou Darío Silva. Druhá půle začala pro domácí tragicky. Nejprve viděl druhou žlutou kartu Unai a byl vyloučen. O tři minuty později fauloval ve vápně Ibanéz Javiho Navarra a Baptista poslal z penalty hosty do dvoubrankového vedení. Vzápětí zvýšil po akci Daría Silvy, který obešel dva protihráče, na tříbrankový rozdíl Casquerro. Pro domácí vykřesal naději svým gólem Parri, ale jejich šance brzy zhasly nadobro, když byl po faulu na Baptistu vyloučen David Sánchez. Čtvrtý gól hostí dal po sólové akci pěknou střelou Hornos.


SAN SEBASTIAN - MALAGA 1:1

San Sebastian doma jen remizoval s Malagou, ale k udržení k jistotě záchrany mu remíza stačila. První šanci zápasu spálil po trestném kopu Nihata Schurrer, když hlavičkoval jen těsně vedle. Do vedení však šli po hodině hry hosté, když se z dalšího trestného kopu trefil Duda. Mrazivá nálada však trvala v San Sebastianu jen 18 minut. Lee Chun-Soo pronikl po pravé straně, nacentroval a hlavičkou na vzdálenější tyči vyrovnal Kovačevič.


ATLETICO MADRID - ZARAGOZA 1:2

Přes padesát tisíc diváků přišlo na stadionu Vicente Calderona uctít památku dlouholetého prezidenta Atlética Jesuse Gila. Gil působil ve funkci 16 let a byl kontroverzní postavou španělského fotbalu. Domácím se však nepodařilo uctít giovu památku i na hřišti. Dvěma góly Toleda v poslední minutě otočila Zaragoza vývoj zápasu a definitivně se zachránila v soutěži. Atlético si naopak výrazně zkomplikovalo šance na postup do Poháru UEFA. V první půli měli více ze hry hosté, ale Saviův trestný kop šel mimo tyče. Do vedení se dostali domácí. Po Nikolaidisově přihrávce obehrál Nano gólmana Valbuenu a skóroval do prázdné branky. Tři minuty před koncem dostal hostující Cuartero červenou kartu a zdálo se být o výsledku rozhodnuto, ale v poslední minutě zápas otočil dvěma góly Toledo. Nejprve se k němu odrazil míč po trestném kopu, poté se trefil nenápadnou střelou mezi Gasparovými nohami přesně k Aragonesesově tyči.


Autor: Radek Nosil

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele