Konferenční liga - preview 4. kola skupinové fáze

09.11.2023, 09:06
Previews
Hráči Slovanu Bratislava (© Slovan Bratislava)

Viktoria Plzeň narazí v Konferenční lize na Dinamo Záhřeb, je přitom velmi blízko postupu do jarní fáze. Na programu je každopádně obecně tradiční porce zápasů, bratislavský Slovan přivítá Lille, Trnava naopak cestuje do Dánska...

Skupina A

Slovan Bratislava - Lille OSC

čtvrtek 21:00

Slovan v loňském ročníku Konferenční ligy ovládl svou skupinu a trochu překvapivě přímo proklouzl do osmifinále, daleko nakonec neměl ani od čtvrtfinálové účasti. I v této sezóně se mu daří poměrně slušně a po polovině soutěže určitě má naději na zopakování tohoto úspěchu. Nyní v domácím prostředí sehraje zřejmě klíčovou bitvu s favorizovaným francouzským Lille.

Slovenský zástupce byl nalosován do papírově slabší skupiny A a v úvodních dvou duelech dokázal porazit nejen KÍ Klaksvík z Faerských ostrovů (2:1), ale i o tři týdny později slovinskou Lublaň (1:0). Koncem října zavítal do Francie a nad největším favoritem skupiny OSC dokonce vedl 1:0, jenže po změně stran náskok neudržel a musel přijmout těsnou prohru 1:2. V tuto chvíli mu tedy patří druhá příčka se šesti body a za nadcházejícím rivalem zaostává o jediný bod.

Slovan dlouhodobě válí na ligové scéně, ve třinácti odehraných střetnutích vybojoval parádních dvaatřicet bodů, ani jednou tedy neprohrál, na čele navíc drží čtyřbodový náskok před druhou Žilinou. Uplynulý víkend nedal šanci Bánské Bystrici (4:1), předtím deklasoval Mihalovce (5:1). Trenér Vladimír Weiss aktuálně nemusí řešit téměř žádné problémy s marodkou, mimo hru je pouze Brazilec Lovat, jenž byl v Lille vyloučen.

"V prvním utkání jsme ukázali, že i s takto silným týmem dokážeme hrát vyrovnanou partii a já pevně věřím, že před skvělými fanoušky dosáhneme ještě lepšího výsledku. Naším cílem je zůstat v evropských pohárech i pro jarní část. Druhou prohru si dovolit nemůžeme. Lille je stále velkým favoritem na výhru. Jestli chceme uspět, potřebujeme zrychlit hru," vyjádřil se trenér bratislavského klubu Vladimír Weiss.

Hostující celek má na kontě sedm bodů a v případě třetí výhry ve skupinové fázi by se výraznou měrou přiblížil k nejlepší šestnáctce. V Ligue 1 odehrál jedenáct zápasů a získal v nich jedenáct bodů, teď se tedy nachází na páté pozici. Naposledy se utkal s Marseille a rozešel se s ní smírně v bezbrankovém poměru. Kouč Paulo Fonseca mimochodem postrádá Diakitého s Djalem.

"Je nám jasné, že tento souboj může rozhodnout o tom, zda přímo postoupíme do osmifinále. Slovan nám ukázal, že má na čem stavět a i v tomto případě nás zkusí potrápit. Pozor si musíme dát na jeho rychlé brejky a také standardní situace, jde totiž opravdu o hodně," řekl mozambický rodák Fonseca se vší vážností v hlase.

Slovan Bratislava - pravděpodobná sestava:
Borjan - Bajrič, Kashia, Wimmer - Barseghjan, Kucka, Savvidis, Kankava, Vojtko - Weiss, Cavrič

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Santos, Yoro, Umtiti, Gudmundsson - Gomes, André - Ounas, Yazici, Cabella - David

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.96 - 3.89 - 1.93

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Olimpija Lublaň - KÍ Klaksvík

čtvrtek 21:00

Faerský KÍ Klaksvík zůstává reálně ve hře o postup a šance si může ještě zvýšit, pokud vyhraje na půdě Olimpije. Slovinský celek je na rozdíl od Klaksvíku bez bodu a pokud doma neuspěje, jeho osud bude v Konferenční lize zpečetěn.

Klaksvík na jaře v evropských pohárech? Tento scénář je stále možný. Fotbalový trpaslík z Faerských ostrovů získal ve třech zápasech solidní čtyři body a ty ho reálně drží ve hře o postup. Klaksvík ukázal svojí silnou stránku především na domácí půdě, když remizoval s favorizovaným Lille a porazil Olimpiji. Venku zatím sehrál jen jeden duel a v Bratislavě těsně prohrál.

Výhodou Klaksvíku bude určitě fakt, že v domácí soutěži kraluje a navzdory nedávným ztrátám vede ligu s náskokem sedmi bodů. Plně se tak může koncentrovat na Konferenční ligu a zejména na duel v Lublani.

Olimpija dosud nebodovala a jestli chce ještě do bojů o postup zasáhnout, musí bezpodmínečně vyhrát. To by zároveň znamenalo přerušení negativní série bez vstřeleného gólu - v základní skupině se Olimpija ještě neprosadila.

Nakopnout by jí mohla víkendová výhra nad Celje 1:0. Šlo o šlágr slovinské ligy mezi vedoucím týmem tabulky (NK Celje) a pohárovým zástupcem (Olimpija). Navzdory výhře Olimpije zůstává ztráta na čelo tabulky pětibodová.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.73 - 3.87

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Lille OSC (FRA)
3
2
1
0
4 : 1
7
2
Slovan Bratislava (SVK)
3
2
0
1
4 : 3
6
3
KÍ Klaksvík (FRO)
3
1
1
1
4 : 2
4
4
Olimpija Lublaň (SLO)
3
0
0
3
0 : 6
0

Skupina B

Breidablik UBK - KAA Gent

čtvrtek 21:00

Breidablik se zapsal do historie islandské klubové kopané tím, že se jako první účastník této země probojoval do hlavní fáze evropských pohárů. A také jako první zapsal branku. Jenže na další historický milník stále čeká, tedy na ten, co se bodového zisku týče. Teď se o něj pokusí proti Gentu, aktuálnímu lídrovi skupiny B, který hodlá podniknout zásadní krok k postupu.

Belgický celek se po třech odehraných kolech skupinové části Konferenční ligy dostal na čelo díky dvěma domácím výhrám, a to právě nad nynějším sokem před dvěma týdny a také tou nad Maccabi Tel Aviv. Úplně na úvod mimochodem remizoval venku se Zarjou, obecně si ale zatím počíná dle vlastních představ. Další tříbodový skalp Blikar by mu přitom mohl opravdu hodně dopomoci udržet současné výsostné postavení až do konce a k rezultující kvalifikaci do play-off.

Hostující lodivod Hein Vanhaezebrouck může být se současnými výkony svého mužstva spokojený. Na Island mimochodem jeho parta pocestuje po náročnějším programu s formou čtyř vítězství v řadě, pokud do statistik zahrneme i výsledky z belgické scény. To naopak družina kouče Halldóra Árnasona měla na přípravu tohoto duelu spoustu času, sezóna na severu Evropy totiž pro letošní rok skončila již zkraje října.

Co každopádně Vanhaezebrouckovi před tímto střetem hodně vadí, to je čas výkopu. Na stadionu v Laugardalsvöllur v Reykjavíku, kde se bude utkání konat, totiž není vytápěný trávník. Teplota se přitom bude pohybovat kolem bodu mrazu. "Současná generace hráčů má luxusní život. Není zvyklá hrát v takových prostředích. Věřte mi, že nebude snadné tam vyhrát,” vzkazoval. "Co by mě hodně zajímalo, to je to, proč nehrajeme dříve, když ještě svítí slunce. Nedává mi to smysl.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.70 - 6.42 - 1.26

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - Maccabi Tel-Aviv

čtvrtek 21:00

Až na druhý pokus se odehraje utkání mezi celky ze zemí, které jsou zapojeny ve válečném konfliktu. Zorja Luhansk přivítá ve svém polském azylu v Lublinu Maccabi Tel-Aviv. Obě mužstva zůstávají ve hře o postup ze skupiny B a jejich čtvrteční střetnutí bude tedy velmi důležité.

Zorja se nejprve zkoušela v předkolech prokousat do skupinové fáze Evropské ligy, tam ji ovšem nepustila pražská Slavia. Boje v Evropské konferenční lize pak zahájila remízou s belgickým Gentem a následně jediným gólem přemohla Breidablik.

Také Maccabi si poradilo s islandským outsiderem skupiny, byť málem prohospodařilo tříbrankový náskok. Následně ovšem izraelský tým nestačil na Gent. V tabulce tak má o bod méně než Zorja, zbývají mu ovšem čtyři zápasy k tomu, aby svou bilanci vylepšil.

Obě družstva na sebe měla narazit již na začátku října. V tu dobu ovšem Izrael akutně řešil útok teroristického hnutí Hamás a jednotlivé fotbalové kluby rovněž řešily bezprostřední ohrožení blízkovýchodní země. Zápas naplánovaný do Tel-Avivu se nakonec odložil na 25. listopad.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.16 - 3.90 - 1.69

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
KAA Gent (BEL)
3
2
1
0
8 : 1
7
2
Zarja Luhansk (UKR)
2
1
1
0
2 : 1
4
3
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
2
1
0
1
3 : 4
3
4
Breidablik UBK (ISL)
3
0
0
3
2 : 9
0

Skupina C

FC Astana - KF Ballkani

čtvrtek 16:30

Zatímco prvenství ve skupině C zatím neohroženě drží plzeňská Viktoria, o zbývající pozice se svádí vyrovnaný boj. Vedle Dinama Záhřeb posbíraly tři body taky Astana a Ballkani. A právě poslední dva jmenované týmy na sebe narazí ve čtvrtek v hlavním městě Kazachstánu.

Astana vstoupila do skupinové fáze velmi špatně. Nejprve schytala debakl v Chorvatsku, následně doma nestačila na Plzeň. Před dvěma týdny ale zabrala a uspěla na půdě Ballkani. "Před prvním zápasem v Kosovu jsme si řekli, že tento zápas bude rozhodující pro postup ze skupiny. Vyhráli jsme jej díky charakteru. Nyní mají tři týmy stejný počet bodů. Máme stejné postupové šance. Zítra můžeme pouze vyhrát. Je to klíčový zápas letošního ročníku," prohlásil před následujícím kláním trenér kazašského celku Grigorij Babajan.

Ballkani nicméně udělá vše pro to, aby svému protivníkovi oplatilo porážku. "Samozřejmě chceme vyhrát, byť nás čeká těžký zápas. Astana je dobrý tým fyzicky a takticky. Nemohu však procentuálně vyjádřit, kdo vyhraje zápas, protože fotbal je sport, ne exaktní věda. Připravuji svůj tým na to, aby vyhrál," řekl trenér hostující výpravy Ilir Daja.

Vedle Evropské konferenční ligy svádí Ballkani boje v kosovské nejvyšší soutěži, kterou bezpečně vede. Pro Astanu naopak s koncem října skončila taky sezóna kazašské ligy a do konce kalendářního roku odehraje již pouze tři zápasy EKL. V tom čtvrtečním jí zřejmě nepomohou tři hráči se zdravotními problémy - obránci Jan Vorogovskij se Žarkem Tomaševićem a záložník Dušan Jovančić. Zcela fit není ani útočník Elchan Astanov, jenž se zotavuje z nemoci.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.53 - 3.74

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Dinamo Záhřeb

čtvrtek 18:45

Plzeňští ve čtvrtečním čtvrtém kole Evropské konferenční ligy přivítají Dinamo Záhřeb, na jehož hřišti před dvěma týdny zvítězili 1:0. Suverénní svěřenci trenéra Miroslava Koubka si dvě kola před koncem skupiny C mohou zajistit postup do jarní vyřazovací fáze. Utkání ve Štruncových sadech začne v 18:45.

Západočeši mají v čele tabulky šestibodový náskok na ostatní tři soupeře Dinamo, kosovský Ballkani a Astanu. Čtvrtá výhra bez ohledu na další výsledky Viktorii s předstihem zaručí první místo ve skupině, čtvrteční remíza nejhůře konečnou druhou příčku.

"Pokud se to takhle vyvinulo a máme tři výhry, je to potěšitelný vklad. Jsme teprve v půlce, ale máme to dobře rozehrané," řekl Koubek po zápase v Záhřebu. "Věřím, že se ,Štruncáky' vyprodají do posledního člověka, lidi nás poženou a body získáme," doplnil útočník Tomáš Chorý, který proti Dinamu skóroval z penalty.

Plzeňské mužstvo by chtělo navázat na nedělní překvapivé vítězství 2:1 na stadionu Slavie ve šlágru 14. ligového kola. Dva góly vstřelil Erik Jirka, do branky se po zranění hlavy vrátila jednička Jindřich Staněk. Útočník Matěj Vydra se naopak v Edenu zranil a může chybět delší dobu, na marodce Viktorie zůstávají další ofenzivní hráč Rafiu Durosinmi a obránci Milan Havel s Luďkem Pernicou.

Dinamo, které stále postrádá zraněného kapitána a klíčového útočníka Bruna Petkoviče, v neděli zachránilo ve Varaždinu gólem z nastavení remízu 1:1 a v chorvatské lize je rovněž třetí. Úřadující mistři se venku trápí a vyhráli tam jediné z posledních pěti soutěžních utkání.

"Zápas v Plzni je důležitý. Chceme se vrátit do Záhřebu s výhrou. Konferenční liga pro nás neskončila, i když jsme v ní dvakrát prohráli. Máme pořád velkou šanci postoupit ze skupiny. Věřím, že se nám to podaří," uvedl záložník Dinama Takuro Kaneko pro chorvatská média.

Záhřebský tým při posledních dvou návštěvách Česka vyšel naprázdno. Na konci letošního srpna v Praze podlehl Spartě 1:4, ztratil domácí náskok 1:3 a vypadl ve 4. předkole Evropské ligy. V únoru 2019 zase Dinamo prohrálo v Plzni 1:2, ale tehdy dvojzápas úvodního vyřazovacího kola EL otočilo a v Záhřebu zvítězilo 3:0.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Hejda, Hranáč, Dweh - Kopic, Traoré, Kalvach, Cadu - Jirka, Šulc - Chorý

Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Zagorac - Moharramí, Ristovski, Perić, Ljubičić - Bulat, Mišić - Kaneko, Baturina, Špikić - Emreli

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.54 - 3.31

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Viktoria Plzeň (CZE)
3
3
0
0
4 : 1
9
2
Dinamo Záhřeb (CRO)
3
1
0
2
5 : 4
3
3
KF Ballkani (KOS)
3
1
0
2
3 : 3
3
4
FC Astana (KAZ)
3
1
0
2
4 : 8
3

Skupina D

Beşiktaş JK - FK Bodø/Glimt

čtvrtek 18:45

Zatím hodně nepovedeným způsobem si v Konferenční lize počínal Besiktas. Po třech kolech totiž získal na své konto jediný bod, a pokud chce na evropské scéně pokračovat také na jaře, je pro něj životně důležité uspět naplno právě v nynějším utkání s Bodö/Glimt. Další porážka by totiž mohla jistě pohřbít postupové šance istanbulského celku, jenž je ve skupině poslední.

Už před dvěma týdny se ukázalo, jak složité je hrát na Aspmyra Stadionu. Nepříjemné počasí, umělý trávník, daleké cestování. Besiktas zkrátka pod dočasným velením trenéra Buraka Yilmaze nenašel recept na soupeře ze severních končin Norska a na jeho půdě utrpěl již svou druhou prohru v hlavní fázi této soutěže. Pořád nicméně není nic ztracené, situace se dá napravit ve druhé polovině programu, neboť druhá pozice je vzdálená na rozdíl tří bodů.

Je každopádně bezpodmínečně nutné, aby turecký výběr svému protivníkovi oplácel, a to se vším všudy. Prakticky nic jiného než vítězství neudrží domácí v reálné rovině, co se urvání prvních dvou příček týče, čili v bojích o jarní část na této frontě. "V Istanbulu bude parádní atmosféra, hřiště s travnatou plochou, na které je náš soupeř zvyklejší než my, a spousta diváků. Ale uděláme maximum. Oba týmy se budou snažit vyhrát. Myslíme každopádně na to, že dosáhneme na dobrý výsledek," řekl na předzápasové tiskové konferenci hostující stratég Kjetil Knutsen.

Jeho parta je zatím po bodové stránce na stejné úrovni jako Lugano. Po úvodní plichtě ve Švýcarsku a následném domácím nezdaru s Bruggami přišla pak pro Bodö/Glimt první výhra nad Kara Kartallar v opravdu pravý čas. A do Turecka rozhodně cestovali hosté uvolněněji, rozhodně je pod daleko větším tlakem jejich sok. "Besiktas u nás hrál za velmi chladného počasí. Zde bude atmosféra jiná,” uvědomoval si Nikita Chajkin, brankářská jednička Superlaget. "Nastoupíme proti velmi kvalitnímu týmu. Naším jediným cílem je ale vyhrát. Pokusíme se zahrát, jak nejlépe umíme. Prostě se musíme soustředit sami na sebe a pokusit se Besiktas porazit," dodal.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.92 - 2.97

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Club Bruggy - FC Lugano

čtvrtek 21:00

Dvě vítězství, jedna remíza, takový je dosavadní sumář Brugg na poli Konferenční ligy, které tak jsou na dobré cestě za postupem do jarní fáze. Jen o tři body pozadu jsou ovšem hned dva soupeři, a to Bodö/Glimt a Lugano, a právě se druhým jmenovaným protivníkem se nyní belgický celek před vlastními fanoušky představí v důležitém utkání v bojích o první dvě příčky.

Generálka na tenhle mač každopádně svěřencům trenéra Ronnyho Deily nevyšla podle představ. Obecně jsou za očekáváními v Jupiler Pro League, okupují až sedmé místo, o víkendu se přitom potvrdilo, že naplnit své předsezónní ambice pro ně nebude vůbec jednoduché. Padli totiž na půdě dosavadního lídra ze Saint-Gilles, ztráta na něj se navíc navýšila po třinácti odehraných kolech už na dvanáct bodů.

Na druhou stranu na evropské scéně Bruggy zatím nestrádají a po odehrané polovině duelů ve skupinové fázi mají nakročeno k cílenému úspěchu. Po úvodní remíze s Besiktasem následně vyhrály jak v Norsku, tak ve Švýcarsku. K dispozici tak mají ještě dva domácí zápasy, a co se týče bodového zisku, jsou na tom v tuhle chvíli nejlépe ze všech zúčastněných. "Už si to říkám po celý rok, že musíme vyhrávat,” reagoval domácí stratég na předzápasové tiskové konferenci na dotaz, zda po nezdaru s Unionem bude potřeba porazit nejen Lugano, ale i následně na ligové scéně Cerlce.

Obecně neměl Deila úplně nejlepší náladu před novináři. A odpovídal v dost ostrém módu. "Po 15 letech v téhle branži jsem zvyklý na ledacos. V neděli to byl první zápas, který jsme po právu prohráli,” vracel se k nepovedenému klání se Saint-Gilloise. "Ať se tenhle týden stane cokoliv, vždycky nějak přežiju. Jsem teď jen zaneprázdněn tím, abychom vyhrávali a hráli dobře," pronesl poněkud ironicky.

Hostující parta kouče Mattiy Crociho-Tortiho urvala na své konto z úvodních dvou domácích klání v Konferenční lize jen bod. Taková skutečnost může mít zásadní vliv v bitvě o účast v play-off. I proto by potřebovali navázat na velmi cenný výsledek ze září, kdy se v Istanbulu radovali z nečekaného skalpu Besiktase, když už se jim tedy na vlastní půdě nedaří. V Bruggách každopádně budou plnit roli outsidera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.31 - 9.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Club Bruggy (BEL)
3
2
1
0
5 : 2
7
2
FK Bodø/Glimt (NOR)
3
1
1
1
3 : 2
4
3
FC Lugano (SUI)
3
1
1
1
4 : 5
4
4
Beşiktaş JK (TUR)
3
0
1
2
4 : 7
1

Skupina E

Legia Varšava - Zrinjski Mostar

čtvrtek 18:45

Důležitý krok na cestě za postupem může učinit Legia Varšava. Polský celek doma přivítá Zrinjski Mostar a v případě výhry bude mít v tabulce už devět bodů. Bude samozřejmě záviset i na výsledku druhého zápasu mezi Aston Villou a Alkmaarem.

Legia v Polsku nezáří, o to víc však může překvapit na evropské scéně, protože skupinu Konferenční ligy má rozehranou dobře. Po třech zápasech získala šest bodů a pokud porazí i ve druhém zápase Zrinjski Mostar, bude postup už hodně blízko.

Jak už bylo řečeno, v polské Ekstraklase to není žádná sláva a teprve o víkendu se Legii podařilo přerušit sérii porážek nejtěsnější výhrou nad Radomem. Předcházel tomu i postup v polském poháru na hřišti Tychy, takže čerstvá forma před zápasem s Mostarem je dobrá.

"Když vyhrajete nějaké zápasy, je pak snazší přistupovat k těm dalším. My teď vyhrály dva zápasy a udrželi čisté konto, což nám dodává sebevědomí. Teď je nejdůležitější dál vyhrávat," nechal se slyšet na tiskové konferenci kouč domácích Kosta Runjaić.

Samozřejmě pro Zrinjski je to zápas o všechno. Porážka ho ještě nemusí plně vyřadit z provozu, ale minimálně postupové šance zkomplikuje. Zrinjski začalo skupinu dobře a porazilo Alkmaar 4:3, nicméně v dalších zápasech už nebodovalo.

Od roku 2016 to bude už čtvrté vzájemné utkání mezi Legií a Zrinjskim. Dva předchozí duely vyhrál polský tým, v jednom případě se zrodila remíza.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.55 - 7.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Aston Villa - AZ Alkmaar

čtvrtek 21:00

Nizozemský Alkmaar vstoupil do tohoto ročníku s velkými ambicemi a kromě postupu do skupinové fáze Konferenční ligy se mu dařilo také v Eredivisii (8 výher, 1 remíza v devíti utkáních). Jenomže v posledních týdnech upadl do krize a tu potřebuje co nejdříve zlomit. První pokus bude mít velmi těžký, protože zavítá do Birminghamu, kde se pokusí oplatit místní Aston Ville čtrnáct dní starý debakl 1:4.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena zatím nemůžou být se svým vystoupením ve skupině E vůbec spokojeni. Hned na úvod totiž neudrželi obrovské vedení 3:0 v bosenském Mostaru a místnímu týmu Zrinjski nakonec senzačně podlehli 3:4. Pak sice těsně vyzráli na polskou Legii Varšavu (1:0), avšak druhá prohra a anglickým favoritem je dostala do velmi svízelné situace. Pokud nezvládnou ani tento čtvrteční duel, jejich šance na dvě postupové místa se výrazně zteční.

AZ navíc začalo strádat i na ligové scéně, když v nedohraném klání s Nijmegenem prohrávalo před samotným koncem 1:2 a o uplynulém víkendu se kvůli inkasované brance ve druhé minutě nastavení nečekaně rozešlo smírně s rotterdamským Excelsiorem 1:1. Tabulkou Eredivisie se tak rázem propadlo na třetí příčku se šestadvaceti body a za vedoucím PSV již zaostává o sedm bodů.

"Nějaká krize postihne každý tým, avšak síla je v tom, jak brzy ji překonáte. My jsme se po porážce s Aston Villou nedokázali poprat s náročným programem a obdržená branka s SBV v samém závěru byla další ranou, kterou jsme rozhodně nepotřebovali. Na druhou stranu jeden dílčí úspěch může vše změnit a já věřím, že naprosto profesionální přístup by nám ve Villa Parku mohl přinést kýžené body," myslí pozitivně padesátiletý anglický rodák Jansen.

Výběr vedený španělským koučem Unaiem Emerym až do nedávného ligového utkání kosil jednoho protivníka za druhým, v šesti zápasech totiž hned pětkrát vyhrál a jen jednou remizoval - v Premier League například deklasoval Brighton (6:1). V tabulce se nachází na solidní páté pozici s dvaadvaceti body, a to i přesto, že v neděli nečekaně podlehl Nottinghamu 0:2. Ve skupinové fázi KL je první se šesti body, na kontě má ještě prohru 2:3 s Legií a výhru 1:0 nad Zrinjskim.

Domácí favorit postrádá Buendiu, Hauseho, Mingse, Ramseyho a zřejmě i Durana, hosté kromě vykartovaného Lahda asi nemohou počítat se Schoutenem či Meesem de Witem. "Výsledek prvního zápasu nemusí znamenat, že i napodruhé zvítězíme. Alkmaar udělal nějaké chyby, ovšem jeho kvalita kádru je obrovská. A stále musíme počítat s tím, že je to nás nejvážnější konkurent v boji o přímý postup do osmifinále," pronesl Emery s respektem.

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinéz - Konsa, Carlos, Lenglet, Digne - Bailey, Tielemans, Luiz, McGinn - Zaniolo, Watkins

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - Sugawara, Bazoer, Penetra, Wolfe - Clasie, Mijnans - Odgaard, D. De Wit, Van Brederode - Pavlidis

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.85 - 8.12

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Aston Villa (ENG)
3
2
0
1
7 : 4
6
2
Legia Varšava (POL)
3
2
0
1
5 : 4
6
3
Zrinjski Mostar (BIH)
3
1
0
2
5 : 6
3
4
AZ Alkmaar (NED)
3
1
0
2
5 : 8
3

Skupina F

FK Čukarički - ACF Fiorentina

čtvrtek 18:45

Mimořádně vyrovnaná skupina F Konferenční ligy čeká na své rozuzlení a my bychom se ho mohli dočkat už ve čtvrtek večer. Fiorentina, jeden ze tří týmů se stejným počtem bodů, cestuje na půdu posledního klubu Čukarički, aby se v Srbsku pokusila odtrhnout od zbylé dvojice.

Tři týmy ve skupině F mají po třech odehraných duelech stejný počet bodů, pět. A dva z nich se teď znovu poperou mezi sebou. Jak už to tak bývá, když se dva perou, třetí se směje. Tím třetím tentokrát bude Fiorentina, která se chce odtrhnout a upevnit pozici postupujícího mužstva. A když se řekne Čukarički, tak musí mít ve Florencii úsměv od ucha k uchu, protože právě proti srbskému týmu se Fialkám dařilo nejvíc.

Doposud byla jejich cesta Konferenční ligou nepříliš povedená, ale minulé kolo jasně ukázalo velký potenciál, který ve Florencii dříme. Na stadionu Artemia Franchiho se totiž rozjela pořádná kanonáda a na konci utkání se domácí radovali z drtivého vítězství 6:0! Jenže to bylo na dlouhou dobu všechno a v lize se Fialky naopak vrátily k hodně smutným výkonům. Oba další ligové duely Fialky prohrály, od Lazia i Juventusu dostaly pokaždé jednu rozdílovou branku.

Proto teď trenér Italiano otáčí pozornost směrem k soutěži, v níž má Viola opět velké plány. Hodlá znovu dojít až do finále, jako se to jeho týmu povedlo minulý ročník. Ani domácí Čukarički nemají kdovíjakou formu, neboť z posledních šesti soutěžních duelů vyhrály jen jednou. V srbské nejvyšší lize mají odehraných dvanáct zápasů a už ztrácejí na vedoucí Partizan propastných dvacet bodů! Ani minulé kolo se jim nepovedlo, neboť je snadno o dvě branky přehrála Bačka Topola.

FK Čukarički - pravděpodobná sestava:
Belić - Stevanović, Vranjes, Subotić, Tošić - Stanković, Dočić, Sissoko, Ivanović - Adetunji, Adžić

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Christensen - Parisi, Milenković, Ranieri, Pierozzi - Maxime López, Mandragora - Ikonè, Barák, Sottil - Nzola

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.80 - 6.77 - 1.25

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Ferencvárosi TC - KRC Genk

čtvrtek 18:45

V dosud otevřených bojích skupiny F začíná jít do tuhého. Zatímco od Fiorentiny se očekává další zisk tří bodů proti slabému Čukarički, souboj mezi Ferencvárosem a Genkem nemá výrazného favorita. Dojde tedy k další plichtě?

Zatím ani jeden ze tří kohoutů bojujících o dvě vstupenky do jarních bitev soutěže nenašel recept na své úhlavní soky. Nejprve se rozešly smírně Genk a florentské "Fialky", načež výsledkem 2:2 skončil také duel mezi Fiorentinou a Ferencvárosem. A před dvěma týdny v utkání mezi "Fradi" a belgickým Racingem nepadl pro změnu ani jeden gól.

V domácím prostředí už ale Ferencváros bude výrazněji tlačit na pilu. "Čtvrteční zápas může být klíčový. Myslím si, že může rozhodnout jediný gól. V Genku sice byly šance na obou stranách, góly ale moc nehrozily. Pro oba týmy bylo asi důležitější zůstat v bezpečí," prohlásil záložník Fradi Dávid Sigér. Ten se na trávníku může potkat se všemi spoluhráči vyjma útočníka Barnabáse Vargy, jehož do hry nepustí zranění.

Odlišný průběh nyní očekává rovněž druhá strana barikády. "Zápas bude asi méně opatrný než ten v Genku, kdy se spíše bránilo. Soupeř bude chtít před vlastním publikem vyhrát, i my do toho však dáme sto procent," řekl forvard KRC Joseph Paintsil. Pro něj bude čtvrteční utkání speciální, neboť do Belgie přestupoval před pěti roky právě z nejúspěšnějšího maďarského klubu.

Oba čtvrteční protivníci nezvládli svá víkendová vystoupení v domácích soutěžích. Jejich postavení je ovšem odlišné. Ferencváros navzdory porážce v Kecskemétu vévodí první maďarské lize. Má stejně bodů jako druhý Paks, oproti němu má však jeden ligový duel k dobru. Genk se může pyšnit titulem prozatimního remízového krále belgické Jupiler Pro League. V sobotu nestačil na Antverpy, i tak nicméně zůstává v tabulce na čtvrtém místě. Byť je třeba dodat, že na první příčku ztrácí již poměrně výrazných deset bodů.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.72 - 2.81

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
ACF Fiorentina (ITA)
3
1
2
0
10 : 4
5
2
Ferencvárosi TC (HUN)
3
1
2
0
5 : 3
5
3
KRC Genk (BEL)
3
1
2
0
4 : 2
5
4
FK Čukarički (SRB)
3
0
0
3
1 : 11
0

Skupina G

PAOK Soluň - Aberdeen FC

čtvrtek 18:45

Velkým zklamáním skončil pro Aberdeen první zápas proti PAOKu. Skotský mančaft sahal před dvěma týdny po nečekaném vítězství, avšak protivník ze Soluně zvládl smazat dvoubrankové manko a nakonec ještě ukořistil všechny tři body. Uspěje lídr skupiny G taky na domácí půdě?

Aberdeen hraje skupinovou fázi některé z evropských soutěží po dlouhých patnácti letech. A zatím si nevede úplně špatně, jenže... něco tomu chybí. Konkrétně body. The Dons zatím mají na kontě jediný za remízu se slabým HJK Helsinky. Dokázali přitom potrápit jak Frankfurt, tak i PAOK. V Německu ovšem prohráli a o jeden gól méně vsítili i v nedávném mači proti soupeři z Řecka, přestože ještě v 72. minutě vedli o dva góly.

Chuť si Aberdeen spravil alespoň víkendovým úspěchem v semifinále Skotského ligového poháru. Nyní už se však plně koncentruje na střetnutí v Evropské konferenční lize. "Bylo skvělé, že jsme v neděli zvítězili, ale na finále poháru budeme zase myslet až těsně před ním. Nyní nás zajímá pouze utkání proti PAOKu," řekl středopolař The Dons Leighton Clarkson.

Zatímco skotské družstvo už má jen malou naději na to, aby si evropské poháry zahrálo taky na jaře, PAOK míří za postupem. A to rovnou z prvního místa. V černobílé části Soluně tak panuje podstatně lepší nálada než na začátku předkol EKL, v nichž měl aktuálně čtvrtý tým nejvyšší řecké soutěže co dělat, aby přemohl Beitar Jeruzalém i Hajduk Split.

Těžký start do sezóny už je ale pryč. "Vzpomínám si na historku po zápase v Izraeli, kdy jsem se bavil s některými fanoušky a ti se mě ptali, jak budeme hrát ve Splitu proti Hajduku. V týmu tehdy panoval pesimismus. Od té doby jsme se dostali do skupinové fáze, máme tři výhry, jsme vysoko v ligové tabulce," zhodnotil vývoj svého mužstva trenér PAOKu Răzvan Lucescu. Také Soluňští zvládli stejně jako Aberdeen svůj víkendový program - v řecké lize si připsali cenné vítězství na hřišti silného Olympiakosu.

PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Kotarski - Kędziora, Troost-Ekong, Koulierakis, Rafa - Tsingaras, Schwab - A. Živković, Konstantelias, Taison - Brandon

Aberdeen FC - pravděpodobná sestava:
Roos - Devlin, Gartenmann, Rubežić, Jensen, McKenzie - Polvara, Shinnie, Barron, McGrath - Miovski

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.34 - 9.94

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

HJK Helsinky - Eintracht Frankfurt

čtvrtek 18:45

Hráči Helsinek se při vyslovení jména Eintrachtu Frankfurt musí oprávněně strachovat, protože jejich poslední vzájemný duel dopadl pro Finy velmi špatně. Ve čtvrtek večer se Helsinky pokusí vrátit svému soupeři těžké KO tentokrát s výhodou domácího prostředí.

Sonera Stadium v Helsinkách se stane dějištěm druhého vzájemného duelu Helsinek s Eintrachtem v krátkém časovém intervalu. A domácí fanoušci rozhodně doufají, že se jejich hráči předvedou v mnohem lepším, kvalitnějším světle. Protože to, co předvedli v minulém utkání, nebylo důstojné účastníka pohárů. Finský celek jel do Německa samozřejmě jako outsider, ale že se domů bude vracet po debaklu 0:6, to asi nečekal.

Byl to obrovský šok zvlášť proto, že Helsinky jen pár dní před výletem do Německa znovu získaly titul a jejich nálada byla pochopitelně skvělá. S ohledem na to, že předtím finský šampion remizoval s Aberdeenem a prohrál s PAOKem, se nyní nachází až na čtvrtém místě tabulky a jeho postupové vyhlídky jsou neradostné. Navíc mu nepomáhá ani zápasová praxe, protože finská liga už skončila a výběr trenéra Toniho Korkeakunnase hrál soutěžní duel právě naposledy s Eintrachtem.

Spoléhat při tom bude na Bojana Radulovice, který skóroval ve třech duelech už dvakrát a je pro Eintracht největší hrozbou. Německý celek přijede do Finska bez Rodeho se Simonim a Tutou.

Eintracht je naproti tomu ve skvělé pozici pro postup do další fáze. Momentálně mu patří druhé místo s náskokem pěti bodů před třetím a čtvrtým týmem. Vzhledem k tomu, že se teď utká první PAOK s Aberdeenem, cítí bundesligový klub velkou šanci dostat se blíž první příčce. Tým trenéra Toppmöllera v šesti minulých utkáních neprohrál a v polovině z nich udržel čisté konto.

HJK Helsinky - pravděpodobná sestava:
Öst - Toivio, Tenho, Halme - Soiri, Kanellopoulos, Peltola, Lingman, Hämäläinen - Radulovic, Keskinen

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Koch, Smolčić, Pacho - Buta, Larsson, Skhiri, Nkounkou - Chaibi, Götze - Marmoush

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.97 - 5.46 - 1.33

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PAOK Soluň (GRE)
3
3
0
0
8 : 5
9
2
Eintracht Frankfurt (GER)
3
2
0
1
9 : 3
6
3
Aberdeen FC (SCO)
3
0
1
2
4 : 6
1
4
HJK Helsinky (FIN)
3
0
1
2
3 : 10
1

Skupina H

FC Nordsjaelland - Spartak Trnava

čtvrtek 18:45

Trnava má zřejmě poslední šanci na vykřesání naděje na postup ze skupiny H. Jestliže zvítězí na hřišti Nordsjællandu, může ještě živit naději. Pokud ovšem v Dánsku prohraje, budou její fotbalisté vědět, že na jaře si již evropské poháry nezahrají.

Po úctyhodném prosekání si cesty skrze předkola to trnavskému Spartaku v Evropské konferenční lize už moc nejde. Všechny tři dosavadní zápasy ve skupině prohrál a svůj další osud v soutěži už nemá ve svých rukou. Musí se spoléhat na to, že se konkurenti vzájemně oberou o body, sami "Bílí Anděli" by si zase už neměli dovolit zaváhání. Rozhodně se tedy nenachází v záviděníhodné situaci.

V Dánsku se slovenský celek pokusí vylepšit dosavadní bilanci. "Věřím, že nějaký bodík získáme a těšíme se na zápas. Určitě budou doma silní, budou dominantní, ale připravovali jsme se na to, jak na hlubší blok, tak i na vyšší presink. Netěší nás, že máme v tabulce nulu, ale myslím, že kromě druhého poločasu v Razgradu jsme odehráli kvalitní zápasy s Fenerbahçe i doma s Nordsjællandem a sahali jsme po úspěchu," uvedl pravý bek Spartaku Kristián Koštrna.

Čtvrteční soupeř Trnavských je na tom o dost lépe. Nordsjælland sice nezvládl hned první skupinové klání na půdě tureckého Fenerbahçe, následně si ovšem spravil chuť vskutku velkolepým způsobem, když doma po výsledku 7:1 rozmetal bulharský Ludogorec. Před dvěma týdny pak mužstvo z města Farum uspělo taky na Slovensku. Ze Stadionu Antona Malatinského si odvezlo tři body díky dvěma vstřeleným gólům a uhájenému čistému kontu.

Poznatky z prvního mače proti Spartaku chce Nordsjælland zužitkovat taky ve farumské odvetě. "Zápas u nich probíhal podle našich představ. Věděli jsme, že je to kvalitní a fyzicky velmi zdatný tým, takže nás občas dokázali přitlačit a na začátku zápasu hráli velmi přímočaře. My jsme se tomu ale dobře postavili. Ve čtvrtek bude naše myšlení stejné jako během prvního utkání, řekl trenér FCN Johannes Hoff Thorup.

Nordsjælland půjde do souboje proti Bílím Andělům naladěn dvěma soutěžními výhrami za sebou. V národním poháru postoupil před týdnem do čtvrtfinále, v dánské nejvyšší soutěži si zase díky výhře nad Velje upevnil páté místo. Podobně to má taky Spartak, ten ve Slovnaft Cupu vyřadil minulou středu Považskou Bystricu, o víkendu pak přemohl Zlaté Moravce a v tabulce slovenské ligy se dotáhl na třetí Trenčín.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.62 - 14.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Ludogorec Razgrad - Fenerbahçe SK

čtvrtek 21:00

Fenerbahce zatím kráčí skupinovou fází Konferenční ligy bez ztráty kytičky. Jasně potvrzuje, proč bylo už předem pasováno do role favorita skupiny H, a určitě míní podniknout další krok k upevnění své první příčky v tabulce na půdě Ludogorce. Je ovšem otázkou, jak moc s hosty zamávala nedávná porážka s Trabzonsporem, která pro ně byla vůbec první v tomto ročníku.

Tahle série byla neuvěřitelná napříč celou Evropou. Započítáme-li do statistik všechny soutěže, zastavila se šňůra výher Fenerbahce na čísle devatenáct. Až zápas číslo dvacet od startu sezóny znamenal jiný výsledek než ten v podobě vítězství. Tak jako tak je zatím tenhle ročník pro Fener hodně úspěšný, nic na tom zkrátka nemění ani sobotní domácí nezdar.

Na truchlení navíc nemají svěřenci trenéra Ismaila Kartala čas. Jakkoli se může zdát jejich postavení v tabulce třetí nejprestižnější evropské klubové soutěže pohodlné, pořád nemají úplnou jistotu jarních bojů. A i proto v Razgradu hodlají Sari Kanaryalar navázat na předchozí zdařilé měsíce. "Očekáváme, že utkání bude těžké,” nechtěl nic podcenit záložník Miguel Crespo. "Myslíme si, že na nás soupeř vyvine velký tlak. Ale nejdůležitější je soustředit se na vlastní hru. Přijeli jsme sem získat tři body,” sliboval fanouškům.

Obecně istanbulský celek padl před pár dny s Trabzonsporem možná i proto, že ho sužuje aktuálně několik absencí. Z tohoto pohledu hraje taková zpráva rozhodně do karet Ludogorci, který potřebuje pozitivní výsledek z tohoto klání. Ačkoli je ztráta mužstva kouče Georgiho Dermendžieva na druhou příčku jen tříbodová, pokud Nordsjaelland očekávaně uzme v tomto kole tři body nad Trnavou, může porážka bulharskému klubu pořádně přibouchnout vrátka do play-off pohárové Evropy.

Fenerbahce bude plnit v tomto střetnutí roli favorita. Také proto, že Ludogorec od začátku sezóny tápe, lépe řečeno ani na domácí scéně nedominuje tak jako v letech minulých. Je každopádně pravda, že od říjnového Dermendžievova příchodu na lavičku Ludogorce se situace v bulharské nejvyšší soutěži přece stabilizovala. "I když máme hodně zraněných hráčů, klíčové je, že jsme silný tým s dobrými hráči. Bez ohledu na to, kdo bude hrát stopera, já nebo někdo jiný, ze sebe dotyčný vydá všechny síly. To bude to nejdůležitější," dodával Miguel Crespo.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.92 - 4.09 - 1.85

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Fenerbahçe SK (TUR)
3
3
0
0
8 : 3
9
2
FC Nordsjaelland (DEN)
3
2
0
1
10 : 4
6
3
Ludogorec Razgrad (BUL)
3
1
0
2
6 : 10
3
4
Spartak Trnava (SVK)
3
0
0
3
1 : 8
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele