Kterak do Makedonie dorazil Liverpool

02.08.2010, 22:05
Názory a komentáře
Rabotnički Skopje udrželo předminulý čtvrtek remízu na půdě arménského MIKA Jerevan a vysloužilo si tím nejen postup do další části kvalifikace Evropské ligy, ale také slavného protivníka v tomto kole. Do Makedonie pak zavítal anglický Liverpool, který se na celém Balkáně mohl těšit velkému zájmu veřejnosti, ačkoli do Skopje neodcestoval zdaleka se svými největšími hvězdami.

O většině makedonských klubů není v evropských pohárech rok co rok slyšet, vypadnou v kvalifikačních kolech už o letních prázdninách. I každý v zemi, kdo se o fotbal trochu zajímá, vám o makedonském fotbale řekne: "Ovde? Za nikade," což znamená v překladu něco jako "Fotbal tady? Stojí to na nic." Fotbalová liga nemá prestiž, nemá fanoušky, stadiony jsou v hodně špatném stavu, kluby nemají peníze ani nevychovávají sezónu co sezónu talenty pro evropské velkokluby. Všichni na Balkáně spíše sledují Ligu mistrů a nejlepší evropské soutěže.

Když už si nemůže klub stanovit žádné přehnané cíle v evropských pohárech, byť by byl pro ty makedonské třeba postup do základních skupin veleúspěchem, může si alespoň přát v nějakém předkole kvalitního a světoznámého soupeře. Logicky. Rabotnički v tomhle ohledu los velmi přál. Ze všech protivníků byl FC Liverpool, vítěz Ligy mistrů z roku 2005, pro 3. předkolo Evropské ligy určitě volbou číslo jedna.

I proto se Rabotnički, ač je v Evropě zajisté slavnější pro svou tradici městský konkurent Vardar (mimochodem skoropřemožitel pražské Sparty v roce 2003 v posledním kvalifikačním kole Ligy mistrů, což se doteď bere v Makedonii za největší klubový fotbalový úspěch posledního desetiletí), tolik snažilo v Arménii uspět, aby pak mohlo proti anglickým Reds a následně také na Anfiled Road nastoupit. Ze Skopje si vezlo nevyzpytatelnou výhru 1:0. Ne úplně v pohodě, přesto na Kavkazu uhrálo remízu 0:0 a radovalo se nakonec z postupu. A po něm bylo jasné - do Skopje přijede Hodgsonova družina, těšila se celá Makedonie. Především čtyři dny před utkáním nebyly sportovní rubriky makedonských deníků zaplněny ničím jiným než oním duelem. Rabotnički se vůči fanouškům zachovalo nadmíru štědře. Žádné přemrštěné ceny vstupenek. Stačilo mít v kapse 300 denárů, tedy něco kolem 120 korun, a mohli jste být přímo u toho!

Zápas se nemohl odehrát nikde jinde než na Národním stadionu Skopje Filipa II., nově pojmenovaném po slavné historické makedonské osobě. Neznám mnoho stadionů, které by ve svém názvu nesly jméno slavného krále či vojevůdce. Stadion Slavie, Stadion Karla IV. v Edenu? Místo Generali Arena třeba Jan Hus Arena?

Důvody nemusíme hledat dlouho. Makedonie není uznávaná jako stát ze strany sousedních Řeků. Ti je prostě vůbec neberou jako národ a ani nechtějí, aby se Makedonie Makedonií nazývala. Proto je teď v zemi cítit takové menší "národní obrození." V centru Skopje stojí nové sochy slavných osobností (Sv. Kliment Ohridský, slavný revolucionář Goce Delčev nebo Konstantin a Metoděj), buduje se moderní velké divadlo, museum a budova soudu, uprostřed pruhů mezi každou větší ulicí se tyčí vysoký stožár s makedonskou vlajkou, které světu mají ukazovat: Makedonie je tu. A rekonstrukce stadionu, připomínající otce Alexandra Makedonského, jsou také v plném proudu.

V ještě rychlejším tempu než divoká městská řeka Vardar se pak úpravy hýbaly právě čtyři dny před zápasem. Týden před ním se předkolo Ligy mistrů mezi úřadujícím makedonským mistrem Renovou a Omonií Nikósie sehrál jen před (samozřejmě a bohužel téměř prázdnou) severní tribunou. Rabotnički chtělo, aby se stihla dát pevně do kupy i jižní, kde už stačilo jen namontovat sedačky. Stavbaři řekli: ano, dokončíme včas. Na Balkáně se nikdy nikam moc nespěchá, to je všeobecně známo. Teď ovšem ano. A rázem se na stadion mohlo vtěsnat dvaadvacet tisíc diváků. Západní a východní tribuna jsou mimochodem zatím jen samý pilíř či drát do betonu. Až se ale dostaví, pojme stadion Filipa II. až 35 000 diváků.

Vstupenky zmizely už dva dny před utkáním. V Makedonii prostě něco nevídaného. Být ovšem lístky třeba třikrát nebo čtyřikrát dražší, plné tribuny by zřejmě nebyly. Vždyť průměrný plat jednoho Makedonce činí dvacet tisíc denárů čistého, asi osm tisíc korun. Každý by pak zvolil spíše televizní přenos Kanalu 5, který se jako první odvážil toto léto vysílat zápas evropského poháru makedonského klubu.

Byl to prostě fotbalový svátek. Fanouškům bylo jedno, že do Skopje nepřicestovali Gerrard, Reina, Torres, Mascherano nebo Cole. Anglický celek se prostě v Makedonii nevidí na potkání. Věřím tomu, že anglická média věnovala utkání sloupek na dvacáté šesté straně. Na Balkáně ale prostě Liverpool vyvolal docela humbuk. Čekalo se, že z okolních států se přijede podívat na čtyři tisíce fandů podporující Reds jinak celou sezónu jenom na dálku, a tisícovka přímo z Anglie. Nakonec zůstalo na tribunách pouze jediné volné místo. Právě sektor určený pro liverpoolské fanoušky, kteří nakonec do Skopje přijeli jen v pár desítkách, zel prázdnotou.

Se zápasem souvisela rovněž přísná bezpečnostní opatření. Na utkání Renovy s Omonií jsem mohl přijít s lístkem za 200 denárů o čtvrthodiny později po úvodním hvizdu, po poločase dokonce pořadatelé pouštěli zadarmo. Jakmile jste nyní nepřišel hodinu před utkáním, měl jste smůlu a na zápas se nedostal. Stadion se zavíral přesně v 19:45. Elektronická čtečka vstupenek? Rovněž na poměry makedonského fotbalu neobvyklá záležitost. Zapalovače patřily samozřejmě do krabice u vchodu. Pro balkánské obyvatelstvo nevídaná věc - nezapálit si cigaretu, kdy budu moct... O přestávce přesto pár jedinců mohlo zašmátrat do krabice s odevzdanými zapalovači a podpálit si svojí marlborku pod tribunami. No, spíše jiný, levnější druh cigaret. Krabičku tu seženete dokonce už od 17 korun.

Opět se ještě vrátím k duelu Renovy s Nikósií. Lavičky totiž byly tehdy ještě oblepeny reklamou na mistrovství Evropy žen do 19 let, které se tu konalo koncem června a začátkem července. Teď už bylo všechno strženo. A nejen této změny jsem si všiml. Ten hlavní rozdíl byl pochopitelně v atmosféře. Dvacet tisíc lidí netrpělivě čekalo, až to vypukne. Jako byste nebyli v Makedonii. Opravdu. Jako by fandové přišli na španělskou či italskou ligu. Blesky fotoaparátů z protější tribuny, v ruce každý papír formátu A4, na kterém bylo logo Rabotnički a se kterým diváci mávali, jakmile oba týmy vstupovaly na plac.

Pravých příznivců Rabotnički tolik nečekejte. Lidé byli spíše zvědavi na to, jak se makedonský klub popere s rolí naprostého outsidera. Chvilku, tak čtvrthodiny věříte, že by liverpoolská sestava kombinovaná s B-týmem a mladíky z juniorky mohla zaváhat. Škrteľ, Agger, Aquilani, Kyrgiakos, Lucas, N'Gog, to jsou hráči, o kterých máme ponětí. Na lavičce se však nenacházel hráč, jenž by měl na svém dresu menší číslo než třicet dva, které nosil neznámý Stephen Darby.

Na rovinu? Čekal jsem víc. Že jsem byl před týdnem hodně zklamán z výkonu Renovy, teď mě fotbal rovněž celých devadesát minul doslova a do písmene nudil. Možná že kdyby hrál Vardar, který má alespoň nějakou tu tisícovku věrných fandů spojenou pod jednu skupinu Komiti, ostatní by na stadionu třeba více rozproudili. Takhle byly slyšet dvě nebo tři vuvuzely, ani těch pár anglických příznivců Reds nezavelelo k obvyklým chorálům. Domácí makedonští příznivci Rabotnički prostě moc nepomohli.

Co ale kolem sebe uslyšíte celý zápas, ať jste navštívili domácí ligu nebo evropský pohár, bez ohledu na to, co se právě na hřišti děje, stejně jako třeba v Jižní Africe monotónní hlas vuvuzel, jsou zvuky lidí chroustajících takzvané "semki" nebo "kikiriki." Jestliže k českému fotbalu pasuje kelímek piva, vězte, že na Balkáně by se těžko někdo obešel byť bez malého kornoutku oříšků, slunečnic či jiných semínek, které seženete v nejmenším množství klidně za 4 koruny. Já hrst za takovouto cenu spořádám s problémy za hodinu a půl, ostatní mají jinak třikrát více. Kdo zkrátka neumí správně rozlousknout a vytáhnout jazykem ze skořápky ono slané semínko, jako by vlastně ani nebyl z Balkánu. "Grickanije semki," tedy něco jako "louskání semínek," je prostě nedílnou součástí makedonské kultury.

A ještě jeden zvuk slyšíte po celý zápas. Než jsem na to přišel, trvalo mi to deset minut. Když byl u míče Kyrgiakos, málokdo si na loňskou letní posilu Liverpoolu nezapískal. Až pak mi to bez větších handrkování došlo. Řek na hřišti v Makedonii. A jeje... Jenom to byl důkaz, že se Makedonie se svými jižními sousedy opravdu nemusí. Až do konce zápasu neslyšel Kyrgiakos nic jiného než nadávky a bučení. Nakonec mu to asi bylo stejně jedno, N'Gogovy snadné dvě trefy rozhodly o bezstarostném vítězství 2:0. Hlavně první branka. Připadal jsem si jako na utkání divize. Dostat tak hloupý gól, to byl proti Liverpoolu pochopitelně velký luxus.

Dalších deset odstavců bych mohl psát o příčinách porážky Rabotnički. Ale jak u hry Renovy, tak u hry Rabotnički jsem si všiml jedné, do oka bijící věci. Buďme rádi za naší Gambrinus ligu. Jestli v některých utkáních u nás hráči chodí, tak v Makedonii musejí kulhat, brankář dokonce snad i ležet. Takové odevzdání a tak laxní přístup v zápase evropského poháru jsem nikdy a u žádných jiných týmů v životě neviděl. Nedivím se, že v 74. minutě davy lidí ze stadionu odcházely. Do toho navíc zhasla i jedna část osvětlení, takže na hřišti nebylo zbylých patnáct minut úplně dobře vidět.

Aspoň že na těch pár dnů se makedonská veřejnost výrazně nadchla jednou pro ten nesledovaný fotbal, ač pak divadlo načinčané médii nabídlo spíše smutnou a nezáživnou podívanou. A nevěřím tomu, že až jednou za uherský rok znovu náhodou přijede Inter Milán či Olympique Lyon, že tomu bude v malé Makedonii jinak.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (92)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ten stadion vypadá dobře

Reagovat
eibe

to je jen jedna tribuna ale i tak vypadá dobře

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, že je to jen jedna tribuna, ale já jsem myslel, že takový tribuny jsou ze všech stran

Reagovat
smazaný uživatel

Za brankama jsou rozestavěný podobný

Reagovat
eibe

no sak jo,ale jen naproti je podobná a na stranach neni nic myslim co jsem se dival na google

Reagovat
smazaný uživatel

http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=d03e1108f38fbcfb1c088f970198612c tu je ich stadion a 3D pohlad a len tu jednu tribunu maju taku

Reagovat
smazaný uživatel

pro upřesnění... ten obrázek musí být tak tři roky starý, ty tribuny už jsou tam takhle velké dvě (jižní a severní)... ve stejném stylu se pak staví zápádní a východní, které se pak spojí s jižní a severní... bude vypadat opravdu hezky, moderní, myslím, že v Makedonii říkali, že bude vyhohovovat všem požadavkům UEFA...

Reagovat
smazaný uživatel

guimares hraje na stadionu Alfonsa Henriquese jestli se nepletu. To byl také král...

Reagovat
Bakary3

No HLAVNĚ, že dorazil (viz plánovaná cesta Liverpoolu do Debrecínu- do Rumunska )

Reagovat
smazaný uživatel

Proč už nemáš 11?

Reagovat
SunFells

Není tak těžké na to přijít ..

Reagovat
smazaný uživatel

pro mě jo

Reagovat
Bakary3

Tak Bakary neni vyloženě můj vzor, ale přezdívka, začali mi tak řikat, protože hraju taky pravýho beka. Na dresu jsem ale měl 11, když jsem přešel minulou sezonu do chlapů, byla obsazená a 3 volná, vzal jsem jí a ani nad tim nějak nepřemejšlel, no a pak jsem si uvědomil, že jí má vlastně i Bakary, asi osud

Reagovat
smazaný uživatel

rasisti

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Makedonie není uznávaná jako stát ze strany sousedních Řeků. Ti je prostě vůbec neberou jako národ a ani nechtějí, aby se Makedonie Makedonií nazývala.

Reagovat
smazaný uživatel

Staci vzpomenout ten poprask na kazde Olympiade, nedejboze te atenske...

Reagovat
smazaný uživatel

Copak? Je to predsa logické. Gréci sú hrdý národ a nedokážu pripustiť, že im niečo pôvodné nepatrí, či už Macedónsko či Cyprus. Sú neústupčiví už od nepamäti. Aby toho nebolo málo, platí to aj pre tie ich aktuálne dementné štrajky

Reagovat
smazaný uživatel

...právě, že ta originální Makedonie (ta odkud pocházel Alexandr makedonský) je řecká a tahle Makedonie s tím nemá nic společného - a právě oni se mj. bojí, že by si chtěli připsat historii "staré Makedonie"

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, ide o historický odkaz. "Trademark".

Reagovat
smazaný uživatel

Kdežto v prípade Cypru samozrejme priamo o územie.

Reagovat
kubys

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

jde o historii... a Řecku "nové Makedonii" říkají podle hlavního města Skopje

Reagovat
smazaný uživatel

Makedonie je totiž historické území na severu Řecka a tak Řekové nechtějí, ať se Makedonie jmenuje Makedonie. Proto musí oficiálně vystupovat jako FYROM (=Bývalá Jugoslávská republika Makedonie). I vlajku si museli změnit. Psal jsem o tom kdysi seminárku

Reagovat
smazaný uživatel

vazne skvelej clanek!!

Reagovat
smazaný uživatel

Kto to vlastne spískal?

Reagovat
smazaný uživatel

ja

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak ďakujeme za pekný článok. Nedohadovali sme sa tu kedysi, že sa vyhodí vedľa mena i nick? Ale tak, je to jedno...

Reagovat
smazaný uživatel

patrik sandev = thimpu..

Reagovat
smazaný uživatel

No super... Presne o to mi šlo. Ď.

Reagovat
smazaný uživatel

díky za představení, kolegyně

Reagovat
smazaný uživatel

lhal jsem

Reagovat
j_mrazik

Nééééé.

Reagovat
smazaný uživatel

To fááákt?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano.

Reagovat
Shevchenko

Panděv

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel, všichni komentátoři čtou jméno Gorana špatně... jmenuje se Pandev, nikoli Panděv... stejně jako já nejsem Sanděv, ale Sandev... já už si teda zvyknul, že se mi tak občas říká

Reagovat
Zajda

Dobrý článek.

Reagovat
smazaný uživatel

obohacen takhle pred spanim, dekuji

Reagovat
smazaný uživatel

jedine, cim se makedonci predvedli, bylo piskani a buceni na adresu Davida Amooa kvuli rase a na Sotiriose Kyrgiakose kvuli narodnosti. Je dobre, ze jejich tymy vypadavaji uz v predkolech.

Jinak za clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Pískalo se i na N´Goga ne?

Reagovat
tomasinho

Na oba černé, nebo řekněme trošku tmavší, Ngog úplně černý není.

Reagovat
smazaný uživatel

ale trošku tmavší.

Reagovat
smazaný uživatel

By snáď boli schopní pískať u nás na Maďara...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, na toho taky. I kdyz ten ma svetlejsi kuzi nez kdejakej makedonec...

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný stadion, doufám, že roznesou ta kapitalsitcká prasata na kopytech...

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

nevíte někdo jaké sou průměrný návštěvy já si právě myslel že na balkáně dost ale podle toho co se tu píše... jinak rabotničky docela každej rok postupujou daleko vždycky sou z makedonců nejdál maj tam i pár brazilců v týmu i když to bude kvalitou tak 5.brazilská liga si pamatuju jak tam jeden umřel

Reagovat
smazaný uživatel

se probuď z toho snu, na Balkáně jsou ještě nižší návštěny než na Slovensku, tedy kromě Rumunska

Reagovat
smazaný uživatel

a řecka ;) a pak CZ partizan dinamo hajduk pak asi jo no

Reagovat
smazaný uživatel

tak Řekové se za Balkánce zrovna moc nepovažují... , no a CZ, Partizan, Hajduk a Dinamo můžeš víceméně srovnat s takovou Trnavou a Slovanem

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to si teď vypustil solidní kokotinu

Reagovat
smazaný uživatel

To nemyslis vazne ze ne?

Reagovat
smazaný uživatel

průměrnou návštěvnost tam mají docela ubohou, a "desítka" na Trnavu také chodila

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to teda fakt nie, bruce...

Reagovat
kubys

Ty p*čo

Reagovat
kubys

Zajímalo by mě, kde transfermarkt bere čísla, protože podle návštěvnosti to tam je horší než u nás a údajně ani jednou vyprodáno jak na Marakaně, Maksimiru, Poljudu nebo Partizanu.

Reagovat
smazaný uživatel

u CZ se tomu až tolik nedivim, jestli mají pořád ty předražený lístky

Reagovat
kubys

Ale Partizan nevyprodaný na věčné derby, to se mi vážně nechce věřit. Marakana má obrovskou kapacitu, ale už jen kvůli derby bych tipoval že tam min. 60k lidí přijde jen na ten zápas. Jinak podle toho, co tam je tak CZ má největší návštěvnost, takže v lístcích to asi nebude...

Reagovat
smazaný uživatel

Prva Liga 2009-2010

No. Club Average Games Highest

1 FK Teteks 1950 Tetovo 1.131 13 3.000

2 FC Vardar Skopje 1.108 12 4.000

3 FK Pelister Bitola 947 15 3.500

4 KF Renova Cepciste 860 15 2.000

5 FK Rabotniki Skopje 621 14 2.500

6 Sileks FC 1965 Kratovo 507 15 800

7 FK Turnovo 1950 477 13 1.000

8 FC Milano Kumanovo 443 14 1.000

9 FK Metalurg Skopje 373 13 1.000

10 FK Pobeda Prilep 685 13 1.500

11 FK Sloga 1927 Skopje 2.560 5 4.000

12 FK Makedonija GP Skopje 200 5 400

. Total 757 4.000

Jelen Super Liga 2008-2009

Club Average vs '08 Highest

1 FK Crvena Zvezda Beograd 6.500 66,7% 20.000

2 FK Partizan Beograd 6.337 -15,3% 20.620

3 FK Jagodina 3.688 NEW 10.000

4 FK Napredak Krusevac 3.350 -25,0% 6.000

5 FK Vojvodina 1914 Novi Sad 3.048 25,2% 10.000

6 FK Borac Cacak 2.286 52,4% 3.500

7 FK Javor Ivanjica 1.800 NEW 4.000

8 FK Banat Zrenjanin 1.463 -22,0% 5.000

9 OFK Beograd 1.096 -43,1% 5.000

10 FK RAD Beograd 1.030 NEW 3.500

11 FK Hajduk Kula 681 -52,1% 1.000

12 FK Cukaricki Stankom Beograd 471 -53,7% 2.000

Total 2.851 5,9% 20.620

Not complete, the best we could get

Meridian Super Liga 2007-2008

Club Average vs '07 Highest

1 FK Partizan Beograd 6.556 -14,6% 30.000

2 FK Crvena Zvezda Beograd 5.167 -43,5% 8.000

3 FK Napredak Krusevac 2.857 NEW 7.000

4 FC 1913 Smederevo 2.500 29,9% 6.000

5 OFK Beograd 2.375 88,0% 8.000

6 FK Vojvodina Novi Sad 2.111 -34,4% 6.000

7 FK Mladost Lucani 2.000 NEW 5.000

8 FK Banat Zrenjanin 1.444 -14,1% 5.000

9 FK Borac Cacak 1.375 -13,7% 4.000

10 FK Cukaricki Beograd 1.286 NEW 3.000

11 FK Bezanija Novi Beograd 1.000 - 6,5% 1.000

12 FK Hajduk Rodnic MB Kula 1.000 - 4,2% 1.000

Total 2.438 - 7,2% 30.000

Not complete, the best we could get

Meridian Super Liga 2006-2007

Club Average vs '06 Highest

1 FK Crvena Zvezda Beograd 9.138 30,5% 30.000

2 FK Partizan Beograd 7.678 47,7% 17.000

3 FK Vojvodina Novi Sad 3.219 101,2% 11.000

4 FC 1913 Smederevo 1.925 20,3% 6.000

5 FK Banat Zrenjanin 1.681 32,7% 8.000

6 FK Borac Cacak 1.594 -26,4% 6.000

7 FK Mladost Apatin 1.425 96,9% 4.500

8 OFK Beograd 1.263 - 0,3% 8.000

9 FK Bezanija Novi Beograd 1.069 203,1% 5.000

10 FK Hajduk Rodnic MB Kula 1.044 -30,4% 2.400

11 FK Zemun 844 -42,5% 3.500

12 FK Vozdovac Beograd 631 -44,3% 2.000

Total 2.626 20,6% 30.000

1. HNL 2009-2010

No. Club Average Games vs '09 Highest

1 HNK Hajduk Split 4.667 15 -50,7% 10.000

2 NK Dinamo Zagreb 3.967 15 -32,7% 15.000

3 HNK Cibalia Vinkovci 2.780 15 8,5% 8.000

4 NK Karlovac 1919 2.767 15 NEW 5.000

5 NK Osijek 2.667 15 -20,2% 6.000

6 HNK Sibenik 2.133 15 -23,5% 3.500

7 HNK Rijeka 2.093 15 -13,8% 7.000

8 NK Zadar 1.927 15 -17,4% 5.000

9 NK Slaven Belupo Koprivnica 1.620 15 -23,1% 3.000

10 NK Istra 1961 Pula 1.450 15 NEW 2.500

11 NK Zagreb 1.413 15 41,3% 5.000

12 NK Varteks Varazdin 1.360 15 -29,4% 4.000

13 NK Medimurje Cakovec 1.347 15 NEW 4.000

14 NK Inter Zapresic 1.140 15 -9,0% 3.000

15 NK Croatia Sesvete 603 15 -56,8% 2.000

16 NK Lokomotiva Zagreb 1914 460 15 NEW 1.200

. Total 2.025 -34,1% 15.000

1. HNL 2008-2009

Club Average vs '08 Highest

1 HNK Hajduk Split 9.471 86,1% 38.000

2 NK Dinamo Zagreb 5.892 -17,8% 25.000

3 NK Osijek 3.344 32,8% 15.000

4 HNK Sibenik 2.788 17,4% 6.000

5 HNK Cibalia Vinkovci 2.563 34,4% 8.000

6 HNK Rijeka 2.429 -26,3% 7.000

7 NK Zadar 2.331 -29,1% 6.000

8 NK Slaven Belupo Koprivnica 2.106 15,1% 3.500

9 NK Varteks Varazdin 1.926 -19,9% 6.000

10 NK Croatia Sesvete 1.397 NEW 7.000

11 NK Inter Zapresic 1.253 0,8% 5.000

12 NK Zagreb 1.000 -28,3% 3.000

Total 3.074 7,9% 38.000

1. HNL 2007-2008

Club Average vs '07 Highest

1 NK Dinamo Zagreb 7.165 - 1,4% 20.000

2 HNK Hajduk Split 5.088 -32,7% 15.000

3 HNK Rijeka 3.294 53,2% 10.000

4 NK Zadar 3.288 NEW 10.000

5 NK Osijek 2.518 - 8,2% 11.000

6 NK Varteks Varazdin 2.406 - 3,8% 4.500

7 HNK Sibenik 2.375 -32,1% 6.000

8 HNK Cibalia Vinkovci 1.906 7,4% 7.000

9 NK Slaven Belupo Koprivnica 1.829 - 9,1% 2.500

10 NK Zagreb 1.394 -29,1% 4.500

11 NK Medimurje Cakovec 1.288 -20,1% 5.000

12 NK Inter Zapresic 1.244 NEW 3.000

Total 2.848 - 5,7% 20.000

1. HNL 2006-2007

Club Average vs '06 Highest

1 HNK Hajduk Split 7.559 45,5% 30.000

2 NK Dinamo Zagreb 7.265 -34,9% 30.000

3 HNK Sibenik 3.500 NEW 9.000

4 NK Osijek 2.744 3,8% 8.000

5 NK Varteks Varazdin 2.500 -16,3% 7.000

6 HNK Rijeka 2.150 -48,7% 8.000

7 NK Slaven Belupo Koprivnica 2.012 38,7% 4.000

8 NK Zagreb 1.965 21,8% 7.000

9 HNK Cibalia Vinkovci 1.775 1,1% 6.000

10 NK Medimurje Cakovec 1.612 24,0% 4.500

11 NK Pula Staro Cesko 1.531 1,2% 3.500

12 NK Kamen Ingrad 1.281 -12,8% 4.000

Total 3.021 - 2,0% 30.000

1. HNL 2005-2006

Club Average vs '05 Highest

1 NK Dinamo Zagreb 11.156 297,6% 32.000

2 HNK Hajduk Split 5.194 -33,0% 20.000

3 HNK Rijeka 4.188 - 1,5% 9.000

4 NK Varteks Varazdin 2.988 40,6% 6.000

5 NK Osijek 2.644 10,2% 7.000

6 HNK Cibalia Vinkovci 1.756 NEW 6.000

7 NK Inter Zapresic 1.738 -17,8% 5.500

8 NK Zagreb 1.613 -11,0% 3.500

9 NK Pula Staro Cesko 1.513 - 8,0% 4.000

10 NK Kamen Ingrad 1.469 2,6% 6.000

11 NK Slaven Belupo Koprivnica 1.450 -36,3% 4.500

12 NK Medimurje Cakovec 1.300 -11,1% 5.000

Total 3.084 15,0% 32.000

1. HNL 2004-2005

Club Average vs '04 Highest

1 HNK Hajduk Split 7.750 - 1,2% 25.000

2 NK Rijeka 4.250 44,7% 10.000

3 Dinamo Zagreb 2.806 -34,5% 20.000

4 NK Osijek 2.400 - 9,2% 10.000

5 NK Slaven Belupo Koprivnica 2.275 26,8% 5.000

6 NK Varteks Varazdin 2.125 - 5,8% 5.000

7 NK Zadar 2.119 -21,9% 8.000

8 NK Inter Zapresic 2.113 27,5% 5.000

9 NK Zagreb 1.813 16,0% 7.000

10 NK Pula 1856 1.644 NEW 3.500

11 NK Medimurje Cakovec 1.463 NEW 5.000

12 NK Kamen Ingrad 1.431 -13,7% 6.000

Total 2.682 -1,9% 25.000

1. HNL 2003-2004

Club Average vs '03 Highest

1 HNK Hajduk Split 6.179 -25,1% 25.000

2 Dinamo Zagreb 3.107 -62,5% 7.000

3 NK Rijeka 3.077 20,2% 7.000

4 NK Zadar 2.577 4,4% 8.000

5 NK Marsonia Slavonski Brod 2.423 NEW 5.000

6 NK Osijek 2.192 95,9% 5.000

7 NK Varteks Varazdin 2.050 -26,3% 5.000

8 NK Slaven Belupo Koprivnica 2.038 - 9,4% 5.000

9 NK Kamen Ingrad 1.935 -55,5% 7.500

10 NK Zagreb 1.817 -15,3% 7.000

11 NK Inter Zapresic 1.800 NEW 5.000

12 HNK Cibalia Vinkovci 1.475 -36,0% 6.000

Total 2.595 -21,7% 25.000

1. HNL 2002-2003

Club Average vs '02 Highest

1 Dinamo Zagreb 8.281 87,4% 24.000

2 NK Hadjuk Split 8.250 74,8% 30.000

3 NK Kamen Ingrad 4.344 43,2% 10.000

4 NK Varteks Varazdin 2.781 -19,0% 6.000

5 NK Rijeka 2.559 1,6% 6.000

6 NK Zadar 2.469 8,6% 5.500

7 NK Cibalia Vinkovci 2.306 31,3% 7.000

8 NK Slaven Belupo Koprivnica 2.250 8,5% 4.000

9 NK Zagreb 2.144 -36,7% 7.000

10 HNK Sibenik 1.838 16,8% 10.000

11 Pomorac Kostrena 1.419 10,3% 3.500

12 NK Osijek 1.119 -22,7% 4.000

Total 3.313 24,5% 30.000

1. HNL 2001-2002

Club Average vs '01 Highest

1 NK Hadjuk Split 4.720 -34,0% 23.000

2 Dinamo Zagreb 4.420 -10,8% 15.000

3 NK Varteks Varazdin 3.433 -11,4% 7.000

4 NK Zagreb 3.387 41,5% 9.000

5 NK Kamen Ingrad 3.033 NEW 6.000

6 NK Marsonia Slavonski Brod 2.833 14,2% 7.000

7 NK Rijeka 2.520 23,3% 6.000

8 NK Zadar 2.273 NEW 5.500

9 NK Cakovec 2.267 - 8,2% 6.000

10 NK Slaven Belupo Koprivnica 2.073 -24,1% 4.500

11 NK Cibalia Vinkovci 1.757 151,0% 5.000

12 HNK Sibenik 1.573 -15,2% 4.000

13 NK Osijek 1.447 -53,3% 4.000

14 TSK Topolovac 1.393 NEW 6.000

15 Pomorac Kostrena 1.287 NEW 3.500

16 NK Hrvatski Dragovoljac Zag. 833 -46,0% 2.500

Total 2.453 -16,6% 23.000

A1 League 2000-2001

Club Average vs '00 Highest

1 NK Hadjuk Split 7.156 7,7% 30.000

2 Dinamo Zagreb 4.956 - 6,5% 22.000

3 Varteks Varazdin 3.875 78,2% 10.000

4 NK Osijek 3.100 44,4% 9.000

5 Slaven Belupo Koprivnica 2.731 1,6% 5.000

6 Marsonia Slavonski Brod 2.481 NEW 6.000

7 NK Cakovec 2.469 NEW 8.000

8 NK Zagreb 2.394 38,4% 7.000

9 NK Rijeka 2.044 -33,6% 7.000

10 NK Sibenik 1.856 1,7% 6.000

11 Hrvatski Dragovoljac Zagreb 1.544 26,7% 5.000

12 NK Cibalia Vinkovci 700 -58,8% 1.500

Total 2.942 3,6% 30.000

A1 League 1999-2000

Club Average

1 NK Hadjuk Split 6.647

2 Dinamo Zagreb 5.300

3 NK Istra Pula 3.250

4 NK Rijeka 3.076

5 Slaven Belupo Koprivnica 2.688

6 Varteks Varazdin 2.175

7 NK Osijek 2.147

8 Vukovar '91 2.088

9 NK Sibenik 1.825

10 NK Zagreb 1.729

11 NK Cibalia Vinkovci 1.700

12 Hrvatski Dragovoljac Zagreb 1.219

Total 2.839

Reagovat
smazaný uživatel

Tak sapon uznejte, že neplácl žádnou velkou blbost.

Reagovat
osobnostx

Rabotnički měli v loňském roce oficiální průměrnou domácí návštěvu na ligu 621 diváku......

Reagovat
smazaný uživatel

čo je to Renov(a) ?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

bohužel, nenašel jsem jediné webové stránky fotbalového klubu v Makedonii (FK Renovu nevyjímaje) - pro upřesnění, v Makedonii se označuje jako "šiptarský", to znamená že v něm hraje v zemi dost nenáviděných Albánců (u Renovy mám pocit některých hráčů z Kosova)... nic oficiálního, ani Vardar už je nemá (tedy kromě sledovanější házené)... i to dokazuje, že se tam o fotbal opravdu moc nezajímají...

Reagovat
Shevchenko

Je smutné že i taková antifotbalová země, jako je Makedonie, brzy bude mít stadion pro 35 tisíc diváků. Zato v ČR, v minulosti jedna z nejlepších reprezentací na světě, má největší stadion pro 21 tisíc.

Reagovat
smazaný uživatel

...který stejně nenaplníme

Reagovat
Shevchenko

To je fakt, ale to ani Makedonci, Gruzinci a jim podobní.

Reagovat
Error
Reagovat
Biozdenda

Ten popis stavu fotbalu sedi docela i na ČR..

Reagovat
Biozdenda

Ale jinak je to fakt pekne napsany clanek. Houst takovych!

Reagovat
smazaný uživatel

Ctu tu zeshora dolu a naopak, ale nemuzu nejak prijit o cem ten clanek je

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

O tom, kterak do Makedonie přijel slavný Liverpool a byl z toho národní humbuk.

Reagovat
smazaný uživatel

svátek samozřejmě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi zas spal v knihovně. Někam se vyprav, něco o tom napiš, něco sám vytvoř a pak někoho kritizuj....Ten článek je bombovej, já jsem ho přelouskal okamžitě a strašně se mi líbil...

Reagovat
smazaný uživatel

Nekam se vypravuju pravidelne a stejne tak pravidelne o tom pisu a tvorim... takze ted kritizuju

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

ještě tam chybí Teteks Tetotvo

Reagovat
smazaný uživatel

ale zase ta FK Renova, ma nový stadion

Reagovat
clinger

pěkný článek jen více takových zajímavých článků z pro nás neokoukaných fotbalových končin

Reagovat
smazaný uživatel

každý rok jedu přes Makedonii do Řecka, a vždycky se na tu zemi hrozně těším - je na první pohled totiž neuvěřitelně krásná, takový evropský "divoký Západ", ale žít se v ní tedy určitě moc nedá, tedy máš-li nějaké civilizační návyky, od kterých nechceš ustoupit...

Reagovat
Rssa

Přesně tak. Jak mě příjemně překvapila Bosna, tak Makedonie je bída...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten druhý odstavec článku je o gambrinus lize?

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že jo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

dobrej článek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele