Kvalifikace ME 2012 - preview pátečních zápasů

03.06.2011, 09:10
Previews
Šlágrem tohoto hracího dne bude vyhrocený souboj mezi Rakouskem a Německem, před nímž mají hosté našlápnuto k bezproblémovému postupu. To platí také o Francii, která jede vrátit porážku do Běloruska, další vysoký favorit Itálie hraje doma s Estonskem. Na ofenzivní fotbal s otevřeným hledím se dá těšit v případě zápasu mezi Belgií a Tureckem...
Skupina A
Kazachstán - Ázerbájdžán  (pátek 15:00)
Kazachstán s Ázerbájdžánem si to zřejmě rozdají o předposlední místo ve skupině a pro oba celky by byl posun do horních pater tabulky obrovskou senzací. V letošním kvalifikaci se ovšem překvapivě více daří Ázerbájdžánu. Ten totiž dokázal získat ve čtyřech kolech tři body, zatímco domácí doposud nemají na kontě jediný korálek a k tomu nejsmutnější je, že prozatím nevstřelili jedinou trefu do sítí soupeřů.

Kazachstán tak po pěti duelech disponuje velice nelichotivým skóre 0:14, a pokud nechce zakončit i druhou část kvalifikace ostudou, musí alespoň nějaký ten bodík vybojovat. A proti Ázerbájdžánu má vskutku šanci největší. Na druhou stranu je pravdou, že má za sebou už oba duely s Německem, tedy nejsilnějším celkem tabulky. Na úvod v domácím prostředí jasně nestačil na Turecko a podlehl mu 0:3.

Následně domácí sahali po jednom bodu na půdě Rakouska, jenže náš soused dokázal v nastaveném čase závěrečné půle vsítit hned dvě rozdílové trefy. Dobrý poločas sehráli také doma s Belgiíí, které nakonec ale podlehli též 0:2 a prohry 0:3 a 0:4 s Německem není třeba zřejmě komentovat. To hosté na kontě jedno překvapení mají. Po debaklu 1:6 v Německu sice nezvládli duel ani v Rakousku (0:3), poté ale šokovali.

Před vlastními fandy totiž dokázali porazit Turecko 1:0 a velkému favoritovi uštědřili nečekanou prohru. Postarali se tak o jednu z největších senzací dosavadního průběhu této kvalifikace. Avšak o tom, že to byla zřejmě pouze náhoda, svědčí následný neúspěch v Belgii (1:4). Oba páteční protivníci se spolu naposledy utkaly na kazašské půdě před čtyřmi lety v poslední kvalifikaci o evropský šampionát a rozešli se smírně po výsledku 1:1.

Kazachstán od ledna letošního roku až minimálně do konce kvalifikačních bojů vede český kouč Miloslav Beránek, který oproti minulému duelu povolal "německé" duo Sergeje Karimova a Heinricha Schmidtgala, kteří by mohli nastoupit od začátku. Svůj debut si může odbýt původem ruský fotbalista Marat Khairullin, jenž se stal nejlepším střelcem kazašské nejvyšší soutěže a určitě bude čekat na svou příležitost.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.35 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rakousko - Německo  (pátek 20:35)
Dosud suverénní Němci cestují k šestému utkání kvalifikační skupiny A na půdu čtvrtého Rakouska. To si zatím nevede úplně špatně a na postupovou druhou příčku ztrácí jen tři body, hosté ještě nenechali svým soupeřům ani bod a v případě výhry si definitivně zajistí účast na blížícím se Euru.

Hosté však mohou na půdu svého soupeře odjet s velmi příznivou statistikou v zádech, s Rakouskem totiž neprohráli od roku 1978, kdy domácí zvítězili v přestřelce 3:2. Od té doby spolu oba týmy sehrály celkem sedm střetnutí a hned šestkrát se radovali Němci, v jednom případě, konkrétně v roce 1983, gól nepadl. Prozatím poslední vzájemný duel se odehrál v rámci Eura 2008 pořádaného právě mimojiné Rakouskem, ve skupině B ukončil rakouský sen o postupu jediným gólem Michael Ballack.

Ballack však alespoň v tomto případě další gól Rakušanům nepřidá, německý trenér Joachim Löw ho totiž poněkolikáté v řadě vynechal ze své nominace. Mimo hru jsou pak kvůli zranění Miroslav Klose, Sven Bender a Christian Träsch, nominaci místo nich doplnil jediný fotbalista, kterým je stoper Schalke Benedikt Höwedes. Po zdravotních komplikacích se naopak do sestavy vrací Sami Khedira.

I Rakušané museli do svého týmu po zveřejnění soupisky sáhnout a to hned ve dvou případech. Zraněnou dvojici Andreas Hölzl - Christoph Leitgeb museli nahradit Guido Burgstaller a Christopher Drazan. Rakouský kouč Didi Costantini dlouho váhal s povoláním největší hvězdy svého týmu, Marka Arnautoviče z Werderu. "Má obrovský potenciál, ale to nestačí. Musí se změnit, musí na sobě pracovat a vyvíjet snahu o zlepšení. Do té doby ho do národního mužstva nepovolám," pohrozil Costantini. Přístup Arnautoviče se tedy zřejmě změnil, útočník Brém totiž v nominaci nechybí.

Německo si v cestě za hladkým postupem poradilo s Belgií, Ázerbájdžánem a Kazachstánem dokonce dvakrát, inkasovalo při tom pouze jednou, ve čtyřech duelech pak nasázelo už sedmnáct branek. Nejlepším střelcem je Miroslav Klose, v reprezentaci věčně ožívající kanonýr nastřílel 8 gólů. Svěřencům trenéra Löwa však prozatím chybí podobný střelec, druzí jsou v týmové tabulce střelců Podolski a Müller se dvěma zásahy. Němci si v rámci reprezentačního srazu zahráli také jeden přátelský duel, doma porazili Uruguay 2:1.

Domácí na úvod skupiny A porazili dva outsidery z Kazachstánu a Ázerbájdžánu, poté však následoval dvojzápas s Belgií a pouhý bod na kontě Rakouska, konkrétně za bláznivou remízu 4:4. "Ještě nás čekají těžké zápasy, cílem však jednoznačně zůstává postup z druhého místa," věří Constantini.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.50 - 5.15 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Belgie - Turecko  (pátek 20:45)
Ve skupině A se bojuje o druhé postupové místo za bezkonkurenčně prvním Německem, kromě Rakouska si zálusk dělají také Belgie a Turecko. Právy tyto dva týmy změří své síly v pátek, kdy na sebe narazí. Pro domácí se jedná už o sedmý zápas ve skupině, to hosté mají odehráno o duel méně, Belgie tak musí zvítězit.

Oby celky na sebe narazily poprvé v roce 1996 a od té doby se střetly celkem sedmkrát. Belgie je zatím o chloupek úspěšnější, zvítězila třikrát, zatímco Turecko jen dvakrát, stejný počet duelů pak skončil smírně. V prvním utkání této kvalifikace Turci zvítězili na domácím hřišti 3:2, o osudu utkání rozhodl dvanáct minut před koncem Arda Turan.

Domácí do této kvalifikace vstoupili hrůzostrašně, porážky od Německa a právě Turecka znamenaly nulu na kontě bodů po dvou odehraných zápasech. Od té doby se však hra i výsledky Belgie zlepšily, 10 bodů ve čtyřech zápasech budiž důkazem. Také Turci nestačili na skvělé Německo, kromě toho si však připsali ještě jednu porážku a to dost překvapivou. Nestačili totiž na Ázerbájdžán, v Baku prohráli 0:1.

Nominace Belgie musela být ztenčena o dva hráče, zranění totiž trápí mladičkou hvězdu Romela Lukaka, ten má problémy s chodidlem a do hry nezasáhne, stejně jako záložník Evertonu Marouane Fellaini. Přesto čítá soupiska domácích skvělá jména, jako příklad lze uvést Vermaelena, Vertonghena, Kompanyho, Witsela nebo Hazarda - co jméno, to obrovský pojem.

V souvislosti s tureckou reprezentací se v poslední době nejvíce spekuluje o případném odchodu kouče Guuse Hiddinka na lavičku londýnské Chelsea, která hledá náhradu za vyhozeného manažera Ancelottiho. "Přesunu ke kormidlu Chelsea bych se nebránil, je to velká výzva. Mám rád trénování zároveň reprezentace i klubu, již dvakrát jsem to tak udělal a fungovalo to, nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat i nyní," věří Hiddink.

Očekává se skvělý fotbal a velký počet branek, oba týmy totiž produkují ofenzivní a atraktivní fotbal. Mírnými favority zápasu jsou domácí Belgičané.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo550017:115
2.Belgie631214:910
3.Turecko53028:69
4.Rakousko52129:87
5.Ázerbájdžán41033:133
6.Kazachstán50050:140
Skupina C
Faerské ostrovy - Slovinsko  (pátek 19:30)
Faerské ostrovy patří mezi nejslabší účastníky celé kvalifikace a za každý získaný bodík jsou vskutku rádi. Nyní už jeden získaly a v tuto chvíli mohou kvalifikaci hodnotit jako úspěšnou. Na velké favority sice v žádném případě nestačí, ovšem dokáží s lehce silnějšími protivníky hrát vyrovnanou partii. Nyní přivítají před vlastními fandy silné Slovinsko, které by se rádo ještě popralo o první příčku Itálie, nicméně spíše to vypadá na boj o druhou pozici.

Loňský účastník MS v JAR zatím v těžké konkurenci okupuje druhé místo, proto musí v povinném duelu získat na konto všechny korálky. Na půdě favorita se outsiderovi příliš nedařilo, ten v předminulém kvalifikačním klání utržil debakl 1:5. Jasné výsledky byly také k viděné v klání se Srbskem (0:3) a též i s Itálií (0:5). Avšak ve dvou zbývajících duelech se předvedl již vcelku ve slušném světle.

Hned v prvním klání zavítal na půdu Estonska a díky brance ve 28. minutě držel těsné vedení až do samého závěru. Jenže soupeř otočil utkání v nastaveném čase a po uplynutí devadesáté minuty dokázal vsítit dvě branky. Nicméně chuť si domácí spravili a ukázali svou sílu v minulém zápase se Severním Irskem, kde vyválčili velmi cenný bod. A Severní Irsko až do tohoto utkání k tomu předvádělo velmi solidní výkony.

Slovinci jsou v tuto chvíli v tabulce druzí s osmi korálky na kontě a čeká je ve složité kvalifikační skupině tuhý boj. Slovinci po překvapivé domácí prohře se Severním Irskem (0:1) remizovali bezbrankově v Srbsku a rozstříleli následně právě pátečního soka. Poté zvítězili v Estonsku (1:0), avšak stejným poměrem podlehli velkému favoritovi z Itálie na vlastním stánku. A naposledy bezbrankově hráli též na půdě Severního Irska.

Slovinci jsou v tuto chvíli zatím obrannými králi celé kvalifikace a po šesti kolech mají velice nízké poměrové skóre vstřelených a inkasovaných branek, navíc pět tref zaznamenali v jednom klání. Na ty dvě zbývající tedy vycházejí dvě vstřelené a tři inkasované. Nyní si střelci favorita jistě budou chtít spravit chuť, ovšem soka nesmí podcenit. Ten pokud kousne hned v úvodu, tak se až do konce nemusí pustit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 13.00 - 6.50 - 1.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Itálie - Estonsko  (pátek 20:45)
Estonsko by letos a v příštím roce mohlo ve velmi složité kvalifikační skupině C výrazněji promluvit do bojů o druhé barážové místo. V dosavadním průběhu v pěti utkáních získalo už sedm bodů a to narazilo i na ty nejsilnější celky. Navíc nejvíce prohrálo o jednu trefu a to právě doma s vysoce favorizovanou Itálií. Nyní na Apeninském poloostrově bude mít šanci složit reparát, muselo by ovšem projít doslova a do písmene peklem.

Estonsko na úvod zdolalo Faerské ostrovy a na svou výhru navázalo celkem slušným výkonem proti Itálii. Hned na to se postaralo o obrovské překvapení na horké půdě Srbska a dokázalo zvítězit 3:1. Pak sice ztratilo před vlastními fandy v souboji se Slovinskem po nejtěsnějším neúspěchu v poměru 0:1, ovšem spravilo si chuť cenným bodem opět proti Srbsku. Estonci jsou tak čtvrtí o bod za Slovinskem a Srbskem, mají ale zápas k dobru.

Itálie směle kráčí ke svému cíli a v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by nešla na evropský fotbalový svátek z prvního místa. Díky obrovské vyrovnanosti čtveřice za ní má na čele pětibodový náskok a oproti Slovinsku a Srbsku ještě disponuje duelem k dobru. Itálie porazila Srbsko, Slovinsko, Estonsko i Faerské ostrovy, jedinou ztrátu zaznamenala po bezbrankové remíze se Severním Irskem.

Estonce naposledy přivítala před šestnácti lety v kvalifikaci na EURO 1996 v Anglii a jasně zvítězila 4:1. Nicméně Squadra Azzurra nyní na tom není nejlépe po psychické stránce, celou Itálii totiž zachvátil velký korupční skandál. "Je to ošklivá epizoda, bolí nás a píše se o ní ve všech novinách každý den. Jenže já stále neztrácím nadšení ani naději. Postupem na šampionát chceme alespoň částečně obměkčit naše příznivce," uvedl kouč Itálie Cesare Prandelli.

Prandelli povolal i přes zranění útočníka Maria Balotelliho, ten ovšem kvůli problémům s kolenem začne jen na lavičce a útočnou dvojici tak bude tvořit Antonio Cassano - Giuseppe Rossi. "Je to podle mě nejdůležitější zápas sezóny, už skoro jistě si totiž zajistíme postup na šampionát. Estonsko letos hraje vysoko a neúspěch by nás mohl mrzet. Tři body pro nás znamenají hrozně moc," uvádí s velkým odhodláním Prandelli.

Estonci nastoupí v téměř kompletní sestavě, ovšem budou se muset obejít bez klíčových opor. Kouč Tarmo Ruutli nemůže nasadit zraněného záložníka Aleksandra Dmitrijeva, karetní trest si musí odpykat dosavadní nejlepší estonský střelec Konstantin Vassiljev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.12 - 7.25 - 20.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie541011:113
2.Slovinsko62227:48
3.Srbsko62228:98
4.Estonsko52127:67
5.Severní Irsko51313:36
6.Faerské ostrovy50143:161
Skupina D
Rumunsko - Bosna a Hercegovina  (pátek 20:00)
Zřejmě jeden z nejvyrovnanějších bojů o druhé místo zažije kvalifikační skupina D. Zde si za suverénním postupem kráčí Francie, za ní se ovšem třese na šanci hned kvarteto týmů a mezi ně patří reprezentace Rumunska a Bosny a Hercegoviny, které se dnes utkají v Bukurešti.

Výrazně lepší výchozí pozici mají hosté, kteří v dosavadních zápasech nasbírali sedm bodů a k tomu jim navíc stačily pouhé čtyři zápasy, zatímco domácí mají o dva body méně a naopak o jedno odehrané utkání navíc. Kostky jsou tak jasně vrženy a Rumuni musejí vyhrát - jednak k uchování dobrých vyhlídek na postup, druhak k oplacení březnové porážky 1:2 ze Zenicy.

Rumuni vedle tohoto utkání prohráli také na půdě Francie a po dvou úvodních remízách s Albánií a Běloruskem už měli vodu až po krk, novou krev do žil jim ovšem mohlo vlít vítězství nad Lucemburskem v poměru 3:1.

Svěřenci Răzvana Lucesca už do zápasu půjdou bez svého bývalého kapitána Cristiana Chiva, jenž ukončil reprezentační kariéru, novými tvářemi ve výběru naopak jsou Lucian Sanmartean, Gabriel Giurgiu, Liviu Antal a Iasmin Latovlevici. ”Musíme přestát tuto situaci a prostě vyhrát,” velí do boje Lucescu.

Na druhé straně barikády nemůže kouč Safet Sušić nasadit Sejada Salihoviće, vedle nějž jsou zranění také Ognjen Vranješ a Muhamed Subašić. Místo toho byl povolán Mehmed Alispahić, který si však debut odbyl již minulý rok v přátelských zápasech.

Bosňanům dlouho hrozilo, že do zápasu kvůli nařízení FIFA i UEFA nebudou moci nastoupit, jejich vrchní činovníci ale nakonec dokázali ustanovit sjednocené vedení svazu a výše zmíněné federace uspokojit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bělorusko - Francie  (pátek 20:50)
Souboj dvou prvních týmů skupiny D uvidí stadion Dinamo v Bělorusku, kam přijede v rámci šestých zápasů kvalifikace favorizovaná Francie. Ta zatím ztratila body jen za jednu porážku, byla to však pořádná facka, hrdou zemi galského kohouta totiž vyloupili právě Bělorusové po výhře 1:0, Francouzi tak mají o motivaci postaráno.

Utkání hrané v září loňského roku ve Francii bylo zároveň jediným vzájemným střetnutím obou celků, Francie tedy Bělorusko ještě nikdy v historii neporazila! To by však ráda změnila již dnes, kdy bude znovu obrovským favoritem na vítězství. Tím by si hosté zřejmě definitivně zajistili postup na Euro 2012, momentálně mají v čele skupiny čtyřbodový náskok.

Bělorusko je na druhém místě s osmibodovým ziskem. Po překvapivé výhře ve Francii pouze remizovalo s Lucemburskem a Rumunskem, našlápnuto k postupu pak mělo po dalším vítězství nad Albánií. Porážka v odvetě od stejného soupeře ovšem zase trochu ranila sebevědomí Bělorusů.

Laurent Blanc na lavičce Francie řeší jeden zdravotní problém, svalové zranění totiž trápí Loica Rémyho, útočníka Marseille. Jinak v nominaci na následující kvalifikační dvojzápas nechybí nikdo, i když soupiska Francie je oproti zvyklostem z let minulých dost pozměněná. Absentují totiž přestárlé vyhaslé hvězdy, místo kterých přišla na řadu mladá krev, v sestavě tak najdeme jména jako Rami, Sakho, Lloris, Valbuena, Gameiro nebo Benzema - to všechno jsou hráči, kteří v minulosti prostor nedostávali.

"V kvalifikaci si zatím vedeme dobře, sice jsme prohráli s Běloruskem, to nás však posilnilo a od té doby jsme neztratili ani bod. Na to chceme navázat i zítra, jdeme si pro odvetu a nic jiného než výhru nebereme! Že dávám příležitost jiným hráčům než předešlí trenéři? Ti mí jsou lepší," dodal s úsměvem na tváři Blanc.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.75 - 3.75 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Francie54018:112
2.Bělorusko52213:18
3.Albánie52214:48
4.Bosna a Hercegovina42116:47
5.Rumunsko51225:65
6.Lucembursko60151:111
Skupina E
Moldavsko - Švédsko  (pátek 20:30)
Fotbalisté Švédska si zvykli, že na světový či evropský šampionát většinou postupují přímo z prvního místa. Nyní to ale vypadá, že si zřejmě zahrají baráž. Stále mohou sice bojovat o jedno postupové místo z druhé příčky, nicméně v konkurenci devíti kvalifikačních skupin to v žádném případě nebude sranda. Severský celek prozatím získal ve čtyřech utkáních devět bodů a prohrál pouze s favorizovanými Nizozemci, směle tak kráčí k druhé pozici.

Skupina E se vzhledem ke složení zdá být v tuto chvíli již rozhodnutá a jen zázrak by zřejmě určil jiné dva vedoucí celky tabulky. Švédsko na úvod před vlastními fandy zdolalo Maďarsko (2:0), poté si též poradilo hravě se San Marinem 6:0. Avšak debakl 1:4 na půdě Tulipánů asi nikdo nečekal. V tuto chvíli se zdá, že do hry se možná zapojuje naprosto překvapivý odpůrce, který má ale v této kvalifikaci velké slovo.

Moldavsko totiž bylo posledním soupeřem silných Švédů a dlouho odolávalo severskému tlaku, až do 82. minuty živilo naději na body. V nastavení pak ještě sice snížilo, to už ovšem bylo pozdě. Moldavsko v pěti střetnutích vybojovalo šest bodů, což není úplně špatná bilance, a kdyby i nyní uspělo, jistě by se ještě mohlo zapojit do boje o druhou příčku. V opačném případě ale naděje téměř nadobro zhasne.

Moldavsko dokázalo porazit San Marino a Finsko, daleko k bodům nemělo ani v Maďarsku po těsném neúspěchu 1:2. Doma s Nizozemskem prohrálo pouze 0:1 a zatím se řadí mezi příjemná překvapení letošní kvalifikace. Nyní může pomýšlet minimálně na bod, Švédům se ale vrací největší hvězda - Zlatan Ibrahimovič. Vytáhlý útočník už totiž vyléčil zraněný kotník a do hry nejspíše zasáhne hned od začátku.

Trenér hostů Erik Hamrén už bude moci využít služeb zkušeného obránce Olofa Mellberga, který nemohl hrát v minulých dvou zápasech. Po zranění se vracejí také Daniel Majstorovič a Behrang Safari, ovšem po operaci jsou mimo hru důležití ofenzivní hráči Marcus Berg a Rasmus Elm. Otazník stále visí nad účastí Markuse Rosenberga. "Duel v Kišiněvě bude hodně obtížný. Soupeř před vlastními fandy porazil Finsko a s Nizozemskem prohrál jen 0:1, může nás čekat velké peklo," má mírné obavy ze skryté síly soupeře kouč Hamrén.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.40 - 3.85 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
San Marino - Finsko  (pátek 20:30)
Finsko v tuto chvíli neprožívá vůbec dobré období a v boji o evropský šampionát bude zřejmě rádo, když neskončí ve své skupině předposlední. Finové totiž zatím ze čtyř zápasů vyhráli pouze jednou - a to minule nad největším trpaslíkem evropského fotbalu San Marinem. Nyní je čeká odveta a zřejmě další povinné vítězství, jinak by si severský celek utrhl velkou ostudu. A pokud se mu podaří získat tři korálky, tak alespoň na chvíli možná opustí pátou pozici.

Finsko totiž hned na úvod naprosto selhalo v Moldavsku a na jeho půdě muselo zkousnout vcelku nepříliš očekávanou prohru 0:2. Poté předvedlo celkem solidní výkon na půdě největšího favorita skupiny Holandska, jenže porážku 1:2 odvrátit nedokázalo. A když se zdálo, že se přeci jen blýská na lepší časy, tak tomu nakonec nebylo. Před vlastními fandy podlehli domácí Maďarsku 1:2 po velice bídném výkonu.

Severský národní výběr se rozstřílel až v předchozím duelu proti San Marinu. Fotbalového trpaslíka naprosto smetl ze hřiště a i díky hattricku současné největší hvězdy Mikaela Forssella rozdrtil soupeře poměrem 8:0. San Marino bude čekat na jeden bod zřejmě ještě velmi dlouho, nicméně rádo by určitě vsítilo alespoň branku. Současné skóre 0:29 v žádném případě nemůže být lichotivé.

San Marino nejprve utrpělo prohru 0:5 od Nizozemska, následně dostalo šestku od Švédska. K tomu na další potupu nečekal outsider dlouho a v Maďarsku musel přetrpět dokonce nářez 0:8. Lepší výkon už předvedlo doma s Moldavskem, kde až do 86. minuty prohrávalo jen o jeden gól a drželo naději na body. Nakonec ale prohrálo 0:2. V domácím prostředí má fotbalový trpaslík jasný cíl - vstřelit alespoň jeden gól a neinkasovat tolikrát.

Oba soupeři se spolu při důležité akci na půdě outsidera utkali naposledy před více jak šestnácti lety, hosté tehdy zvítězili 2:0 a podobný výsledek o dvě či tři trefy se dá předpokládat také teď. San Marino čeká na výhru od roku 2004 po triumfu nad Lichtenštejnskem, nyní se podobný scénář nedá předpokládat v žádném případě. Svůj gólový účet bude jistě chtít rozšířit právě Forssell, který je s pěti trefami na kontě třetím nejlepším střelcem dosavadního průběhu celé kvalifikace.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 34.00 - 12.00 - 1.03
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko660021:518
2.Švédsko430111:59
3.Maďarsko630315:139
4.Moldavsko52036:56
5.Finsko410310:63
6.San Marino50050:290
Skupina F
Chorvatsko - Gruzie  (pátek 20:00)
Pokud si nechce jeden z favoritů kvalifikační skupiny F Chorvatsko nějak zkomplikovat postup na mistrovství Evropy, neměl by již zbytečně zaváhat. Gruzie je papírově slabší celek, a i když ta si zatím vede lépe, než by se dalo očekávat, domácí by neměli nechat nic náhodě a soupeři nedovolit další překvapení.

Kolébka Jaderského moře prohrála v probíhající kvalifikaci jen jednou. A bylo to na konci března právě na půdě Gruzie. Kavkazský mančaft tehdy poslal do vedení Levan Kobiašvili v poslední minutě utkání a stav 1:0 zůstal až do konce. I díky tomuto výsledku je situace ve skupině tak vyrovnaná.

Mezi prvním Řeckem a čtvrtou Gruzií je pouhý dvoubodový rozdíl, byť svěřenci kouče Temuriho Kecbaiy mají společně s Izraelem odehraný o jeden kvalifikační zápas víc. Přesto už hosté uhráli několik překvapivých výsledků, kterými značně komplikuje situaci ve skupině. Bod třeba uhráli v Řecku.

Trenér Chorvatska Slaven Bilič nepřipouští žádná překvapení. "Nechci se moc opakovat. Moc dobře víme, co je naším cílem, věříme a uděláme pro výhru cokoliv," nechal se slyšet. "V Tbilisi jsme si nezasloužili vyhrát, rozhodně jsme si ale nezasloužili ani prohrát. Budeme se snažit dát rychlý gól, ale mužstvo je připravené, aby rozhodlo třeba i v 75. minutě."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.31 - 4.75 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Řecko53205:211
2.Chorvatsko53118:210
3.Izrael63128:610
4.Gruzie62314:39
5.Lotyšsko51134:74
6.Malta50051:100
Skupina I
Lichtenštejnsko - Litva  (pátek 19:30)
V naší kvalifikační skupině přivítá fotbalový trpaslík nejvážnějšího konkurenta českého národního výběru v boji o druhé barážové místo ve skupině - Litvu. Hosté jsou sice jasnými favority a snadno by měli získat tři body, avšak už Skotové poznali, že to vždy lehké být nemusí. Pokud by Litva zaváhala, otevřely by se výrazněji dveře výběru kouče Michala Bílka. Nicméně to by se opravdu zřejmě musel stát zázrak.

Lichtenštejnsko dokázalo vsítit jednu branku, avšak jen zázrakem zřejmě získá alespoň jeden korálek. Doposud bylo nejblíže bodům v utkání proti Skotsku, a to dokonce na jeho půdě. Šokovaní skotští fanoušci totiž sledovali, jak šel soupeř v první minutě úvodního poločasu do vedení, vyrovnat se domácím podařilo více jak po hodně hry. A vítěznou trefu vsítili až v sedmé minutě nastavení, což rozhodně není obvykla doba přesčasu.

Ani v dalších duelech ostudu outsider neudělal. Se Španělskem inkasoval před vlastními fandy čtyřikrát, našemu výběru podlehl dvakrát shodně 0:2 a především v druhém vystoupení neměl k brance příliš daleko. Litva dokázala na úvod remizovat se Skotskem a poté porazila náš výběr. Další dva duely se Španělskem také nebyly herně špatné a shodné prohry 1:3 ukazují na celkem přijatelné rozpoložení.

Především minulý domácí duel byl zajímavý. Španělsko šlo sice brzy do vedení, avšak Litva ještě po necelé hodině hry srovnala. A obhájce trofeje evropského šampiónátu rozhodl o třech bodech až gólem dvacet minut před koncem. Pro Litvu to bude v nejbližší době premiéra na půdě Lichtenštejnska a pro zisk tří korálků udělá jistě vše. Domácí navíc budou hrát v oslabené sestavě. Karetní trest si totiž musejí odpykat hned dva klíčoví hráči.

Kromě střelce jediné branky fotbalového trpaslíka Maria Fricka bude za karetní trest pykat také Michael Stocklasa. Ovšem stejnou sazbu si už odpykalo duo Sandro Wieser - Michele Polverino a oba by se měli vrátit do základní jedenáctky. Litva se opět bude spoléhat na osvědčenou sestavu, vaz jí ovšem může zlomit vlastní obranný styl. Ten by totiž v tomto střetnutí mohl hodně váznout a za této situace by se nedal vyloučit ani nerozhodný bezbrankový výsledek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.85 - 4.50 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko550015:515
2.Česko53026:39
3.Skotsko41124:54
4.Litva41123:64
5.Lichtenštejnsko40041:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (92)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bosna a Hrvatska !

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mr.Mike

Belgie

Reagovat
Steve Stifler

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dnes, chuligáni hovadský! Forza Azzurri!!! FORZA ITALIA!!!

4-3-1-2

---------------------Buffon--------------------

Maggio - Ranocchia - Chiellini - Balzaretti

--------Montolivo - Pirlo - Marchisio--------

--------------------Aquilani-------------------

---------------Cassano - Rossi--------------

3 body, ať je klid

Reagovat
smazaný uživatel

Tá záloha.

Reagovat
smazaný uživatel

Co s ní??

Reagovat
prevadec spojitosti

Lichtenštejnsko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
onze

ALLEZ FRANCE ! ! !

Reagovat
Kepy_FCB

!!! NORSKO !!!

Reagovat
smazaný uživatel

proč zrovna voni?

Reagovat
smazaný uživatel

To jen tak plácl.

Reagovat
Kepy_FCB

Neplacl, je mi ta zeme a ten narod strasne sympatickej, snad se tam nekdy podivam. Fotbal sice nehrajou zrovna koukatelnej ale tamni liga ma skvele navstevy vzhledem k velikosti mest a supr stadiony. Jo a jeste vlajka - to je nadhera!

Reagovat
smazaný uživatel

Vlajka? Hezčí má Island. ale jinak země fakt pěkná.

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden známej tam byl teď semestr na VŠ, druhej známej se tam teď v létě chystá na 3 tejdny na dovolenou. Ale já bych tam nejel nikdy. Na mě je tam moc zima

Reagovat
Arne

Neuer - Lahm, A. Friedrich, Badstuber, Aogo - Rolfes, Kroos - T. Müller, Özil, Podolski - Gomez

- možná Khedira místo Simona

- Schürrle by mohl dostat příležitost před Poldim

- levá strana obran dost velký ?

Poslední pořádnej zápas sezóny, už se těším... Nahecovaní Ösis, to bude sranda.

Reagovat
Kaze

Schweini hrát nebude?

Reagovat
Arne

Ten už je někde na Floridě.

Reagovat
Kepy_FCB

budu poslouchat v radiu bo jsem v nemocnici se slepakem a lidi daji prednost blbostem na nasich tv

Reagovat
Kaze

A koho to zajímá?

Reagovat
Kepy_FCB

a koho to zajima ?

Reagovat
smazaný uživatel

Lichtenštejnsko zabrat!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

chci dát Francii na tiket

Reagovat
smazaný uživatel

ITALIA !!!!

Reagovat
didosh

1 na Itálii (které samozřejmě fandím),1 na Chorvatsko a 2 na skopčáky za litřík,výjde to?

Reagovat
Kepy_FCB

vyjde a klidne prihod jeste finy a litevce

Reagovat
smazaný uživatel

litevci nevyhrají

Reagovat
Kepy_FCB

congratulations

Reagovat
didosh

díky!ale byly to nervy

Reagovat
smazaný uživatel

Lichtenstejnsko 1-0

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

2-0

Reagovat
smazaný uživatel

vypada to nedejne

Reagovat
smazaný uživatel

Ti Chorvati

Reagovat
smazaný uživatel

Proč já furt tý Bosně věřím

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně to Poldimu sedlo Škoda jen, že kvalita trávníků je fakt ubohá a ty míče používají rakušáci také nějaké divné

Reagovat
Arne

Mario

Reagovat
smazaný uživatel

|No měl bych být zticha, když svůj jediný gól sezóny jsem dal zatím zády

Reagovat
Kaze

Ibra style?

Reagovat
Arne

Docela dost šťastný vedení ale... Po tom začátku jsem si říkal, že je Němci roznesou, ale celkově byli Rakušané asi lepší. Levá strana hraje fantasticky, Alabovi akorát chybí trochu klidu. Hofferova otočka parádní, to volalo po góle. Naopak Lahm, Khedira slabí, Kroos na rozdíl od Turecka Schweiniho taky moc nenahrazuje, Manu zaváhání. Není to prostě ono.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, to není, ale je to pochopitelné. Sezóna skončila, hráči jsou unavení a myslí na dovolené. Rakušáné mají smůlu, že jim chybí přednost v předfinální fázi. Třeba ta otočka Hoffera byla pěkná, ale že předtím místo té simulace ve vápně mohl prodloužit na úplně volného Alabu, který by doklepával do prázdné, to je věc druhá. Kroos mi přijde dlouhodobě špatný, on se potřebuje vyhrát a to v Bayernu nemá šanci, tam je plno a Basti ho na ten post staženého tvůrce nepustí jak v repre, tak v klubu. Kdyby ho Bayern použil jako protohodnotu za Vidala, asi by to bylo nejlepší pro všechny 4 strany. A Lahm hraje sice svůj podprůměr, ale takoá tragédie to zas není. Hodně dělá i fakt špatný trávník, kde ten míč skáče jak se mu zlíbí

Reagovat
Arne

U Lahma to asi jen vypadá, protože on je na ty dva na té straně sám, Müller dneska směrem dozadu nic a DM se tam nestahuje... U Kroose se to dá hodit na tu nerozehranost, přeci jen na podzim hrál i v klubu podstatně víc. Jinak míč mi přijde nějaký podivný, Scholl to tam teď rozebíral.

Co se mi dále nelíbí, je složení stoperské dvojice... Arne i Mats jsou docela podobné typy, chce to jednoho nechat a k nimi někoho jiného - Merteho, dnes klidně Höwiho. Jogi musí udělat jednu věc, buď na ten rok do Eura vsadit na Friedricha stylem a lá Klose, bez ohledu na ligu, nebo tam už napevno šoupnout Hummelse.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, ti dva se k sobě moc nehodí. Chtělo by to určit, koho k Mertemu, ale vypadá to spíš na Mattse. A ten míč je od pumy, hraje s ním i naše repre a vypadá dost těžkopádně. Rozhodně výhoda pro Rakušáky. Hrát se na normálním trávnůku s normálním míčem, také by to jinak vypadalo

Reagovat
Arne

Já bych byl určitě pro Matse... Je lepší a kvůli zkušenostem už tam Friedrich nemusí být.

Teď konečně přišel Schürrle, ten to rozhodne.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, snad se ukážou Schürrrle a Götze v druhé půli, na ty jsme moc a moc zvědavý. Škoda toho Reuse

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak, nebude rozhovor s Fährmanem, díl druhý?

Reagovat
Arne

Asi ne, tehdy to bylo nějak přes jeden kontakt, který už nemám... Navíc já fakt nevím, na co bych se ho ptal, by se ty otázky asi dost opakovaly.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak za ty dva roky se toho stalo dost, teď už se z neznámého mladíka vychytal v bundesligovou jedničku a vrací se do Schalke jako náhrada za Neuera. Určitě je na co se ptát

Reagovat
Minister

francuzi v pyzamach

Reagovat
smazaný uživatel

docela zaspali začátek no

Reagovat
smazaný uživatel

Typický Gómez style

Reagovat
Xavi8

Dufam, ze to Chorvatsko este otoci. Na sampionate by urcite chybali.

Reagovat
Xavi8

Reagovat
Kepy_FCB

Litva

Reagovat
smazaný uživatel

je to tam!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvati to otočili

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Minister

Federer

Reagovat
Losinho

Lichtenštejnsko

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte jak to je přesně v tý kvalifikaci? Nejlepší z druhých míst jde přímo a další do baráže?

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím že jo, takže teď porazit Skotsko a Litvu a třeba tam postupíme přímo

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že nám Rezek zabil nějaký body ve Španělsku :( Ve Skotsku to bude těžký, ale doma se Španělama by třeba bod uhrát šlo možná, kdyby jim už o nic nešlo. Litva teď ztratila šanci nejspíš, tak by se nemusela snažit, ale na 1. místo mezi druhýma to moc nevidím. Černá Hora má o bod víc a zápas k dobru. Ještě tam je Portugalsko, Chorvatsko, Belgie, Rusko, Irsko, Slovensko... bude to hrozně nadupaný, museli by jsme bez zaváhání

Reagovat
smazaný uživatel

Tak teoreticky by mohl stačit i jeden bod, kdyby Španělé všechno vyhráli a Litevci vyhráli nad Skotama, ale počítal jsem to jen tak narychlo v hlavě, tak nevím jestli je to pravda

Reagovat
smazaný uživatel

Jo to by stačilo na druhý místo... já myslel, že ty myslíš ten přímý postup bez baráže, tam jde nejlepší z 2. míst ze všech skupin

Reagovat
smazaný uživatel

Jo já teď myslel to druhý místo

Reagovat
goodbay

nezapomínej na Švédy, ty jsou momentálně asi na tom po ČH nejlépe

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak, máš to napísané aj keď sa myškou nachádzaš na bunke s poradovým číslom "2." v tabuľke týmov.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta zremixovaná dechovka je na oslavu gólu fakt poděs

Reagovat
Arne

A třikrát vyvolají Harnika, který se toho ani nedotkl.

Teď je to ale peklo, parádní atmosféra... Chtělo by je to trochu zchladit, jinak to Ösis snad i vyhrajou.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale vypadalo to, že to byl on Teď Němci hodně vypadli z rytmu a Schmelzer prohrál sprinterský souboj před tou střelou Kulovskiho na přední tyč a vypadalo to, že ten souboj i vypustil

Reagovat
Arne

Jo, vypadalo to všelijak, jen ne dobře... Pak taky míč jde k rohovýmu praporku a Müller s Lahmem se zasrtavějí na půli cesty a nejde tam napadat ani jeden.

Reagovat
Tomanatura

Je to skoda, no. Z Alaby roste velky hrac, on bude jednou dobrej.

Kazdopadne videt Nemce, jak nevi, kde jim hlava stoji, to byla parada.

Reagovat
Arne

Mně přišlo, že všichni domácí, co hrají v Německu, hráli nějak moc dobře... To taky nebude úplně náhoda. Nedělal bych z toho ale vědu, je pravda, že spousta hráčů už musí být fyzicky totálně hotová.

Reagovat
cubinho

Asi něco jako tebou nazpívaná hymna Chelsea? Ale za odvahu máš

Reagovat
smazaný uživatel

PAZZINIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIi GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL

Reagovat
smazaný uživatel

Pazzolivo to jsou pitomci, hezky dobře oni... Konečně jsem viděl po hrozně dlouhý době smysluplný pas od Montoliva

Reagovat
Tomanatura

Jak hral Montolo cely zapas? Divam se, ze mel 2 asistence.

Reagovat
smazaný uživatel

Nekouká někdo na Francii? Mám vsazenou dvojku, je to reálný?

Reagovat
smazaný uživatel

ne

Reagovat
Godwinson

Proč jen si to ten Blanc dělá stále tak těžké. :)

Reagovat
smazaný uživatel

No to je haluzák

Reagovat
Arne

Ty seš haluzák, tohle byla pěkná akce... Ale docela krutý pro Rakušany, minimálně tu remízu si zasloužili, mě osobně hodně překvapili.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, byla, ale uznej, že k těm gólům přileš hodně levně

Reagovat
Arne

To snad nemyslíš vážně...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak k tomu prvnímu ano

Reagovat
Arne

Přišel k tomu normálně, prostě dobrý výběr místa... Akorát ten první gól, no, "trocha" štěstí.

Reagovat
smazaný uživatel

Pozerať na Rossiho, to bola jedna báseň

Reagovat
smazaný uživatel

Antonio, vykašli se na Sáncheze, Bastose nebo další. Kup zpět tu půlku Giovinca a dej mu jednu z hlavních rolí. To co zase předvádí je paráda.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele