Kušej: V tuhle chvíli mě ale zajímá jen postup ze skupiny

28.06.2023, 08:37
Rozhovory

Jednadvacítka v neděli překvapivě porazila Německo a zadělala na postup ze základní skupiny evropského šampionátu. Důležitou roli sehrál Vasil Kušej, na něhož bude pozornost upřena i dnes, Lvíčata budou hrát s Izraelem a k postupu ze skupiny jim bude stačit i remíza.

Kometa ligového jara na sebe upozorňuje výbornými výkony i na malém Euru. Aktivní Vasil Kušej pořádně provětral obrany Anglie i Německa a teď se se spoluhráči připravuje na večerní zápas proti Izraeli. Právě ten rozhodne o tom, zda tým trenéra Jana Suchopárka postoupí do čtvrtfinále.

"Nikdo od nás před turnajem nic nečekal, všichni nás odepisovali. Odsuzovali nominaci a říkali, že tady nemáme co dělat. Teď jsme ale porazili úřadující mistry Evropy a jsme ve hře o postup. Všichni nám najednou fandí a drží nám palce, takže věřím, že zvládneme postoupit," říká Vasil Kušej.

Ofenzivnímu hráči Mladé Boleslavi v posledních týdnech roste cenovka závratným tempem a o svoji budoucnost hraje i na evropském šampionátu. "Na takhle krátkém turnaji je na prvním místě samozřejmě tým, ale v určité míře kouká člověk i na sebe. Přemýšlíte nad tím, že když se vám povede nějaký zápas, tak pomůžete týmu, ale zároveň i své budoucnosti. V tuhle chvíli mě ale zajímá jen postup ze skupiny," dodává.

V aktuální epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Jak moc sledují hráči během Eura zprávy a komentáře?

Kdo z hvězdných protihráčů udělal na Kušeje zatím největší dojem?

Co říká na herní projev českého týmu?

Jak bojuje s neproměňováním šancí?

Nový díl Livesport Daily najdete na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (52)

Přidat komentář
romeo351

Vasile, radši hrej

Reagovat
ratusek

Ne všichni ne

Reagovat
db18

Vítej v ČR.

Reagovat
Geordies

Neblázni a hrej a dokud jste v laufu, tímhle ničemu nepomůžeš

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Lemond Laws

Podcast jsem neposlouchal, ale tohle vyjádření je slušně ubrečené.

To, že někdo třeba skeptik ohledně postupu v této skupině ještě neznamená, že jim to nepřál a nefandil.

A jestli má našlápnuto na větší kariéru, tak se s trochou negativity bude muset umět vyrovnat

Reagovat
HorajzmAmmann

nadpis zní dost "ubrečeně", ale i dle toho co je v textu tak to myslel úplně normálně... Spíš že je hrdý na tým, že dokázal fans otočit na svojí stranu... To co řekl, pokud se to nevytrhne z kontextu, mi příjde naprosto OK.

Reagovat
bobis21

No jo, ale když oni potřebují ať jim na to někdo klikne, tak potřebují v titulku seznaci

Reagovat
Lemond Laws

Legendární

Reagovat
naheCZ

Jako tam jsou na clickbait titulky fakt experti, ale tohle teda bylo extrém i na ně

Reagovat
HorajzmAmmann

btw a i dneska o Baníku:

RÁNA PRO BANÍK, kapitán týmu utrpěl těžké zranění...

A reálně to je ještě dobrá zpráva, protože se čekalo, že bude mít utržené vazy Ale jako dokážu pochopit media... spíš je to vždycky úsměvné.

Reagovat
bobis21

A je on vůbec kapitán? To byl Lašty a Flaška druhý ne? Podle mě to teda není tak, že je automaticky teď kapitán, spíš nový ještě nebyl vybrán ...

Reagovat
HorajzmAmmann

to je asi pravda. A vůbec, kdo bude kapitán jinak? Kaloč? Asi bych mu tu pásku dal pokud zůstane...

Reagovat
bobis21

Podle mě to bude jeden z trojice Kaloč, Frydrych, Fleišman. Pokud by Kaloč zůstal tak bych to dal taky jemu (má z nich stejně nejjistější místo v základu).

Reagovat
HorajzmAmmann

právě kvůli tomu Teď jde o to, jestli ho nevytlačí Boula. Prý hrál skvěle v přípravě a co jsem slyšel udělal velký progres.

Reagovat
bobis21

Hrál skvěle v přípravě = zatím 1 zápas, nebo mi něco uniklo?

No já bych je nejradši viděl na hřišti oba. Boula DM, Kaloč před ním a pak někdo ofenzivní s nimi.

Reagovat
Lemond Laws

Jasný, proto jsem psal, že jsem to nečetl celé.

Já jsem jenom nadpisovej blb

Reagovat
ratusek

Reagovat
HorajzmAmmann

v pohodě, já většinou taky....

Reagovat
Rothbard

Už se někdy tref prosím tě.

Reagovat
doshcz

super jak nam to vsem jednou vyhrou po nejakych sesti zapasech nandali hodnotil bych to az po turnaji ale asi je jasny ze i pres picovani jim to vetsina lidi preje..

Reagovat
monty25

A ty výsledky přáteláků jako byly nějak důležité? Ono jde právě o to pičování, jako by snad nešlo fandit i bez toho. Chápu kritiku po špatném výkonu, ale tady ještě než se na turnaji vůbec koplo do míče, tak Suchopárek byl podle mnohých blb, nominace na hovno a měli jsme jet domů max. s jedním bodem. Souhlasím s tebou v tom, že hodnotit se má až po turnaji, ale už teď jsme na tom líp, než spoustu lidí čekalo.

Reagovat
doshcz

i v pratelaku muzes chtit vyhrat a nebo aspon dat nejaky goly, coz se jim taky sotva povedlo, jeste kdyz k tomu prictes i ty dva zapasy v barazi uvidime dnes, kdyz prohrajou tak i ta vyhra nad Nemeckem by v podstate postradala nejaky vetsi vyznam.. kdyz udelaj postup tak budou za borce, rozehrany to maji dobre..a kdyz to dotahnou az na LOH tak bude pan Suchoparek za boha

Reagovat
monty25

Tak v těch loňských přátelácích s Portugalskem a Norskem nám chybělo dost hráčů kvůli zápasům MOL Cupu, proto se to nedalo brát za nějakou bernou minci... Co se týče baráže, tak na Islandu jsme podle mě většinu zápasu byli lepší a zaslouženě vyhráli, na odvetě v ČB jsem byl osobně (kolik takových fanoušků tady je? ) a tam je fakt, že nám to vychytal Kovář.

Reagovat
Lemond Laws

Na druhou stranu, jeden vyhraný zápas nad Němci neznamená, že máme zlatou generaci.

Reagovat
romeo351

Ty bys (i za předpokladu postupu ze skupiny) Suchopárka podržel a nechal ho tam pro další cyklus?

Reagovat
monty25

Proč měnit trenéra, když s týmem uspěje? Aby tam přišel nějakej úžasně moderní a progresivní trenér, co nakonec neuspěje?

Reagovat
žrout

Pokud se zlepší obraz hry, tak bych Suchopárka nechal. Ale k čemu je dělat maximálně částečné nějaké kolektivní úspěchy v mládežnických kategoriích? Za to nikdo nikoho nekoupí. Kluby řeší individuální schopnosti hráčů a podle toho by měl být primárně vybírán trenér, který je rozvíjí. To mohl v repre zůstat rovnou Dovalil. Ale za mě byl nejlepší trenér za dlouhou dobu Lavička, pod kterým to mělo solidní úroveň, i když neměl brankáře a obranu (zase měl na ČR výjimečnou kvalitu vepředu).

Reagovat
bobis21

Reprezentační trenér který má hráče v tréninku nějaké 3 dny fakt nějaký velký rozvoj neudělá, to musí probíhat v klubu.

Reagovat
žrout

Tak stačí se podívat na naprosto zřejmý rozdíl v herním projevu Dovalila a Krejčího vs. Lavička. Všichni 3 měli hráče stejně dlouho pod rukama, ale projev byl úplně jinde. Jde o herní principy, které ten tým vyznává. Jestli to bude kombinační fotbal bez alibismu, nebo klasická nakopávačka a naděláno v gatích ještě před zápasem. Repre je taky hodně o psychologii a mentálním nastavení, tam právě trenér může pracovat hodně na tomhle. A jak známo, psychika dělá pak v ostrém zápase strašně moc. Zdravé sebevědomí chybí českým hráčům jak sůl. Pokaždé je vidět nervozita, jaký máme před ostatními věhlasnějšími týmy mindrák. A až když se nám něco povede, tak nám to najednou rozváže nohy a kluci si s překvapením uvědomí, že nejsme úplně k ničemu. Pokud budou furt čeští trenéři razit tezi, že jsme dřeváci a na kombinační fotbal nemáme, musíme to dávat dlouhým nahoru a tam se o to popereme, tak to ty kluky nikam neposune. A v takovém fotbale se pak neuplatní ani talentovaní hráči jako Karabec, Ševčík a další.

A taky je právě na trenérovi, jestli bude upřednostňovat poslušná a hodňoučká kopyta na úkor individuálně zajímavějších hráčů, se kterými je ale víc práce a trenér si je musí získat. Přijde mi, že máme velmi málo motivátorů a naopak spíš víc pedantů v mládežnických repre a celkově v Česku. Celkově jsou za mě největší slabinou českého fotbalu trenéři obecně. Nejsou to ani peníze, ani špatní hráči atd. Podle mě trenéři.

Reagovat
monty25

Jednadvacítka se neschází zas tak často, aby její trenér mohl nějak rozvíjet individuální schopnosti hráčů, na tom by měly pracovat hlavně kluby. Navíc je trenér U21 do jisté míry závislý na tom, jaké hráče mu uvolní (viz loni ty podzimní přátelá

Reagovat
monty25

*přáteláky).

Reagovat
Moshe Dajan

mýtus o Lavičkovi, díl šedesátý druhý. Zrovna proti Německu si většina individuálně dovolovala tak, jak jsem to u českých hráčů už dlouho neviděl. Třeba i takový Gabriel byl šílený.

Reagovat
žrout

Ten "mýtus" tkví přesně v čem a jaké jsou argumenty? Díky.

Jinak já neříkám, že to je teď nějaký herní průšvih. Ale kdo viděl už i baráž s Islandem (to už byli ti kluci nějakou dobu pospolu) a udělá si taky analýzu Suchopárkovy nominace, tak je rozhodně co zlepšovat. Třeba takový Cedidla tam nemá vůbec co dělat a on ještě nastoupil v základu? Co to vypovídá o kompetencích trenéra, když protlačuje dřeváka ze Zlína? Ke cti mu slouží, že byl schopný ho okamžitě na další zápas vyndat, ale on tam hlavně ani neměl vůbec co dělat. Vždyť to vidí snad i slepý a věděl to každý už předem. Stejně tak povolat Valentu místo Ševčíka? Opravdu? Nevzít Ryneše ve velmi dobré formě a nevyužít toho, že hrával v Hradci i halfbeka, když nalevo v obraně nemáme jediného leváka? Jinak za mě asi dobrý, jenom mi ještě přijde, že zbytečně protlačuje silového Hranáče na úkor konstruktivnějšího a rychlejšího Vlčka, takže to taky moc nepomáhá konstruktivní výstavbě hry. Ale to je spíš takový detail.

Celkem zase naopak cením, že ze základu vyndal Kaloče, i když je kapitán. Ale herně to fakt na základ není a trpěla tím úroveň repre už v kvalifikaci. A proti Němcům to jenom potvrdil, strašně přeceňovaný hráč. Ale tak stejně jako Cedidlu si ho tam proti Anglii neodpustil do základu...

Za mě ale oproti Krejčímu jednoznačně progres. U mě je to zatím asi tak 50:50, jestli ho nechat, protože některé triviální chyby ve skládání sestav a zároveň nesmysly v nominaci dost sráží jeho vlastní snahu. Nevím, některá rozhodnutí prostě nechápu, leda že by se jednalo o tlačenku agentů a majitelů klubů. Ale herní progres oproti Krejčímu je viditelný. Snad zvládnou Izrael a udělají úspěch i s Gruzií, to by pak byla pecka.

Reagovat
0:1

Čeští trenéři celkově prosazují spíš jednodušší bojovníky. Je s nima lehčí práce a nemusí tam nic zlepšovat, není totiž moc co.

Reagovat
0:1

Do 21 let to už není moc mládežnická reprezentace. Tady už na nějaké rozvíjení nemí moc čas a prostor a když tak určitě ne v reprezentaci.

Reagovat
Selänne

Reagovat
monty25

A teď se směješ čemu? Mně je fakt jedno, kdo to bude v příštím cyklu trénovat, ale v případě postupu bych k výměně trenéra neviděl důvod. Tomuhle týmu jsem fandil jako nároďáku už dlouho ne (hlavně kvůli Sejkovi), proto mě mrzí, jak to dopadlo.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
monty25

Viz reakce na Selänneho

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Selänne

Reagovat
monty25

S váma si člověk pokecá, to nemohu říct...

Reagovat
naheCZ

Pro mě teda bude nejdůležitější zápas ten dnešní. Více méně se nám na turnaji dařil rychlí přechod do útoku, který táhl ve většině případů právě Kušej. Jenomže teď to bude jinej zápas, my budeme spíš v roli favoritů a jsem zvědav, jak si s tím poradíme. Že se nám podařilo porazit Němce v zápase, který vlastně mohl dopadnout jakkoliv, je super, ale pokud to dnes nepotvrdíme aspoň tou remízou, tak co vlastně můžeme brát pozitivně?

Reagovat
monty25

My budeme spíš v roli favoritů, ale útočit musí hlavně Izraelci, protože potřebujou vyhrát. Takže rychlý přechod do útoku se podle mě bude hodit i dneska. Jinak s tebou souhlasím, jenom jsem se musel vymezit proti tomu pičování (což jsem tady udělal i před turnajem).

Reagovat
Skleepy

Spíš se vyhazoval kouč než hráči. A speciálně tebe a ani jiné tahouny týmu nevyhazoval určitě nikdo, spíš nám tam chybělo pár hráčů, kteří jsou rozdíloví a je logické, že jsme tam chtěli vidět co možná nejlepší tým, ať se taky jednou dostaneme na olympiádu. Proto třeba mně osobně nedává smysl, že takový Čvančara, který ani nebyl nominován do A repre pro "zranění", teď je normálně v plné tréninkové zátěži se Spartou. I přes kritiku nominace Vám ale stejně všichni na Euru fandíme, tak doufám, že je to jen nešťastně vytržené z kontextu a reálně si takovéhle hovno neřekl.

Reagovat
žrout

Nominace byla v některých případech nesmysl.

Reagovat
insane

Jako na tom šampionátu vypadá dobře, ale stejnak jeho příběh tak dobře ilustruje ten propastnej rozdíl oproti vyspělejším fotbalovym zemím. Týpkovi je 23 a za sebou má první pořádnej půlrok v nejvyšší soutěži. Jo, i v zahraničí jsou late bloomers, ale fakt bychom měli pro naše dobro opustit tu zastaralou definici "talentu" a snažit se formovat fotbalisty tak, aby ve 23 nebo 24 nebyli talenti, ale pokud možno hotoví hráči.

Reagovat
Greny

Na druhou stranu on byl v mládeži v Německu ne ? A měl tam celkem čísla pak přechod do můžu se nějak zasekl.. já jen že ten potenciál u Kuseje byl velký vzdy

Reagovat
Greny

Což u Kuseje jak je menší postavy může být i fyzickými předpoklady že si musel zvyknout na dospelej fotbal a nabrat i nějakou svalovou hmotu

Reagovat
Sosi

To "ale" nema v nadpise co delat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele