LA LIGA - SOUHRN 33. KOLA

20.04.2004, 02:31
Aktuality
Valencia doma jen remizovala se San Sebastianem, a tak se na ni bodově dotáhl Real Madrid po vítězném derby s Atléticem. Barca ztrácí na oba týmy sedm bodů, ale může náskok umazat v následujícím zápase na Realu, Valencia cestuje na horkou půdu do Bilbaa. Vigo i Espanyol vyhrály venku a zdramatizovaly boj o udržení.


Mužem kola se stal Brazilec Baptista v dresu FC Sevilla, který vstřelil čtyři góly v duelu se Santanderem.


ATLETICO MADRID - REAL MADRID 1:2

Real Madrid dokázal i v početním oslabení zvítězit v derby s Atléticem a zaplašil tak úvahy o jeho špatné formě či dokonce fyzické únavě. Skvělý zápas gradoval v druhé půli, vítězný gól hostí vstřelil poslední dobou kritizovaný Helguera. Boj o titul bude ještě dramatický.

Atléticu citelně chyběl distancovaný útočník F.Torres, jeho místo zaujal na hrotu osamocený Paunovič. Za ním nastoupil pětice záložníků. Realu chyběl zraněný Ronaldo, jehož nahradil opět Solari (nalevo, Zidane se tak posunul více do středu), v záloze s Beckhamem nastoupil místo Gutiho v obraně chybující Helguera, ve středu obrany dostali opět příležitost Raúl Bravo s Pavonem.

Real měl výborný vstup do zápasu, už ve čtvrté minutě se z gólu radoval Solari. Figo prošel excelentně středem hřiště, dal míč nalevo Solari, a jelikož gólman Aragoneses byl příliš vysunutý z branky očekávaje centr, překonal ho Solari chytrou střelou z úhlu na bližší tyč. Atlético gól nezlomil, hned vzápětí střílel nebezpečně ale těsně vedle Aguilera. V první půli se hra odehrávala převážně bojem ve středu hriště, příliš brankových situací diváci neviděli.

Beckhamův trestný kop Aragoneses vyrazil, stejně jako si poradil s Figovou střelou doprostřed branky. Stejně tak si poradil i Casillas se střelou Paunoviče. Velkou šanci těsně před přestávkou spálil Figo, když postupovali na obranu soupeře v přečíslení se Solarim, ale Figo zakončoval mimo tyče.

Atléticu chyběla na hrotu Torresova rychlost, a tak šel o poločasu posílit Paunoviče na hrotu Nikolaidis a byl to právě on, kdo se zasloužil o bleskové vyrovnání. Nikolaidis dobíhal dlouhý míč, byl ve vápně postrčen Pavonem a upadl. Pavon dostal po druhé žluté červenou kartu a Paunovič střelou doprostřed branky z penalty vyrovnal.

Od té chvíle by se dala atmosféra na stadionu Vicente Calderona krájet. Nano mohl být rád, že neviděl po faulu po přislápnutí Figova kotníku také červenou kartu. Další brilantní sólo středem hřiště předvedl opět Figo, Zidane však měl málo času na efetivnější zakončení a Aragoneses jeho střelu vyrazil.

Místo zraněného Ibagazy šel na hřiště Jorge a dostal se do sólového úniku na Casillase. Volil však střelu po zemi, kterou brankář Realu se štěstím zlikvidoval. Po další pěkné kombinaci Realu, která však vznikla jen díky faulu na jednoho z domácích hráčů, střílel jen vedle Zidane. Po spolupráci s Jorgem a Nikolaidisem trefil Paunovič jen vnějšek tyče Casillasovy branky.

Přestože hrál v oslabení, vypadal Real nebezpečněji, všichni jeho hráči dřeli nadoraz a dočali se i vítězného gólu. Zidaneho roh vyrazil Aragoneses jen k Beckhamovi, ten hlavou vrátil míč před branku, kde hlavičkoval osamocený Helguera lehce do prázdné branky. Hráči Atlética protestovali kvůli Raúlově faulu na Aragonesese, ale gól platil. Závěr utkání se nesl v duchu žlutých karet, vyrovnat se nepodařilo ani Nanovi z trestného kopu.


FC BARCELONA - MALAGA 3:0

Saviola vstřelil svůj 100. gól za Barcu, ta s přehledem vyhrála nad Malagou a ukázala, že je na příští zápas na estadio Santiaga Bernabeu náležitě ve formě a připravena. Při případné výhře v Madridu by mohla myslet ještě i na titul. Domácí začali aktivně, Ronaldinhova technická střela z hranice vápna šla jen těsně vedle. Po čtvrthodině hry je Barca ujala vedení. Akci založil Ronaldinho, míč putoval od Savioly k Luisi Garcíovi, ten ho vrátil zpět Saviolovi, který ve skluzu překonal Calatayuda. Druhý gól padl po Saviolově přesném vysunutí Luise Garcíi, který tváří v tvář proti gólmanovi Malagy nezaváhal a podél něj poslal míč do sítě. Třetí přidal Cocu dalekonosnou střelou k tyči na kterou si Calatayud sice sáhl, ale vyrazil ji jen na tyč a od ní se míč odrazil do branky. Malaga kontrovala jen dvěma nepřesnými hlavičkami Diega Alonsa. Do druhé půle už nastoupila Barca bez Davidse, jehož kouč Rijkaard raději stáhl, aby náhodou nedostal nějakou kartu a mohl hrát i na Realu. Barca kontrolovala hru a spíše se šetřila. Zvýšit mohli Cocu nebo Saviola, ale skóre se už neměnilo.


VALENCIA - SAN SEBASTIAN 2:2

Valencia srovnala v duelu se San Sebastianem dvoubrankové vedení hostí a díky zisku jednoho bodu se udržela i nadále i když už jen o skóre v čele tabulky. První půle mnoho zajímavého nepřinesla, hosté pozorně bránili, domácí nevěděli jak na zkonsolidovanou obranu soupeře vyzrát. Nebezpečnější byli přece jen domácí, při Rufeteho centru chybělo jen málo Marchenovi, aby naň dosáhl a hlavičkoval ho do sítě. Ayalův centr zasáhl ve vápně loket Potillona, ale hrálo se dál. Penaltu si nevymodlil ani Angulův přihraný pád. Hosté hráli na brejky, při jednom z nich vysunul Lopez Rekarte Nihata, tan obešel i Canizarese, ale střelou z úhlu trefil jen boční síť. Při dalším brejku hostí zachytil Potillonův zpětný centr na poslední chvíli Ayala. Po hodině hry šokoval domácí příznivce nádherným volejem Xabi Alonso, druhý gól dal z penalty Karpin po diskutabilním zákroku Ayaly na De Paulu. Valencijští fanoušci spustili na Mestalle peklo, hnali své hráče na zteč. O snížení se postaral levačkou Vicente, v nastaveném čase zařídil Valencii alespoň bod Mista.


LA CORUNA - VALLADOLID 1:1

Depor byl už možná myšlenkami v semifinále Ligy Mistrů v Portu, a tak doma pouze remizoval s Valladolidem. V dresu domácích chyběli Molina, Mauro Silva, Valeron a Pandiani. První zahrozili hosté, střelu Fernanda Salese Munua zlikvidoval, volej Caminera šel mimo tyče. Depor mohl dát gól z brejku. Fran nacentroval na Luqueho, Luque přihrával Tristánovi, ale ten na míč nedosáhl. La Coruna postupně převzala iniciativu, jen centimetry chyběli po akci Víctora s Luquem ke gólu opět Tristánovi. Hosté zahrozili trestným kopem Ricchettiho, ale Munua byl na místě. Těsně před přestávkou se dostali do vedení hosté. Domácí obraně utekl Oscar a prostřelil Munuu. Krátce poté stanul tváří v tvář Munuaovi Chema, ale domácí gólman proti němu skvěle zasáhl. Depor vyrovnal po necelé hodině hry. Caminero fauloval ve vápně Djalminhu a sám postižený penaltu proměnil. Vítězství mohli na stranu Valladolidu strhnout Oscar a po něm i Pablo Paz, ale jejich střely šli mimo.


BILBAO - ZARAGOZA 4:0

Bilbao posílilo své evropské šance po vysokém vítězství nad Zaragozou, přestože byli hosté dlouho vyrovnaných soupeřem. Do kolen je srazily až červené karty Milita a Alvara. Nejprve zahrozili Villovou střelou nad hosté. Po Saviově centru se mezi tyče nevešel ani Caniho pokus. Po půlhodině hry se však do vedení dostali domácí. Iraolův zpětný centr trefil nádhernými nůžkami na malém vápně Etxeberría a nedal Laínezovi žádnou šanci. Proti domácímu gólmanovi Lafuentemu neuspěl Villa ani napodruhé. Po rohu Iraoly se Bilbao dočkalo druhého gólu. Hosté odvrátili roh jen k Yestemu, ten vrátil míč do vápna, ten se dostal od Etxeberríi k Del Hornovi, a ten lehce doklepl do sítě. Za loket v souboji s Tikem byl vyloučen obránce Zaragozy Milito. Naděje hostí na zvrat v zápase definitivně pohasli po zákroku Alvara na Etxeberríu a další červené kartě. Třetí gól dal po akci Tika Yeste. Při čtvrtém gólu prolomil ofsajd systém hostí Urzáiz, přihrál opět Yestemu, který dal svůj druhý gól během dvanácti minut.


MURCIA - BETIS 0:1

Brzký gól Brazilce ve službách Betisu Assuncaa rozhodl o výhře Betisu a také o úředním razítku na sestupovou definitivu nováčka z Murcie. Ve čtvrté minutě nařídil sudí trestný kop ve prospěch Betisu v ideální pozici pro Assuncaa. Ten nezaváhal, obstřelil zeď a nedal Juanmimu v brance domácích žádnou šanci zasáhnout. Domácí se snažili, ale do žádné gólové šance se za celý zápas nedostali. Obrana Betisu fungovala spolehlivě. Zvýšit mohli hosté, ale po rohu Joaquína hlavičkoval Rivas jen do Juanmiho náruče.


MALLORCA - VILLARREAL 1:2

Mallorca prohrála doma s Villarealem a má na první sestupovou příčku náskok už jen dvou bodů. První šanci měl hostující Senna, ale s jeho střelou pravačkou si Leo Franco poradil. Za domácí zahrozil dvakrát Jesus Perera, Reina byl však na místě. Do vedení šel Villareal, když po trestném kopu Senny překonal Lea Franca Quique Alvarez. Mallorca vyrovnala z penalty nařízené za ruku Quiqueho Alvareze. Proměnil ji Eto´o. Ve druhé půli byla Mallorca lepším týmem, proti Pererovi však dvakrát dobře zakročil Reina. Vítězného gólu se tak dočkali hosté. Víctor tváří v tvář Leo Francovi ještě neuspěl, ale na dorážku Martího už brankář Mallorcy nedosáhl. Domácí se ještě snažili alespoň vyrovnat, ale Pererova střela po centru Delibašiče šla nad, Eto´o svou penaltu namířil jen do Reinovi náruče.


PAMPLONA - ESPANYOL 1:3

O záchranu bojující Espanyol vyhrál v Pamploně a zkomplikoval tak domácím cestu do Poháru UEFA. Hosté se naopak přiblížili vytoužené záchraně na pouhé dva body. Espanyol začal nebojácně. Po přihrávce De La Peni se uvolnil Maxi, ale zamířil mimo tyče. Domácí zahrozili po centru Pabla Garcíi střelou Valda, ale gólman Lemmens byl pozorný. Espanyol byl ale nebezpečnější a šel také zaslouženě krátce před přestávkou do vedení. Šťastným střelcem byl kanonýr Tamudo. Domácí gólově odpověděli hned po změně stran. Střílel Pablo García a Lemmens ač si na míč sáhl, mimo tyče jej nevytěsnil. Po hodině hry však šli opět do vedení hosté, když Torricelliho přihrávku zužitkoval Alex Fernandez. Výhru hostí pečetil o deset minut později Maxi.


ALBACETE - VIGO 0:2

Celta Vigo zvítězila na Albacete a udělala velký krok na cestě za záchranou. Na poslední nesestupovou Mallorcu ztrácí už jen tři body. Naopak nováček z Albacete si výrazně svou cestu za záchranou zkomplikoval. Oba týmy začaly opatrně. Do první šance se dostal individuálně Edu, ale jeho střelecký pokus šel mimo tyče. K velkému sólu se našlápl i domácí Viaud, obešel několik protihráčů, ale na lepší zakončení mu už nezbývalo sil. Cavallero si s jeho střelou poradil. Do vedení šla Celta, když si na trestný kop Angela naskočil Juanfran a nedal hlavou Almuniovi šanci. Krátce po změně stran dali hosté druhý gól. Po akci Velasca se přesně trefil Gustavo Lopez. Hra přitvrdila, za protesty byl na tribunu vykázán domácí kouč Cesar Ferrando. Cestu Viga za důležitým vítězstvím nezkomplikovalo ani vyloučení Sylvinha v posledních minutách zápasu.


FC SEVILLA - SANTANDER 5:2

Sevilla porazila Santander a posílila své šance na pohárovou evropu. Hosté se naopak namočili do záchranářských prací. Lví podíl na výhře domácích měl 4 góly brazilský reprezentant Baptista. Sevillští měli raketový start, když po sedmi minutách vedli už 2:0. První gól dal Batista po centru Redonda, když mu situaci usnadnila nedůrazná obrana hostí, druhý po další přihrávce Redonda, když bývalý hráč Sao Paula prolomil ofsajd systém santanderské obrany. Třetí branku přidal Baptista krátce po přestávce a definitivně tak rozhodl o osudu utkání. Přebral přihrávku od Antonia Lopeze, vyhnul se opět nedůrazným obráncům a prostřelil Ricarda. Po necelé hodině hry Baptistu ve vápně fauloval Neru a Brazilec dal z penalty už svůj čtvrtý gól v zápase!!! Za hosty snížil z penalty po faulu Daniela Alvese na Regueira Javi Guerrero, druhý gól hostí dal po rohu Valleho Matabuena. Pátý gól domácích dal minutu před koncem Magallanes.


Autor: Radek Nosil

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele