Kvalifikace ME 2012 - preview sobotních zápasů

04.06.2011, 08:15, aktualizováno 04.06.2011, 08:15
Previews
Dalších devět utkání má dnes na programu kvalifikace o postup na ME 2012. Portugalsko potřebuje porazit Norsko a dostat se tak před něj v tabulce, ve skupině G si mohou znovu polepšit Anglie a Černá Hora. Slováci hostí Andorru a dnes nastoupí i jejich rivalové Irsko a Rusko...
Skupina B
Rusko - Arménie  (sobota 17:00)
Domácí Rusy čeká v sobotu další zápas kvalifikační skupiny B o postup na ME 2012 proti Arménii. Jejich první vzájemný souboj skončil senzační remízou. Přesto v odvetě budou domácí jasnými favority. Arméncům se v tomto kvalifikačním cyklu poměrně daří a do Petrohradu rozhodně neodjíždí s poraženeckou náladou.

Ruští reprezentanti naposledy slavili vítězství v říjnu v Irsku. V následujících čtyřech zápasech již nepoznali, jak chutná pocit výhry. Nyní mají před sebou další kvalifikační utkání, v němž se od nich nečeká nic jiného než vítězství. "Rozumím kritice, která se na nás sesypala za výsledky v předchozích duelech. I přesto věřím, že nás diváci neopustí. Arménci jsou nebezpečný soupeř, musíme podat víc než stoprocentní výkon, spokojený budu jen s našim vítězstvím. Kvalifikaci máme rozběhnutou dobře, vše máme ve svých rukách a věřím, že ji úspěšně zvládneme," řekl pro internetové stránky Ruského fotbalového svazu trenér domácích Dick Advocaat. Jeho mužstvo během dosavadních pěti kvalifikačních zápasů nastřádalo deset bodů. Tolik mají i týmy Slovenska a Irska. A společně tak vévodí skupině.

Na vedoucí trojici se pokusí zaútočit Arménci, kteří na ni ztrácejí pouhé dva body. Všechny tři favorizované celky dokázali potrápit. Těsně podlehli Irům, Slováky porazili 3:1 a úspěchem byla vzpomínaná remíza s Ruskem. Nyní se postaví proti sborné podruhé. Arménský útočník Movsisjan, jenž je již zdravotně v pořádku a bude připravený nastoupit, prohlásil: "Obě mužstva se navzájem dobře poznají, víme o svých přednostech a slabinách. Nejdůležitější bude silný týmový duch. Uděláme vše pro to, abychom nezklamali naše fanoušky."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.50 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovensko - Andorra  (sobota 20:15)
Slovensko v domácím prostředí v sobotu přivítá Andorru. Jejich první vzájemný zápas se hrál na její půdě a skončil těsným vítězstvím hostů. Jediným autorem branky byl slovenský útočník Filip Šebo.

Slováci společně s týmy Ruska a Irska vládnou s deseti body kvalifikační skupině B o postup na závěrečný turnaj ME 2012, jenž se bude konat příští rok v Polsku a na Ukrajině. Před našimi východními sousedy stojí jasný cíl. Vyhrát i napodruhé nad Andorrou a rovněž se očekává od Weissova výběru mnohem více branek, než jedna z prvního vzájemného souboje. Cokoliv jiného, než vítězství domácích, by se rovnalo obrovské senzaci. "Každý kvalifikační zápas je důležitý, tak je to i v tomto případě. V každém se hraje o tři body a jejich zisk je naším prvořadým cílem. Hráči celý týden poctivě trénovali a po sportovní stránce jsou velmi dobře připraveni. Věřím, že cestu na stadion si najdou i diváci a my se jim odvděčíme dobrou hrou," prohlásil na tiskové konferenci trenér Slovenska Vladimír Weiss st., jenž by byl potěšen, kdyby jeho svěřenci zvítězili minimálně s třígólovým rozdílem.

Andoře patří podle očekávání beznadějné poslední místo bez jakéhokoli bodového zisku. K němu však byla blízko, když v březnu těsně podlehla Slovákům 0:1. A nyní se znovu postaví proti sobě, tentokrát na bratislavské půdě. "Netuším, jaký bude výsledek sobotního zápasu, přijeli jsme se však porvat o co nejlepší. Nejraději bych byl, kdybychom získali nějaký bod. Myslím si, že musíme hrát odvážně, nemůžeme se soustředit jen na obranu. Musíme do toho jít naplno. Slováci budou chtít brzy vstřelit branku. Naší úlohou je co nejdéle udržet čisté konto. Věřím, že se nám to podaří, " prohlásil trenér Andorry Álvarez.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 16.50 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Makedonie - Irsko  (sobota 21:30)
Fotbalisté Irska zatím ve své skupině začali slušně, nicméně v boji o první místo to budou mít ještě nesmírně složité. V celkem přijatelném složení sice zřejmě neskončí hůře než třetí, avšak budou muset zvládat povinná utkání a v přímých soubojích pak obírat hlavní konkurenty o body. Irsko doposud posbíralo deset korálků, stejně jako jeho dva nejvážnější konkurenti Rusko a Slovensko. Nicméně na půdě Makedonie to rozhodně hosté nebudou mít lehké.

V minulém utkání před vlastními fandy sice dokázali Irové soupeře zdolat 2:1, avšak především díky dvěma obrovským hrubkám makedonského gólmana. Nyní se na horké balkánské půdě ve Skopje bude hrát úplně jiný duel. Makedonie zatím nepředvádí ostudné výkony a většinou drží se svými soupeři krok. Prozatím jí patří páté místo ve skupině se ziskem čtyř bodů a pokud nyní zvítězí, může ještě alespoň teoreticky myslet na baráž.

Makedonie na úvod kvalifikace podlehla Slovensku na jeho půdě 0:1, když inkasovala až v nastaveném čase. Následně v domácím prostředí remizovala s Arménií 2:2 a hned na to vyhrála na půdě Andorry 2:0. Pak doma přivítala Rusko a až do posledních minut vzdorovala favorizovanému celku, kterému však nakonec podlehla těsně 0:1. A minule též nebyla daleko od cenného korálku v Irsku, prohra 1:2 hovoří o slušné kvalitě.

Nyní ale budou chtít domácí určitě na nějaký ten bodík dosáhnout. Irové porazili Arménii, Andorru i právě Makedonii, cenný bod uhráli se Slovenskem a jen těsně podlehli doma Rusku 2:3. Naposledy zavítali na půdu soupeře před jedenácti lety v kvalifikaci na EURO 2000, tehdy si odvezli pouze bod po remíze 1:1. Ten by nyní asi byl přeci jen málo. Italský kouč Giovanni Trapattoni na lavičce irského výběru má k dispozici kompletní výběr.

"Opět bychom rádi útočili po křídlech, navíc musíme být na všech postech důrazní. Domácí budou podporováni třiceti tisíci fanoušky a my proto musíme zůstat soustředění po celou dobu až do závěrečného hvizdu," uvádí asistent hostů Marco Tardelli.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.10 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Irsko53119:610
2.Rusko53116:310
3.Slovensko53115:410
4.Arménie52219:48
5.Makedonie51135:64
6.Andorra50051:120
Skupina F
Lotyšsko - Izrael  (sobota 18:30)
Ještě v roce 2004 se Lotyši senzačně probojovali na evropský šampionát do Portugalska. Pokud chtějí něco podobného zopakovat i po osmi letech, musí nad Izraelem zvítězit. Případná porážka by jim s největší pravděpodobností srazila vaz, remíza by neřešila nic. Hosté naopak ve vyrovnané skupině hodlají zaútočit na příčky nejvyšší.

Izrael už v několika kvalifikacích v řadě zlobí ty největší favority, byť většinou na konec skončí těsně za postupovými příčkami. Teď je právě třetí jen díky horšímu skóre než druhé Chorvatsko a o bod v závěsu za vedoucím Řeckem. Do bojů mimochodem zasahuje i Gruzie, která má na kontě bodů devět.

Právě Gruzie zůstávala do posledního zápasu neporažena. Až si na ní vyšlápl právě Izrael, který tři dny předtím porazil doma svého nynějšího soupeře Lotyšsko. V 81. minutě však zařídil tři body až gól Birama Kayale. Hosté tak mají na kontě tři domácí vítězství a jednu remízu z půdy Gruzie.

Oba týmy se střetly vůbec poprvé 17. května roku 1998 v Rize a tehdy Izrael zvítězil vysoko 5:1. Další přátelské klání se datuje na rok 1999 v Jeruzalémě, kde rovněž domácí svého soka skolili, tentokráte 2:0.

Lotyši zatím mají na kontě jen čtyři body, pouze na Maltě dokázali vyhrát 2:0, remízu s Gruzií přitom před domácími fanoušky zachraňovali až v poslední minutě utkání. Od výhry na Maltě už porazili jen v přátelském utkání Bolívii, dalšímu mimoevropskému soupeři z Číny těsně podlehli 0:1.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.45 - 3.30 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Řecko - Malta  (sobota 20:30)
Řecko se díky zaváhání ostatních soupeřů prokousalo už na první místo v tabulce a má tak ze všech zúčastněných ve skupině F největší šanci postoupit přímo na evropský šampionát. Ovšem ve velmi tvrdé konkurenci Řeky čeká opravdu hodně ostrý boj. Kromě Chorvatska jsou totiž ve hře ještě Izrael a Gruzie.

Řekové měli v minulém zápase problémy, na Maltě se dlouhou dobu hrálo nerozhodně a vypadalo to, že utkání nakonec vskutku skončí bez branek a favorit tak ztratí velmi důležité body. Nicméně nakonec dokázal v nastavení vsítit šťastnou branku, a tak se v tabulce posunul na vedoucí příčku před Chorvatsko. V domácím prostředí proti Maltě nyní určitě bude chtít rozhodnout dříve a netrápit se až do samého závěru, zisk tří bodů je nutností.

Řecko na úvod skupiny zaváhalo a pouze remizovalo s Gruzií, pak už ale klíčová střetnutí zvládlo. S Chorvatskem uhrálo cennou bezbrankovou remízu, následně těsně zdolalo Lotyšsko i Izrael a minule vydřelo tři body proti trpaslíkovi. Herně sice evropský šampión z roku 2004 nepředvádí nijak excelentní výkony, avšak výsledkově mu to v tuto chvíli stačí. Malta doposud nezískala ani bod, vsítila k tomu pouze jednu trefu.

Avšak na druhou stranu je vidět, že se soupeři hraje vyrovnané partie. Inkasovala totiž deset branek v pěti duelech, což vychází dvě inkasované trefy na zápas a to není až taková ostuda. Blízko byla bodům v Gruzii, kde inkasovala rozdílovou trefu až v první minutě nastavení. Oba celky se spolu naposledy utkaly na řecké půdě před necelými čtyřmi lety v minulé kvalifikaci na evropský šampionát.

A tehdy domácí rozstříleli soupeře poměrem 5:0, předtím ve třech duelech nadělili protivníkovi deset branek. Malta tak čeká na řecké půdě na premiérový gól a po minulém duelu jistě věří, že možné je všechno. Hrát se za určitých okolností dá opravdu s každým.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.05 - 13.00 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chorvatsko641110:313
2.Řecko53205:211
3.Izrael63128:610
4.Gruzie72325:59
5.Lotyšsko51134:74
6.Malta50051:100
Skupina G
Anglie - Švýcarsko  (sobota 17:45)
Anglii začíná přetahovaná o první místo ve skupině s Černou Horou. Ostatní celky jsou totiž těmto dvěma vzdáleny na rozdíl šesti bodů, který se bude během posledních čtyř zápasů už jen těžko dohánět. Domácím nyní stojí v cestě Švýcarsko. A i když to je na tom v kvalifikaci hodně špatně, určitě se ještě o naději popere.

Hosté prostě mají již malou šanci na to prodrat se alespoň na druhou příčku, která by jim zaručila minimálně baráž. Svěřenci kouče Ottmara Hitzfelda dokázali ze čtyř utkání, a tedy za uplynutí poloviny kvalifikace, porazit doma pouze poslední Wales. Klíčovým bylo poslední střetnutí v Bulharsku, kde pouze remizovali 0:0.

Možná, že ve Wembley bude mít země helvétského kříže poslední možnost, jak napravit všechno zpackané. Je sice těžké připustit si, že do hry jí vlastně vrátí pouze vítězství z půdy kolébky fotbalu. Ale Švýcarům opravdu nic jiného nezbývá. Musí prostě stáhnout co nejrychleji manko, které si sami natropili.

Z nominace Hitzfelda už je trochu patrné, že hodlá vyzkoušet všechno. Do národního týmu totiž zařadil forvardy Innocenta Emegharu, Admira Mehmediho a osmnáctiletého záložníka Granita Xhakau, kteří všichni do jednoho působí v nejvyšší švýcarské lize. "Chybí nám útočníci ve věku 25 až 26 let. Musím povolat mládí a zaplnit tuto mezeru," odůvodnil švýcarský stratég.

Anglie tomuto soupeři nepodlehla přes 30 let. Naposledy se oba mančafty střetly v této kvalifikaci, branky Rooneyho, Johnsona a Benta rozhodly v Basileji o vítězství Anglie 3:1. Domácí jsou jinak jasnými favority na postup ze skupiny, jenže nesmějí nechat nic náhodě. Od nevyzpytatelné druhé Černé Hory totiž mohou očekávat cokoliv.

Kouč Fabio Capello nebude moci počítat s potrestaným Rooneym, v sestavě ho tak pravděpodobně nahradí Darren Bent, jehož druhý gól pomohl Anglii v březnu porazit venku Wales 2:0. V Cardiffu se také skvěle dařilo záložníkovi Scottu Parkerovi, jehož můžeme v základní jedenáctce očekávat i nyní.
Anglie - pravděpodobná sestava:
Hart - G. Johnson, Ferdinand, Terry, Cole - Wilshere, Parker, Lampard - A Johnson, Bent, Young
Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Wolfi - Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler - Barnetta, Behrami, Inler, Fernandes, Shaqiri - Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Černá Hora - Bulharsko  (sobota 20:30)
Černá Hora dál kráčí za velkým úspěchem. Asi těžko by někdo předpokládal, že bude tohle malinkaté území v Evropě, ještě nedávno ve svazku se Srbskem, a tedy s minimální fotbalovou historií, tolik promlouvat do bojů o postup na EURO 2012. Pokud se mu podaří porazit i Bulharsko, může mít s definitivou zajištěnou alespoň baráž.

K tomu ale také potřebuje, aby Anglie doma porazila Švýcarsko. Tohle však není vůbec nereálný scénář. Černohorci totiž dokázali třeba uhrát bod na půdě Anglie. K tomu mají na svém kontě tři výhry a ještě ani jeden obdržený gól. Bulharsko navíc v této kvalifikaci v Sofii přehráli, zvítězili 1:0.

Ostatně jako o jednu branku porazilo i Švýcarsko s Walesem. I poslední přátelské zápasy dokazují, jak pevnou defenzívu a organizovanou hru Černá Hora má. Ázerbájdžán skolila 1:0, Uzbekistán 2:0. Suma sumárum - domácí naposledy inkasovali 29. května minulého roku, neprůstřelnost se drží na 631 minutách.

Zlatko Kranjčar a jeho mužstvo drží krok s Anglií a je druhé jen díky horšímu skóre. Jinak má na třetí Švýcarsko a Bulharsko náskok šesti bodů. "Doufám, že budeme pokračovat v tomhle úžasném závodu a uděláme nyní velký krok k EURO 2012," nechal se slyšet chorvatský trenér v černohorských službách.

A to pozor. Kranjčar v první polovině kvalifikace neměl k dispozici Stevana Jovetiče, talentovaného mladíka Fiorentiny, Nikolu Drinčiče a Ivana Fatiče. Všichni tři nyní mohou zasáhnout do hry proti Bulharsku. "Drinčič nastoupil proti Uzbekistánu. Ukázal, že ve středu hřiště bude velkým tahounem. Jovetič s Fatičem dlouho nehráli, ale určitě patří do týmu," dodával Kranjčar.

Bulharům opět nevychází kvalifikační cyklus tak, jak by si představovali. Dá se říci, že jedině vítězství z Podgorice je vrátí do možné hry o postup. Podobně jako je tomu v případě Švýcarska, které hraje v Anglii. Do kolen je v podstatě poslal poslední zápas, doma totiž jen remizovali se Švýcarskem, což mimochodem potopilo do velkých hlubin i naděje jejich soupeře.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie43109:110
2.Černá Hora43103:010
3.Švýcarsko41125:54
4.Bulharsko41121:54
5.Wales40041:80
Skupina H
Island - Dánsko  (sobota 20:45)
Dánsko dobře ví, že o dvě postupová místa budou bojovat hned tři celky a je vskutku nadmíru jasné, že to bude obrovské drama . V tuto chvíli má mírně navrch Norsko, které ještě neprohrálo a prozatím ztratilo body pouze jednou. A to k tomu právě v minulém vzájemném utkání s Dánskem po remíze 1:1.

Dánové mají před sebou ještě polovinu kvalifikace a vcelku těžký úkol. Prozatím to totiž vypadá, že o druhé postupové místo budou bojovat s Portugalskem. A nechat za sebou jednoho z velkých favoritů celého závěrečného šampionátu, to rozhodně nebude lehké. Nicméně ve velmi vyrovnané skupině bude každé střetnutí velice těžké, i to první s papírově nejslabším účastníkem Islandem. Ten doposud získal pouze jeden bod proti Kypru, rád by tak ve druhé části své bodové konto přeci jen rozšířil.

Určitě k tomu nebude mít daleko, pro všechny své konkurenty byl doposud důstojným soupeřem. Nejprve v domácím prostředí podlehl 1:2 Norsku, avšak po poločase vedl a hosté otočili stav až po hodině hry. Hned v dalším duelu v Dánsku inkasoval pouze jednou a prohrál 0:1, doma podlehl Portugalsku po sympatickém výkonu 1:3. Teprve v minulém duelu na Kypru udržel čisté konto.

Jenže na druhou stranu žádnou branku nedal a proto si oba soupeři dělili po bodu za bezbrankový výsledek. Dánsko si tedy s Islandem i Kyprem poradilo, druhou ztrátu zaznamenalo na půdě favorizovaného Portugalska, kde podlehlo 1:3. Island přivítal Dánsko naposledy před pěti lety v poslední kvalifikaci na evropský šampionát, tehdy protivníkovi podlehl 0:2.

I nyní se očekává velmi vyrovnané střetnutí s minimem branek, rozhodnout by ovšem mohla vskutku pouze jediná branka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.15 - 3.55 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Portugalsko - Norsko  (sobota 22:00)
Portugalsku se vstup do kvalifikace nevydařil, v posledních zápasech už ale opět najelo na očekávaný scénář a začalo konečně vyhrávat. Velmi brzy navíc může jít do čela skupiny H, stačí mu k tomu jediné - porazit nyní Norsko.

Fotbalisté z Pyrenejského poloostrova byli považováni od začátku za jasného favorita, jenže hned první dva zápasy kvalifikace jasně ukázaly, že to nebudou mít vůbec jednoduché. V úvodním utkání pouze remizovali s Kyprem, o několik dní později dokonce podlehli Norsku. Kritika se na ně tedy pochopitelně valila ze všech stran.

Velmi rychle jí ale dokázali Portugalci zmírnit. Klíčový zápas s Dánskem totiž jasně ovládli a následně dokázali podle očekávání zdolat i Island. Rázem tak měli na svém kontě sedm bodů a byli zpátky ve hře.

Nyní se ale musí připravit na další z nesmírně složitých klání. Pokud ovšem Norsko porazí, dostanou se na vytoužené první místo tabulky. "Hrajeme doma před vlastními fanoušky, takže pevně věřím, že vyhrajeme. Chceme Norsko porazit, abychom si mohli v poklidu užít dovolené," prohlásil hvězdný Cristiano Ronaldo.

Je však jisté, že to nebudou mít favorizovaní Portugalci snadné. Norsko cítí šanci se po několika letech opět podívat na závěrečný turnaj, a tak určitě přijede s touhou hlavně neprohrát. To je totiž jediná možnost, jak se může udržet ve vedení.

A rozhodně nemusí v jeho případě zůstat jen u přání, jelikož Seveřané dosud udivovali svou vynikající formou. Sice byly jejich výsledky pokaždé velmi těsné, i přesto ale mají na kontě už deset bodů. Porazit dokázali kromě Portugalska i Island a Kypr. Nerozhodně se rozešli pouze s Dánskem.

Ani na jedné straně barikády nehlásí nějaké rozsáhlé absence, v portugalské sestavě se nakonec neobjeví Ricardo Carvalho, který má problémy se zády.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Norsko43106:310
2.Portugalsko421110:77
3.Dánsko42115:47
4.Kypr40225:82
5.Island40132:61

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (312)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele