LA LIGA - SOUHRN 32. KOLA

13.04.2004, 03:34
Aktuality
Real Madrid utržil doma debakl od Pamplony, a tak se těsnou výhrou v Zaragoze dostala do čela tabulky Valencia. O záchranu bojující Vigo i Espanyol doma jen remizovaly a jelikož jejich největší konkurent v boji o záchranu Mallorca dokázala vyhrát na Betisu, začíná být jejich situace kritická.


REAL MADRID - PAMPLONA 0:3

Mizérie Madridské obrany pokračuje. Po úterním debaklu v Lize Mistrů v Monaku dostal Real nečekanou velikonoční nadílku i doma od Osasuny Pamplona. Hosté potvrdili pověst defenzivně skvěle organizovaného týmu, navíc dokázali vstřelit i tři branky. Do čela ligy se posunula Valencia.

Domácí nastoupili bez chybujícího Helguery ve středu obrany a také bez Solariho. Oba byli jen na tribuně. Ve středu obrany tudíž hráli Raúl Bravo s Meíjou. Ke cti Realu nutno řící, že tentokrát zápas nijak nevypustil a velkou měrou se zasloužil na tom, že diváci viděli zajímavou podívanou. Leč branka Pamplony byla pro domácí jako zakletá. Naopak Osasuna perfektně využila tradičních chyb v defenzivě Realu a připravila mu tak možná až příliš krutou prohru.

Zápas začal pro nervózní domácí nejhůře jak mohl. Při odhlavičkovávání centru se srazili ve vápně Salgado s Raúlem Bravem, míč se dostal k Pamplonským a bývalý hráč Realu Valdo jej lehce umístil do odkryté branky. Domácí gól nezlomil, Raúl střílel po samostatné akci vedle. Na druhé straně se prezentoval opět Valdo, když hlavičkoval nebezpečně, ale mimo tyče. Beckhamova dalekonosná střela se pokusila překvapit Sanzola, ale šla těsně nad. Televizní kamery odhalily v hledišti jeho manželku Victorii i se synem Brooklynem. Vlasy měla obarvené na hnědo.

Real si udržoval stálý tlak, Pamplonští hrozili jen z brejků. Jeden z nich Valdo zakončil zbrkle příliš slabou střelou. Domácí zahrozili akcí po ose Zidane - R. Carlos - Raúl, ale Raúlovu střelu stihli hosté včas zblokovat. Zraněného Ronalda nahradil Borja. Po Figově centru Zidane hlavou míč jen těsně minul, Salgadova střela šla vedle. Tvrdá střela Roberta Carlose už byla zbytečná, sudí odmával ofsajd.

Po jedné z akcí hostí se míč ve vápně odrazil na Meíjovu ruku, ale hrálo se dál. Po Figově centru hlavičkoval vedle Raúl. Borjův pád ve vápně byl přifilmovaný. Z ojedinělé akce se hosté dočkali druhého gólu. Autové vhazování Casillas vyrazil jen k Pablu Garcíovi, který dostal míč jak na stříbrném podnose a lehkým obloučkem jej poslal do prázdné branky. Real svého soupeře ještě více sevřel. Do poločasu ještě Guti překonal hlavičkou Sanzola, ale obránci jeho pokus vykopli z brankové čáry.

Do druhé půle nastoupil Real s ještě větší vervou a touhou nepříznivý stav, který posílal do čela tabulky Valencii, otočit. Několikrát se hráči Realu pokoušeli vymodlit si aspoň penaltu, píšťalka sudího ale zůstávala němá. Se Salgadovou i Figovou střelou si Sanzol poradil. Naopak to byla Pamplona, kdo vstřelil z brejku další gól. Míč zatáhl po pravé straně Valdo, nacentroval a Moha hlavou překonal Casillase potřetí. Zidanův gól neplatil pro Gutiho ofsajd, po přihrávce Zidaneho netrefil míč Raúl, za odraženým míčem spěchal Beckham, ale ani jeho pád penaltový nebyl.

Nervozity na straně Realu přibývalo, obložení kamery vzteky nakopl Roberto Carlos, poté, co nezpracoval míč a nechal si ho útéci do autu. Další Carlosovu střelu Sanzol bravurně vyrazil. Mizérie domácích pokračovala, Borja trefil hlavičkou jen Raúla. Salgado viděl za zakopnutí míče žlutou kartu. Osasuna ohrozila Casillase trestným kopem, který zeď lehce přizvedla a míč se otřel o břevno. Trestný kop Roberto Carlose trefil jen nevhodně stojícího Figa.

Další ztráta Realu znamená, že v čele tabulky je s dvoubodovým náskokem Valencia. Na Real teď navíc čeká těžký los v podobě derby s Atleticem, duelu titánů s Barcou a také výlet do nebezpečné La Coruni.


VALLADOLID - FC BACELONA 1:3

Barca zvítězila ve Valladolidu a stále přiživuje své šance na zisk titulu. Katalánskému týmu chyběli v obraně Bronckhorst s Puyolem, a tak jim hodně pomohl brzký gól. Reiziger utekl po levé straně a nacentroval na přední tyč. U ní se dokázal prosadit štírek Saviola a poslal svůj tým do vedení. Po čtvrthodině hry domácí málem vyrovnali. Po Ricchettiho pasu se od Cocuho s Oleguerem odpoutal Oscar, ale na Valdése si nepřišel. Do dvougólového vedení poslal Barcu po půlhodině hry fantastickým volejem Ronaldinho. Svou odvrácenou tvář ukázal Ronaldinho ve druhé půli, když se nechal zbytečně vyloučit a domácí zvedli hlavu. Po hodině hry dal kontaktní gól hlavou po rohu Oscar. Hosté se strachovali o vítězství, ale definitivní jistotu jim dal osm minut před koncem po pasu Luise Enriqueho střídající Iniesta.


ZARAGOZA - VALENCIA 0:1

Valencia využila zaváhání Realu Madrid a po těsné výhře v Zaragoze se dostala do čela tabulky. Její vítězství se nerodilo lehce, zápas byl vyrovnaný, úspěšnou hlavičkou jej rozhodl jediným gólem zápasu Angulo. Za Valencii nastoupil od začátku místo Baraji Sissoko, na Rufeteho místě se dostal do základní sestavy uzdravený Jorge López.

V první půli to příliš atraktivní duel nebyl. Zaragoza měla mnohem více míč na svých kopačkách, ale s výjímkou standardních situací jí pečlivá obrana hostí do šancí nepouštěla. Valencia spíše jen nakopávala balony a číhala na brejky. Jediné větší šance tak měl hostující Carboni z trestných kopů. Oba gólman domácích Laínez bravurně kryl.

Do druhé půle vstoupila Valencia o mnoho aktivněji. Sissoka, kterého domácí hráč nakopl pod žebra, musel nahradit Baraja. A právě on byl tahounem většiny akcí Valencijských. Do šance se dostal hostující Angulo, střílel nad, ale už dříve mu byl odmáván ofsajd. Domácí zahrozili tečovanou střelou Movilly, po které následoval závar a Saviova šance, při níž hlavičkoval ve skvělé pozici jen vedle. Na druhé straně se do šance prokličkovával Angulo, na důraznější zakončení mu však už nezbyly síly.

Pak už přišla Angulova gólová situace. Jorge López byl faulován u postranní čáry a sám si stoupl k exekuci trestného kopu. Nacentroval jej do vápna, kde se zjevil zcela nekrytý Angulo a hlavou usměrnil míč pod břevno. Laínez neměl šanci. V další šanci hostí prodloužil Angulo hlavou míč k Vicentemu, tomu ale dvojice obránců balon sebrala. Zaragoza vrhla zbytek sil do útoku. Po centru z levé strany si dal nepovedeným odkopem málem vlastní gól Carboni. Po rohu vykopával míč z blízkosti brankové čáry Jorge López. Ani po Xiscově prodloužení do sóla Rufetemu branka nepadla, míč mu ukopli vracející se obránci.


VILLAREAL - LA CORUŇA 0:2

Depor pokračoval v úspěšném týdnu a zvítězil na Villarealu. Začátek vypadal lépe pro hosty. Centr Sergia trefil v pokutovém území ruku Quiqueho Alvareze a Depor měl výhodu pokutového kopu. Reina však proti Pandianiho střele předvedl fantastický zákrok. V první šanci Villarealu byl Víctor, ale jeho střela byla zblokována, dorážka Bellettiho šla vedle. Ještě do poločasu poslal hosty do vedení přesnou hlavičkou Pandiani. Na zvrat se Villareal nezmohl ani v druhé půli, v poslední minutě pojistil výhru Deporu Tristán.


MALAGA - ATLETICO MADRID 3:1

Malaga porazila Atlético a posílila tak právě na úkor svého soupeře své šance na účast v Poháru UEFA v příštím ročníku. Do svého soupeře se pustila už od úvodních minut. V první šanci byl Diego Alonso, ale Sergio Aragoneses jeho pokus vytlačil nad břevno. Do odvážného sóla našlápl hostující Fernando Torres, ale o míč nakonec přišel. O pět minut později trefil ten samý hráč tyč. Do vedení se dostali po půlhodině přece jen domácí. Leko obehrál García Calvu a nedal umístěnou ranou Aragonesesovi šanci. V poslední minutě první půle zahrával Leko roh na zadní tyč, tam číhal Diego Alonso a pohodlně zvýšil. Ještě v téže minutě však snížil po centru Aguilery Nano. Do dvougólového vedení poslal Malagu po skvělé práci Insúi opět Diego Alonso. Za loket ve tváři Josemiho byl vyloučen hostující kapitán Fernando Torres a bude svému týmu chybět ve víkendovém derby s Realem.


VIGO - FC SEVILLA 0:0

Celta Vigo se stále trápí, v domácím duelu se Sevillou nedala ani gól a zápas tak skončil bezbrankovou remízou. Šest kol před koncem ligy musí Vigo smazat šestibodovou ztrátu na první nesestupovou příčku. Celta vstoupila do zápasu skvěle, měla velký tlak, ale Estebana v brance hostí se jí skutečně ohrozit nepodařilo, když i Miloševičova hlavička šla nad. Hosté hrozili z brejků, ten nejslibnější zakončoval Antonito, ale také mimo tyče. I ve druhé půli měli domácí více ze hry, ale když i Edu střílel nad a po hodině hry byl vyloučen José Ignacio, tak se kýženého gólu nedočkali. Vítězství mohli strhnout na svou stranu hosté, ale vedle šla i druhá Antonitova střela.


SAN SEBASTIAN - MURCIA 2:0

Uklidňující důležité vítězství nad Murcií přinesl San Sebastianu dvěma góly Nihat Kahveci. Pro hosty znamená prohra vlastně už jistý sestup. Domácí měli zápas pevně v rukou, první šanci měl po trestném kopu Gabilonda hlavičkující Kovačevič, gólman Juanmi byl však na místě. Po pasu Lópeze Rekarteho střílel vedle Karpin. V dalších šancích pohořeli Nihat i Kovačevič, domácí se první branky dočkali až po hodině hry. Zasloužil se o ni právě Nihat. Jedinou šanci hostí měl po rohu Luise Garcíi střídající Jesus Rodriguez, ale Alberto jeho pokus zneškodnil. Výhru San Sebastianu pečetil po přihrávce De Pedra opět Nihat.


BETIS - MALLORCA 0:2

Mallorca výrazně posílila své šance na záchranu v soutěži překvapivou výhrou na Betisu. Po necelé čtvrthodině šla Mallorca do vedení. Domácí gólman Prats neudržel střelu Perery a odražený míč uklidil do sítě Eto'o. Domácí přidali, dobré šance ale neproměnil Alfonso. Ve druhé půli Eto'o vysunul skvěle do brejku Pereru, a ten tváří v tvář Pratsovi nezaváhal. Mallorca se po získání dvoubrankového vedení stáhla do obrany. Další šance domácích neproměnili Alfonso a Fernando.


ESPANYOL - ALBACETE 1:1

Espanyol nedokázal porazit Albacete a jeho šance na udržení se v soutěži jsou opět menší. V první šanci domácích byl Wome, ale Almuniu z trestného kopu nepřekonal. Po chybě gólmana Lemmense se však do vedení dostali hosté. K míči se dostal David Sánchez a jeho lob dopravil zblízka do branky Redondo. Domácí marně reklamovali ofsajd. V druhé půli posílili ofenzivu domácích další útočníci Maxi a Raducanu. De la Penova střela šla těsně nad břevno. Domácí alespoň vyrovnali, když se po centru de la Peni prosadil Maxi. Další šance Espanyolu nenasměrovali mezi tyče Pocchettino ani Raducanu.


SANTANDER - BILBAO 1:2

Vítězný gól Yesteho v poslední minutě a vítězství Bilbaa v Santanderu posunulo hosty zas o něco blíž pohárové evropě. Lépe začali domácí, pro hosty byli velkým nebezpečím zejména Javi Guerrero s Reguierem, prvně jmenovaný dokonce trefil konstrukci Lafuenteho branky. Bilbao vsadilo na brejky a ještě v první půli proměnil jeden z nich v gól Iraola. Čtvrthodinu před koncem domácí vyrovnali. Regueiro poslal skvělý pas Javi Guerrerovi a ten prostřelil Lafuenteho. Další šance domácích nedokázal proměnit Regueiro, a tak se o výhru hostí postaral po centru Ezquerra střídající Yeste.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele